PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 klamka zapadła:) Co dokupić na start??

Xanavi
28-05-2012, 11:48
Witam wszystkich.

Po przewertowaniu licznych forów, mój wybór padł na D5100 + 18-105 (2990 w euroRTVAGD).
Chciałem was zapytać co polecilibyście mi jako dodatek na dobry start. CHodzi mi o akcesoria które waszym zdaniem są niezbędne na początek. Myślałem nad kartą 16GB + jakaś torba + ew.jakiśfiltr UV. Ponieważ z kasą nie ma szału więc na początek tylko rzeczy niezbędne. Stopniowo jak już złape bakcyla będe rozbudowywał arsenał.

sokolnik
28-05-2012, 12:13
w zasadzie więcej nie potrzeba... nie wiem czy nie wymienić ten UV, ja mam jakiś gówniany ale nosze ze względu na ochronę obiektywu. ale jak nie dasz 200 zł za uv to tylko obrazek się pogarsza, ostrość.
może zamiast tego filtra kup sobie statyw... jeśli planujesz robić (i kręcą Cie zdjęcia nocne). za 150 zł można kupić zwykły statyw na początek...
ja statyw mam i sobie chwalę, jeździ ze mną w samochodzie :) szczególnie z tym obiektywem, ciemnym jak noc wieczorami :) a po co podbijać ISO do 1600+ dla widoczków i krajobrazów na wycieczkach ? statyw, pyk i zdjęcie jak marzenie :)

zgera
28-05-2012, 12:14
Torba ok! będzie potrzebna.
Po co Ci karta 16GB, lepiej mieć dwie mniejszej pojemności.
Filtr UV zdaje swój egzamin na dużych wysokościach, np. w Tatrach i pod warunkiem że jest dobrej jakości, a co za tym idzie jest drogi, tanie filtry mogą pogorszyć jakość obrazu.
Bardziej wskazany byłby zapasowy akumulator, bo ten w D5100 nie należy do wydajnych.

sokolnik
28-05-2012, 12:19
Witam wszystkich.

Po przewertowaniu licznych forów, mój wybór padł na D5100 + 18-105 (2990 w euroRTVAGD).

a czemu D5100? a nie d90 ?

kup 2 karty po 8gb.

dodatkowy akumulator potrafi być bezcenny czasami :)

Mekano
28-05-2012, 12:22
Dobre pytanie :D

dodatkowy akumulator potrafi być bezcenny czasami

Ja od kiedy uzywam d90, zapomnialam co to jest drugi akumulator, a potrafie w jeden dziec zrobic z 700 zdjec (wczoraj na przyklad) i nawet nie doszlo do polowy.
Uzywam orginalne.

Xanavi
28-05-2012, 12:27
Czyli 2x8gb bedzie lepsze? Jakiesz szczególne zalecenia co do kart (szybkość,marka)? 200PLN za filtr to jak na razie może być ciut za dużo. Karty i torba na pewno. To może podam moje propozycje:
karty - http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/pretec-sdhc-class10-8gb.bhtml
torba - http://www.euro.com.pl/torby/arkas-cb-40840.bhtml
statyw - http://www.euro.com.pl/statywy/arkas-ts01.bhtml

Co myślicie o tym zestawie?
Przy dobrych wiatrach może uda mi sie wydębić statyw za darmo, podobno można sie targować z nimi?

KamilM
28-05-2012, 12:30
Dobre pytanie :D

Ja od kiedy uzywam d90, zapomnialam co to jest drugi akumulator, a potrafie w jeden dziec zrobic z 700 zdjec (wczoraj na przyklad) i nawet nie doszlo do polowy.
Uzywam orginalne.

... Przez weekend wykonałem 1700 zdjęć i stan baterii pokazuje 22%.

Niemniej jednak pytania, czemu D5100 a nie D90 są trochę nie na miejscu. Może komuś bardziej zależy na uchylnym ekranie i nowocześniejszej matrycy, niż ergonomii aparatu D90? :).

Radzę zastanowić się, czy statyw będzie Ci na pewno potrzebny, bo u mnie stoi od kilku miesięcy i jeszcze z niego nie skorzystałem.

Karty w zestawie 2x8 GB zamiast 1x16GB stosuje z prostej przyczyny: bezpieczeństwa :). Lepiej mieć mniej zdjęć z jakiejś imprezy/zlecenia, niż nie mieć w ogóle w razie padnięcia karty.

ad2122
28-05-2012, 12:35
Przy dobrych wiatrach może uda mi sie wydębić statyw za darmo, podobno można sie targować z nimi?

To lepiej daruj sobie taki statyw i negocjacje skieruj na jakiś inny bonus, np. karta. Ceny statywów godnych uwagi zaczynają się od ok. 300 zł, a nie sądzę, by sprzedawca chciał coś takiego dorzucić "gratis".

Dokup drugie aku.

Szturmowiec
28-05-2012, 12:37
Jasną stałkę portretową, może statyw, na pewno torbę i dużo wolnego czasu, by fotograf mógł realizować swoje pasje.

sokolnik
28-05-2012, 12:38
http://allegro.pl/sandisk-8gb-extreme-hd-video-sdhc-30mb-s-class-10-i2366068122.html
kup sobie coś takiego, ja mam ExtremeIII 8gb i jest ok, potaniały te karty...sam sobie kupie może ;)

ja też mam Vanguarda, bardzo podobną do tej, kiedyś dałem 120 zł po rabacie... na torbie nie ma co oszczędzać. lepiej pójść do sklepu i sprawdzić czy lustrzanka nie będzie miała luzów w środku. Obiektyw ma plastikowy bagnet :) trzeba uważać.
http://allegro.pl/vanguard-profesjonalna-torba-2w1-up-rise-14z-zoom-i2354244751.html

statyw najlepiej pójśc i pomacać w sklepie. w ogóle najlepiej pójść do sklepu pomacać i wtedy kupić... ja tam robiłem z torbą i statywem. i nie żałuje. chociaż wiadomo, statyw jest amatorski

Xanavi
28-05-2012, 12:38

To jest moje pierwsze lustro, nie mam nawyków jeżeli chodzi o ergonomie, a D5100 to poprostu nowsza konstrukcja. Matryca miodna itp. Pomijając te aspekty, D90 jest poprostu droższy, i w mojej opinii, jak na konstrukcje starszą (nie umniejszając jego zalet) od D5100 cena jest za wysoka.

sokolnik
28-05-2012, 12:43
Niemniej jednak pytania, czemu D5100 a nie D90 są trochę nie na miejscu. Może komuś bardziej zależy na uchylnym ekranie i nowocześniejszej matrycy, niż ergonomii aparatu D90? :).

głupoty piszesz ;) normalne pytanie do autora wątku, dlaczego wybrał d5100 a nie d90... różnice znam, chce się dowiedzieć czym się kierować i jakie miał priorytety podczas kupowania.

pytanie, chleb czy bułki też jest nie na miejscu ? chce poznać odpowiedź autora wątku i tyle. a nie Twoje domysły...

To jest moje pierwsze lustro, nie mam nawyków jeżeli chodzi o ergonomie, a D5100 to poprostu nowsza konstrukcja. Matryca miodna itp. Pomijając te aspekty, D90 jest poprostu droższy, i w mojej opinii, jak na konstrukcje starszą (nie umniejszając jego zalet) od D5100 cena jest za wysoka.

dzięki za odpowiedź

Mekano
28-05-2012, 12:43
Kazdy wybiera, wedlug wlasnych preferencji.

KamilM
28-05-2012, 12:44
Hmm, nie wydaje mi się. Po prostu nie każdy potrzebuje tego, co ma D90. Autor wyraźnie to napisał w komentarzu nr. 11. Nie wiem czemu tak trudno to zrozumieć.

