Zobacz pełną wersję : Jaki szeroki kąt? - pilnie potrzebna pomoc
Łukasz F.
30-05-2012, 19:00
Witam.
Tak sobie pomyślałem, że napiszę, bo nie mogę się zdecydować:(.
Przymierzam się do zakupu szerokiego szkła (obecnie podstawowy i jedyny to 17-55 f2.8). Szkło będzie potrzebne (mam nadzieję) w dużej mierze do krajobrazu i rzadziej do foto ślubnej. Aby nie pokrywać zakresu z posiadanym obiektywem, zastanawiam się nad Samyangiem 8mm fish albo Tokiną 11-16. Z jednej strony stałka z drugiej w miarę szeroki zoom.
Może ktoś pracował na jednym i drugim i ma jakieś sensowne doświadczenia z tymi obiektywami? Kolega ze stajni C ma Samyanga i wdziałem fotki nim zrobione. Bardzo ciekawy obiektyw. Niemniej zastanawiam się, czy nie będzie za szeroko... Eh... te dylematy... No i jest jeszcze kwestia czy i jakie filtry (oczywiście system Cokin), żeby nie było winiety?
Dzięki za sensowne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jak na szybko to coś ode mnie, ale w dziedzinach które podałeś, jestem amatorem. Jednak obiektyw typu rybie oko jakoś do mnie nie przemawia w krajobrazie kompletnie. W ślubniakach prędzej. Natomiast nie jest to obiektyw *wymagany* do czegokolwiek. Według mnie do pracy i otrzymania pewnych, powtarzalnych wyników on się nie nadaje. Dodatkowo wspominasz o filtrach. Przy szerokich kątach to już i tak jest problem, ale do rybiego oka ponownie nie widzę by coś sensownego dało się w ogóle zastosować. Ani polar, ani szara połówka, bo nie da ona prostej linii przejścia, a wygiętą. Może ma to jakiś sens (bo horyzont też będzie krzywy), ale ja bym się takiej kombinacji obawiał - bo nie widziałem w użyciu. Zatem zdecydowanie obstawiałbym Tokinę lub Sigmę, która ma ciut większy zakres kątów, a to się już przekłada na dużo większą uniwersalność.
Aha, jeszcze jedna rzecz. Zdjęcia robione fishem się nudzą szybko, zatem nie powinno ich być zbyt wiele w zestawie. Można część wyprostować, ale... wolę normalny szeroki kąt.
Warto mieć oba te szkła, ale jakbym miał wybierać to w pierwszej kolejności brałbym Tokinę. Fish do tej pory służył mi do zabawy choć ostatnio zabrałem go ze sobą na małą wyprawę i muszę przyznać, że podoba mi się efekt.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/7314143690_e437a45873_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7218/7314143690_e437a45873_z.jpg)
Jednak obiektyw typu rybie oko jakoś do mnie nie przemawia w krajobrazie kompletnie. W ślubniakach prędzej. Natomiast nie jest to obiektyw *wymagany* do czegokolwiek.
Odwrotnie: w ślubniakach to dla mnie już dawno zajechany i nieświeży temat, w krajobrazach (jak widać powyżej) prędzej.
A wymagany owszem jest, przynajmniej przeze mnie - w panoramach sferycznych.
Ostrzeżenie: mój znajomy właśnie nabył Samyanga do panoram sferycznych m.in. zachwycony testem na optycznych. A tymczasem szkło mydli niemiłosiernie...
Łukasz F.: na początek raczej bierz Tokinę, to jest mega-świetne szkło (wyszła nowa wersja niedawno).
O ile się nie mylę, to i do panoram sferycznych rybka nie jest wymagana, choć być może ułatwia sprawę. Nie wiem, nie bawiłem się tym tematem.
A w powyższym zdjęciu nie widzę nic poza wakacyjnym pstrykiem. Nic tu odkrywczego nie ma. Na pewno można to szkło jakoś twórczo wykorzystać, ale jeżeli chodzi o podstawowy szeroki kąt, to bym nie lecał jednak.
Co do ślubniaków, to może być i oklepany temat, jednak dla nas. Para młoda bierze ślub często raz w życiu i nie ma takich zdjęć. To zwykle nie są fotografowie znudzeni oglądaniem ślubnych forów. Zatem kompletnie inaczej patrzą na zdjęcia i urozmaicenia. Nie może się znudzić komuś tort czekoladowy, jak go w życiu nie jadł. ;)
No właśnie o wakacyjny pstryk mi chodziło. Takie zdjęcie, które przywodzi jakieś wspomnienia. Chciałem jak najwięcej w kadrze umieścić, bo widoki były piękne. Tak jak napisałem, rybkę do tej pory stosowałem wyłącznie do zabawy, a powyższe zdjęcie jest jednym z pierwszych wykonanych dla "praktycznego zastosowania".
O ile się nie mylę, to i do panoram sferycznych rybka nie jest wymagana
Dlatego napisałem, że _przeze mnie_ :-) Czytamy całość, nie wyrywamy z kontekstu.
Wolę zrobić 6-8 zdjęć fishem, niż 28 zdjęć 14mm. To chyba dość oczywista oszczędność czasu i mocy przerobowych komputera.
