PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mgła S. Kinga;)

Giaur
28-05-2012, 21:18
To zdjęcie zostało zrobione wczesnym porankiem wiosennym, kiedy mgła osiadała szadzią na zieleniach...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img805.imageshack.us/img805/9513/mgadwa1.jpg)

Duder
28-05-2012, 21:28
Nie damy sie sprowokować. ;-)

Giaur
29-05-2012, 19:01
Hmmm... sprowokować?? A czymże, Duder?? ;) Czekam raczej opinii niźli prowokacji;) - chyba, że trafiłem na fana Kinga??;)

katatjuta
29-05-2012, 19:58
Ja bym BB poprawił ale ogólnie świetne!

cisowiaczek
29-05-2012, 20:43
To zdjęcie zostało zrobione wczesnym porankiem wiosennym, kiedy mgła osiadała szadzią na zieleniach...[/IMG]

U-boot na powierzchni. :mrgreen:
Witam wilka morskiego i powiem, że ta wypowiedź rozbawiła mnie do łez:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2829891#post2829891
Trzymam kciuki, żeby cię nie zatopili znowu, gdyż lubię twoje poczucie humoru i dowcip.:mrgreen:
Ahoj.

JacekCz
29-05-2012, 22:01
To zdjęcie zostało zrobione wczesnym porankiem wiosennym, kiedy mgła osiadała szadzią na zieleniach...

Do roboty w ziemi też ma takie gacie. Jednak nie są na tyle sławne, abym je fotografował.

(Już bardziej serio: podobno filozofia się zaczęła od pytania "dlaczego" - więc "dlaczego" to zdjęcie?)

Duder
30-05-2012, 00:31
Hmmm... sprowokować?? A czymże, Duder?? )

Takim knotem.

Giaur
30-05-2012, 20:53
U-boot na powierzchni. :mrgreen:
Witam wilka morskiego i powiem, że ta wypowiedź rozbawiła mnie do łez:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2829891#post2829891
Trzymam kciuki, żeby cię nie zatopili znowu, gdyż lubię twoje poczucie humoru i dowcip.:mrgreen:
Ahoj.

Hmmm... Witaj Cisowiaczek! Twoja wypowiedź mnie zastanawia, to znaczy ta jej część, gdzie wspominasz, że coś mojego już tu czytałeś i że mnie zatopili... Jestem nową osobą na forum i zastanawiam się, czy mnie z kimś nie pomyliłeś? Nie pisałem nic tu wcześniej, a jeżeli nasuwają się jakieś skojarzenia, to nie wiem, czy mam się czegoś obawiać, bo ktoś podobnie piszący zraził do siebie społeczność? Dobrze kombinuję? Tego nie chcę i liczyłem raczej na jakieś wskazówki, ewentualne opinie, co jest nie tak, a co jest dobrze. Zdawało mi się, że Forum Nikoniarze temu służy, podobnie jak i pewnej fajnej sprawie, jaką jest posiadanie sprzętu tej marki, z którego jestem bardzo zadowolony i przy użyciu którego mogę realizować swoje wizje, oddawać swój punkt widzenia i dzielić się tym z innymi.

Niestety na dzień dobry prawie (klasycznie, jak to bywa na polskich forach najczęściej), zamiast jakiejś rzetelnej krytyki, uwag na temat mankamentów lub ewentualnych dobrych stron mojego spojrzenia na fotografię i próby oddania go innym, trafiają się kretyńskie komentarze w stylu pana Dudera, który jakże sprytnie wykombinował sobie zaczepkę i ripostę:

Takim knotem.

Żałosne, panie Duder, i nieprzyjemne dla kogoś, kto może nie jest sławnym fotografem, ale coś na temat fotografii wie, czyta, rozmawia, spotyka się z ludźmi i wiele czasu poświęca na pracę nad tym. Może gdyby pan był faktycznie jakimś świetnym i sławnym fotografem, który ujmuje w swoich kadrach jakieś fascynujące miejsca w wyjątkowych momentach, to może bym poczuł jakiś dyskomfort, że coś tu nie tak. Jednakże z ciekawości przejrzałem pańskie fotografie na forum i szczerze powiem, że tam szału nie ma. Może ta wysoka góra, to takie fajne i dymy i mgły też nawet, ale bez szaleństw, bo tam nic się nie dzieje. Większość tych zdjęć, to fotografie z widokówek, których nie pamięta się za 10 minut. Tam ktoś zarzucał złe kadry, ale kadry są w porządku, nie czepię się ich, ale nuda na tych zdjęciach jest powalająca, nawet jak na krajobrazy.

Zresztą moje zdjęcie nie jest kniotem, o czym świadczą opinie innych osób, a którzy nie są moimi kumplami. Nawet w tym wątku są osoby, którym moje spojrzenie się spodobało:

Ja bym BB poprawił ale ogólnie świetne!

Katatjuta, właściwie co do BB, to on jest specjalnie ochłodzony przy wywoływaniu, aby nadać taki charakter obrazowi. Zrobiłem to specjalnie, ale masz dobre oko, że jest zafałszowany. Ochłodzenie obrazu miało służyć spotęgowaniu pustki w obrazie. Pustki za którą odpowiedzialna jest też mgła. Miło mi, że Ci się spodobało moje spojrzenie.

