Zobacz pełną wersję : Powtarzalność af w d5k i n70-300 vr
lothar345
30-05-2012, 17:37
Cześć,
Mam pytanie do doświadczonych kolegów odnośnie tego zestawu. Mianowicie ww sprzęt w duecie nie współpracuje tak jakbym sobie tego życzył. Przy fotografowaniu obiektów oddalonych o kilkadziesiąt lub kilkaset metrów często zdarza się że af minimalnie świruje to znaczy połowa zdjęć nieruchomych obiektów wychodzi delikatnie mydlana a połowa ostra. VR różnie (na ogół włączone), zdjęcia z ręki, ogniskowe powyżej 200, najczęściej 300, czasy rzędu 1/300-1/500s i krótsze, przesłony f5.6 - f8 (nie ma znaczenia jaką prześłonę ustawię) - a więc dość jasno.
Mam pytanie czy tak ma być - tzn af w d5k który jest aparatem amatorskim jest niezbyt precyzyjny czy to wina szkła itp. Dodam że z kitem 18-105 czy stałkami (np. n35) problem nie występuje.
lothar345
30-05-2012, 17:40
link do cropa (ogniskowa 300, f5.6 1/500s
http://imageshack.us/photo/my-images/560/image4ka.png/
wasilewk
30-05-2012, 18:02
Przy fotografowaniu obiektów oddalonych o kilkadziesiąt lub kilkaset metrów często zdarza się że af minimalnie świruje to znaczy połowa zdjęć nieruchomych obiektów wychodzi delikatnie mydlana a połowa ostra.
Ja też tak mam, przy czym jest to dopiero co kupiony obiektyw w polskiej dystrybucji. Mam jeszcze obiektyw z amerykańskiej dystrybucji, który tej wady nie wykazywał - jak był sprawny, bo teraz ma uszk. VR.
Daj aparat na statyw VR OFF, celujesz w nieruchomy obiekt i strzelasz:
1. Wyzwalane przyciskiem na body, AF fazowy
2. Wyzwalane ze wstępnym podniesieniem lustra, AF fazowy
3. Wyzwalane ze wstępnym podniesieniem lustra i AF na detekcji kontrastu.
Robisz po kilka zdjęć w każdym ustawieniu i dojdziesz do tego co może być nie tak.
Pamiętaj po każdym zdjęciu przekręcić pierścieniem ostrości na nieskończoność albo minimum - stale tak samo.
Hm... też miałem podobny problem z AF w d70s + 70-300VR, ale jakoś nie przeszkadzało mi to :D Znacznie łatwiej mojemu szkłu ostrzyło się z nieskończoności w dół. Ale problemem też może być nieprzejrzystość powietrza czy brak umiejętności. Lustro wiele rzeczy ułatwia, ale jednak nie zastępuje w całości :P
wasilewk
30-05-2012, 21:59
Ale problemem też może być nieprzejrzystość powietrza czy brak umiejętności. Lustro wiele rzeczy ułatwia, ale jednak nie zastępuje w całości :P
Mam jeszcze obiektyw z amerykańskiej dystrybucji, który tej wady nie wykazywał
???
Ustaw dłuższy czas (1/250s lub jeszcze dłuższy) lub wyłącz stabilizację. Powinno być lepiej.
lothar345
31-05-2012, 09:48
Ustaw dłuższy czas (1/250s lub jeszcze dłuższy) lub wyłącz stabilizację. Powinno być lepiej.
Jest trochę lepiej ale czy to znaczy że stabilizacja w tym szkle powoduje taką niestabilność af? Jakie są Wasze doświadczenia we współpracy z tym szkłem z lepszym korpusem np. d300 itp?
Chodzi o coś innego. To bardziej techniczny problem. Układy elektroniczne cyfrowe pracują z jakąś tam częstotliwością. Na przykład procesor może być taktowany zegarem 1000 MHz, a może chodzić z częstotliwością wyższą lub niższą. Pamięci i inne układy, także wymagają taktowania. Aparat to nie jest super szybki komputer. Dlatego częstotliwości pracy także nie są ogromne. Gdzieś, kiedys, ktoś sugerował, że właśnie jest on taktowany mniej więcej z częstotliwością 500MHz. A to oznacza 500 razy na sekundę. Czyli maksymalna szybkość reakcji elektroniki, to właśnie 1/500s. Być może taktowany jest z większą częstotliwością, a na zmianę pewnych parametrów potrzeba jakiejś bezwładności. Nie jednego, a dwóch taktów.
