Zobacz pełną wersję : Drukarka do domocyh wydroków zdjec :)
Witam, jestem zainteresowany kupnem drukarki do wydruku zdjęć. Najczęściej będą to zdjęcia 10x15, ale zdarzy się też że będę chciał coś wydrukować w A4 albo A5
Ważne żeby drukarka była wielofunkcyjna, bo też skanuje faktury jak i inne dokumenty.
Z tego co już przeglądałem forum, to zainteresowała mnie drukarka MG6250
Ale zastanawiam się czy wyrobię na tusz, bo oryginały to tak ~50zł za sztukę, chyba ze jest jakaś tańsza alternatywa ?
Jest też po drodze PX660 ale ona już nie brukuję tak super zdjęć B&W :/
aikidudi
31-05-2012, 22:07
Miałem Ci właśnie polecić epsona px650/660 czy też wyższy model, ale bw w tej drukarce faktycznie ni istnieje więc niestety nic więcej nie doradzę bo sam używam epsona.
A jak cenowo eksploatacja ?
Na tusze, to też trzeba liczyć tak z ~250zł ?
digger-gp
31-05-2012, 22:39
Z tego co już przeglądałem forum, to zainteresowała mnie drukarka MG6250
Ale zastanawiam się czy wyrobię na tusz, bo oryginały to tak ~50zł za sztukę, chyba ze jest jakaś tańsza alternatywa ?
Jest altermatywa ale nie wiem o ile tansza - trzeba by poszperac w necie... http://www.ocp.de/content.php?1=1&1=1&seite=seiten/products_desktop.php&rubrik=d&hersteller=1&modell=3134
Zdaje sie ze w OCP pokladaja starania zeby ich tusze byly zgodne pod wzgledem koloru z orginalnymi. Marka tez podobno cieszy sie dobra opinia... nie wiem, sam nie probowalem...
digger-gp
31-05-2012, 23:16
Poszperalem troche w necie - zerknij tutaj; http://www.agawa.pl/tabela_kompatybilnosci/tusze-canon-pixma-mg-5250-10979
Sorrki.. nie moglem juz edytowac...
Przy okazji... czy moge poprosic o opinie na temat tuszow OCP tych kolegow ktorzy nimi drukuja..?
Sam uzywam Lyson'y XG.. zadnych problemow z zasychaniem itp , ale kolor masakra... Dopiero ColorMunki na sterach Argyll'a dal rade...
digger-gp właśnie wczoraj chwilkę szukałem coś o tych tuszach OCP i trafiłem też na tą stronę agawa ;)
Tylko do tego będzie trzeba kupić ten reseter do kartridży ?
Moje zdanie jest takie, że w tej chwili szkoda kasy na Lyson'y czy OCP. Ceny są bardzo wysokie. Oryginalne tusze EPSON do L800 "kosztują" ok. 50zł za 70ml (Lyson 72zł/125ml, OCP 35zł/100ml) i są oprofilowane przez EPSON'a. Nie wierzę aby nie "pasowały" np. w takiej PX660 czy P50. Ja jadę na chińszczyźnie oprofilowanej i jestem zadowolony a koszt... Jaki koszt? Stać mnie na drukowanie plakatów :-). Zasychanie "głowicy" ? O sprzęt trzeba dbać i przede wszystkim używać.
digger-gp
01-06-2012, 11:05
Ale, kolego ayu na epsonach swiat drukarek sie nie konczy.. i jezeli kolega Irwusek zdecyduje sie na tego canona MG6250 wówczas tusze OCP warte sa uwagi.. Te chinczyki i koreanczyki to jakby wielka niewiadoma jest.. czy one sa na przyklad powtarzalne pod wzgledem koloru..?
... i nie wydaje mi sie zeby tusze do L800 pasowaly bez oprofilowania do p50/PX660
Mozna to latwo sprawdzic...
MG6250 do mnie bardziej przemawia ze względu na ten 6 kartridż, co przekłada się na lepszy druk czarno-biały. ;)
A jak będę chciał używać tych tuszy od OCP to muszę kupić ten reseter ?
Art Erie
01-06-2012, 11:27
[...]A jak będę chciał używać tych tuszy od OCP to muszę kupić ten reseter ?
MZ napełnianie / wymiana tych małych pojemników, to jakieś kosmiczne nieporozumienie; ledwo napełnisz Yellow, to kończy się Magneta, a za chwilę następny. Zwariować można :mrgreen:
Poczytaj o CISS, osobiście nie drukuję jakiś dużych ilości ale bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie ( Epson P-50).
digger-gp
01-06-2012, 11:42
Z epsonami to wszystko jasne.. scieszka ciss'a szeroko wydeptana, szlak dobrze przetarty.. ;) Ale czy takiego canonka MG6250 da sie jakos latwo zCISSowac..?
