PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kamienie, owce i slonce...

grudzinsky
02-06-2012, 20:47
to byl test filtra ND 0.9 Reverse Grad, jedna klatka

Standig Stones, Stenness, Orkney, Scotland

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dawidgrudzinski.com/stenness.jpg)

zapraszam

p.s. dzieki Seba za wszelkie rady :)

arti386
02-06-2012, 20:50
Mnie się podoba ten kadr w swej prostocie.

krzysztofz24
02-06-2012, 21:33
Co do zdjecia, to mi sie podoba. Te kamienie takie niepokojace I swojskie lagodne owieczki dla rownowagi:-).
Delikatnie przycialbym dol I lewy bok do proporcji zdjecia 3/2. Taka ilosc dolu na ktorym nic specjalnego sie nie dzieje. Odciaga uwage od tych kamiennuch monolitow (mam skojarzenia z Odyseja Kosmiczna 2001:-) ).
Albo lepiej , podszedl troche blizej. Zeby kamienie byly bardziej wyeksponowane w kadrze.
A co do testu I strony technicznej. Na pewno do poprawki te ciemne wzgorza po prawej, widac ze tam naszedl filtr.
Ja osobiscie bym delikatnie rozjasnil niebo w lgr I troszke bardziej w pgr. Ale pisze tu tylko o kosmetyce.
Czasami po prostu drobiazgowo zwracam uwage na rozklad swiatla na zdjeciu.;-).
Zarzucasz zwykla szara polowke, okolice slonca wychodza jako tako, dol ciut lepiej doswietlony. A z naroznikami nieba trzeba walczyc.
Tez rozkminiam szara polowke o odwroconej gradacji, coraz bardziej;-).

Pyyanko, zmieniales lokalnie ekspozycje, czy ten rozklad oswietlenia jest niejako prosto z puchy?
I fajnie jakbys cos o wrazeniach skrobnal. Zwykla polowka vs rewerse.

Duder
02-06-2012, 21:58
Bardzo fajna fota. Jest klimacik, a podłoga jest po prostu zachwycająca tak, że broń boziu ją ciąć. Światło się po tych kępkach pięknie ślizga, ale wydaje mi się, że musiałeś podłogę rozjaśniać. Pagórki mają być ciemne, boć słońce za nimi. Jedynie niebo, tzn błękit ma nieco dziwny ton, a to pewnie zasługa NDka one tak mają i to mnie często drażni. Zastanawiam się też czy dramaturgia obrazu by nie zyskała, gdyby słońce było za kamieniem, albo tylko zza niego wyglądało? Rozważając taką opcję uświadomiłem sobie, że brakuje długiego mocnego cienia kamienia, zwłaszcza że inne mają.

krzysztofz24
02-06-2012, 22:21
(........) Pagórki mają być ciemne, boć słońce za nimi(...).

Ciemniejsze niz pierwszy plan, ale nie az tak. Ja, Ty I Autor dobrze wiemy ze tam po prostu naszedl filtr:-).
Czy tak komus pasuje czy nie, to juz rzecz gustu;-).
Kazdy zwraca w roznym stopniu uwage, na rozne niuanse.

Duder
02-06-2012, 22:39
Ależ Krzysztofie, oczywiscie każdy inaczej odbiera i ja dałem tylko wyraz temu, że mnie to pasuje, nie razi. Tobie też by, przypuszczam, nie wadziło, gdybyś nie wiedział nic o filterku. ;-)

krzysztofz24
02-06-2012, 23:04
(......)Tobie też by, przypuszczam, nie wadziło, gdybyś nie wiedział nic o filterku. ;-)
Masz racje. No moze troszeczke by wadzilo;-). Ale jak juz to ma byc test filtra, to analizuje drobiazgowo:-);-).
Robimy chyba maly ot;-).

P.s Choc z drugiej strony malo w tym dziale dyskusji o obrobce, kruczkach, sposobach na trudne warunki zdjeciowe
Stosowaniu filterkow min. Brakuje troche wymiany tych informacji miedzy forumowiczami.
Co byloby fajne.
Dobra teraz to juz tylko ja robie ewidentny ot;-).

grudzinsky
03-06-2012, 00:13
Jak sie dyskusja wywiazuje na temat zdjecie i jego sposobu "obrabiania" to ja nie mam nic przeciwko. Faktycznie ciezko uporac sie jest z "czerniami" filtra zwlaszcza tego Reverse, ktory siemny jest od polowy i jasniejszy ku gorze. zaluje strasznie, ze nie bedzie mi dane go testowac w tym samym miejscu (przeprowadzka do innego kraju)
rzeczywiscie rozjasnilem ciutke podloge (uzylem za rada Sebastianito) krycie "soft light" 8% lub cos kolo tego. taki maly "chlyt" ;) jesli chodzi o niebieskosci to musze przyznac, ze mieszkajac ponad 2000km na polnoc od Polski blekit nieba jest zupelnie inny. te ciemne plamy przy kamieniach z lewj strony kadru to sa poprostu wydeptane place trawy przez turystow. jak by nie patrzec slonce walilo prosto w obiektyw, wiec jesli mialy by byc cienie to kladly by sie tez prosto w obiektyw.
kadrowanie zapewne moglo by byc lepsze, ale spoznilem sie troche i musialem brac to co bylo wolne. tuz obok mnie (na jakims innym kadrze mam noge statywu) stal inny fotoamator. ogolnie bylo ich tam kilku. chcial bym bardzo tam wrocic i powtorzyc, ale to nie nastapi w najblizszej przyszlosci ;)
dzieki za wszelkie slowa krytyki i te pochlebne tez :)

Bartekkw
03-06-2012, 00:54
Jak dla mnie dół jest za jasny w stosunku do góry