PDA

Zobacz pełną wersję : coś niszczy mi pliki

Śli
30-05-2012, 16:24
Mam problem, robię zdjęcia importuje do lightrooma 3.6 wybieram obrabiam, i potem eksportuje do jpg. Po eksporcie okazuje sie ze 4-10 plików z 1500 jest uszkodzonych i się nie udało. Potem tych plików nef nie da się otworzyć w żadnym programie, lightroom ma tylko podlglad ale pojawia sie komunikat "There was an error working with the photo.
Ok wyciągnąłem z backupu te pliki, wgrałem do katalogu, jest ok. Potem eksportuje jeszcze raz i tym razem inne są uszkodzone!
Macie jakiś pomysł co to ma być? Zoptymalizowałem katalog i tez okazało się że uszkodzony!
Pliki maja oryginalny rozmiar.
Mam to na macierzy Raid 0 - myślicie że to problem z macierzą? ale dlaczego akurat tylko w tym folderze nad którym pracuję? Reszta działa.

Johanan
30-05-2012, 16:46
Jeśli to HDD, to przeskanuj skandiskiem i zaznacz błędne sektory, następnie zdefragmentuj dane i załóż przedmiotowy katalog w nowej lokalizacji.

Jeśli SSD, to tylko punkt ostatni poprzedniego zdania.

edit:
Może też być tak, że błędy powstają już na etapie zapisu na karcie w body, albo eksportu z karty na dysk.
Sprawdzałeś wszystkie nefy?

Śli
30-05-2012, 17:02
jest na HDD, psuja się niektóre w czasie pracy, w czasie eksportu po zgraniu z kart na dysk i zaimportowaniu do LR są dobre, najlepsze że psuja się jedne, wyciągam je z backupu, eksportuje drugi raz i psuja się inne które w 1 eksporcie były dobre

Johanan
30-05-2012, 17:09
Raczej nie wierzę w złośliwość elera :) , stawiam zatem na próby zapisu w uszkodzonych sektorach.

Mekano
30-05-2012, 18:03
Sciagnij sobie CrystalDiskInfo i sprawdz swoj dysk.

Śli
31-05-2012, 03:00
Crystal disk Info widzi tylko dyski na usb a to jest macierz raid wewnetrzna

mOSAd
31-05-2012, 03:13
Proponuję prosty test i eksport bezpośrednio na zewnętrzny nośnik. Powiedzmy kartę pamięci lub pendrive. Jeżeli będzie dobrze, to obstawiam jakiś problem z obsługą dysków typu taśma, oprogramowanie albo same dyski. Jeżeli będzie źle, to przyjrzałbym się pamięci oraz taktowaniu różnych podzespołów oraz napięciom. Czy podkręcałeś może procka lub pamięci? Jeżeli tak, to sprawdź, czy przy stanardowym taktowaniu to się powtarza. No i backupuj dane często.

Śli
31-05-2012, 04:10
Dzięki przetestuje, nic nie podkręcone. Może to jest problem z nadpisanymi nagłówkami, gdzieś czytałem że Picassa może zapisywać swoje dane których LR nie rozumie - ale w tym wypadku Picassa by otworzyła taki plik a tu nic nie otwiera.

Mekano
31-05-2012, 13:35
Crystal disk Info widzi tylko dyski na usb a to jest macierz raid wewnetrzna
A mi widzi dyski wewnetrzne, jak i zewnetrze na USB, wiec niemozliwe, jest to co piszesz?

Śli
31-05-2012, 15:58
niestety mozliwe, moze macierzy Raid nie widzi. Przeskanowalem dysk chkdsk, cos tam ponaprawiał, jakieą daty w plikach, i pousuwał uszkodzony atrybut (128, "") - efekt jest taki ze katalog LR w którym pracowałem "is not valid"! Czyli 2 tygodnie pracy selekcji w błoto. Wielkość pliku z katalogiem jest 0! wszystkie uszkodzone NEfy tez teraz maja 0 KB

NeXuS
31-05-2012, 16:05
Miałem kiedyś podobny problem i oczywiście tez myślałem o dysku, u mnie pliki "psuły" się po kopiowaniu z jednego kompa na inny przez sieć.
Do tego miałem problem z nagrywaniem płytek - dość często występowały błędy. Winna okazała się pamięć RAM, niby wszystko było dobrze,
a jednak od czasu do czasu sporadycznie występowały błędy, więc nie mówię że to to, ale może ostatnio zmieniałeś/dokładałeś RAM?

Śli
31-05-2012, 16:28
własnie nic nie zmieniałem, ram procek płyta wszystko jest to samo i markowe, jedyne z czym miałem problemy to z dyskami zewnętrznymi na usb, 2 poszły i dlatego teraz najwanizejsze zdjęcia trzymam na wewnętrznym i robię backup online.
A znacie jais dobry soft do testowanie sprzetu ramu np? i do skanowania bad sectorów na dysku

Śli
31-05-2012, 22:58
dziwnie to działa, chciałem wyeksportować katalog razem z negatywami, 2 poszły - miał problem tylko z podglądem, 3 nie bo nie mógł przekopiować negatywów na dysk zewnętrzny, a jak potem z tego samego katalogu wyeksportowałem zdjęcia, co 5-6 poszło bez problemu, kopiowanie całego katalogu z negatywami przez Windowsa tez poszło bez problemów

Śli
31-05-2012, 23:19
Wie ktos czy mozna miec równolegle zainstalowanego Lightrooma 3.6 i 4.0 na jednym komputerze? Może zainstaluje sobie triala i sprawdzę czy to kwestia lightrooma?