Mekano
28-05-2012, 12:46
KamilM, nie obraz sie, ale sokolnik ma racje, zadal tylko pytanie, dlaczego preferuje, ten, a nie inny model i chcial uzyskac odpowiedz, a to czy ktos potrzebuje ergonomi z d90 czy nie, to juz jest inna bajka.

sokolnik
28-05-2012, 12:48
Dzięki Mekano :)

Xanavi
28-05-2012, 12:51
Jasną stałkę portretową, może statyw, na pewno torbę i dużo wolnego czasu, by fotograf mógł realizować swoje pasje.

Na stałke 50mm lub 35mm przyjdzie czas jak złape trochge warsztatu, bo tak naprawde jestem zupełnie zielony (troche suchej teorii z netu i książki). Do tego czasu bede sie uczył na tym zestawie.

Podsumowując, karty oraz torbe kupie napewno, nad statywem sie zastanowie (pewnie też wezme jak wpadne w amok:) Torbe w sklepie wymacam, i dopasuje do aparatu. Nie wyjde jeżeli nie wydębie chociaż 8GB karty za free;)

Dzieki za pomoc:)

sokolnik
28-05-2012, 12:55
Nie wyjde jeżeli nie wydębie chociaż 8GB karty za free;)

Dzieki za pomoc:)

w EuroAGDRTV chcesz dostać coś za free ? powodzenia życzę :)
ja w ABfoto dostałem kartę 8gb gratis przy zakupie d90+108-105 i problemów nie było z dostaniem tego gratisu. a pamiętam że karty extreemeIII 8gb 2-3 lata temu były drooooogie :/

js70
28-05-2012, 12:56
A wracając do tematu moja propozycja:
Dodatkowa bateria, 2 karty zamiast jednej (jesli będziesz kręcić filmy to te 16 Gb nie jest najgorszym pomysłem, druga karta może być wtedy mniejszej pojemności jako zapas) , statyw, torba (w sumie wszystko wspominane było wcześniej). Od siebie dodam jeszcze, że przydałby się też jakiś pilot zdalnego wyzwalania. Na rodzinnych imprezach będziesz przynajmniej na zdjęciach, a zamienniki nie są drogie.

Xanavi
28-05-2012, 12:59
Widze że jest lekkie napięcie na linii zwolenników D90 i D5100;) Moge powiedzieć tylko, że gdyby D90 była w cenie D5100 to miałbym naprawde ciężki orzech do zgryzienia. Widziałem je na żywo i wielkość D90 odpowiada mi zdecydowanie bardziej, ale ponieważ nie mam naleciałosci to pewnie przyzwyczaje sie do niewielkich rozmiarów (ergonomii) D5100, Które de facto uważam za największy minus tego body.

Doczekać sie już nie moge jak go w łapki dostane:):):)

BTW, czy znacie jakieś internetowe kompedium wiedzy o fotografii, stronke z której można liznąć troszke teorii. Zakupiłem już zestaw 3 książek z serii "bez tajemnic" które napewno pomogą mi zrozumieć jak to wszystko funkcjonuje.

sokolnik
28-05-2012, 13:00
Od siebie dodam jeszcze, że przydałby się też jakiś pilot zdalnego wyzwalania. Na rodzinnych imprezach będziesz przynajmniej na zdjęciach, a zamienniki nie są drogie.

na rodzinnych imprezach, ustawi rodzinkę... ustawi aparat, włączy samowyzwalacz i doskoczy do zdjęcia... a te piloty 100zł, zamienniki 20-30 zł z przesyłką...
pilot się przyda, ale chyba do jakiś innych sytuacji... ja nie mam i nie używam

ja mam w torbie z aparatem laserek czerwony, zwykły na 3 małe bateryjki. pomaga mi w ciemnościach ustawić prawidłowo ostrość... przydatne i zacne :)

Xanavi
28-05-2012, 13:11
Widze, że dużo rozgadanych Nikoniarzy na tym forum jest... Cieszy mnie to niezmiernie, bedzie kogo w razie problemu poprosić o fachową rade:) Tymczasem dzieki za szybkie odpowiedzi, z rad napewno skorzystam. I do zobaczenia w kolejnym poście, ale to już pewnie dopiero po zakupie sprzętu:)

Pozdrawiam.

RogeRek
28-05-2012, 13:20
Dobry wybór, też jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 już od kilku miesięcy i to co ja mogę Ci poradzić od siebie to:
po pierwsze i najważniejsze - bateria! Nie wiem jak bawisz się aparatem, ale u mnie przy większych imprezach (zloty samochodowe, sesje, imprezy okolicznościowe) bateria leci straszenie szybko i przy ~400-450 zdjęciach ledwo zipie. Przyszłościowo możesz pomyśleć też o gripie. Co mógłbym Ci doradzić to filtry, u mnie jeszcze brak, ale nie raz ich potrzebowałem. Inne akcesoria, które wymienili poprzednicy zależą od Twojego stylu fotografowania. Generalnie nie wszystko będzie Ci potrzebne od razu, nie wszystko na raz :)

devshin
28-05-2012, 13:34
Z tego co mogę Ci polecić (sam niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem D5100):
- karta: SanDisk Ultra 16GB 30MB/s UHS-I Klik! (http://allegro.pl/sandisk-16gb-sdhc-class-10-ultra-30mb-s-uhs-1-new-i2364357855.html)
(wspiera nowy standard UHS, a wg producenta transfery takie same jak Extreme HD Video + cena 61 z przesyłką)
- torba: LowePro Apex 140 Klik! (http://www.kurtmedia.pl/product-pol-153265-TORBA-APEX-140-AW-BLACK.html) lub Klik! (http://www.proline.pl/?p=LP+APEX140AW)
(polecałbym trochę większą (model 140), w przyszłości zawsze się zmieści stałka i jakaś lampa,
LowePro są solidnie wykonane, mają wbudowaną ściereczkę do obiektywu i pokrowiec przeciwdeszczowy)
- pilot: Meike ML-L3 for Nikon Klik! (http://allegro.pl/show_item.php?item=2332164838)
(fajna sprawa, wygodne w użyciu, a cena śmiesznie niska 19 z przesyłką)
- kabel HDMI (co by rodzicom fotki z wakacji na TV pokazać): dowolny miniHDMI <-> HDMI

Na przyszłość na pewno Nikkor 35mm F1.8G DX - super jakość i światło jak za te pieniądze (obecnie 730 + przesyłka)

Co do baterii to od rana do wieczora na pewno wytrzyma... druga raczej na ekstremalne wypady.

devshin
28-05-2012, 13:37
Dobry wybór, też jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 już od kilku miesięcy i to co ja mogę Ci poradzić od siebie to:
po pierwsze i najważniejsze - bateria! Nie wiem jak bawisz się aparatem, ale u mnie przy większych imprezach (zloty samochodowe, sesje, imprezy okolicznościowe) bateria leci straszenie szybko i przy ~400-450 zdjęciach ledwo zipie. Przyszłościowo możesz pomyśleć też o gripie. Co mógłbym Ci doradzić to filtry, u mnie jeszcze brak, ale nie raz ich potrzebowałem. Inne akcesoria, które wymienili poprzednicy zależą od Twojego stylu fotografowania. Generalnie nie wszystko będzie Ci potrzebne od razu, nie wszystko na raz :)

U mnie z wyłączonym wyświetlaczem (kto to w ogóle włącza automatycznie)
i bez lampy robi 600-800 zdjęć po pełnym naładowaniu. Oczywiście w dobrych
warunkach, w dzień, tryby półauto i często MF.

d90
28-05-2012, 13:44
a ja zaproponuje jakis dobry polaryzator. Na wakacje jest niezbedny. Dobry niestety kosztuje....

