PDA

Zobacz pełną wersję : Zamówienie logo - pytanie

d40nikon
02-06-2012, 21:14
Witam, właśnie zleciłem wykonanie logo.
Na co zwrócić uwagę, żeby za jakiś czas nikt dla przykładu nie oskarżył mnie, że korzystam bezprawnie z jego loga lub, że nie mam do niego praw? W sensie czy potrzebna będzie jakaś umowa? Jak powinno wyglądać to od strony formalnej?

swider
02-06-2012, 21:43
Na co zwrócić uwagę, żeby za jakiś czas nikt dla przykładu nie oskarżył mnie, że korzystam bezprawnie z jego loga lub, że nie mam do niego praw?
Za to już odpowiada zleceniobiorca. :)
Jeśli chcesz żeby wszystko było naprawdę porządnie/profesjonalnie zrobione, oprócz porządnej umowy zamów logo z księgą znaku. Uchroni je przed niewłaściwym wykorzystaniem.

d40nikon
02-06-2012, 21:58
Co to jest księga znaku? Czy będzie to miało jakiś wpływ na cenę?

Rafał_Sz
02-06-2012, 22:03
Tu masz przykład: http://www.interreg.gov.pl/NR/rdonlyres/E80DED51-72F3-4903-8171-4D3DBBB0A34A/11060/interreg3_ksiega_tozsamosci_interreg.pdf

W wielkim skrócie chodzi o właściwe i ujednolicone eksponowanie Twojego logo. Tysiak powinien wystarczyć na wersję podstawową.

krzysztof jot
02-06-2012, 22:12

powinno mieć :)
tyle, ze nie ma ta "księga" nic wspólnego z tym o co pytałeś. Bo Ciebie jak rozumiem, interesuje czy nie kupisz czegoś co jest podobne "do czegoś" lub inspirowane :) innym znakiem graficznym.
Wspomniana bez sensu w tym wypadku "Księga znaku" - to opracowanie zwane w branzy Corporate Identity - jest to standaryzacja opracowanego logo - czyli opis budowy (wymiary, łuki, krzywizny, wersje monochromatyczne, poziome, pionowe, kolory, pantony itp) przykłady jak należy znak stosować dla prawidłowego używania (pole ochronne, na samochodach, na ubraniach, w lokalach itp ) jednym słowem - fajne, niezbędne, ale niekoniecznie dla małego zleceniodawcy.

Ceny - znam klientów którzy za kompleksowe opracowanie CI zapłacili kilka milionów, ale za kilka tysiecy dla mniejszej firmy da radę :).
Solidny "producent" tego Twojego znaku graficznego i tak powinien dac Ci podstawowe minimalistyczne opracowanie co do genezy budowy, oraz wymiarowania i standaryzacji - dosłownie klika stron w PDF które ogólnie pozwalają na to abyś wiedział jaki kolor farby do druku, jaki numer folii do naklejki itd. To załatwi kilkaset złoty przy zleceniu przez allegro :). Za 100 zł - jeśli rozważasz takie oferty - byłbym się zastanowił, ale generalnie wszystko w umysle projektanta - jak zdolny - to czemu nie.

Co do umowy - zrozumiałe, generalnie to faktura na opracowanie wystarczy jako dowód - tylko... co ci to da ? Jak będziesz musiał np. za jakiś czas zmieniac wszystko i od nowa "budować wizerunek" bo to logo okaże się trefne ? To skomplikowany temat, wszystko zalezy od wykonawcy, jego solidności, renomy itd..

swider
02-06-2012, 22:52
[…] nie ma ta "księga" nic wspólnego z tym o co pytałeś. Bo Ciebie jak rozumiem, interesuje czy nie kupisz czegoś co jest podobne "do czegoś" lub inspirowane :) innym znakiem graficznym.
Wspomniana bez sensu w tym wypadku "Księga znaku" […]
Nie jest bez sensu i ma sporo wspólnego z pytaniem, bo księga znaku świadczy między innymi o powadze firmy/projektanta. Jak logo jest zaprojektowane od początku do końca, zgodnie ze wszystkimi regułami sztuki, to szanse, że nie jest kopią innego znaku spadają do minimum. Zlecenie projektu nie wiadomo komu, może skończyć się różnie.

Do tego widać, że kolega nie bardzo się orientuje w temacie (jego prawo, nie musi się znać na tym) i warto o takich rzeczach wspominać.

Czornyj
02-06-2012, 23:29
Witam, właśnie zleciłem wykonanie logo.
Na co zwrócić uwagę, żeby za jakiś czas nikt dla przykładu nie oskarżył mnie, że korzystam bezprawnie z jego loga lub, że nie mam do niego praw? W sensie czy potrzebna będzie jakaś umowa? Jak powinno wyglądać to od strony formalnej?

Pisemna umowa o przeniesienie praw autorskich z wyszczególnieniem wszystkich pól eksploatacji

frostic
03-06-2012, 15:48
Nie ma znaku, który nie byłby podobny do innego.
A każdy grafik, nawet bezwiednie, czerpie inspirację z różnych źródeł.
18 lat praktyki w temacie ;)
Stworzylem kilka marek od podstaw...
Coś tam wiec wiem...

Co innego oczywisty i zamierzony plagiat.
Jeśli zamawiasz pracę na umowę, będziesz chroniony.
Inaczej..... nie bardzo.