PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki szeroki kąt? - pilnie potrzebna pomoc

Łukasz F.
30-05-2012, 19:00
Witam.
Tak sobie pomyślałem, że napiszę, bo nie mogę się zdecydować:(.
Przymierzam się do zakupu szerokiego szkła (obecnie podstawowy i jedyny to 17-55 f2.8). Szkło będzie potrzebne (mam nadzieję) w dużej mierze do krajobrazu i rzadziej do foto ślubnej. Aby nie pokrywać zakresu z posiadanym obiektywem, zastanawiam się nad Samyangiem 8mm fish albo Tokiną 11-16. Z jednej strony stałka z drugiej w miarę szeroki zoom.
Może ktoś pracował na jednym i drugim i ma jakieś sensowne doświadczenia z tymi obiektywami? Kolega ze stajni C ma Samyanga i wdziałem fotki nim zrobione. Bardzo ciekawy obiektyw. Niemniej zastanawiam się, czy nie będzie za szeroko... Eh... te dylematy... No i jest jeszcze kwestia czy i jakie filtry (oczywiście system Cokin), żeby nie było winiety?
Dzięki za sensowne odpowiedzi.
Pozdrawiam

mOSAd
30-05-2012, 23:30
Jak na szybko to coś ode mnie, ale w dziedzinach które podałeś, jestem amatorem. Jednak obiektyw typu rybie oko jakoś do mnie nie przemawia w krajobrazie kompletnie. W ślubniakach prędzej. Natomiast nie jest to obiektyw *wymagany* do czegokolwiek. Według mnie do pracy i otrzymania pewnych, powtarzalnych wyników on się nie nadaje. Dodatkowo wspominasz o filtrach. Przy szerokich kątach to już i tak jest problem, ale do rybiego oka ponownie nie widzę by coś sensownego dało się w ogóle zastosować. Ani polar, ani szara połówka, bo nie da ona prostej linii przejścia, a wygiętą. Może ma to jakiś sens (bo horyzont też będzie krzywy), ale ja bym się takiej kombinacji obawiał - bo nie widziałem w użyciu. Zatem zdecydowanie obstawiałbym Tokinę lub Sigmę, która ma ciut większy zakres kątów, a to się już przekłada na dużo większą uniwersalność.
Aha, jeszcze jedna rzecz. Zdjęcia robione fishem się nudzą szybko, zatem nie powinno ich być zbyt wiele w zestawie. Można część wyprostować, ale... wolę normalny szeroki kąt.

bryk77
01-06-2012, 15:26
Warto mieć oba te szkła, ale jakbym miał wybierać to w pierwszej kolejności brałbym Tokinę. Fish do tej pory służył mi do zabawy choć ostatnio zabrałem go ze sobą na małą wyprawę i muszę przyznać, że podoba mi się efekt.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/7314143690_e437a45873_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7218/7314143690_e437a45873_z.jpg)

karolt
02-06-2012, 19:47
Jednak obiektyw typu rybie oko jakoś do mnie nie przemawia w krajobrazie kompletnie. W ślubniakach prędzej. Natomiast nie jest to obiektyw *wymagany* do czegokolwiek.

Odwrotnie: w ślubniakach to dla mnie już dawno zajechany i nieświeży temat, w krajobrazach (jak widać powyżej) prędzej.
A wymagany owszem jest, przynajmniej przeze mnie - w panoramach sferycznych.

Ostrzeżenie: mój znajomy właśnie nabył Samyanga do panoram sferycznych m.in. zachwycony testem na optycznych. A tymczasem szkło mydli niemiłosiernie...

Łukasz F.: na początek raczej bierz Tokinę, to jest mega-świetne szkło (wyszła nowa wersja niedawno).

mOSAd
03-06-2012, 09:38
O ile się nie mylę, to i do panoram sferycznych rybka nie jest wymagana, choć być może ułatwia sprawę. Nie wiem, nie bawiłem się tym tematem.
A w powyższym zdjęciu nie widzę nic poza wakacyjnym pstrykiem. Nic tu odkrywczego nie ma. Na pewno można to szkło jakoś twórczo wykorzystać, ale jeżeli chodzi o podstawowy szeroki kąt, to bym nie lecał jednak.
Co do ślubniaków, to może być i oklepany temat, jednak dla nas. Para młoda bierze ślub często raz w życiu i nie ma takich zdjęć. To zwykle nie są fotografowie znudzeni oglądaniem ślubnych forów. Zatem kompletnie inaczej patrzą na zdjęcia i urozmaicenia. Nie może się znudzić komuś tort czekoladowy, jak go w życiu nie jadł. ;)

bryk77
03-06-2012, 14:39
No właśnie o wakacyjny pstryk mi chodziło. Takie zdjęcie, które przywodzi jakieś wspomnienia. Chciałem jak najwięcej w kadrze umieścić, bo widoki były piękne. Tak jak napisałem, rybkę do tej pory stosowałem wyłącznie do zabawy, a powyższe zdjęcie jest jednym z pierwszych wykonanych dla "praktycznego zastosowania".

karolt
04-06-2012, 06:20
O ile się nie mylę, to i do panoram sferycznych rybka nie jest wymagana

Dlatego napisałem, że _przeze mnie_ :-) Czytamy całość, nie wyrywamy z kontekstu.
Wolę zrobić 6-8 zdjęć fishem, niż 28 zdjęć 14mm. To chyba dość oczywista oszczędność czasu i mocy przerobowych komputera.

