Zobacz pełną wersję : Dziwne zmniejszenie RAW - D800
Witam,
czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem w D800 lub innym:
po skopiowaniu na dysk okazało się, że skopiowały się pliki RAW, ale dziwnie zmniejszone.
Oryginalny rozmiar powinien wynosić 7360x4912, natomiast ja dostałam RAW wielkości 1632x1082, ale co dziwne te zmniejszone pliki ważą tyle co te w dużej rozdzielczości.....
Czy to problem przy kopiowaniu? Karta była użyta ponownie i za drugim razem nie wystąpił ten problem.
Czy jest szansa na odzyskanie wielkości tych plików??
A.
domyślny_nick
02-06-2012, 23:10
nie wiem jak to jest z tym, ale może to zależy od ustawienia kompresji plików RAW?
Po skończeniu tej karty wsunęłam drugą. Z tej drugiej pliki są normalnej jakości. Pomiędzy zmianą kart nie zmieniałam ustawień w aparacie. Mam ustawioną bezstratna kompresję.
...Oryginalny rozmiar powinien wynosić 7360x4912, natomiast ja dostałam RAW wielkości 1632x1082, ale co dziwne te zmniejszone pliki ważą tyle co te w dużej rozdzielczości......Jak stwierdziłeś, że mniejszy raw ma 1632x1082 (zresztą to jest niemożliwe, nawet RAW z trybu DX ma więcej). Otworzyłeś go w jakimś programie? W jakim?
Sądzę, że to kwestia domyślnych ustawień programu.
Dokładnie to niemożliwe... a jednak..
Zdjęcia otwieram w ViewNX2
Gdyby to zależało od ustawień programu, to pliki w pozostałych katalogach też otwierałyby się w takim rozmiarze..a tak nie jest. To tylko w tym jednym jedynym katalogu...
Podejrzewam, że to rozmiar podgladu. Po przełączeniu na RAW powinno być OK.
Najlepiej, jak gdzieś wystawisz taki plik.
A jak zgrywasz pliki? Wiem, że jest jakiś problem z nikon transfer.
Plik otwarty w Photoshopie również jest pomniejszony :( więc to raczej nie rozmiar podglądu.
Dodatkowo, na dzień dobry miałam w ogóle problem z otwieraniem tych plików, dostawałam taki komunikat:
"Nie można wykonać polecenia ponieważ plik prawdopodobnie pochodzi z modelu aparatu, który nie jest obsługiwany przez zainstalowaną wersję Camera Raw"
Po kilku próbach udało się otworzyć zdjęcia, ale w tym zmniejszonym formacie.
Dziś niespodzianka, pliki znów odmówiły współpracy i dziś znów mam ten komunikat :(
Dodam, że wersja Camera Raw jest zaktualizowana i inne zdjęcia z tego aparatu otwierają się bez problemu.
Zaczynam obawiać się, że problem wystąpił po stronie Nikon transfer....
Chętnie podeślę plik na maila..
Pozdrawiam, Ania
Znany problem. Nie wnikałem, ale chyba trzeba wywoływać NT z ViewNX a nie bezpośrednio. Ja zgrywam z czytnika, to nie podpowiem.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207925
http://nikonrumors.com/forum/topic.php?id=5578
Dziękuję za pomoc!
Czyli wynika z tego, że problem dotyczy wersji ViewNX. Te pliki, które się pozmniejszały były zgrane we ViewNX 2.1.2
Rozumiem, że ~pewnie nie mam szansy na odzyskanie pełnej rozdzielczości?
Dodatkowo, na dzień dobry miałam w ogóle problem z otwieraniem tych plików, dostawałam taki komunikat:
"Nie można wykonać polecenia ponieważ plik prawdopodobnie pochodzi z modelu aparatu, który nie jest obsługiwany przez zainstalowaną wersję Camera Raw"Wiadomo, że trzeba zaktualizować aplikacje do najnowszych wersji, takich, które obsługują D800. Programy jakie masz w wersjach przed wypuszczeniem D800 na rynek nie mają prawa otwierać poprawnie RAW.
Wysyłam PW z mailem, wyślij mi plik.
Rozumiem, że ~pewnie nie mam szansy na odzyskanie pełnej rozdzielczości?
Jeśli nie masz ich już na karcie, to tylko grzebanie w plikach pomoże. Musiałabyś zgrać ten sam plik w obu wersjach i porównać binarnie. Najprawdopodobniej jest to tylko nadpisany jakiś parametr w nagłówku.
Dzięki TOP67, niestety plików na karcie nie mam... a grzebanie w plikach to dla mnie już wyższa szkoła jazdy;)
Jeśli karty nie zostały nadpisane, to można spróbować programu do odzyskiwania danych. A jeśli nie, to poszukać zdolnego informatyka. Zależnie od wartości fotek i determinacji. Możliwe, że już ktoś w sieci opisał sposób na naprawę plików.
Władca Pixeli
03-06-2012, 19:00
Zaczynam obawiać się, że problem wystąpił po stronie Nikon transfer....
Radzę raz na zawsze zapomnieć o tym programie. Nikon Transfer modyfikuje zbiory podczas kopiowania z aparatu na komputer.
A jeśli nie, to poszukać zdolnego informatyka. Zależnie od wartości fotek i determinacji.
Nie jestem zdolnym informatykiem ;) , ale w wielu przypadkach (swoich i moich znajomych) ratowałam się programem Recuva do odzyskiwania skasowanych danych. W ponad 90% odzyskiwałam dane, spróbuj tym, Aniu :)
Pozdrawiam :)
(program jest na licencji freeware)