Para młoda bierze ślub często raz w życiu
I dlatego raczej nie powinno im się serwować czegoś, czego za 10-20 lat nie będą chcieli oglądać :-)
To oczywiście moja subiektywna opinia.
pastwisko
04-06-2012, 14:21
Fisheye ma to do siebie że jest dość wymagającym szkłem jeśli nie ma się zaraz znudzić. Jeśli nie uzywa się go z głową towszystkie zdjęcia wyglądają tak samo i szybko się nudzą. Na początku owszem ma spory wowfactor, ale to się szybko przejada. W krajobrazie bedziesz musiał robić zdjecia z horyzontem po srodku zeby unikać efektu ryby, założe się ze szybko cię to zmęczy.
Zeb McKane
04-06-2012, 14:27
Warto mieć oba te szkła, ale jakbym miał wybierać to w pierwszej kolejności brałbym Tokinę. Fish do tej pory służył mi do zabawy choć ostatnio zabrałem go ze sobą na małą wyprawę i muszę przyznać, że podoba mi się efekt.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/7314143690_e437a45873_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7218/7314143690_e437a45873_z.jpg)
trzeba było te Girls rozgonić na boki i złapać w trakcie skoku... Zastosowanie fisza z DX mnie się nie widzi. Rybka nie może być nudna...
Zastosowanie fisza z DX mnie się nie widzi.
http://www.terajewicz.pl/2010/06/tato-juz-lato/
Zależy do czego.
Ale oczywiście na dłuższą metę to nonsens, bo kąt widzenia taki mniej więcej, jak 18mm, tyle że beczkowaty. Te zdjęcia beczki nie mają, bo prostowałem.
Podepnę sie pod temat, jesli można.... planuję wyjazd na wakacje i chciałbym zaopatrzyć się w możliwie jak najszerszy, ale zarazem baaardzo budżetowy obiektyw... Pomijam jakieś problemy optyczne typu aberracje, dystorsje itp, zastosowanie absolutnie amatorskie. A np nie interesuje mnie wywalenie 2000 zł na obiektyw o ogniskowej 17mm, skoro mam jedne szkło o zakresie od 18mm..
Jakieś pomysły? moze być manual .
ps, nie szukam fisheye
Najtańszy jest Tamron 11-18. Masz w body śrubokręt, więc AF będzie miał.
tylko tego szkła nidzie obecnie nie da rady dostać :(
To zależy na kiedy potrzebujesz. Do wakacji jeszcze tydzień, sprawdzaj allegro.
na połowę sierpnia, wiec spoko:D Tylko no mam nadzieję, ze nie będzie to obiektyw na jeden wyjazd, bo wybieram się do Tunezji , oraz na saharę, a jak wiadomo piasek nie służy ;)
A widzę, masz takiego tamrona, polecasz takie szkło ? dobrze Ci się nim cyka?
LordRamzes
24-06-2012, 12:17
więc tak do krajobrazu stara sigma 10-20 tylko jeszcze raz podkreślam stara bo nowa nie jest fajna jeśli chodzi o boki
do ślubów wiadomo tokina 11-16 f2,8 a fisz no cóż posiadam Ciamcianga do krajobrazu się nadaje po przymknięciu do f5,6 -f8 już jest fajnie poniżej zapomnij
pierwsze 4 zdjęcia masz z ciamcianga :)
http://lordramzes.w.interia.pl/
na połowę sierpnia, wiec spoko:D Tylko no mam nadzieję, ze nie będzie to obiektyw na jeden wyjazd, bo wybieram się do Tunezji , oraz na saharę, a jak wiadomo piasek nie służy ;)
A widzę, masz takiego tamrona, polecasz takie szkło ? dobrze Ci się nim cyka?
Co do piasku, to bym się nie obawiał. Szkło jest IF, a przy zoomowaniu wysuwa się o jakieś 4mm.
Tu (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20100619Chorwacja) masz sporo fotek wakacyjnych z tego szkła (wszystko co szersze od 18mm). Jego zaletą są bardzo małe wymiary i waga. Przy krajobrazach daje radę, bo robię je głównie na F8. Ale na upartego robiłem też imprezy, ale z lampą.
Zauważyłem, że dużo zdjęć robiłem tylko minimalnie szerzej niż pozawlał kit, zamieniłem go na 16-85. A zamiast UWA zdecyduję się chyba na fish-a. Ostatnio pożyczyłem Nikkora 10,5 do Paryża i bardzo mi się spodobał (również jego małe wymiary).
Gdybym miał kupować UWA do DX (i nie miał nic), to brałbym starą Sigmę 10-20. Ale nawet używana jest sporo droższa od Tamrona 11-18 (tego można chyba kupić sporo poniżej tysiąca). Gdybym miał wymieniać Tamrona, to tylko na Sigmę 8-16.
Ale na razie czekam, bo jeśli potwierdzą się plotki o D600, to przejdę chyba na FX.
Hey,
pozwolę sobie podpiąć do przedmiotowego tematu...
niedługo wakacje w Chorwacji ;D i po głowie chodzi mi pewna myśl...
szeroki kąt, ale jaki?
Początkowo myślałem nad Tokina 11-16, byłem nawet zdecydowany jednak trafiłem w necie na sample z sigma 10-20 (starsza) no i masz babo placek.
Wiem, wiem Tokina to światło 2.8 no i w czterech ścianach bez konkurencyjna, jednak czy również zaobserowawliście, że fotki z tego szkła są jakby za mgłą...? Jakieś takie bez polotu...
Czy ktoś z Was koledzy/koleżanki miał do czynienia z tymi szkłami, i może mi doradzić?
Byłbym rad przeczytać kilka opinii z życia wziętych. Z góry dziękuję i pozdrawiam.