Xanavi
28-05-2012, 14:16
Polaryzator?? Masz na myśli filtr polaryzacyjny?? W wakacje własnie najwięcej bede focił, naprawde sie przydaje?

krzysiozboj
28-05-2012, 14:18
Nie wiem czy wypada się tak powtarzać za innymi
1. Karta starczy 8GB aż nadto, chyba że RAWy będziesz namiętnie łupał w co wątpię
2. Jakaś torba do noszenia
3. Przy D5100 niestety druga bateria, D90 wyrabia na jednej

Widoczków nie robię to statywu nie mam, z filtra mnie wyleczyli starzy wyjadacze i nie mam zadnego - ochronny wypadałoby mieć dobry by nie robił kiszki a dobry kosztuje tyle że nie wiem czy warto do takiego szkła, no chyba że jakieś ekstrema będzie się fociło gdzie różne rzeczy latają w powietrzu. Polar czy szara połówka pewnie fajne są ale o ile wiem nie są to filtry typu "załóż i zapomnij że masz".

Kiedyś w przyszłości pewnie lampa i 1-2 jasne stałki, może tele ale na to przyjdzie czas.

ps
co do D90, gdy cenowo były porównywalne z D5100 to też były toczone boje na forum i wybór był trudniejszy, teraz niestety ta puszka za droga w porównaniu do D5100 choć nadal kusząca, nadal posiada sporo "bzdetów" których może w D5100 braknąć z czasem. I nadal to najpopularniejsza puszka tu na forum, mimo "sędziwego" już jej wieku.

RogeRek
28-05-2012, 14:45
U mnie z wyłączonym wyświetlaczem (kto to w ogóle włącza automatycznie).
Ja włączam :P Zawsze patrze na histogram oraz na przepalenia, stąd może ta różnica w ilości zdjęć na pełnej baterii ;)

A żeby dodać coś do tematu to zgadzam się z devshin, pilot się przyda na pewno, koszt żaden, a pomaga przy długich naświetleniach w parze ze statywem ;)

kurp
28-05-2012, 14:50
Witam. Na start to ty masz wszystko co potrzeba: aparat + niezły obiektyw kitowy + chęci i mnóstwo zapału mam nadzieję. Resztę do kupuj dopiero wtedy jak zacznie ci czegoś mocno brakować, a i wtedy zastanów się co najmniej dwa razy, czy naprawdę jest ci to niezbędne.

jare_k
28-05-2012, 16:27
UDo tych wszystkich rzeczy które zaproponowali przedmówcy dodałbym lampę, a nacisk położyłbym tez na gripa, szczególnie jeżeli podpinasz 18-105 i lampę.

P.S. Gratuluje wyboru.

sokolnik
28-05-2012, 16:33
nowy grip kosztuje 599 zł. chyba że jakieś zamienniki za 200 zł... ja uważam ze lepiej dołożyć i kupić coś markowego, najwyżej używanego, hm ale baterie używane? a do zamienników nie mam przekonania. Ciężka sprawa

d90
28-05-2012, 16:52
Polaryzator?? Masz na myśli filtr polaryzacyjny?? W wakacje własnie najwięcej bede focił, naprawde sie przydaje?

przydaje sie i to bardzo.
Duzo bardziej niz grip, bateria itp na poczatek.

Poszukaj na forum info na ten temat.

ps
ja mam taki:
http://www.amazon.co.uk/Marumi-67mm-DHG-Circular-Filter/dp/B001AKZX0G
polecam

paul.g.85
28-05-2012, 17:03
Co do zakupów w RTV EURO AGD to ja bym nie liczył na żadne gratisy!!
Ludziom którzy kupowali kina domowe (w granicach 10 tyś zł) nie chcieli dawać żadnych gratisów. Widziałem klientów którzy w takich sytuacjach szli do innej sieci gdzie klienta traktowali lepiej bo cena była taka sama i dostawali albo jakąś zniżkę albo gratis coś. W/w sieć sklepów nic nie daje (no chyba że zmienili ostatnio politykę).

Proponuję uważać na różne wszelkie dodatki oferowane przez sprzedawcę w tej sieci sklepów. Sprzedawcy będą wam "wciskać" wszystko (dosłownie wszystkie możliwe gadżety/dodatki jakie mają na stanie!
Większość z nich można kupić taniej w sklepach on-line albo na allegro od zaufanego sprzedawcy, itd. Radzę tez uważać na ofertę tzw. przedłużonej gwarancji (czyli zwykłego obezpieczenia).

Reasumując ja bym sprawdził jaka jest cena wspomnianego zestawu w innych sklepach i tam poszedł!

Co do dodatków to wiadomo że jakaś karta na początek potrzebna, do tego jakiś filtr UV. Reszta wyjdzie w praniu, nie ma co się rzucać na inne akcesoria oprócz jakiejś torby do tego. Tylko jak dobrać torbę jeśli nie wiadomo ile się chce mieć docelowo szkieł i innych dodatków? Chyba najlepiej wziąć coś bardzo kompaktowego (mieszczącego tylko body ze szkłem, dodatkowy akumulator i ewentualnie baterie), zgabnego - takiego na wycieczki.
Z mojego doświadczenia wiem że czasem takiej torby właśnie brakuje, bo nie wszędzie chce mi się dźwigać torbę z kilkoma szkłami, lampą i całą resztą.

Epistofeles
28-05-2012, 17:26
W przypadku D5100 z czystym sercem poleciłbym Nissina D622 Mark II, wspaniała lampa za rozsądną cenę. co prawda jeszcze zdecydowałem się na grip dla przeciwwagi, ale to już w własnym zakresie musisz sobei odpowiedzieć czy go potrzebujesz :)
Co do baterii to nie wiem jak wam mogą wychodzić wyniki poniżej 700 zdjęć, może lecicie na Live View?

KamilM
28-05-2012, 17:41
paul.g.85 ---> Z tymi torbami przechodziłem to samo :). W końcu końców doszedłem do wniosku, że potrzebne mi są dwie. Jedna, niewielka i dość kompaktowa, aby pomieściła jedynie body z obiektywem i miała ze dwie dodatkowe kieszonki na portfel, czy coś. Druga natomiast zdecydowanie większa potrafiąca pomieścić ze dwa body, trzy obiektywy, lampę, filtry, dodatki. I to polecam każdemu, kto ma podobny problem :).

sokolnik
28-05-2012, 18:08
Co do baterii to nie wiem jak wam mogą wychodzić wyniki poniżej 700 zdjęć, może lecicie na Live View?

najlepiej przeprowadzić test patrząc na liczbę fotek w exif...wtedy wynik będzie dokładny :)

ad2122
28-05-2012, 18:13
nowy grip kosztuje 599 zł. chyba że jakieś zamienniki za 200 zł... ja uważam ze lepiej dołożyć i kupić coś markowego, najwyżej używanego, hm ale baterie używane? a do zamienników nie mam przekonania. Ciężka sprawa
A jest markowy (czyt. nikona) do D5100? Bo coś mi się wydaje, że kolega się rozpędził troszeczkę...