Johanan
31-05-2012, 23:58
A przeskanowałeś dysk, czy w ogóle nie zamierzasz uczynić tego od czego powinieneś zacząć?

Śli
01-06-2012, 00:44
przeskanowałem chkdsk - efekt był taki jak pisałem, katalog objętość 0 KB, uszkodzone zdjęcia objetosc 0KB, usunoł uszkodzone rekordy atrybutów (128, "") i wstawił atrybuty daty do plików.
Czym jeszcze mógłbym przeskanować?

Johanan
01-06-2012, 00:58
Większość producentów dysków udostępnia własne narzędzie do sprawdzania i naprawy, ale w razie potrzeby można użyć też systemowego skandiska.

Śli
01-06-2012, 15:45
skandisk? u mnie w Win 7 64 niema czegoś takiego, znalazłem scandisk ale jest to wersja 32 bitowa i nie da się jej odpalić, gdzieś doczytałem ze nowa wersja to CHKDSK i tym przeskanowałem dysk - efekty powyżej a problemu dalej się pojawiają. Pamięć przetestowałem - niema problemów.

Śli
01-06-2012, 16:02
Ok, okazało się ze Samsung to to samo co seagate. Zapuściłem sea tools i na macierzy raid wywala błąd na Short Drive Self test ale już short generic przechodzi bez problemu. I weź tu bądź mądry. Trzeba chyba to zgrać na płyty. Tylko jak kurde zarchwiwizować 3TB archiwum.

Śli
01-06-2012, 16:49
Teraz sprawdziłem wszystkie dyski na testach Generic - pokazują Fail, i macierz Raid i 3 różne zewnetrzne USB, moze to coś z płytą?

Johanan
01-06-2012, 21:26
Może to też być problem z kontrolerem, albo tylko ze sterownikami kontrolera, które radzę uaktualnić, albo chociaż odświeżyć.

Zastanów się co ostatnimi czasy instalowałeś na swojej maszynie, co mogło skonfliktować sterowniki kontrolera.

Śli
02-06-2012, 03:29
Ale kontrolerem RAID? problem jest i z macierzą RAID i USB, do tego mam część USB 2.0 a część 3.0 - uaktualniałem niedawno sterownik do kontrolera USB 3.0 ale po uaktualnieniu działało dobrze, i transfery tez ok. WD diagnostics pokazuje np błąd kabla, na wszystkich 3 kablach w tym jednym nowym. To jest masakra, do tego jestem w trakcie zdjęć komunii, myślałem juz nawet o nowym komputerze i wysłaniu tego wszystkiego do reklamacji ale ceny zwariowały. Szczególnie Intela 2500K i dysków.

Johanan
02-06-2012, 10:19
Usystematyzujmy, bo inaczej wyjdzie na to, że to jakieś fatum, zły los, czy sprzysiężenie złych duchów. :)

Kontroler, to kontroler i jest to integralna część płyty głównej, obojętnie w jakiej technologii przesyłu SATA, czy USB (2, 3), więc albo faktycznie Twoja płyta główna dokonuje powolnego padu, albo masz zamieszanie w oprogramowaniu, co moim zdaniem jest bardziej prawdopodobne.

W wypadku dysków zewnętrznych winę za błędy mogą ponosić tanie, niemarkowe obudowy, czy kable, co posiadacze Nikonów mogą dość łatwo sprawdzić podłączając dysk zewnętrzny USB za pomocą kabla dołączonego do akcesoriów body i porównując pracę tego kabla z gówienkami sprzedawanymi powszechnie w sklepach za przysłowiowa złotówkę.

Na jakości osprzętu do dysków nie warto oszczędzać, bo niemal zawsze takie oszczędności, generują wcześniej, czy później problemy.

Śli
02-06-2012, 19:22
Problem w tym ze to nie jest jakieś byle co, własnie kupowałem wszystko markowe i porządne, zasilacz chifteca , dyski zewnętrzne WD albo Seagate, płyta Asusa, wszystko podłączone do porządnej listy zasilającej, kabelki od producenta.
Jeden dysk seagate padł zupełnie, ale to był mniejszy przenośny. Jeden WD robił dziwne rzeczy wymienili na nowy, nowy robi jeszcze dziwniejsze. Np teraz zrzucam pliki z karty na macierz raid wewnetrzną, jest ok, probuje skopiowac je na dysk zewnętrzny ten nowy, nie da się. Przedwczoraj nie było z tym problemu, natomiast był problem z wyeksportowaniem niektórych plików z macierzy. System jest nowy, ma ze 3 miesiące, instalowany po formacie, z orginalnej płyty. Do tego od nowości antywirus Nortona 360 orginalny.
Czyli co radzisz? wykasować sterowniki kontrolera dysków i zainstalować od nowa?

Śli
02-06-2012, 20:04
Próbowałem też nagrać te pliki na płytę DVD, weryfikacja danych nie udała się, chociaż pliki się nagrały i można je otworzyć.

Johanan
02-06-2012, 20:51
...
Czyli co radzisz? wykasować sterowniki kontrolera dysków i zainstalować od nowa?

Od tego bym zaczął naprawczą zabawę.

Niewykluczone, że pomimo straży Nortona złapałeś jednak jakieś świństwo, dlatego zainstaluj triala jakiegoś Bitdefendera, albo innej odpluskwiarki i przeleć dysk dokładnie.

Oczywiście przy tych założeniach odpluskwianie to punkt pierwszy, a odświeżenie sterowników kontrolera, dopiero drugi.