PDA

Zobacz pełną wersję : Blachy perforowane i siatki metalowe jako eksperymentalne modyfikatory

zoom2
28-05-2012, 19:11
Ostatnio mam sporo doczynienia z blachami perforowanymi i siatkami różnych maści.
Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenia w wykorzystaniu tych rzeczy jako modyfikatory światła.
wyglada to coś jak różne różniste gridy czy inne honeycomby w różnych kształtach i proporcjach.
Pytanie jakie daje to efekty świetlne. Czy warte zachodu.
To że zeżre multum światła to oczywiste.
Czy efekt polaryzacji będzie wyraźny (z uwagi na mała grubość ca. 2 mm) tego nie wiem.
Jesli ktoś ma jakieś przemyslenia to proszę o uwagi.

JacekCz
04-06-2012, 10:43
Na zdrowy rozsądek faceta po kursie fizyki, to blisko lampy da wyłącznie osłabienie i rozproszenie wiązki.
Blisko obiektu by dały trochę tej faktury (zależnie od wielkości oczka i lampy), ale jak ja sobie wyobrażam taką siatkę, raczej słabo.
Czasem sa fajne zdjęcia z narzuconą faktura światła, ale to chyba inne środki.

wer
12-06-2012, 22:54
Ostatnio mam sporo doczynienia z blachami perforowanymi i siatkami różnych maści.
Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenia w wykorzystaniu tych rzeczy jako modyfikatory światła.
wyglada to coś jak różne różniste gridy czy inne honeycomby w różnych kształtach i proporcjach.
Pytanie jakie daje to efekty świetlne. Czy warte zachodu.
To że zeżre multum światła to oczywiste.
Czy efekt polaryzacji będzie wyraźny (z uwagi na mała grubość ca. 2 mm) tego nie wiem.
Jesli ktoś ma jakieś przemyslenia to proszę o uwagi.

Po prostu trzeba spróbować. Może i dałoby się to wyliczyć, ale trzeba by mieć superkomputer i do tego dokładne parametry takiego przedmiotu.

fafniak
12-06-2012, 23:06
Wszelkiego rodzaju przeszkadzajki to dobry wstęp do kreacji oswietlenia
to nie PS :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/114456022-2.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/114456022.jpg)

Marcin_gda
19-06-2012, 13:08
Po prostu trzeba spróbować. Może i dałoby się to wyliczyć, ale trzeba by mieć superkomputer i do tego dokładne parametry takiego przedmiotu.

Heh, nie tylko przedmiotu, ale i źródła świata...
Zauważmy, ze w praktyc nie jest ono punktowe/kuliste/kierunkowe, tak jak w wieli programach 3d.
Ale jako zasłonka mogą być pardzo fajne. Wystarczy spróbować. Sam "mordowałem" kiedyś nożem kawałek kartonu, aby ozyskać efekty "rozdrobnionego" światła. Ze strumienicą dawało to fajne efekty.

4thRico
29-06-2012, 21:49
Najprościej zrobić coś w rodzaju projektora z jakiegoś starego obiektywu M42 i między niego a lampę błyskową wkładać siatkę lub jakieś szablony. Fajny tutorial na zrobienie takiego czegoś znajduje się na:
http://www.diyphotography.net/convert-your-old-camera-to-a-backdrop-projector-in-10-easy-steps

Jacek z Nikonem też
06-07-2012, 16:22
Jeśli chcesz mieć wyraźny cień na modelce to musisz przepuścić światło przez jakiś projektor, ja użyłem po prostu optyki ze starego projektora do slajdów.

marek.dobrowski
06-04-2016, 12:56
Jestem stałym klientem marki RMIG (www.rmig.com/pl). Zamawiam tu głównie siatki, ale też blachy perforowane. Ogólnie chodzi o branżę budowlaną. Choć z ich materiałów korzystają też firmy w branży spożywczej, elektronicznej i wielu innych.

zoom2
10-04-2016, 02:15
Pierwszy post i ......możesz zostać ulubionym studentem prof. Chochorowskiego
Ale mimo wszystko dziękuję za dobre intencje.