Nikon traktuje w tej kwestii trochę po macoszemu półkę EL i nie przewiduje możliwości podpięcia gripa. To co jest oferowane to protezy, gdzie sterowanie spustem odbywa się poprzez wykorzystanie wejścia na wężyk spustowy - komunikacja body-grip poprzez kabelek.

sokolnik
28-05-2012, 18:32
A jest markowy (czyt. nikona) do D5100? Bo coś mi się wydaje, że kolega się rozpędził troszeczkę...

a faktycznie, podałem cenę do d90 a tu d5100... jestem zmęczony, idę poleżeć na molo...jeziorko, cisza, spokój, słoneczko po całym dniu należą się każdemu :)
d90 biorę :P

bogdi64
28-05-2012, 18:42
już chyba wszystko powiedziane oprócz ;)
polecam kupić od razu w aptece gruszkę, w sklepie foto ściereczkę do optyki i pędzelek z "dmuchawką", a na spacery
http://www.sklepfotograficzny.pl/obrazy/sklepfotograficzny/OPTECH-Rainsleeve-d1.jpg
sprawdzony patent na deszcz i kurz (5100 nie ma uszczelnień), na pewno 2 aku ci się przyda, co do filtrów to nie kupuj, bo tanie mogą tylko narozrabiać, a poza tym cieszyć się fotografią a nie aparatem ;)

paul.g.85
28-05-2012, 18:59
Tak, filtry są zbyteczne, szczególnie przy ewentualnej odsprzedaży obiektywu...
Fotografia to nie jest tanie hobby, więc jeśli kogoś nie stać na akcesoria to niech sobie kupi kompakta i tyle.
Dobry filtr UV to podstawa. Nie kupił bym szkła które przez okres używania nie było chronione filtrem i tyle w temacie.

Co wy tak napieracie na lampy? Przecież to nie jest pytanie o wszelkie dostępne akcesoria tylko o "dobrym początku" i akcesoriach "niezbędnych".
Każdy wie jakie są akcesoria: obiektywy, lampy, statywy ale chyba nie o to pytano ;)
Komuś kto nie złapał bakcyla jeszcze na dzień dobry polecacie lampy (jedni) albo dodatkowe obiektywy (inni) czy gripy?

Chyba każdy myśli tu na forum że każdy amator/hobbysta musi zaczynać swoją przygodę z arsenałem lamp, obiektywów i "pseudogripów", jakby to z jednym kitowym obiektywem nie dało się przeżyć na początek ;)

KamilM - mam jakąś małą torbę ale staram się jej nie używać bo łatwo do lenistwa przywyknąć a potem będę tylko z jednym szkłem chodził wszędzie ;)

edit:
zgodzę się z bogdi64 że jakiś zestaw do czyszczenia też się na początek przyda (ściereczki, gruszka, itp)

bogdi64
28-05-2012, 19:13
osobiście nie używam filtrów tak zwanych ochronnych (parę fotek przez nie straciłem), a w momencie kupna sprzętu nie myślę już o jego sprzedaży, a ciekawe ile osób sprzedających z tekstem "filtr założony od początku" faktycznie go zakłada
ps: z całą świadomością można mnie umieścić na giełdzie z karteczką "wszystkie moje obiektywy nie miały założonych filtrów" ;)

krzysiozboj
28-05-2012, 19:16
Tak, filtry są zbyteczne, szczególnie przy ewentualnej odsprzedaży obiektywu...

Pewnie masz rację, solidny filtr (bo chyba nie mówimy o najtańszych które mogą niespodzianki fundować) będzie miał ogromny wpływ na odsprzedaż kita 18-105 i inwestycja w ów z nawiązką zwróci się nam przy odsprzedaży tego szkła.
A kupując używane szkło z całą pewnością będą pytał o to czy jakiś filtr był nakręcony (no przecież sprzedający nie okłamie mnie tutaj) a nie sprawdzę jak wyglądają soczewki i jak działa mechanika.

ps
I mam 105VR która pracowała bez filtra u poprzedniego właściciela, u mnie także pracuje bez filtra a stan przedniej soczewki jak sklepowy.

zgera
28-05-2012, 19:31
ps
co do D90, gdy cenowo były porównywalne z D5100 to też były toczone boje na forum i wybór był trudniejszy, teraz niestety ta puszka za droga w porównaniu do D5100 choć nadal kusząca, nadal posiada sporo "bzdetów" których może w D5100 braknąć z czasem. I nadal to najpopularniejsza puszka tu na forum, mimo "sędziwego" już jej wieku.

Miałem podobny dylemat co wybrać? ale to było dokładnie rok temu, D90 czy D5000.
Ze względu na ograniczony budżet wybrałem D5000 body za 1800 zł, D90 wtedy kosztował 2600 zł.
Wybór był świadomy, jednak po krótkim czasie używania zrozumiałem że popełniłem błąd nie biorąc D90.
Miesiąc temu kupiłem D90 za 2650 zł. D5000 sprzedałem na licytacji za 1120 zł. na rocznym aparacie straciłem 700 zł.
Ceny D90 przez rok nie spadły, ale szybowały w górę, był okres gdy samo body kosztowało 3000 zł.
Czy ktoś wie dlaczego D90, pomimo że jest modelem z 2008 r. jest nadal drogi, moim zdaniem ten model nie ma swojego następcy.
Ktoś powie, przecież jest D7000, owszem ale jest znacznie droższy i ma znane nam problemy.
Dlaczego to piszę, otóż wielu szczęśliwych dziś posiadaczy D5100 po jakimś czasie dojdzie do takiego samego wniosku.
Przewagą D5100 może jest matryca, wszystko inne na korzyść D90, zakładając że do D5100 musimy od razu dokupić drugi akumulator oraz grip bo trzymanie nie będzie wygodne już dokładamy około 300 zł.
Dodatkowo tracimy czasami potrzebne, AUTO FP, CLS, blokadę pól AF oraz całą ergonomię, o śrubokręcie nie wspominając.
Gdyby doliczyć te dodatkowe funkcje to D5100 też byłby droższy.
Za rok przy odsprzedaży tych modeli D5100 bardziej straci na wartości, na rynek wszedł D3200, na razie cena wysoka, może to nie jest następca D5100, ale na pewno będzie z nim konkurował, dlatego ceny D5100 spadają w dół.
Wybór zawsze należy do kupującego i jego potrzeb, ale źle dokonany wybór czasami kosztuje więcej niż by się nam wydawało na początku.

pietro_
28-05-2012, 19:58
Wybór zawsze należy do kupującego i jego potrzeb, ale źle dokonany wybór czasami kosztuje więcej niż by się nam wydawało na początku.

Podszedłem do tematu właśnie takim tokiem myślenia i pomimo zdecydowania się na D5100 ze sklepu wyszedłem z D90. Żałuję tylko tego, że zakupu nie dokonałem w zeszłym roku gdzie zestaw D90 z 18-105 kosztował nie całe 3 tyś. Czas zadziałał w tym przypadku w odwrotną stronę i za taki zestaw parę dni temu zapłaciłem 3400zł. Ale nie żałuję:)

Umbra
28-05-2012, 20:28
Czyli 2x8gb bedzie lepsze? Jakiesz szczególne zalecenia co do kart (szybkość,marka)? 200PLN za filtr to jak na razie może być ciut za dużo. Karty i torba na pewno. To może podam moje propozycje:
karty - http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/pretec-sdhc-class10-8gb.bhtml
torba - http://www.euro.com.pl/torby/arkas-cb-40840.bhtml
statyw - http://www.euro.com.pl/statywy/arkas-ts01.bhtml

Co myślicie o tym zestawie?

Ja mam jedna 8 GB i nigdy nie zapełniłem jej nawet w połowie. Dla amatora wystarczy torba i karta pamięci. Nie potrzeba nic więcej.

Czy ktoś wie dlaczego D90, pomimo że jest modelem z 2008 r. jest nadal drogi, moim zdaniem ten model nie ma swojego następcy.

