PDA

Zobacz pełną wersję : obiektywy serii G a analog f-401

d90
29-05-2012, 07:03
Mam pytanie dotyczace jw. Seria G 50mm f1.4
czy przyslona bedzie dzialac na f-401 ?

Da rade, kozystal ktos z was?

Mozna zmieniac przyslone krecac kolkiem na korpusie ?
Bedzie tylko przyslona f 1.4 ?
Ps.
Korzystam na codzien z serii D oraz MF.
Ale skoro mam cos jasniejszego, pomyslalem ze moze by sprobowac...

Dzieki
pzdr

d90
29-05-2012, 17:38
... qurka, nikt nie sprawdzal czy dziala regulacja przeslony z poziomu puszki ?

Marek
29-05-2012, 18:18
Korzystam na codzien z serii D oraz MF. Ale skoro mam cos jasniejszego, pomyslalem ze moze by sprobowac...

... qurka, nikt nie sprawdzal czy dziala regulacja przeslony z poziomu puszki ?

Skoro masz body i szkło to dlaczego sam nie spróbujesz?! Ma ktoś za Ciebie to zrobić?!

Ale żeby nie było, ze nikt nie udzieli Ci info: Możesz pracować w "P" - program (masz fleksję) albo "S" - preselekcja czasu. "M" - manual i "A" - preselekcja przysłony - body ustawi największą wartość roboczą - w przypadku 50/1,4G to f16.

pastwisko
29-05-2012, 19:11
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm - wg tego masz pełną współpracę z body we wszystkich trybach: P, A, S i M

Marek
29-05-2012, 19:28
Tak to jest jak się pisze z pamięci nie sprawdzając u źródeł ;) Rzeczywiście F401 ma dwa pokrętła: czas i przysłona - tak więc gada po całości z obiektywami G.

bogdi64
29-05-2012, 20:01
tak - to jest jedyny korpus z "tamtych" lat, który obsługuje optykę serii G i to wszystkie trzy modele 401 (chodzi o przysłonę) niestety nie będzie działał AF z obiektywami z w budowanym silnikiem, ale działa potwierdzenie ostrości - czy są jeszcze pytania odnoście 401 ? ;)

tansleyue
30-05-2012, 04:35
dobry artykułhttp://www.filii.info/g.gif

d90
30-05-2012, 12:38
co do af to wiem ze nie dziala. Szkoda mi bylo klatek na sprawdzanie, wiec zapytalem ....moze ktos cos wie. Dzieki za info. Niestety ten link nie dziala cosik... pzdr.

bogdi64
30-05-2012, 14:30
w zależności, którą masz wersję 401 - 401s - 401x, będą różnice w budowie, główna to AF i pomiar światła, no i oczywiście nie działa VR

d90
30-05-2012, 18:21
mam wersje z S.
Ciekawe ktora lepsza..... :)
No i czy wersja X ma af ze szklami G ?
ps
Kupilem go w przeliczeniu za 200 zl ze wzgledu na szkla w komplecie: 35-70 oraz 70-210. Szkielka sie przydaja a on zostal.
I robie na bw pojedyncze klatki takie tylko dla siebie z kazdej niemal sesji.
Wywolalem ostatnio kodaka i zaskoczony jestem wspaniala jakoscia.
(uzywam go tylko do focenia ludzi, portrety itp)
Dlatego pytalem o wykorzystanie innych szkiel.
Wczesniej taka role spelnial f301, ale ten plastik lepiej sie trzyma w reku. A w metalowym klocu kolor na krajobrazy siedzi... :)

Marek
30-05-2012, 19:11
Ja w dalszym ciągu nie rozumiem... Skoro masz szkło G i korpus F401 to dlaczego sam nie sprawdzisz jak to działa tylko zadajesz pytania?

Wersja X to ostatnia wersja 401 - raczej lepsza od pozostałych. Produkowana po roku 1991. Usprawniono oprogramowanie obsługujące ustawienie ostrości, mocniejszy silnik af, poprawiono pomiar światła, zastosowano pięciopolową matrycę z nikona FA, zmieniono kąt blysku wbudowanej lampy z 35mm na 28mm, lepszy wizjer typy "high eye-pont", podwójne wyzwalanie samowyzwalacza. Wygładzono korpus, został dodatkowo oznaczony program "P" dodano czas "T", usunieto napis "Image Master Control".
Więcej informacji możesz uzyskać z książki "System Nikona", której autorem jest Marcin Górko.
Podany link działa.

bogdi64
30-05-2012, 19:21
301 mam, pomiędzy wersji x i s (lub innymi nazwami)
Nikon F401 / N4004

Nikon F401s / N4004s

Nikon F401x / N5005

to 401 x - najnowsza wersja, zastosowano "rozwiązania" z 601 i "odkryto" pokrętła, a w praktyce, było to bardziej odświeżenie modelu

d90
30-05-2012, 23:34
Ja w dalszym ciągu nie rozumiem... Skoro masz szkło G i korpus F401 to dlaczego sam nie sprawdzisz jak to działa tylko zadajesz pytania?

Wersja X to ostatnia wersja 401 - raczej lepsza od pozostałych. Produkowana po roku 1991. Usprawniono oprogramowanie obsługujące ustawienie ostrości, mocniejszy silnik af, poprawiono pomiar światła, zastosowano pięciopolową matrycę z nikona FA, zmieniono kąt blysku wbudowanej lampy z 35mm na 28mm, lepszy wizjer typy "high eye-pont", podwójne wyzwalanie samowyzwalacza. Wygładzono korpus, został dodatkowo oznaczony program "P" dodano czas "T", usunieto napis "Image Master Control".
Więcej informacji możesz uzyskać z książki "System Nikona", której autorem jest Marcin Górko.
Podany link działa.

juz wyjasniam...
Film wlozylem pare dni temu. Ostatni siedzial ze dwa miesiace w aparacie. Tylko w zasadzie po zdjatku robilem. Ten tez posiedzi sporo dni zanim wycykam :)
A pytanie sie nasunelo...wiec po co czekac dwa kolejne miechy, jezeli moze ktos cos wie itd...
Dlatego zapytalem. Bo szybciej czlowiek wie co i jak.
Dzieki za info
pzdr.

Ps
u mnie link nie dziala - szkoda.
:P