Zobacz pełną wersję : Sigma AF 75-200mm f/3.8 Lens for NIKON
Witam serdecznie. Posiadam Nikon D3100, czy jest sens zakupu tego szkła? Rozumiem że ustawienie ostrości będzie manualne, ale problem tkwi w tym, że niewiadomo czy będzie działało na mojej puszce, to jednak szkiełko 1988 roku... W necie nie ma prawie o nim informacji, a bardzo kusi swoim stałym światłem f3.8 :)
http://www.amazon.com/Sigma-focus-75-200mm-NIKON-CAMERA/dp/tech-data/B004FDJUCW/ref=de_a_smtd
Niektóre z bardzo starych Sigm się nie komunikują z cyfrakami. Ciężko będzie dojść do ścisłej wiedzy - które modele.
Nie kupuj tego obiektywu. Zdecydowanie odradzam. Mam taki i nie współpracuje z D700. Działał w jakimś bardzo ograniczonym zakresie z D70 chyba. Autofokus szalał. Jednak to nie jest pełnowartościowe szkło i bardziej przeszkadza to, że ma styki, niż by ich nie miał wcale. Spróbuję w moim zakleić styki i zerknąć jak jego jakość optyczna. Jednak nie podejrzewam by w jakikolwiek sposób zrekompensowało to jego cenę. W dodatku mówimy o D3100 - to prosty korpus, raczej nie umożliwi w ogóle pomiaru światła z tym szkłem. Zatem tym bardziej odradzam.
Sprawdziłem bardzo z grubsza i optycznie nie wygląda źle. Mniej więcej klasy Sigmy 70-300, tyle, że ma spore winietowanie i nie mam pojęcia jak z odblaskami, czy pracą w różnych warunkach. Jednak ostrość jest na dobrym poziomie i wydaje się, że można tym robić zdjęcia nawet. Denerwuje sposób ostrzenia manualnego, ponieważ pierścień jest na samym końcu obiektywu, tuż przy wysuwającym się dodatkowo tubusie z soczewką, a do tego jest wąziutki. Jako manualny zoom tele może od biedy się sprawdzić, ale raczej jedynie z korpusami umożliwiającymi pomiar światła. Na jakieś koncerty można by go spróbować wziąć. Niezbyt duży, ale dość ciężki. Minimalna odległość ogniskowania to 1.2m - maksymalna skala 1:4.5. Przysłona ośmiolistkowa.