PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lampy z kabla

TPULAAGA
30-05-2012, 10:44
witam,

mam metza 44 af-1, czy można bez problemu wyzwalać go z pomiarem w TTL poprzez 5m kabel Delty (podpinany na sanki do nikona), myślałem o wyzwalaczu radiowym ale czytałem gdzieś że wtedy nie będę miał pomiaru TTL wysyłanego do lampy (tylko manual)

JacekCz
30-05-2012, 11:08
Na wszystkich podstawowywych radiach nie będziesz miał pomiaru. Na kablu, o ile chiński księgowy nie poczynił oszczędności, pomiar ma być. Kabel to długi nie jest ....

A lampa nie ma zdalnego CLS ? Chyba ma (być może z ograniczeniem kanałów), D90 też ma, więc to być miał już i za darmo.

TPULAAGA
30-05-2012, 11:19
cyt. ze strony metz-a " Ta lampa w pełni współpracuje z systemami wszystkich aparatów cyfrowych łączne z wszystkimi trybami TTL oraz funkcją Slave w zdalnym trybie TTL" co to znaczy?

JacekCz
30-05-2012, 11:24
cyt. ze strony metz-a " Ta lampa w pełni współpracuje z systemami wszystkich aparatów cyfrowych łączne z wszystkimi trybami TTL oraz funkcją Slave w zdalnym trybie TTL" co to znaczy?

Aparatową lampę ustawiasz w menu w "commander", lampę w 'slave' (nie mam tej lampy, nie podpowiem) uzgadniasz kanały/grupy itd... i lampa zewnętrzna jest optycznie sterowana zdalnie (z pomiarem TTL włącznie jak chcesz, lub sterowana zdalnie regulowaną siłą blysku w manualu).

Temat stosunkowo obszerny, nie będę powtarzał bo wielokrotnie tutaj opisany. Może tu na forum szukaj 'zdalny CLS', 'CLS'

TPULAAGA
30-05-2012, 11:27
rozumiem że wtedy na sanki pilocik?

JacekCz
30-05-2012, 11:29
rozumiem że wtedy na sanki pilocik?

Wtedy na sanki NIC a podnosisz wbudowaną.

TPULAAGA
30-05-2012, 11:30
ale Metz nie ma fotoceli, to jak sygnał dotrze do lampy?

JacekCz
30-05-2012, 12:08
ale Metz nie ma fotoceli, to jak sygnał dotrze do lampy?

Sam mówisz, producent pisze, że ma. Nie dokładnie "fotocela" jak to zwykle strobiści rozumieją.
Powinno to być małe ciemnoczerwone okienko, z lewej albo prawej.

r_m
30-05-2012, 15:24
Twoja lampa może pracować jako lampa "slave" czyli zdalna, sterowana przez nadajnik. Nadajnikiem może być Twój aparat (właściwie to jego wbudowana lampa).
Proponuję zacząć od tak niepopularnych czynności, jak przeczytanie odpowiednich rozdziałów w instrukcji aparatu (praca z lampami zdalnymi) i instrukcji lampy (ustawianie jako lampy "slave"). To powinno wyjaśnić problem kabelka (nie będzie Ci potrzebny) ;)

TPULAAGA
31-05-2012, 08:26
Rzeczywiście działa wsjo, dzięki, lektura manulala też pomogła, 8-)