Zobacz pełną wersję : obiektywy serii G a analog f-401
Mam pytanie dotyczace jw. Seria G 50mm f1.4
czy przyslona bedzie dzialac na f-401 ?
Da rade, kozystal ktos z was?
Mozna zmieniac przyslone krecac kolkiem na korpusie ?
Bedzie tylko przyslona f 1.4 ?
Ps.
Korzystam na codzien z serii D oraz MF.
Ale skoro mam cos jasniejszego, pomyslalem ze moze by sprobowac...
Dzieki
pzdr
... qurka, nikt nie sprawdzal czy dziala regulacja przeslony z poziomu puszki ?
Korzystam na codzien z serii D oraz MF. Ale skoro mam cos jasniejszego, pomyslalem ze moze by sprobowac...
... qurka, nikt nie sprawdzal czy dziala regulacja przeslony z poziomu puszki ?
Skoro masz body i szkło to dlaczego sam nie spróbujesz?! Ma ktoś za Ciebie to zrobić?!
Ale żeby nie było, ze nikt nie udzieli Ci info: Możesz pracować w "P" - program (masz fleksję) albo "S" - preselekcja czasu. "M" - manual i "A" - preselekcja przysłony - body ustawi największą wartość roboczą - w przypadku 50/1,4G to f16.
pastwisko
29-05-2012, 19:11
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm - wg tego masz pełną współpracę z body we wszystkich trybach: P, A, S i M
Tak to jest jak się pisze z pamięci nie sprawdzając u źródeł ;) Rzeczywiście F401 ma dwa pokrętła: czas i przysłona - tak więc gada po całości z obiektywami G.
tak - to jest jedyny korpus z "tamtych" lat, który obsługuje optykę serii G i to wszystkie trzy modele 401 (chodzi o przysłonę) niestety nie będzie działał AF z obiektywami z w budowanym silnikiem, ale działa potwierdzenie ostrości - czy są jeszcze pytania odnoście 401 ? ;)
tansleyue
30-05-2012, 04:35
dobry artykułhttp://www.filii.info/g.gif
co do af to wiem ze nie dziala. Szkoda mi bylo klatek na sprawdzanie, wiec zapytalem ....moze ktos cos wie. Dzieki za info. Niestety ten link nie dziala cosik... pzdr.
w zależności, którą masz wersję 401 - 401s - 401x, będą różnice w budowie, główna to AF i pomiar światła, no i oczywiście nie działa VR
mam wersje z S.
Ciekawe ktora lepsza..... :)
No i czy wersja X ma af ze szklami G ?
ps
Kupilem go w przeliczeniu za 200 zl ze wzgledu na szkla w komplecie: 35-70 oraz 70-210. Szkielka sie przydaja a on zostal.
I robie na bw pojedyncze klatki takie tylko dla siebie z kazdej niemal sesji.
Wywolalem ostatnio kodaka i zaskoczony jestem wspaniala jakoscia.
(uzywam go tylko do focenia ludzi, portrety itp)
Dlatego pytalem o wykorzystanie innych szkiel.
Wczesniej taka role spelnial f301, ale ten plastik lepiej sie trzyma w reku. A w metalowym klocu kolor na krajobrazy siedzi... :)
Ja w dalszym ciągu nie rozumiem... Skoro masz szkło G i korpus F401 to dlaczego sam nie sprawdzisz jak to działa tylko zadajesz pytania?
Wersja X to ostatnia wersja 401 - raczej lepsza od pozostałych. Produkowana po roku 1991. Usprawniono oprogramowanie obsługujące ustawienie ostrości, mocniejszy silnik af, poprawiono pomiar światła, zastosowano pięciopolową matrycę z nikona FA, zmieniono kąt blysku wbudowanej lampy z 35mm na 28mm, lepszy wizjer typy "high eye-pont", podwójne wyzwalanie samowyzwalacza. Wygładzono korpus, został dodatkowo oznaczony program "P" dodano czas "T", usunieto napis "Image Master Control".
Więcej informacji możesz uzyskać z książki "System Nikona", której autorem jest Marcin Górko.
Podany link działa.
301 mam, pomiędzy wersji x i s (lub innymi nazwami)
Nikon F401 / N4004
Nikon F401s / N4004s
Nikon F401x / N5005
to 401 x - najnowsza wersja, zastosowano "rozwiązania" z 601 i "odkryto" pokrętła, a w praktyce, było to bardziej odświeżenie modelu
Ja w dalszym ciągu nie rozumiem... Skoro masz szkło G i korpus F401 to dlaczego sam nie sprawdzisz jak to działa tylko zadajesz pytania?
Wersja X to ostatnia wersja 401 - raczej lepsza od pozostałych. Produkowana po roku 1991. Usprawniono oprogramowanie obsługujące ustawienie ostrości, mocniejszy silnik af, poprawiono pomiar światła, zastosowano pięciopolową matrycę z nikona FA, zmieniono kąt blysku wbudowanej lampy z 35mm na 28mm, lepszy wizjer typy "high eye-pont", podwójne wyzwalanie samowyzwalacza. Wygładzono korpus, został dodatkowo oznaczony program "P" dodano czas "T", usunieto napis "Image Master Control".
Więcej informacji możesz uzyskać z książki "System Nikona", której autorem jest Marcin Górko.
Podany link działa.
juz wyjasniam...
Film wlozylem pare dni temu. Ostatni siedzial ze dwa miesiace w aparacie. Tylko w zasadzie po zdjatku robilem. Ten tez posiedzi sporo dni zanim wycykam :)
A pytanie sie nasunelo...wiec po co czekac dwa kolejne miechy, jezeli moze ktos cos wie itd...
Dlatego zapytalem. Bo szybciej czlowiek wie co i jak.
Dzieki za info
pzdr.
Ps
u mnie link nie dziala - szkoda.
:P