PDA

Zobacz pełną wersję : View NX2 problem pod Windows7

nikomisiaki
31-05-2012, 19:46
Witam,
Czy miał Ktoś problem z wgraniem View NX2 pod W7 64bit? Po uruchomieniu instalatora dochodzi do komendy instaluj i wyskakuje komunikat, że : program może już być zainstalowany, nie dokonano zmian w systemie, zamknij. Aby uruchomić program rozpocznij instalację. I tak w kółko, nie mogę tego wgrać. Co za czort?? Poprzednia wersję wgrałem pod XP i Vistę bez problemu ale już jest niedostępna na stronach NIKON.
Macie pomysł o co chodzi, przy pierwszej próbie instalator zrestartował system ale nie wgrał programu? Przeszukałem dyski i poza linkami do stron Nikona w menu start nic się nie wgrało. Program RevoUnistaler Pro też nic nie wykrywa.
Jak to do licha wgrać - ma Ktoś jakiś pomysł???

Piotr

szabuk
01-06-2012, 15:00
Obstawiałbym, że mogło coś się skaszanić przy pierwszej instalacji - i po restarcie nie dokończył instalacji, więc pozostały wpisy w rejestrze, które nie pozwalają zrobić nowej instalacji. Jeśli nie ma go w panelu sterowania na liście programów do odinstalowania, to widziałbym dwie opcje - albo ręcznie (ewentualnie darmowym CCleanerem) poszukać wpisów w rejestrze i je pousuwać, albo (i to łatwiejsze) użyć opcji przywracania systemu (warunek, że się jej nie wyłączyło). Wtedy trzeba znaleźć na liście punktów przywracania punkt (czas) sprzed momentu pierwszej instalacji ViewNX - i przywrócić system do stanu w tym punkcie.

nikomisiaki
01-06-2012, 15:57
Dzięki, poszukam wpisów w rejestrze. Tylko jak je znaleźć? po nazwie, dacie? Przywracać systemu raczej nie chcę bo wiele rzeczy już jest wrzucone po tym fakcie - nowy komp.

Piotr

wasilewk
01-06-2012, 15:59
Popieram post powyżej, tym bardziej, że poprawne odinstalowanie ViewNx-a to wcale nie takie 'hop-siup' - najlepiej wykonuje się to z programu.

szabuk
01-06-2012, 16:25
Najpierw zrobiłbym punkt przywracania systemu lub/i kopię rejestru. A potem uruchom - regedit. W regedit w polu "znajdź" ViewNX. I jedziemy - jak coś znajdzie to usuwamy i polecenie znajdź następne, aż dojedzie do końca rejestru. Tylko trzeba uważać bo on wyszukuje po ciągu znaków i może się zdarzyć, że taka zbitka liter znajdzie się w zupełnie innej nazwie - wtedy nie ruszać tego wpisu w rejestrze. Można jeszcze przed tym spróbować najpierw CCleanera niech poszuka sam błędów w systemie/ rejestrze i potem dać automatyczna naprawę. Jak to nie pomoże - to jak wyżej, zostaje ręczna robota w rejestrze (CCleaner tez ma zdaje się taką funkcjonalność - chyba praktycznie niewiele się róźni od systemowego regedita).

nikomisiaki
01-06-2012, 18:32
Niestety lipa - wykasowałem w rejestrze (przez regedit) wszystko co było pod nazwą nikon, nikonview, nx2. Program dalej nie chce się zainstalować. Komunikat instalacja została przerwana, może być zainstalowany, system nie został zmodyfikowany, w celu instalacji potem uruchom instalatora.

Co za czort?? Revo unistaller pro nic nie widzi, CCcleaner tez nic.

szabuk
01-06-2012, 20:07
Link do pomocy Nikona: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49894/~/regsweeper-%E2%80%93-oprogramowanie-do-usuwania-kluczy-rejestru-%E2%80%93-system-windows. Tam piszą, że przy problemach z instalacją/deinstalacją trzeba rejestr przejechać Reegsweeper'em - on pousuwa wszystkie Nikonowe wpisy/śmieci. Ja z tego co pamiętam, też miałem podobny problem przy instalce View NX (restart systemu podczas instalacji) - ale mi się nie chciało bawić, po prostu cofnąłem system i już. Spróbuj tego co powyżej - może pomoże skoro sam Nikon to zaleca.

qbal111
30-06-2012, 22:40
Tu ktoś to rozgryzł: <http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=39812841&changemode=1>

Tłumacząc na szybko:

Stary View NX 2.1.2 instalował się do "C:\Program Files (x86)\Nikon\ViewNX 2\ViewNX2.exe"

Ale nowszy do "C:\Program Files (x86)\Nikon\ViewNX 2\View NX2\ViewNX2.exe" (dodatkowy podkatalog)
lub "c:\Program Files\Nikon\ViewNX 2\ViewNX 2\ViewNX2.exe" (w win 7 x64).

Trzeba to poprawić w rejestrze:
start>uruchom>regedit

szukasz klucza:
HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\ViewNX2.exe\shell\o pen\command\
i zmieniasz:
Data: "C:\Program Files (x86)\Nikon\ViewNX 2\ViewNX2.exe" "%1"

na "C:\Program Files (x86)\Nikon\ViewNX 2\View NX2\ViewNX2.exe" "%1"

Ja mam x64 więc zmieniam na:

"c:\Program Files\Nikon\ViewNX 2\ViewNX 2\ViewNX2.exe" "%1"

i działa.

Vargas
14-07-2012, 06:59
Ma może ktoś z was spolszczenie do tego programu?

qbal111
15-07-2012, 21:38
chyba nie bardzo jest coś takiego do ViewNX