Pseudokryzys, pseudopowódź w Tajlandii i chciwość. Pamiętam, jak D80 można było kupić za 1650 zł i tyle samo powinien teraz kosztować D90.

bogdi64
28-05-2012, 20:42
to jest w tej chwili najtańszy model za "śrubką" więc będzie miał swoich kupców, choć by zmuszonych koniecznością

Zeb McKane
28-05-2012, 21:04
ode mnie:

1. Torba - podstawa - proponuję taką na ramię + rączka od góry. Powinny się do niej zmieścić:
- twój zestaw
- kable i ładowarka
- miejsce na lampę i dodatkowy obiektyw.

Torbę kup najlepszą na jaką cię stać ale raczej nie rzucającą się w oczy. Jeżeli jesteś maniakiem wycieczek rowerowych, górskich to raczej mały plecak typu sling. Torba jest jak dobra lampa - inne graty wymienisz a ona zostanie (i to nie ważne czy mała czy duża - każda znajdzie zastosowanie).

2. Lampa - przy tym obiektywie raczej się przyda

3. N 35 1,8mm - przy tej cenie i jakości pozwoliłem sobie go umieścić w dziale "gadżety".

Pozdrawiam

zgera
28-05-2012, 21:04
Pseudokryzys, pseudopowódź w Tajlandii i chciwość. Pamiętam, jak D80 można było kupić za 1650 zł i tyle samo powinien teraz kosztować D90.
Tak, to być może miało jakiś wpływ, kilka miesięcy temu, bodajże na przełomie roku w wielu sieciach sklepów nie było żadnych modeli Nikona.

jare_k
28-05-2012, 21:35
Tu się człowiek pyta o to co powinien dokupić a Wy wyjeżdżacie co lepsze D90 czy D5100, naprawdę nie macie co innego do roboty tylko dowartościowywać się na forum i powtarzać jaki ten Wasz aparat jest wspaniały i jak zdrożał ostatnio i co ma lepszego od innego. Każdy kupuje to co mu pasuje a onanizm sprzętowy jaki tu wykonujecie, zresztą jak każdy publicznie wykonywany bokiem wychodzi. Macie fajny sprzęt to idźcie robić zdjęcia.

krzysiozboj
28-05-2012, 21:45
Tu się człowiek pyta o to co powinien dokupić a Wy wyjeżdżacie co lepsze D90 czy D5100, naprawdę nie macie co innego do roboty tylko dowartościowywać się na forum i powtarzać jaki ten Wasz aparat jest wspaniały i jak zdrożał ostatnio i co ma lepszego od innego. Każdy kupuje to co mu pasuje a onanizm sprzętowy jaki tu wykonujecie, zresztą jak każdy publicznie wykonywany bokiem wychodzi. Macie fajny sprzęt to idźcie robić zdjęcia.

Trochę jadem poplułeś, poprawiłeś sobie samopoczucie? Czy przeszkadza Ci tak bardzo małe OT jakie się zrobiło że musisz wyrazić dezaprobatę? I dlaczego Ty pouczasz innych co mają robić a sam do tematu nie wnosisz nic a jedynie prowokujesz pyskówkę, nie lepiej iść porobić zdjęcia miast dowalać się do innych?

Xanavi
28-05-2012, 22:27
Właśnie wróciłem z MM. Ku mojemu zdziwieniu znalazłem tam D5100 18-105VR za 2899, czyli 100 taniej niz w euroRTVAGD. Zakupu dokonam właśnie w MM. JEszcze raz obmacałem obydwie puszki i nawe 600d od konkurencji przytuliłem... musze jak najszybciej dokonać zakupu bo im wiecej czytam wasze komentarze, tym bardziej sie waham;)
Co do akcesoriów to jak na razie na torbie i karcie poprzestane (nie wiecie czy da sie w media coś wysępić do takiego zestawu)?. Jak odczuje słabość akumulatora to dokupie drugi. Na reszte z czasem przyjdzie pora.

zgera
28-05-2012, 22:31
W MM raczej niczego nie wysępisz, ceny nie podlegają negocjacji i gratisów raczej nie rozdają.
Odnośnie zapasowego akumulatora, musisz wiedzieć że do D5100 nie ma zamienników, tylko oryginały.

bogdi64
28-05-2012, 22:33
pamiętaj o komplecie czyszczącym, bo po pierwszym spacerze dostaniesz zawału

sokolnik
28-05-2012, 22:36
za 3000 tys oplaca sie kupowac d5100 zamiast d90? Moim zdaniem nie. Ale siry za ot. Pytaj sie czy jest kierownik dzialu foto lub kierownik hali bo chciałbys rozmawiac o rabacie/gratisach. Oni po kogos zadzwonia i ktos przyjdzie. Pogadasz. Zobaczysz. Wiele bym nie oczekiwal. Moze karte bys dostal

ad2122
28-05-2012, 23:07
Jeśli już można małe OT względem dlaczego ten, a nie ten - to zerknij na Pentaks'a K-5 - można wyrwać już za 3200, a sprzęt zacny, pokroju D7000 ;) EOT

paul.g.85
28-05-2012, 23:18
MM... hm
Czyli tak jak przypuszczałem. Ja bym zapytał o jakieś promocje, zniżki i w MM i w EURO (ewentualnie innym sklepie jaki masz jeszcze w mieście) a wtedy wybrał ten sklep gdzie będzie taniej. Może zaproponują jakieś akcesoria do tego w rozsądnych cenach.
Jeśli Ci się jednak jakaś torba spodoba i będzie pasować (po przymiarce) a cena będzie normalna (czyt. bez zniżki) to wtedy takiej torby szukał bym on-line. Podobnie sprawa ma się z karta pamięci.
Z tego co wiem to i MM i EURO na te akcesoria nie mają zbyt konkurencyjnych cen więc prawdopodobieństwo znalezienia on-line tego taniej jest duże.

Sam kupiłem LowePRO D200 na amazon za jak dobrze pamiętam 2/3 ceny sklepowej. Oczywiście nówkę sztukę.
Zestaw do czyszczenia też może się znajdzie taniej.

Co do wyboru sprzętu to kwestię uważam za zamkniętą. Jeśli masz jakieś wątpliwości to poczytaj forum i nie śpiesz się ;)
Nie ma sensu tworzyć tu kolejnego tematu o tym co wybrać, bo takowych już są setki. Postarajmy się koledze doradzić odnośnie akcesoriów i tego co jest naprawdę niezbędne na początek oraz jak to co wybrał kupić jak najtaniej.

swiada
28-05-2012, 23:51
Napiszę trochę od siebie.
- pojemność karty z zastosowaniem do samych zdjęć to bym doradzał Ci kupić o mniejszej pojemności a więcej sztuk, koniecznie sandisca lub lexara.
- torbę lowepro lub tamraca. Dobra jakość. Ceny od 50zł za taką na początek.
- A filtr UV przed chwilą znalazem za 195zł, naprawdę dobry.
- I tak jak koledzy wcześniej wspomnieli coś do czyszczenia, gruszka (w aptece) pędzelek (w drogerji) szmatka (w bonusie)
A tak na marginesie to ja omijam szerokim łukiem sklepy przez Ciebie wymienione.

Xanavi
29-05-2012, 13:06
Jeszcze chwila i pójde do FJ i za radą sprzedawcy kupie coś sony:) Namieszaliście mi i to bardzo jeżeli chodzi o wybór puszki. Pentax K-5 jest świetny ale za drogi, sama pucha kosztuje wiecej niz mój budżet na kit. Z moim budżetem miałem jeden dylemat d90 18-55 lub d5100 18-05. Wybór padł na to drugie i niech tak zostanie:) OT CUT

Xanavi
29-05-2012, 13:12
Jeszcze chwila i pójde do FJ i za radą sprzedawcy kupie coś sony:) Namieszaliście mi i to bardzo jeżeli chodzi o wybór puszki. Pentax K-5 jest świetny ale za drogi, sama pucha kosztuje wiecej niz mój budżet na kit. Z moim budżetem miałem jeden dylemat d90 18-55 lub d5100 18-05. Wybór padł na to drugie i niech tak zostanie:) OT CUT

A tak na marginesie to ja omijam szerokim łukiem sklepy przez Ciebie wymienione.

