PDA

Zobacz pełną wersję : D300 AFC nie daje rady

crisder
29-05-2012, 22:52
hej,
Zauważyłem,że Autofocus w trybie śledzenia ostrości bardzo często nie nadąża przez co jest zupełnie nie przydatny nawet do obiektów poruszających się z niewielką prędkością. Powstaje klasyczny BF. Dodam ,że obiektyw ostrzy w punkt i próbowałem również zmieniać różne ustawienia AF jak i trybu pracy (51 punkt.3d itp).Czasy to 1/200 f2.0 35mm (dzień). Zmieniałem też obiektywy i nic.:(

Wcześniej do landszaftów tego trybu nie potrzebowałem ale teraz, kiedy mój synek raczkuje, chętnie zrobiłbym jemu zdjęcie - ostre zdjęcie.
Ciekaw jestem czy macie jakieś podobne doświadczenia lub ewentualnie rady jak fotografować obiekty w ruchu aby były ostre.
Podejrzewam ,że mój d300 może mieć jakiś do d... AF :(

docxxx
29-05-2012, 22:54
Jeszcze nigdy nie uzywalem innego pomiaru ostrosci niz punktowy. Algorytmy algorytmami, ale nie zakladaj, ze projektant 5 lat temu wiedzial, co bedziesz fotografowal w 2012 roku.

burz
29-05-2012, 22:56
Napisz coś bliżej o użytych obiektywach, bo to raczej one nie dają rady.

Maciej90
29-05-2012, 23:51
Sam tryb śledzenia obiektu jest dosyć dobry o ile obiekt znacznie wyróżnia się spośród tła/jest dobrze oświetlony. Przynajmniej tak to działa u mnie.
Do fotografowania obiektów będących w ruchu ja polecam panning, ale czy to się przyda przy raczkującym modelu? Sprawdź na AF-C,
z pojedynczym punktem w centrum pętli, w trybie fotografowania CH, bez śledzenia obiektu, z czasem naświetlania 1/40 - 1/30.
Powodzenia!

tomek67
30-05-2012, 01:02
Ja używam trybu punktowego AF-C.
I przymykam na ogół do ok. 2.8 jak dzieciak się porusza.
Maluchy często ruszają się chaotycznie i przypuszczam, że układy AF dlatego mają problem.

locos
30-05-2012, 08:19
hej,
Zauważyłem,że Autofocus w trybie śledzenia ostrości bardzo często nie nadąża przez co jest zupełnie nie przydatny nawet do obiektów poruszających się z niewielką prędkością. Powstaje klasyczny BF. Dodam ,że obiektyw ostrzy w punkt i próbowałem również zmieniać różne ustawienia AF jak i trybu pracy (51 punkt.3d itp).Czasy to 1/200 f2.0 35mm (dzień). Zmieniałem też obiektywy i nic.:(

Wcześniej do landszaftów tego trybu nie potrzebowałem ale teraz, kiedy mój synek raczkuje, chętnie zrobiłbym jemu zdjęcie - ostre zdjęcie.
Ciekaw jestem czy macie jakieś podobne doświadczenia lub ewentualnie rady jak fotografować obiekty w ruchu aby były ostre.
Podejrzewam ,że mój d300 może mieć jakiś do d... AF :(

Mialem d300, mam szkraba, ktoremu od momentu, jak wyskoczyl na ten swiat robie zdjecia. Dzisiaj mlody ma 4.5 roku i jest jak mala torpeda. Nigdy nie mialem problemow z trybem AFC w d300 (a tylko tego trybu uzywam jak robie mlodemu foty), a dokladajac do tego, ze punkty af pokrywaja caly kadr, to naprawde przyjemnie sie robilo foty (porownojac do d700). Moja porada sprawdz, jak masz ustawione w menu pozycje a4 - ja miałem ustawione na off.

crisder
30-05-2012, 10:02
Mialem d300, mam szkraba, ktoremu od momentu, jak wyskoczyl na ten swiat robie zdjecia. Dzisiaj mlody ma 4.5 roku i jest jak mala torpeda. Nigdy nie mialem problemow z trybem AFC w d300 (a tylko tego trybu uzywam jak robie mlodemu foty), a dokladajac do tego, ze punkty af pokrywaja caly kadr, to naprawde przyjemnie sie robilo foty (porownojac do d700). Moja porada sprawdz, jak masz ustawione w menu pozycje a4 - ja miałem ustawione na off.