A co do pytanie "dlaczego":

Do roboty w ziemi też ma takie gacie. Jednak nie są na tyle sławne, abym je fotografował.

(Już bardziej serio: podobno filozofia się zaczęła od pytania "dlaczego" - więc "dlaczego" to zdjęcie?)

Ja Ci, Jacku, naprawdę bardzo współczuję, że Ty w takich gaciach musisz robić w ziemi. Cholera, wiesz co, w marketach czasami za jakieś kilkanaście złotych można takie spodnie do roboty kupić albo w ciucholandzie jeszcze taniej, ale w takim czymś pracować, to się może coś na skórze zrobić. Ja sobie w Auchan kupiłem takie pseudo bojówki za niecałe 20 zł i już trzeci miesiąc śmigam (no i oczywiście piorę dość często, żeby aż tak nie wyglądały);)

A tak poważniej. W dużym uproszczeniu można sobie powiedzieć, że filozofia to pytanie: "dlaczego?", choć tak samo można zapytać: "skąd jesteśmy? co tu robimy? i dokąd idziemy?" Filozofia ma wiele ciekawych pytań, które dotyczą tak samo mnie, jak i Ciebie. Zapytam więc: "dlaczego nie?" Fascynuje mnie fotografia, zresztą podobnie malarstwo a w największym stopniu muzyka, bo w sumie muzykiem jestem, jeśli chodzi o artystyczne pasje, najdłużej. Tu też z mojej strony kilka słów. Kiedy widzę pejzaże, na których pierwszy plan to kamyczek, krzaczek, kałuża czy inny żenująco utarty schemat, to ja tych zdjęć nie pamiętam, nawet jak są przyzwoite (no chyba, że są zrobione w takiej technice i z takim zamysłem jak niektórzy tutaj potrafią na forum np. geralttt zrobił to zdjęcie z Islandii i jeszcze wiele osób, ale ja im to już piszę w postach). To zdjęcie było zdjęciem chwili, po prostu widząc tę mgłę, siatkę z wiszącymi jakimiś łachmanami i majaczące w oddali słup i budynki, skojarzyłem to z jakimś postapokaliptycznym klimatem, pustką, sczerniałymi elementami, którym przeciwstawia się roślinność, jedyna oznaka życia. Dużo tego było w SF, a ja lubię fantastykę i pewnie moja wyobraźnia buduje takie nastroje, więc zamiast krytykować sam pomysł na zdjęcie, którego się nie rozumie z powodu własnego zadufania, krytykujcie konkretnie błędy, o ile są. Bo tam te stare gacie są nie bez powodu na pierwszym planie z drzewkami, na drugim trawa, a na trzecim zamglone niewiadome...

JacekCz
30-05-2012, 22:03
To zdjęcie było zdjęciem chwili, po prostu widząc tę mgłę, siatkę z wiszącymi jakimiś łachmanami i majaczące w oddali słup i budynki, skojarzyłem to z jakimś postapokaliptycznym klimatem, pustką, sczerniałymi elementami, którym przeciwstawia się roślinność, jedyna oznaka życia. Dużo tego było w SF, a ja lubię fantastykę i pewnie moja wyobraźnia buduje takie nastroje, więc zamiast krytykować sam pomysł na zdjęcie, którego się nie rozumie z powodu własnego zadufania, krytykujcie konkretnie błędy, o ile są. Bo tam te stare gacie są nie bez powodu na pierwszym planie z drzewkami, na drugim trawa, a na trzecim zamglone niewiadome...

Nawet (choc to jest dorabianie filozofii do naprawdę niewybitnego kadru) z nim można było przykucną, zrobić krok w prawo - lewo, wspiąć się na palce itd. gacie przesunąć niecentrycznie. Cokolwiek.

O zdjęciu myślę to samo co poprzednicy, akurat trafiło na godziny gdzie to nieco grzeczniej powiedziałem.

Z pewnego polskiego filmu, drwal do warszawskiego intelektualisty przy wódeczce "Panie, bo pan mi tu półsłówkami kłujesz, a mnie trzeba kłonicą". Więc kłonicą: publikacja tego zdjęcia jest bez sensu. Ono jest niczym, nawet protestem, anty-zdjęciem, anty-kulturą nie jest - niczym.

Duder
30-05-2012, 23:01
No i niestety nieliczni, ale jednak dali się sprowokować.

hofman
31-05-2012, 08:30
Ja tego zupełnie nie kupuję, nie rozumiem i nie trzymałbym takiego zdjęcia na dysku.
Jak dla mnie to masz bardzo słabe poczucie estetyki.
Przy takich warunki z mgłą to powinieneś wykombinować coś ciekawszego.
Chyba że lubisz takie klimaty to twoja sprawa, ale w tym dziale to zdjęcie nie pasuje.

To ja jestem U-boot hahahaha
A myślałem że być U-bootem to komplement.