PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat fotograficzny od Apple?

prz3mo
03-06-2012, 09:23
http://fotoblogia.pl/2012/06/02/apple-stworzy-aparat-fotograficzny

shaolin
03-06-2012, 09:29
Wiem, ze to tylko czerstwy render ale jablkolens zalatuje Nikkorem 10-30mm do 1nek ;) ;)

prz3mo
03-06-2012, 10:07
Najlepsze jest to, że my mamy już zakodowane we łbach (mimo, że nie jestem fanboyem i nie mam urządzeń tej firmy), że jeśli taki aparat pokażą to będzie hit i kolejki po niego :-D

pawulon
03-06-2012, 10:34
Jeżeli Apple zrobiłby taki aparat to by potwierdziło że Apple bierze swoich użytkowników za idiotów. (aparat do sweeetfoci)

krolewicz
03-06-2012, 10:36
zdziwię się bardzo, nie po to wtykają taki dobry aparat do ajfona żeby teraz kompakta wypuszczać - marketingowo bezsensu

wasilewk
03-06-2012, 10:37
Iiii... Nie jest biały !!!

pastwisko
03-06-2012, 16:11
zdziwię się bardzo, nie po to wtykają taki dobry aparat do ajfona żeby teraz kompakta wypuszczać - marketingowo bezsensu

oj zdziwiłbyś się ilu chętnych by było na kolejny gadżet z tym logo.. ;)

d5000
03-06-2012, 16:13
Bedzie tak: dostepny za rok a pre-order zrobi 40 mln. ludzikow nie patrzac na cene.

Władca Pixeli
03-06-2012, 18:30
Czytałem ostatnio, że w najbliższych planach mają iTV a w dalszych iCar :mrgreen:

wojtas0009
03-06-2012, 19:12
apple powinno nawiązać współpracę z Nikonem, to by było coś... tak jak kompakty panasa z logiem Leica ;) od razu znikałyby z półek sklepowych :S

RobertMiernik
03-06-2012, 19:45
Jeśli nic nie spitolą, to jestem pewny, że aparat będzie zajedwabisty.

Szkoda tylko, że plasują swoje produkty jako high-end nie tylko projektem ale też ceną...

Czacha
06-06-2012, 03:11
Jeżeli Apple zrobiłby taki aparat to by potwierdziło że Apple bierze swoich użytkowników za idiotów. (aparat do sweeetfoci)

duza czesc uzytkownikow lustrzanek powinna zapasc sie pod ziemie, bo telefonen niektorzy ludzie robia lepsze zdjecia ;) czasem na prawde warto poszerzac horyzonty myslowe a nie ograniczac sie do zabobonow, ze telefonem zdjec nie da sie robic, a jesli tak to tylko te w lustrze z dziubkiem .. uzyj potęgi google, poczytaj o instagramie i poprzegladaj jakie fotografie tam mozna znalezc - pewnie ze jest tez masa badziewia, ale sa tez tak genialne zdjecia ktorych mozna tylko pozazdroscic ... wiec poszukaj .. moze nabierzesz pokory ;)

jaś
06-06-2012, 08:16
Tylko aparaty ze znaczkiem jabłka będą robić zdjęcia inne to po prostu podróba, już iphone namieszał w rynku profesjonalnego sprzętu fotograficznego zawodowcy robia reportaże wojenne sesje portretowe, street. po wypuszczeniu tego produktu użytkownicy appla otrzymają jedynie prawdziwe narzędzie do jedynie prawdziwego fotgrafowania - to mówiłem ja jarząbek trener trzeciej klasy.

pastwisko
06-06-2012, 12:36
poprzegladaj jakie fotografie tam mozna znalezc - pewnie ze jest tez masa badziewia

Jakby z luszczanek same majsterpisy wychodziły wszystkim hehe - widziałem pełno regularnych gniotów chyba ze wszystkich rodzajów aparatów.

No dobra z 8x10" widziałem niewiele - ale już z 4x5" jest ich pełno.

Henio Jawa
06-06-2012, 12:55
apple powinno nawiązać współpracę z Nikonem, to by było coś... tak jak kompakty panasa z logiem Leica ;) od razu znikałyby z półek sklepowych :S

Apple przeważnie sprzedaje swoje produkty bez najmniejszego kłopotu.
Dodatkowe logo takiej firemki jak Nikon nie jest im do niczego potrzebne:-)

Czacha
06-06-2012, 12:55
Z luszczanki nawet gniot moze byc arcydzielem, wystarczy urocza glebia ostrosci :D

Czacha
06-06-2012, 12:57
Apple przeważnie sprzedaje swoje produkty bez najmniejszego kłopotu.
Dodatkowe logo takiej firemki jak Nikon nie jest im do niczego potrzebne:-)

Zapewne było by podobnie jak z wykupieniem Motoroli przez Google, gdy prezes tego 2giego po zalaniu swojego telefonu powiedzial do sekretarki "kup mi Motorole" .. ;)

Henio Jawa
06-06-2012, 13:01
Zapewne było by podobnie jak z wykupieniem Motoroli przez Google, gdy prezes tego 2giego po zalaniu swojego telefonu powiedzial do sekretarki "kup mi Motorole" .. ;)

Pewnie spostrzegli pomyłkę przy robieniu bilansu rocznego:-)

wain
06-06-2012, 13:36
Z luszczanki nawet gniot moze byc arcydzielem, wystarczy urocza glebia ostrosci :D

Rozumiem ze pozbywasz sie MKIII i nabywasz NIKONFAST 1 aby przypadkiem ktos nie posadzal Cie stosowanie tanich chwytów w postaci plytkiej GO z FF ?

