PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne oferty kupna na Allegro...

Jarek78
29-05-2012, 10:50
Zdarzyło mi sie to już wielokrotnie, głównie ze sprzętem foto.

Na oferte sprzedaży aparatu czy obiektywu dostaje maila z zapytaniem czy sprzet jest możliwy jeszcze do kupienia. Adres w stylu [email protected] albo jakis inny adres z końcówką PL.. Sam mail pisany w języku angielskim. Oczywiscie pytanie czy sprzet jest jeszcze dostepny i zeby podac jaki byłby koszt wysylki do US/ IWOWA, ostatnio podobne zapytanie (w ciagu 2 dni) dostalem odnosnie wysylki do Algierii. I do tego zeby podac od razu moje wszystkie dane do przelewu, tzn numer banku, swift, pelny adres, telefon, mail itd itd.

Wczoraj dostalem maila gdzie w tytule napisane było w języku rosyjskim, nadawca ma adres na serwerze polskim, sama tresc maila w języku angielskim, podpisane Mrs. Eve..

Troche dziwne, że ktos chcialby aparat do US w cenie za ktora niewiele drozej kupi na miejscu... do tego maile zakladane na portalach PL a wiadomosci w języku angielskim.

Może nie ma tu problemu ale... w jakiś sposób wydaje mi sie to nie do końca takie ok. Miał ktoś podobną sytuacje?

Kiedys masowo przychodzily maile w stylu : Mam 50 milionow dolarow ale musze je przelac do banku w twoim kraju bo tutaj są jakies problemy.. za pomoc z twojej strony ofiaruje ci 10-20 % kwoty blablabla... Nie wiem czemu, mam dziwne podejrzenie, że oferta kupna sprzętu jest pretekstem do dostępu do danych.. Bo przeciez ja jakbym byl zainteresowany kupnem - złozylbym oferte na aukcji.

kiemlo
29-05-2012, 11:23
Zazwyczaj chodzi o to, żebyś wysłał sprzęt zanim dostaniesz $$$ na konto - np. na podstawie sfałszowanego potwierdzenia przelewu. Tak czy inaczej jest to próba oszustwa.

Jarek78
29-05-2012, 11:45
Wiadomo, że sprzętu nie wysłałbym zanim nie odnotuje wpłaty na moim koncie.... nie odpowiedziałem na żadnego maila tego typu. Najprościej pewnie byloby zaznaczyć , że nie wysyłam za granice :)

zdyboo
29-05-2012, 12:49
Najprościej pewnie byloby zaznaczyć , że nie wysyłam za granice :)

Co z tego skoro i tak dostajesz mejle z Ukrainy, Białorusi lub Rosji z pytaniem o cenę i sprzedaż poza Allegro. Dodam, że zwykle są to użytkownicy z zerowym dorobkiem.

Jarek78
29-05-2012, 12:56
Tak. sprawdzilem własnie każda z tych osób ma zero opinii na koncie. Dziękuje za podpowiedz zdyboo

Robert_P
29-05-2012, 13:20
Też dostaję czasami takie maile i poprostu je olewm , kosz i tyle ich widzieli.

zdyboo
29-05-2012, 13:39
Ja zasadniczo ignoruję wszystko co przychodzi, a wskazuje, że dany pytacz nie umie czytać ze zrozumieniem.

frostic
29-05-2012, 17:57
Zobaczysz jak zaczną ci grozić jeśli odmowisz ;)
Nawet akcja FBI !! ;)
Kumpel tak miał

Zwykli oszuści!

kronos28
29-05-2012, 18:09
stary numer

Są szajki, zazwyczaj w krajach europy wschodniej, rosji i w afryce, które specjalizują się w tego typu interesach. Proszą o wysyłkę na wczoraj, bo mają pilne zlecenie, bo pies pogryzł aparat, bo jutro kasy nie będą mieć itp. Ty wysyłasz i czekasz na kasę (oczywiście lipne potwierdzenie zapłaty przysłali tobie mailem) i tak już zostajesz bez kasy i sprzętu.

1000 użytkowników się nie nabierze ale zawsze kogoś wyczają. Sprzęt nie do odzyskania, bo po sprawdzeniu adres okazuje się być anonimową skrytką pocztową na jakimś końcu świata w RPA...

4thRico
15-11-2014, 15:04
Ci naciągacze to już jest jakaś plaga, wystawiłem obiektyw na allegro i w ciągu tygodnia dostałem 8 wiadomości pisanych łamaną polszczyzną z translatora czy nie wyśle za granicę, jaka jest "końcowa" cena itp...

ropusz
15-11-2014, 22:47
Jest w cafe wątek o przekręcie brytyjskim i wszystko jest podobne. A za wszystkim stoją Nigeryjczycy.

Guciol
16-11-2014, 13:43
I mnie to spotkało. Zakończyłem aukcje z D300s, czekam na wpłatę, a tu przychodzi spreparowany mail, niby z banku, że kasa będzie mi przelana jak wyślę sprzęt i odbiorca potwierdzi że go otrzymał :P