A stabilizacja prawdopodobnie jest sterowana cyfrowo. Dlatego przy dłuższych czasach działa ona jakoś ciut lepiej. Gdyby była sterowana analogowo, to także może mieć jakieś bezwładności, opóźnienia itd. Ale do tego dochodzi jeszcze czujnik AF plus sterowanie silnikiem i całość na pewno odbywa się w "cyfrowych" krokach.
Nie wiem jak to wpływa na AF. Być może bardzo, być może nie. Coś więcej można by powiedzieć, gdybyś sprawdził zdjęcia bez stabilizacji. Optyczne.pl podają jaki odsetek zdjęć na małe odległości mają chybiony. Jest to kilka, kilkanaście procent. To wcale nie mało. Przy dużych odległościach, przy teleobiektywie, sytuacja tylko się pogarsza. Najdrobniejszy ruch ręki powoduje zmianę tego, na co aparat ostrzy. Dodatkowo czujniki mają określoną precyzję. Trudno też ocenić bez jakichkolwiek sampli, co uznajesz za mydlane, a co za ostre. Rozumiem, że mówisz o przyglądaniu się zdjęciu w powiększeniu 1:1. Dopóki czegoś nie pokażesz zrzuciłbym to na karb przewrażliwienia.
Aha, jeszcze jedno. Ruch lustra też wprowadza jakieś tam wibracje. Powyżej Mathis podał sposób na dojście co jest przyczyną. Jak do tego dojdziezz, to będzie wiadomo, czy to tak zostawić, czy może coś zmieniać.
skosiarek
31-05-2012, 14:56
500MHz to 500 000 000 razy na sekundę.
lothar345
31-05-2012, 15:35
Z ciekawości chwyciłem za tamrona 70-300 usd vc kolegi i muszę przyznać że tam powtarzalność af jest sporo większa i to bez względu na włączoną lub wyłączoną stabilizację...
Optycznie obiektywy są b podobne ale częściej trafia Tamron.
500MHz to 500 000 000 razy na sekundę.
Ups, ale wpadka. W takim razie może wyłącznie chodzić o jakieś opóźnienia. Zauważyło to dosłownie kilka osób, więc może problem nie jest jakiś globalny, lub praktycznie nieistotny.
Biedrona
01-06-2012, 21:08
Jeśli chodzi o mechanizm VR to polecam poczytać artykuł Thoma Hogana: http://bythom.com/nikon-vr.htm
Jest tam trochę opisu technicznego - podobno opartego na informacjach uzyskanych od Nikona. Jeden z ciekawszych kawałków:
Care to guess what the sampling frequency might be? 1000Hz according to Nikon. That sounds pretty good, doesn't it? Nope. 1000Hz is 1/1000 of a second. Nyquist tells us that we can only really resolve data accurately below half the sampling frequency, thus it can accurately only take out movements as small as 500Hz (1/500 second).
Z tych danych Thom wysnuł wniosek, żeby VR wyłączać jeśli czas jest krótszy niż właśnie 1/500. Nie wiem do końca czy to prawda czy nie - ale warto poczytać i popróbować kiedy VR poprawia ostrość, a kiedy może właśnie powodować jej obniżenie...
Don_Sulco
01-06-2012, 21:57
Czołem!
Mój 70-300vr z D70s, D90 i D700 w 99% robi ostre fotki z vr on/off.
Może to dobry egzemplarz:)
Pozdr.
Rossi_PL
01-06-2012, 22:42
Do podobnego "sprawdzania" 70-300VR co kolega lothar345 mogę dodać parę swoich spostrzeżeń. Przy normalnym fotografowaniu, dynamiczne sceny, VR ON, OFF, nigdy ale to nigdy nie narzekałem na to szkiełko:) Kiedyś podkusiło mnie fotografować nadajnik jakiś duży w dość sporej odległości. Ku mojemu zdziwieniu, podsumowując ten "test" wyszło mi iż 10 na 10 zrobionych zdjęć było ostrych tylko i wyłącznie przy VR OFF i zarazem czasach powyżej 1/500s (body to D90, czyli 300mm x 1.5=450mm). Jakiekolwiek inne zdjęcia z czasami poniżej 1/500s z włączonym VR niestety nie zawsze dawały idealne rezultaty... i to samo było z Tamronem 70-300 VC USD:)
Ja to zauważyłem przy 105/2.8 VR i miałem pewne podejrzenia kiedyś przy 70-200/2.8 VR, więc nie jest to zależne od szkła, ale od korpusu. Warto to zapamiętać i tyle. Może niekoniecznie wnikając w przyczynę techniczną.