Zobacz pełną wersję : Wymiana palnika sb-800
marek25082
02-06-2012, 11:21
Witam.
Wymieniłem uszkodzony (cały czarny po upadku lampy) palnik w lampie sb-800 lampa działała ok jakieś 10 błysków nagle przestała błyskać po rozebraniu okazało się że zrobiło się zwarcie na jednym z przewodów (różowy) dochodzących do palnika który dochodzi do cewki na kondensatorze czy coś mogło się uszkodziś palnik jest czysty nie widać uszkodzenia.
Jak mogę sprawdzić palnik czy jest ok. Napięcie na palniku wynosi 360v.
Proszę o odpowiedz.
Pozrawiam
wasilewk
02-06-2012, 14:25
a tu:
http://arcticwolfs.net/data/servicemanuals/SB-800.pdf
marek25082
02-06-2012, 20:42
przeglądałem już wcześniej tę instrukcję ale wiele mi ona nie wyjaśniła
nie wiem jak sprawdzić czy to uszkodził się palnik czy elektronika
na zaciskach palnika jest 360v ale nie wiem czy jest ok czy nie?????
wasilewk
02-06-2012, 22:11
Przecież podałem Ci schemat (str. 49) - jeśli bierzesz się za naprawę, to umiesz go czytać...
marek25082
02-06-2012, 23:01
ok a jak sprawdzić sam palnik?????
czy muszę kupić drugi żeby wiedzieć że jest ok.
Art Erie
02-06-2012, 23:08
Palnik to szklana rurka z zatopionymi dwiema elektrodami i wypełniona ksenonem, jeśli jest szczelna nie widać pęknięć i innych uszkodzeń mechanicznych to powinien być OK.
Jeśli zrobiłeś zwarcie pod napięciem kilkunastu tysięcy volt, to MZ uwaliłeś lampę.
marek25082
02-06-2012, 23:34
lampa działa niby wyzwala się tylko nie błyska szkoda by było wywalić kasę na palnik mam starą ruską lampę czy mogę podpiąć sam palnik od niej czy nic się nie uszkodzi?????
nie chcę zrobić większego bałaganu co wy na to ??????
Wymiana palnika jest troszkę bardziej skomplikowana niż wymiana spalonej żarówki w lampce na biurku ;)
Masz wyżej podane wszystkie niezbędne informacje (schemat), więc rzuć okiem, zastanów się gdzie mogło być zwarcie (czego z czym), pooglądaj płytki czy nie widać czegoś nienormalnego, przewody-czy nie spotka Cię kolejne "zrobiłosięzwarcie".
Masz napięcie na kondensatorze, czyli coś (przetwornica) działa, ale w tej lampie jest trochę więcej elektroniki niż sama przetwornica. "Lampa działa normalnie" - tzn. możesz zmieniać ustawienia menu, poruszać się między opcjami, tylko nie wyzwala błysku? Sprawdź od palnika, idąc według schematu - układ wyzwalania i regulacji mocy.
Chcesz sprawdzić sam palnik? Ok, wsadź go do tej starej ruskiej lampy, tylko uważaj na polaryzację.
Mam nadzieję, że pamiętałeś o drobiazgu-palnik nie może mieć żadnych brudów na sobie (tłuszcz z palców też się do nich zalicza).
wlutuj od starej lampy palnik i sprawdz , za młodych lat robiło się stroboskopy :) , napiecie na koncach bedzie ponad 300 v natomiast na palnik idzie 3 kabel z trafa impulsowego kilka tys votl o małym amperarzu .wstawiając inny palnik nic sie nie stanie
Art Erie
13-06-2012, 21:36
Tutaj masz wszystko krok po kroku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181243
marek25082
13-06-2012, 22:04
Serdeczne dzięki za odpowiedzi przydadzą się sprawdzę jeszcze podmiankę i zobaczę co wyjdzie.