Para młoda bierze ślub często raz w życiu

I dlatego raczej nie powinno im się serwować czegoś, czego za 10-20 lat nie będą chcieli oglądać :-)
To oczywiście moja subiektywna opinia.

pastwisko
04-06-2012, 14:21
Fisheye ma to do siebie że jest dość wymagającym szkłem jeśli nie ma się zaraz znudzić. Jeśli nie uzywa się go z głową towszystkie zdjęcia wyglądają tak samo i szybko się nudzą. Na początku owszem ma spory wowfactor, ale to się szybko przejada. W krajobrazie bedziesz musiał robić zdjecia z horyzontem po srodku zeby unikać efektu ryby, założe się ze szybko cię to zmęczy.

Zeb McKane
04-06-2012, 14:27
Warto mieć oba te szkła, ale jakbym miał wybierać to w pierwszej kolejności brałbym Tokinę. Fish do tej pory służył mi do zabawy choć ostatnio zabrałem go ze sobą na małą wyprawę i muszę przyznać, że podoba mi się efekt.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/7314143690_e437a45873_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7218/7314143690_e437a45873_z.jpg)

trzeba było te Girls rozgonić na boki i złapać w trakcie skoku... Zastosowanie fisza z DX mnie się nie widzi. Rybka nie może być nudna...

karolt
09-06-2012, 12:34
Zastosowanie fisza z DX mnie się nie widzi.

http://www.terajewicz.pl/2010/06/tato-juz-lato/
Zależy do czego.

Ale oczywiście na dłuższą metę to nonsens, bo kąt widzenia taki mniej więcej, jak 18mm, tyle że beczkowaty. Te zdjęcia beczki nie mają, bo prostowałem.

falko29
24-06-2012, 11:26
Podepnę sie pod temat, jesli można.... planuję wyjazd na wakacje i chciałbym zaopatrzyć się w możliwie jak najszerszy, ale zarazem baaardzo budżetowy obiektyw... Pomijam jakieś problemy optyczne typu aberracje, dystorsje itp, zastosowanie absolutnie amatorskie. A np nie interesuje mnie wywalenie 2000 zł na obiektyw o ogniskowej 17mm, skoro mam jedne szkło o zakresie od 18mm..
Jakieś pomysły? moze być manual .
ps, nie szukam fisheye

TOP67
24-06-2012, 11:30
Najtańszy jest Tamron 11-18. Masz w body śrubokręt, więc AF będzie miał.

falko29
24-06-2012, 11:54
tylko tego szkła nidzie obecnie nie da rady dostać :(

TOP67
24-06-2012, 12:04
To zależy na kiedy potrzebujesz. Do wakacji jeszcze tydzień, sprawdzaj allegro.

falko29
24-06-2012, 12:15
na połowę sierpnia, wiec spoko:D Tylko no mam nadzieję, ze nie będzie to obiektyw na jeden wyjazd, bo wybieram się do Tunezji , oraz na saharę, a jak wiadomo piasek nie służy ;)
A widzę, masz takiego tamrona, polecasz takie szkło ? dobrze Ci się nim cyka?

LordRamzes
24-06-2012, 12:17
więc tak do krajobrazu stara sigma 10-20 tylko jeszcze raz podkreślam stara bo nowa nie jest fajna jeśli chodzi o boki
do ślubów wiadomo tokina 11-16 f2,8 a fisz no cóż posiadam Ciamcianga do krajobrazu się nadaje po przymknięciu do f5,6 -f8 już jest fajnie poniżej zapomnij

pierwsze 4 zdjęcia masz z ciamcianga :)
http://lordramzes.w.interia.pl/

TOP67
24-06-2012, 19:06
na połowę sierpnia, wiec spoko:D Tylko no mam nadzieję, ze nie będzie to obiektyw na jeden wyjazd, bo wybieram się do Tunezji , oraz na saharę, a jak wiadomo piasek nie służy ;)
A widzę, masz takiego tamrona, polecasz takie szkło ? dobrze Ci się nim cyka?

Co do piasku, to bym się nie obawiał. Szkło jest IF, a przy zoomowaniu wysuwa się o jakieś 4mm.

Tu (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20100619Chorwacja) masz sporo fotek wakacyjnych z tego szkła (wszystko co szersze od 18mm). Jego zaletą są bardzo małe wymiary i waga. Przy krajobrazach daje radę, bo robię je głównie na F8. Ale na upartego robiłem też imprezy, ale z lampą.
Zauważyłem, że dużo zdjęć robiłem tylko minimalnie szerzej niż pozawlał kit, zamieniłem go na 16-85. A zamiast UWA zdecyduję się chyba na fish-a. Ostatnio pożyczyłem Nikkora 10,5 do Paryża i bardzo mi się spodobał (również jego małe wymiary).

Gdybym miał kupować UWA do DX (i nie miał nic), to brałbym starą Sigmę 10-20. Ale nawet używana jest sporo droższa od Tamrona 11-18 (tego można chyba kupić sporo poniżej tysiąca). Gdybym miał wymieniać Tamrona, to tylko na Sigmę 8-16.
Ale na razie czekam, bo jeśli potwierdzą się plotki o D600, to przejdę chyba na FX.

drast
25-06-2012, 19:16
Hey,
pozwolę sobie podpiąć do przedmiotowego tematu...
niedługo wakacje w Chorwacji ;D i po głowie chodzi mi pewna myśl...
szeroki kąt, ale jaki?
Początkowo myślałem nad Tokina 11-16, byłem nawet zdecydowany jednak trafiłem w necie na sample z sigma 10-20 (starsza) no i masz babo placek.
Wiem, wiem Tokina to światło 2.8 no i w czterech ścianach bez konkurencyjna, jednak czy również zaobserowawliście, że fotki z tego szkła są jakby za mgłą...? Jakieś takie bez polotu...
Czy ktoś z Was koledzy/koleżanki miał do czynienia z tymi szkłami, i może mi doradzić?
Byłbym rad przeczytać kilka opinii z życia wziętych. Z góry dziękuję i pozdrawiam.