Może faktycznie to może być to, ja mam A4 ustawioną na "krótki".
obiektywy to N35 1.8G i N501.4G. Fakt ,że N35 słabo ostrzy w ciemniejszych warunkach ale bez przesady...

A 5 lat temu Inzynier projektujący przewidywał do czego będzie używany aparat : ) W kosmos go nie zabrałem :)

Dzisiaj postaram się potestować na "nowym" ustawieniu. Jak coś to dam znać...

Aeon88
30-05-2012, 10:36
To Ci odrazu powiem że N35 z D300 to porażka na całej linii. Na D80 działa 100x lepiej. Po zakupie D300 załamałem się na jednej imprezie jak kompletnie nie mogłem ostrości złapać własnie na N35, już myślałem że szkło padło, było tak wolne i mułowate że miałem 1 zdjęcie ostre na 20 zrobionych, i wcale tu nie przesadzam. Niestety, ale D300 i N35 jak się źle dobiorą to się strasznie nie lubią i nic z tym nie zrobisz, żadne ustawienia nie pomogą, tylko i wylącznie wymiana puszki/szkła.

Jeśli bardzo lubisz tą ogniskową pomyśl o N35/2D. Nie wiem jak 50 1.4G ale podejrzewam że jest to samo skoro piszesz że to ten sam muł. To jest żenujące, że kupujesz puszkę tej klasy co D300, jak by nie patrzeć high-end dla amatora, a ze szkłem przeznaczonym do pracy z tą puszką nie da się pracować.

PS. Jeśli to jest rzeczywiście tylko kwestia ustawienia a4 (może mi ktoś napisze co to za ustawienie bo ciekaw jestem) to sorry za zamieszanie, ale miałem ten sam problem i opinie były jednoznaczne - D300 z N35 nie pracuje jak powinien i koniec.

mancini
30-05-2012, 11:01
Ja jak miałem D300 to jakiś problemów nie zauważyłem w funkcjonowaniu z 35/1.8, równocześnie posiadałem D700 ( było ciut lepiej )

A4 to śledzenie AF ( pisze z pamięci )

sezrG
30-05-2012, 11:37
Ja jak miałem D300 to jakiś problemów nie zauważyłem w funkcjonowaniu z 35/1.8, równocześnie posiadałem D700 ( było ciut lepiej )

A4 to śledzenie AF ( pisze z pamięci )

Ja mam D300s + 35/1.8 i następujące ustawienia

AF-C
Dynamic Area
A1 - release
A3 - 9 points (właściwie bez znaczenia, bo wybieram bez wchodzenia w menu skrótem Fn + Rear Dial)
A4 - Off
A5 - AF-On Only

i przy takich ustawieniach już nigdy nie wchodzę w menu aparatu.

Zwykle przymykam do 2.8 i nie mam większych zastrzeżeń co do śledzenia ostrości.
Proszę spróbować.

Jeżeli chodzi o A4 to najkrócej mówiąc ustawienie to steruje szybkością reakcji układu AF na zmieniające się położenie obiektu.
Ustawienie na Off powoduje, że aparat reaguje na najmniejsze nawet zmiany położenia "najszybciej jak potrafi", nie ignorując ich.
Pozostałe ustawienia mają sens wtedy gdy np. nie chcemy by na krótko pojawiający się obiekt (ktoś przechodzący przez kadr albo jakiś przelatujący ptak) powodował, że aparat przeostrza.

