Zobacz pełną wersję : instrukcja do pixel king nikon
posiada ktos moze instrukcje po polsku do pixel kinga pod nikona?
Art Erie
31-05-2012, 20:18
Chyba nie ma takowej wersji; z czym masz problem?
dzisiaj go dopiero dostalem i narazie tylko sprawdzilem czy dziala z lampa na odbiorniku i nadajniku. niewiem tylko jak sterowac lampa z menu aparatu i czy mozna przelaczac tryb lampy na odleglosc chociaz kompensacje blysku zmieniac
Art Erie
31-05-2012, 20:33
dzisiaj go dopiero dostalem i narazie tylko sprawdzilem czy dziala z lampa na odbiorniku i nadajniku. niewiem tylko jak sterowac lampa z menu aparatu i czy mozna przelaczac tryb lampy na odleglosc chociaz kompensacje blysku zmieniac
Lampa działa w sankach odbiornika ( co jest sprzeczne z tym co zostało napisane w instrukcji ). Sterowanie wykonuje się z poziomu menu lampy wbudowanej w aparacie, ale nie jest ono jeszcze dokładnie dopracowane. Docelowo ma się ukazać jeszcze moduł zewnętrzny montowany w sanki nadajnika umożliwiający za pomocą przycisków zmianę grup i trybów pracy lamp zewnętrznych ( odpowiednik AC3 control zone dla PW ).
Tutaj masz test http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548
W przypadku watpliwości pytaj.
jak lampa jest w ttl to czy da sie wprowadzac jakas korekt blysku? zmienialem w menu lampy wbudowanej jej ustawienia z ttl na manual ale to nic nie daje lampa nieprzelacza sie jak i zmiana korekty blysku tez nic nie daje
Witam!
Dziś tez nabyłem to cudo i mam problem.
Po podłączeniu do SB-900 lampa nie rozpoznaje zmiany ISO. Najkorzystniej zdjęcia wychodzą przy ISO 200. Natomiast przy ISO wyższym zdjęcia są przepalone. Im większe ISO tym bardziej przepala zdjęcia.
Po podłączeniu do SB-800 - problem nie występuje
Po wrzuceniu obu lamp do systemu SB-800 pracuje bez zarzutu, SB-900 niestety nie rozpoznaje ISO. Tryb lampy SB-900 TTL i TTL BL - na obu przepala.
Jeśli ktoś wie co robię źle to bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Dziękuje.
Art Erie
28-06-2012, 20:54
Zatłuszczone styki ?
Sprawdziłem. Styki nie są zatłuszczone. Lampa SB-900 po wpięciu do body działa normalnie, odczytuje ISO i ładnie doświetla dopasowując się do każdej wartości ISO. Po wpięciu na Pixel king-a - czy do jednego czy drugiego odbiornika nie czyta ISO.
Natomiast SB-800 na obydwu odbiornikach ISO czyta dobrze.
Jak ustawić w takim razie SB-900? Co jest źle?
Art Erie
28-06-2012, 21:15
Sprawdż z inną 900-tką i ewentualnie reklamacja ( nie wiem czy na stronie Pixel'a jest już dostępny soft do King'a).
Art Erige a w jakim Ty masz ustawioną trybie lampę SB-900 na Pixel Kingu?
Art Erie
28-06-2012, 21:27
Mam tylko 800-setki.
Ja mam 900 - manual dziala bez zarzutu. Jakby co moge jutro sprawdzic inne tryby.
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Albo nie wiem jak albo po prostu to nie działa - jeśli ustawiam mu w D700 ISO max 5000 a minimalne daje np. 3200. Bez lampy lub z lampa na body aparat jest w stanie wyczuć że jest jasno i z automatu obniża ISO do ISO 200. Po założeniu Pixel kinga aparat traci czujność i minimalna ustawiona przeze mnie wartość ISO [w tym przypadku 3200] jest dla niego jedyna jaką uznaje czyli w ciągu dnia prześwietla zdjęcia na maxa. Trochę jestem zawiedziony bo myślałem ze to cudo będzie obsługiwało ISO jak lampa na body - czyli w trybie auto. Niestety - ISO trzeba ustawiać jak za dawnych czasów.
Ma ktoś na to radę?
Czy ktoś na priv pomoże mi uruchomić to ustrojstwo?
mario_mar
14-05-2015, 09:41
miałem podobny problem po zakupie zestawu nie udało mi się uruchomić TTL-u pomiędzy boby a lampami 2xSb-800. Natomiast manual był przenoszony. W sklepie sprawdziliśmy 3 zestawy bez skutecznie. Nie znaleźliśmy rozwiązania. Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o info co do rozwiązania.
Nie bardzo widzę gdzie możecie mieć problem.
Nadajnik i odbiorniki ustawić na ten sam kanał.
Założyć nadajnik na body, włączyć body, potem nadajnik.
Lampy założyć na odbiorniki, włączyć odbiorniki, włączyć lampy. Lampy muszą być ustawione w TTL.
I działa.
Jedna sprawa tylko - wgrać najnowszy soft.
mario_mar
15-05-2015, 09:38
Nie bardzo widzę gdzie możecie mieć problem.
Nadajnik i odbiorniki ustawić na ten sam kanał.
Założyć nadajnik na body, włączyć body, potem nadajnik.
Lampy założyć na odbiorniki, włączyć odbiorniki, włączyć lampy. Lampy muszą być ustawione w TTL.
I działa.
Jedna sprawa tylko - wgrać najnowszy soft.
było wszystko a nie działało: nowy soft, aparaty (D7000, D810, D800E), lamy(2xSB800, 2XNISSIN i nawet TUMAX), kilka zestawów wyzwalaczy i sprzedawca. Nie udało się. Chodziło tylko na manualu. Nie przenosiło TTL-u.
Dlatego zapytałem.
Przy starych kingach znaczenie ma kolrjnows włączania. Przy King Pro (wystarczy sam nadajnik Pro, odbiorniki mogą być stare) wszystko mi działa bez znaczenia jak uruchamiam.