Czacha
07-06-2012, 02:46
Aha .. no pewnie .. bo uzywam pełnej klatki dla glebi ostrosci ...
Tak porazajaca logika ze az nie wiem smiac sie czy plakac?

pastwisko
07-06-2012, 12:48
Do regulacji głębi ostrosci w lustrzance sa specjalne pokrętełka - na obiektywie lub w body ;)

No chyba ze ktoś ma zablokowaną przesłonę.

SeventhSon
07-06-2012, 13:50
Koleżanki i Koledzy!
Od ponad roku przebywam w krajy, gdzie produkty z 'jabłuszkiem' są rzeczą normalnie nagminna.
Mój syn używa MacBook Pro, żona iPad2, a ja pewnie kupiłbym sobie iPhona, tylko mam już HTC Sensation i żyję.

I co? Przy użytkowaniu DWÓCH produktów z 'jabłuszkiem' stwierdzam:
- instalacja systemu - ZERO problemów
- polska wersja oprogramowania systemowego - ZERO problemów i kosztów
- współpraca pomiędzy urządzeniami - ZERO problemów
- współpraca z drukarką (WiFi) - ZERO Problemów
- 'zawieszenia' systemów operacyjnych - ZERO (MacBook syna po instalacji systemu od 20-tu miesięcy nie zaliczył 'zawiechy')
- dostępność do szkoleń (free!) - w każdym sklepie większym (BestBuy) lub w AppleStore. Wystarczy się umówić.
- opcje ustawień osobistych - uboższe niż w porównywalnych produktach opartych na Win i Android, ale da się żyć

A tak na koniec - oprogramowanie do naszych Nikonów działa na 'jabłuszku' szybciej, stabilniej. Zresztą ViewNX i Capture NX były pisane pod 'jabłuszko'.
US-owcy są wygodni i dla nich urządzenia z 'jabłuszkiem' to wymarzony produkt. Kupujesz, włączasz, czekasz (w końcu system musi sie zainstalować!) i .... cieszysz się życiem.

Gdyby było mnie stać, to kupiłbym iMac-a i pewnie byłbym zadowolony!

Czacha
07-06-2012, 14:52
Małe sprostowanie - po zakupie komputera od Apple nie trzeba instalować systemu, wszystko jest na miejscu gotowe do pracy ;) Reszte rzeczy ktore napisales potwierdzam oprocz tego nie zawieszania sie - czasem udaje mi sie wykrzaczyc Vivez'e od NIK'a lub PS'a. Mam obecnie iMac'a oraz Macbook'a Pro oraz kilka innych urzadzen (tel, tablet). To w jaki sposob ze soba wspolpracuja jest tak proste ze az genialne. Fakt, maja pewne ograniczenia wynikajace z tejze prostoty, ale ilosc plusow jest tak ogromna ze drobne minusy nie maja zadnego znaczenia.

Dla mnie komputer czy telefon maja po prostu dzialac bez zbednego kombinowania, ustawiania, konfigurowania i zastanawiania sie dlaczego i po co jest cos zrobione tak a nie inaczej. Czasy gdy mialem ochote grzebac sie w rejestrze systemu operacyjnego minely dawno temu. Teraz liczy sie dla mnie wygoda uzytkowania i to wlasnie zapewnia mi Apple ze swoim ekosystemem urzadzen - podlaczasz i zaczynasz uzywac.

Ok, sorry za offtopa. Tak czy siak aparatu od Apple bym nie kupil, bo wole aparat wbudowany w telefon ktory nie zabiera dodatkowego miejsca ;)

jatoja2
07-06-2012, 14:59
Masz tyle sprzętu apple a na iMac Ciebie nie stać? :D
Jak mają być problemy z instalacją systemu przeznaczonego do wąskiej grupy komputerów a właściwie sprzętu. Albo coś jest uniwersalne albo wyspecjalizowane. Używałem wielu systemów ale nie mów mi że ze wszystkim jest ZERO problemów bo tak się nie zdarza. Większość użytkowników PC "zawiechy" czy inne "pady" zawdzięcza najtańszemu sprzętowi dostępnemu w sklepie a wiadomo że jakość zależy w pewnym sensie od ceny (nie licząc "podatku" za markę) oraz instalowaniu wszystkiego co popadnie bo na jakiejś stronie wyskoczyło okienko z super śmieciem czego jeszcze nie ma na mniej popularne os'y ;)

Co do aparatu hmmm może to być np nikon ze znakiem apple tak jak wiele firm robi ten sam model z inna kolorystyka ewentualnie obudową pod swoją marką a cena zależy od haraczu za markę. Dodatkowy gracz mam nadzieję że pokaże swoją bardzo udaną konstrukcję (w co nie jestem przekonany) i spowoduje albo obniżkę ceny konkurencji albo wojnę jakościową.