Art Erie ..tez nie mam z ciss'em zadnych problemow.. po prostu trzeba sie go nauczyc.. tak jak wszystkiego innego...
Na youtube oglądałem jak gościu montuje ciss'a do tej MG6250. Ale nie widzę żeby w PL można było kupić.
Albo odłożę zakup drukarki i na razie będę korzystał z usług labów ?
To nie jest problem zrobić CISS do Canona tylko problemem jest to żeby dobrze działał a z tym są problemy. Sam nie miałem drukarki tej firmy ale jak poczytałem o CISS to stwierdziłem , że tylko Epson. W napełnialne kartridże nie chce mi się bawić. Fakt faktem , że OCP do Canonów jest często polecany ale ... do kartridży.
Możliwość własnych wydruków nie trzymając się przy tym za kieszeń daje mi nieopisaną radość :-).
Nad tym Canonem też się zastanawiałem ze względów na B&W i lepszą jakość druku na matach no ale... CISS-a brak.
Benjamin
02-06-2012, 02:37
Ewentualnie L800, było już o nim, w którymś wątku. Tam nie dość, że zrobili CISS, to dali kontenerkom stałe zasilanie, więc koszt wydruku jest już naprawdę opuszczony do minimum.
albo L800 albo ciss i jakiegoś epsona, do canona tez sa cissy ale glowice slabsze sa i latwiej je rozwalic. Jak chcesz ładne czarno białe bez zafarbu kup Epsona 2880 i ciss do tego, ale to tez sie zatyka. wiec trzeba mieć dużo cierpliwości i chęci walki. Z tego co wiem sa zadowoleni uzytkownicy Epsonów barniwkowych na tuszach Ink- Mate, - i to jest tanie i niezłe, tylko trzeba oprofilować i pogrzebać trochę za to o tusz się potem nie martwisz bo 100ml kosztuje 9zł.
digger-gp
02-06-2012, 22:57
Albo bardziej budget'owo zamiast R2880 kupic Epson 1400/1500 ktory w polaczeniu z QuadTone RIP i tuszami Piezography K6 da doskonale B&W i inne mozliwosci na A3+
Zeby sie nie powtarzac, zacytuje sam siebie z innego watku...
"1)mozliwosc druku pigmentowego - mozna zainwestowac w kolorowe pigmanty od Jon'a Cone http://shopping.netsuite.com/s.nl/c....t.A/id.4260/.f -- przesylka z USA troche kosztuje ale da sie przezyc.
2) druk B&W - rowniez od Cone'go mozna kupic jego tusze Piezography K6 http://shopping.netsuite.com/s.nl/c....tegory.6522/.f
1400 jest wspierana przez QuadTone RIP http://www.quadtonerip.com/html/QTRrequire.html oprogramowanie ktore kosztuje jedyne 50 dolcow. w ten sposob mamy zalatwiony temat doskonalej jakosci wydrukow B&W na A3+
3)tani druk barwnikowy moze byc bardzo przydatny... wiec mozna nabyc kartridże wielokrotnego napełniania i zalac je atramentami od L800. Po oprofilowaniu powinno byc o.k."
No tak tylko Panowie wychodzimy po za mój budżet ;) Mówimy tutaj o max ceny MG6250
Ale i tak chyba zostało powiedziane wszystko ;)
A takie pytanie jest ktoś w stanie powiedzieć ile kosztuje głowica do MG6250 czy ją potem się czyści ?
Podłączę się pod wątek. Jak to jest z jakością zdjęć z takiej domowej drukarki atramentowej? Czasem korzystam z tzw, foto-kiosków np. Kodaka w FJ czy innych firmach ale to co z nich wychodzi to jakaś masakra w porównaniu do normalnego foto-laba.
To jak z tą jakością? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Podłączę się pod wątek. Jak to jest z jakością zdjęć z takiej domowej drukarki atramentowej? Czasem korzystam z tzw, foto-kiosków np. Kodaka w FJ czy innych firmach ale to co z nich wychodzi to jakaś masakra w porównaniu do normalnego foto-laba.
Cześć,
Zakładam, że pytasz o drukarkę atramentową do wydruku zdjęć, a nie taką do wydruków biurowych :) Osobiście używam Epsona px730wd + Ciss i na papierze Epson wydruki wychodzą bardzo dobre (w porównaniu do labu do którego wcześniej zanosiłem zdjęcia). Cenowo wychodzi kilka razy taniej - drukuję najczęściej format A4 więc drukarka dawno się zapłaciła. Jak masz bardziej szczegółowe pytania to pisz na PW.
Pozdrowienia
Witam serdecznie mam pytanie czy ktoś używał takich wiecznych
http://allegro.pl/show_item.php?item=3922563791&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0 ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomni enie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyac count%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C% 2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b65 4bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0 cokolwiek to znaczy kartrydży do drukarki ip7250. Czy jest sens inwestować w nie bo póki co nie spotkałem się z reseterem do Canona ip7250.