Ja tez za nimi nie przepadam, ale raty 0%, bez ubezpieczenia oraz dobra cena zmuszają mnie do zakupu właśnie tam, bo niestety z kasa musze sie liczyć.

mikemb
29-05-2012, 15:12

Ja tez za nimi nie przepadam, ale raty 0%, bez ubezpieczenia oraz dobra cena zmuszają mnie do zakupu właśnie tam, bo niestety z kasa musze sie liczyć.

Ehhh tak czytam czytam i znow to samo, nie przejmuj esie sam stalem przed takim dylematem. Od dawna polowalem na d7k ale ze wzgledow finansowych mam d5100 i 18-105 plus filtry uv i polar plus torba plus karta 8gb i wszystko wyrwane w sklepie saturna za 2920 dokladnie. Przyczym torbe i karte wynegocjowalem, filtry sam kupilem (hoya) i jestem bardzo zadowolony. Jesli nie masz potrzeby posiadania sprzetu na zasadzie posiadania a nie wykorzystywania w pelni i jestes ograniczony finansami nawet sie nie zastanawiaj. Mysle ze najwazniejsze wedle powiedzenia jest to , kto stoi za aparatem a nie sprzet. Oczywiscie sam sprzet jest wazny , choc znam osobiscie zawodowcow strzelajacych staruszkami 5-8 letnimi i najnowsza puszka i naprawde....wazne sa checi, zapal, pomysl, wykonanie....to nie sprzet robi zdjecia tylko my, ale to tylko moje zdanie :-)

Xanavi
29-05-2012, 15:53
Niezdecydowanie, szeroko pojęte to niestety moja duża wada;D Nie powinienem juz czytać tematow na forum tylko iść i kupić d5100. W saturnie bylem ale juz nie posiadają takowego zestawu z 18-105. Zostaje MM, może uda mi sie coś utargować. Swoją drogą to jak na tki zestaw to naprawde świetna cene uzyskaleś.

Mekano
29-05-2012, 16:01
Komuś kto nie złapał bakcyla jeszcze na dzień dobry polecacie lampy (jedni) albo dodatkowe obiektywy (inni) czy gripy?

No wlasnie odnosnie gripa, po co komu to potrzebne, majac male dlonie? Jak ktos ma dlonie jak King Kong i Nikon w trzymaniu sprawia problem, bo wydaje sie ze jest maly i zaraz mu wyleci z rak, to owszem.. ale grip chyba nie dla kazdego, bo co za problem wymienic druga baterie w razie czego :P

KamilM
29-05-2012, 16:20
Grip, to nie tylko drugi aku, ale właśnie lepsze trzymanie w dłoni. I wcale nie trzeba mieć wielkich, aby móc docenić zalety gripa ;). A jak już się ma lampę, to zdecydowanie polecam :).

Mekano
29-05-2012, 16:36
A jak już się ma lampę, to zdecydowanie polecam .

Dodatkowe kilo? Dzieki.. i tak z flashem wazy to sporo. :P

Epistofeles
29-05-2012, 16:37
Grip, to nie tylko drugi aku, ale właśnie lepsze trzymanie w dłoni. I wcale nie trzeba mieć wielkich, aby móc docenić zalety gripa ;). A jak już się ma lampę, to zdecydowanie polecam :).

Ja za to stwierdzenie oberwałem hejtem, jeszcze pare postów wcześniej :)

zgera
29-05-2012, 18:58
Niezdecydowanie, szeroko pojęte to niestety moja duża wada;D Nie powinienem juz czytać tematow na forum tylko iść i kupić d5100. W saturnie bylem ale juz nie posiadają takowego zestawu z 18-105. Zostaje MM, może uda mi sie coś utargować. Swoją drogą to jak na tki zestaw to naprawde świetna cene uzyskaleś.

Masz rację, forum jest pomocne w rozwiązywaniu różnych problemów, ale jeśli chodzi o wybór aparatów to raczej nie.
Każdy chwali to co ma z różnych powodów, bo lepszy czy nowszy, czasami nawet wojny się toczą nad wyższością niektórych modeli.
Sam musisz zdecydować co kupić, w sieci jest wiele testów poszczególnych modeli które będą bardziej pomocne w dokonaniu wyboru.
Idź do sklepu, weź sprzęt w łapę i idź robić zdjęcia bo wakacje tuż tuż.

Xanavi
29-05-2012, 19:47
Własnie z mysla o zblizających sie wakacjach sprzęt kupujemy (ja i moja luba):)

A tak na marginesie, duża jest różnica w cenie obiektywów z silnikiem i bez?

sokolnik
29-05-2012, 19:50

a tak na marginesie, to zastanawiasz się nad d90 :) :) :) ???
sory, mam dobry humor :)

Xanavi
29-05-2012, 20:00
zawsze sie zastanawialem i do póki nie bede miał d5100 w domu, pewności nie mam że zdania nie zmienie;P ulżyło zacieklemu d90tkowcu??

bogdi64
29-05-2012, 20:04
Własnie z mysla o zblizających sie wakacjach sprzęt kupujemy (ja i moja luba):)

TAK, potrafi być duża, poza tym ze śrubką można trafić całkiem sympatyczne perełki za bardzo uczciwe pieniądze, może się okazać, że różnica w cenie zniweluje się przy zakupie pierwszego obiektywu

KamilM
29-05-2012, 20:15
Dodatkowe kilo? Dzieki.. i tak z flashem wazy to sporo. :P

Widocznie nigdy nie miałeś okazji pracować przez 10-12h z aparatem i podpiętym flashem :). Grip podnosi komfort pracy. Natomiast podczas wycieczek w góry, albo nad morze, czy w ogóle wówczas, gdy trzeba dźwigać aparat wraz z plecakiem i dodatkowymi gratami, to fakt... dodatkowy ciężar robi swoje :). Ale na ślubach/weselach nie wyobrażam sobie pracy bez gripa :).

Xanavi-->

Tak, wersje szkieł z AF są droższe, ale zazwyczaj lepsze optycznie, więc co kto woli :).