SeventhSon
07-06-2012, 16:17
Masz tyle sprzętu apple a na iMac Ciebie nie stać? :D
Jak mają być problemy z instalacją systemu przeznaczonego do wąskiej grupy komputerów a właściwie sprzętu. Albo coś jest uniwersalne albo wyspecjalizowane. Używałem wielu systemów ale nie mów mi że ze wszystkim jest ZERO problemów bo tak się nie zdarza. Większość użytkowników PC "zawiechy" czy inne "pady" zawdzięcza najtańszemu sprzętowi dostępnemu w sklepie a wiadomo że jakość zależy w pewnym sensie od ceny (nie licząc "podatku" za markę) oraz instalowaniu wszystkiego co popadnie bo na jakiejś stronie wyskoczyło okienko z super śmieciem czego jeszcze nie ma na mniej popularne os'y ;)

Co do aparatu hmmm może to być np nikon ze znakiem apple tak jak wiele firm robi ten sam model z inna kolorystyka ewentualnie obudową pod swoją marką a cena zależy od haraczu za markę. Dodatkowy gracz mam nadzieję że pokaże swoją bardzo udaną konstrukcję (w co nie jestem przekonany) i spowoduje albo obniżkę ceny konkurencji albo wojnę jakościową.

MacBook był 'używany', iPad2 nowy, ale nie TOP VERSION (do dzisiaj spłacam kartę kredytową). HTC dostałem 'w promocji na 2 lata' - zostało jeszcze z 10 miesięcy. Po podsumowaniu to i tak mniej niż kosztuje iMac.... (wiesz, taaaki duuży i w ogóle - cytat z syna).

iCam - USA społeczeństwo go kupi, bo będzie to kolejny 'gadżet' i wszyscy go mają więc i ja chcę (tak mówią w pewnych sferach). Żeby to pojąć, trzeba widzieć gościa, co na darowe 'naleśniki' jedzie 90 km, bo podobno są najlepsze w stanie!

jatoja2
07-06-2012, 16:56
No ja wiem że ktoś chce mieć niby najlepsze mimo że niekoniecznie tak jest, wiele razy się złapałem że jadłem czy kupiłem coś pod wpływem namowy ludzi a nie własnoręcznego przetestowania i nie spełniało to moich oczekiwań a sprzęt za połowę ceny w 100% by dał radę i prawdopodobnie służył tyle samo jak nie dłużej. Teraz jest taki postęp technologiczny że po 2 latach telefony, komputery czy cokolwiek elektronicznego jest już do kosza nie mówiąc o wymogach unijnych, które sprawiają że pod przykrywką ekologii powodują pogorszenie jakości jak spoina do lutowania między innymi płyt głównych, która wytrzymuje ułamek tego co używana kilka(naście) lat temu!
Z gadżetów i płacenia za marki trochę już "wyrosłem" ale jednak czasem kusi jakaś kampania marketingowa do kupna pewnych produktów dla samego posiadania ;)

RobertMiernik
07-06-2012, 17:55
Jednym jest kupowanie marki dla samej marki a innym kupowanie dużo droższego sprzętu dla pewnych cech, które posiada (i to nie tylko marketingowo).

Niedawno kupowałem tablet, szukałem bardzo długo i w końcu wybór padł na Sony S.

Długo zastanawiałem się nad iPad'em bo matrycę ma na prawdę fajną, ale nie podoba mi się w applu mnóstwo rzeczy tak samo jak ma mnóstwo atutów. Mimo, że większość minusów i plusów się równoważy, zostaje coś co jest dla mnie chyba* nie do przejścia, 'zamkniętość' iUrządzeń. Bo niby dlaczego nie mogę sobie skopiować moich własnych pierdółek na pendrive'a albo zgrać na komputer?...

Na pewno na korzyść appla przemawia bezdyskusyjnie interfejs i dopasowanie wydajności do systemu operacyjnego, tak stabilnych i przemyślanych urządzeń nie ma dużo na rynku.

* "chyba", bo w końcu nigdy nie miałem nic od appla dłużej niż dwa tygodnie. No i jeszcze dlatego, że pewnie gdybym miał cały komplet "i" to może by to nie przeszkadzało...

jatoja2
07-06-2012, 18:01
Przeszliśmy na rozmowę na temat porównania apple do innych firm. Mam nadzieję że to nie będzie telefono-tableto-aparat a urządzenie dające duże możliwości, świetne iso i dość dużą matrycę a do tego będzie powiedzmy osobnym projektem a nie sprzętem konkurencji z innym logo o 30% droższe. Jeśli oczywiście wyjdzie;)

wain
07-06-2012, 21:39
Aha .. no pewnie .. bo uzywam pełnej klatki dla glebi ostrosci ...
Tak porazajaca logika ze az nie wiem smiac sie czy plakac?

Jest implikacja rownie blyskotliwej mysli o goniocie i GO ... tez szkoda komentowac.. EOT.