Vifoto
30-05-2012, 12:09
Maluch to nie rakieta, a1: ustawione na priorytet ostrości.

ucio
30-05-2012, 15:23
Sprawdź w ustawieniach, jakie jest opóźnienie dla AF-C. Jeżeli dobrze pamiętam, w D700 są cztery opcje czasu opóźnienia. Jeżeli chcesz, żeby płynnie '"śledził", to musisz je wyłączyć. Piszę z pamięci, jeżeli nie znajdziesz tego w menu, wieczorem dokładniej to opiszę.

sezrG
30-05-2012, 15:25
Sprawdź w ustawieniach, jakie jest opóźnienie dla AF-C. Jeżeli dobrze pamiętam, w D700 są cztery opcje czasu opóźnienia. Jeżeli chcesz, żeby płynnie '"śledził", to musisz je wyłączyć. Piszę z pamięci, jeżeli nie znajdziesz tego w menu, wieczorem dokładniej to opiszę.

Tak jak wcześniej napisałem. Chodzi o A4.

ucio
30-05-2012, 15:27
Dokładnie, sorry, pobieżnie przeczytałem odpowiedzi :-)
Twoje na wierzchu :-)

Zdrowia

sezrG
30-05-2012, 15:55
Dokładnie, sorry, pobieżnie przeczytałem odpowiedzi :-)
Twoje na wierzchu :-)

Zdrowia

Z tego co pamiętam ustawienie fabryczne A4 po wyjęciu aparatu z pudełka nie jest tym najszybszym i domyślnie jest ustawione spowolnienie reakcji (chyba Normal) więc trzeba to mieć na uwadze również po resecie aparatu.

locos
30-05-2012, 21:25
Maluch to nie rakieta, a1: ustawione na priorytet ostrości.

No taki kilkumiesieczny moze i tak, ale taki 4 letni to juz prawie jak rakieta :). Zatrzymac go na dluzej niz 1 min to jest sztuka. BTW nie mialem 35.1.8, wiec moze faktycznie jest wooolne jak zolw.

Vifoto
31-05-2012, 07:41
W D-300 a1 ostrość nie pozwoli na wyzwolenie migawki jeżeli ostrość nie jest potwierdzona. Migawka poczeka aż obiektyw ustawi ostrość niezależnie od jego szybkości. A to czy ustawi dobrze czy z FF/BF to kwestia rozmowy układów wewnątrz aparatu. Mając potwierdzenie ustawienia ostrości i możliwość korekcji można ustalić gdzie problem.
Ostatnio podczas meczu orlików sprawdzałem z powodzeniem to ustawienie. A orliki szybko biegają. Wprawdzie miałem obiektyw z HSM, ale tu nie chodzi o szybkość tylko czy z Twoim obiektywem to działa i jak działa.

faroni
01-06-2012, 14:25
a4 po wyjęciu aparatu z pudełka ustawione jest domyślnie na Normal - ni to krótko ni to długo.

zbieracz-szkła
08-06-2012, 20:03
Mój D300 dobrze śledzi obiekty w ruchu. Sądzę, że obiektywy: 50/1.4, 35/1.8, się do tego nadają. Proponuję zastosować 70-300 VR lub 105/2.8 VR.
Jeśli chodzi o stałki to nie wiem czy istnieją jakieś "szybkie".

marzyciel9
08-06-2012, 23:02
Jeśli chodzi o stałki to nie wiem czy istnieją jakieś "szybkie".

kilka jest
200, 300, 400, 500, 600 mm

zbieracz-szkła
19-06-2012, 11:51
200, 300, 400, ... - marzyciel :)

Długi
20-06-2012, 07:23
N50 1,8G całkiem przyzwoicie ostrzy. Ja nie narzekam, chociaż muszę przyznać, że do 70-300VR trochę mu brakuje.