sokolnik
29-05-2012, 20:19
co miało mi ulżyć ? to że jesteś niezdecydowany jak baba który kupić aparat ? :) jeszcze nad kolorem się zastanawiaj.
chłop powinien wiedzieć co chce. ja zbierałem od razu na d90, mimo że wtedy nie było mi potrzebne cls (po ponad roku kupiłem lampę, i teraz się bawię/uczę/rozwijam), wiedziałem że śrubokręt się przyda, bo jeśli będę miał kupować za każdym razem szkło z silnikiem to zapłacę majątek, do każdego obiektywu dopłacać do silniczka, masakra. a wiem że kupiłem aparat na lata, więc wole zbierać na nowe, lepsze, jaśniejsze, obiektywy i kase przeznaczyć na szkła niż na nowe body i tracić kasę na sprzedaży używki po 2-5 latach. za rok może dla kupie pewnie jakieś tele 70-300 VR albo 180 f 2.8 zobaczymy jak z kasą będzie za parę lat, tak lat a nie miesięcy. ale ja wiedziałem co chce i nie pytałem się nikogo co mi jest potrzebne bo nikt inny nie wie tego lepiej ode mnie :) na początku traktowałem wątek powaznie, starałem się doradzić (lepiej,gorzej nie wiem, ale tak było) a teraz to się śmieje, bo raz piszesz że klamka zapadłą a za chwile się pytasz o różnice cenową obiektywów z silnikiem i bez. Zaczyna się to robić śmieszne, mało poważne :) ja rozumiem że dla Ciebie to ważny wybór, pewnie też dużo kasy, dla mnie wtedy to też było dużo kasy i musiałem nieźle się napracować żeby uzbierać 3,500 tyś (z akcesoriami, statywem, torbą). No ale trzeba w końcu iść do sklepu i robić zdjęcia :) nie że na Ciebie wjeżdżam, bo nie o to mi chodzi, ale muszę odpowiedzięć i uzasadnić to "czy mi ulżyło". Mi lata co kupisz, ważne byś TY był zadowolony i tyle. Kupisz produkt x albo y i będzie dobrze, tobie ma się podobać, ty masz być zadowolony a nie koledzy z forum :) pozdro kupuj ten aparat, bierz dziewczynę i idź z nią w plener, piękna pogoda :) zaraz będzie 10 stron a ty dalej nie zdecydowany, więcej luzu i poczucia humoru i jak to mówił mój szef "więcej zdecydowania", które na szczęście udało mi się wyrobić :)

bogdi64
29-05-2012, 20:20
....... ale zazwyczaj lepsze optycznie, więc co kto woli :).
bardzo odważne stwierdzenie ...... bym się bał określić to w ten sposób, dodatkowo jest "kilka" obiektywów, które nie doczekały się "następców"

Umbra
29-05-2012, 20:25
Ech, ciągle to samo. Wasz problem polega na tym, że patrzycie z punktu widzenia profesjonalisty na sprzęt dla amatora. Profesjonalista i tak nie kupi D90, tylko D700/D800.
Szkła z silnikiem niby taki problem - a jakie chcielibyście kupić bez silnika? Amator raczej nie będzie kupował miliona szkieł, żeby zwróciła mu się różnica w cenie. D5100 fajny aparat. Dla amatora w sam raz. Lepsza matryca niż w D90, mniej szumów, ładniejsze kolory.

sokolnik
29-05-2012, 20:29
fajny aparat, ale autor wątku dalej nie kupił aparatu, temat ma coraz więcej stron, moim zdaniem powinien już nic nie pisać więcej oprócz tego, jaką podjął decyzję. odezwać się po zakupie. bo zaczyna się robić jakoś nie przyjemnie, jeszcze na mnie wjeżdża bo tu piszę :)
ja nikomu nie zabraniam pisać na forum, ale skoro panuje takie niezdecydowanie to robi się mimo woli spory OT, w sensie lepszy d5100 czy d90, nie wiem czemu jest te niezdecydowanie skoro klamka już zapadła :) ale jednak drzwi nie zamknięte na klucz :) cały czas puka "niezdecydowanie" :)

dezerter_27
29-05-2012, 20:51
Jak już coś to 5100 powinien być drugim aparatem w domu

sokolnik
29-05-2012, 20:58
Jak już coś to 5100 powinien być drugim aparatem w domu

stary, teraz żeś dorzucił do pieca :D

Xanavi
29-05-2012, 21:00
sokolnik, spokojnie, bez nerwów, nie miałem nic złego na myśli. A jestem niezdecydowany dokładnie dlatego że dla mnie 3000PLN to nie jest wcale mało i chciałbym te pieniądze zainwestować najlepiej jak sie da. Na zestaw super szkieł stac mnie w najbliższej przyszłości nie bedzie, dokupie pewnie jedynie stałke 50 lub 35 i wsio, zanim naucze sie obsługiwać ten sprzet pewnie troszke nocek zarwe z instrukcją i książkami, i to mi wystarczy. Temat wyboru uważam za zamkniety.

Jeżeli jeszcze ktoś chce dodać coś od siebie odnośnie akcesoriów na start to chętnie wysłucham (poczytam).

Umbra
29-05-2012, 21:01
Przecież amator musi mieć zapasowe body! :D

sokolnik
29-05-2012, 21:04
Przecież amator musi mieć zapasowe body! :D

dobre, dobre :) ale już wystarczy naszemu niezdecydowanemu koledze RAD z PUPY :) niech idzie kupić aparat i niech idzie robić zdjęcia i cieszy się fotografią :) a później wrzuci kilka fotek na forum, jak tam nowa matryca się sprawdza w d5100 w terenie a nie testach sponsorowanych :)

kurp
29-05-2012, 21:07
Rozumiem, że wybrałeś Nikona D5100 i do tego brałbym Nikkora 18-70, - na początek.

Xanavi
29-05-2012, 21:20
ze wzgledu na bardziej uniwersalny zakres ogniskowych zdecydowanie 18-105 jednak dla mnie bedzie lepszy.

kurp
29-05-2012, 21:25
No to gratuluję, że się tak wyrażę ,- wybór początkowy został dokonany.:-D

Xanavi
29-05-2012, 21:27
Nie pozostaj mi nic innego jak podziekować za odpowiedzi. Odezwe sie jak kupie sprzet.

Umbra
29-05-2012, 22:26
ze wzgledu na bardziej uniwersalny zakres ogniskowych zdecydowanie 18-105 jednak dla mnie bedzie lepszy.

Mogę Ci sprzedać za 600 zł. Ja chyba jednak wolę mniejszy 18-55. ;p

sokolnik
29-05-2012, 22:55
proszę jak się oferty posypały :)
ja mogę sprzedać swój d90 + 18-105 za 3 000 PLN :) oddam z pocałowaniem ręki, za mniej, nigdy !!! he 8 tyś klapnięć

cena musi być zaporowa, bo jeszcze ktoś uzna że poważnie chce sprzedać swój skarb :)

paul.g.85
29-05-2012, 23:01
A ja was muszę wszystkich pogodzić!! Zarówno tych od d90 jak i tych od d5100. I tak każdy wie że na głowę wszystkie te wasze lustrzanki w body małpki bije d300/d300s :-P

Spokój teraz? :D

I dyskusje na temat temat wyboru modelu zakończmy gdyz autor tematu zakończył ją w samym tytule na wstępie ;)

Epistofeles
29-05-2012, 23:04
I tak każdy wie że na głowę wszystkie te wasze lustrzanki w body małpki bije d300/d300s :-P

Teraz będę płakał po nocy :(
chyba wezmę jakąś modelinę i podkleję swoję D5100 by wyglądał bardziej jak D300s :)

sokolnik
29-05-2012, 23:05
no i wszystko jasne... szkoda... temat do zamknięcia :D chyba że się zaraz zacznie że d300 ma tą samą matrycę co d90 i wtedy dalej...kolejne 10 stron :) ja nie zaczynam... ja już nie piszę więcej o d300

paul.g.85
29-05-2012, 23:11
sokolnik, mało chyba o d300/d300s wiesz stąd nie chce Ci się dyskutować ;)
Ten temat zrobił się offtopowy więc już mu nic nie zaszkodzi :-P

sokolnik
29-05-2012, 23:18
sokolnik, mało chyba o d300/d300s wiesz stąd nie chce Ci się dyskutować ;)
Ten temat zrobił się offtopowy więc już mu nic nie zaszkodzi :-P

mało wiem, troche... raz miałem w rękach sprzęt i zrobiłem parę zdjęć :) ale nawet jakbym wiedział, to bym nie chciał pisać... po co ? wykończył mnie ten temat :) już nudy, d90 przegrał, zwyciężył d5100 :(

ale pozostają do przekonania jeszcze inne nie wierne owieczki które nie wierzą w możliwości d90 :)

paul.g.85
29-05-2012, 23:20
ee tam, ja bym sie nie rozdrabniał... Jak brac na raty czyli zastawiac się to i postawić by się wypadało ;)
D300s chyba jeszcze na półkach dostępny.
D90 to taki trochę zabawkowy ;)

miszyzm
29-05-2012, 23:25
Nie inwestuj w drugi aku do d5100. Mam ten sam model i wystarcza spokojnie na 1 dzień zdjęć sportowych (800 pstrykniec); koncert (600pstrykniec) i bateria ciągle full.
Pod warunkiem, że nie używasz lampy błyskowej i zdjęcia robisz z wizjera, a nie podglądu na LCD.

swiada
29-05-2012, 23:28
ale pozostają do przekonania jeszcze inne nie wierne owieczki które nie wierzą w możliwości d90 :)[/QUOTE]

Ja nie wierzę
Dla autora: gdybyś trochę zaoszczędził na aparacie to polecił bym Ci system cokena, nie jest to drogie a fajne rzeczy można nim poczarować.

paul.g.85
29-05-2012, 23:29
Ja powiem że D300s ostatnio po ponad 1200 zdjęciach miało nadal w okolicach połowy stanu baterii. Zabrakło miejsca na kartach po prostu bo w sumie 16+8 GB tylko miałem wtedy :(
Dla amatora na początku przygody myślę że też bez zapasowej baterii się obejdzie tak jak przedmówca napisał ;)

sokolnik
29-05-2012, 23:31
no i poleciało d300... eh tak jak pisałem... :)

paul.g.85
29-05-2012, 23:46
Gdybyś tez sobie wymienił z d90 (tak jak innym doradzasz zakup d90) to byś razem z nim odleciał ;)

No ale dosyć tego OT. Chciałem tylko pokazać jak z boku wygląda te wasze nakręcanie ludzi na lepszy sprzęt skoro oni już podjęli decyzję! :D

Mekano
30-05-2012, 00:02
Ale Nikon d90 jest ladny ostry obrazek, a Nikon d5100 i 3100/3200 mydlo.

Zamienilbys swoje d90, na takie mydlo: http://www.flickr.com/photos/bmj/7185036106/sizes/o/in/photostream/ ?

sokolnik
30-05-2012, 00:12
no w to nie uwierze że mydło mają :) Jak mydło zawsze to do serwisu trzeba :)

Mekano
30-05-2012, 00:27
No ale mam wrazenie ze ten nikon d3200 jest jakis uposledzony :P

mikemb
30-05-2012, 09:21
zawsze sie zastanawialem i do póki nie bede miał d5100 w domu, pewności nie mam że zdania nie zmienie;P ulżyło zacieklemu d90tkowcu??

ehhh i znow widze to samo, d90, d7k.....mam w pracy dwa zestawy wlasnie d90 i d7k, do tej pory robilem rowniez prv zdjecia tymi zestawami, teraz jak juz pisalem prv kupilem d5100 i wbrew temu co tu czytam wcale nie zaluje tego ze nie jest uszczelniany, ze bez sruby, ze maly. Zwlaszcza jesli chodzi o grip. Polecam pochodzic 10 godzin z aparatem ktory ma grip i flash. Niestety nie jestem pudzianem zebym pozniej tego nie odczul. Lapka chce odpasc. Pozatym kolega ma ograniczenia finansowe, tak samo jak i ja mialem. Tak wiec reasumujac nie ma sie co zastanawiac nad kupnem, gdybym mial odpowiednia ilosc gotowki (czy kolega) pewnie nie byloby tematu, poszloby sie do sklepu (mowie o amatorach zaczynajacych zabawe z foto) i wybralo to co wydaje sie najlepsze nie patrzac na cene. Ot co, samo zycie.

Xanavi
30-05-2012, 12:52
No dobra Panowie, wystarczy tego onanizmu sprzetowego;) Zamiast tego, jeszcze jedna mała prośba;
jak już zapoznam sie z instrukcją i w miare ogarne funkcje puszki, chciałbym zrozumieć pojęcie ekspozycji od podstaw itd... znacie jakieś dobre źródła online gdzie od podstaw można złapać troszke teorii która pomoże mi na starcie? Tak jak juz wcześniej mówiłem mam już 3 książki z serii "bez tajemnic", nie są złe ale tam od podstaw kro po kroku nie jest wyjaśnione na czym to wszystko sie opiera...

paul.g.85
30-05-2012, 13:25
Może to:
http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU&feature=fvwrel
i
http://www.youtube.com/watch?v=2vx1rh-GOS8&feature=fvwrel ?

zgera
30-05-2012, 13:32
Poprawna ekspozycja to kombinacja przysłony, czasu naświetlania i ISO.
Przysłona odpowiada za głębię ostrości, za krótki czas to zdjęcie poruszone, wysokie ISO to szum.
Kombinuj tak aby zdjęcia były jak najlepsze, lata praktyki i dasz radę.

Umbra
30-05-2012, 14:23
Najtrudniejsze to nauczyć się patrzeć i kadrować.

jo44
30-05-2012, 14:34
No dobra Panowie, wystarczy tego onanizmu sprzetowego;) Zamiast tego, jeszcze jedna mała prośba;
jak już zapoznam sie z instrukcją i w miare ogarne funkcje puszki, chciałbym zrozumieć pojęcie ekspozycji od podstaw itd... znacie jakieś dobre źródła online gdzie od podstaw można złapać troszke teorii która pomoże mi na starcie? Tak jak juz wcześniej mówiłem mam już 3 książki z serii "bez tajemnic", nie są złe ale tam od podstaw kro po kroku nie jest wyjaśnione na czym to wszystko sie opiera...
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

sunnyluk
30-05-2012, 21:45
Do autora tematu: kupiłeś już może tego d5100? mogę odsprzedać swoje body + grip + dodatkowe aku (zamiennik) za ok. 2tys. (sprzęt kupiony w lutym) :)

Xanavi
30-05-2012, 22:09
Jak zrobisz mi 10 rat 0% to moge wziąć;D

zgera
31-05-2012, 07:04
Witam wszystkich.

Chciałem was zapytać co polecilibyście mi jako dodatek na dobry start. CHodzi mi o akcesoria które waszym zdaniem są niezbędne na początek. Myślałem nad kartą 16GB + jakaś torba + ew.jakiśfiltr UV. Ponieważ z kasą nie ma szału więc na początek tylko rzeczy niezbędne. Stopniowo jak już złape bakcyla będe rozbudowywał arsenał.
Nie rozumiem po co Kolega zakładał ten wątek skoro zdecydował co chce kupić?
Klamka zapadła, tylko kasy brak.

sunnyluk
31-05-2012, 07:24
Jak zrobisz mi 10 rat 0% to moge wziąć;D
Hmmmm, to może innym razem ;) kup już ten aparat, bo kadry uciekają :D

DreamT
31-05-2012, 19:33
Z moim budżetem miałem jeden dylemat d90 18-55 lub d5100 18-05. Wybór padł na to drugie i niech tak zostanie:)

Miałem taki sam dylemat i podjąłem podobną decyzję :smile:
Jestem typowym amatorem i na zarobek się nie nastawiam, więc maszynka w zupełności mnie zadowala.
Jeśli chodzi o zakup to spróbuj w McFoto, Ja to dostałem za 2799
http://allegro.pl/nikon-d5100-18-105-vr-nowy-gwar-tel-502-386-807-i2376773863.html

paul.g.85
31-05-2012, 19:47

Współczuć pozostaje. Ja tam kupuję za gotówkę bo innego sensu nie ma.
Wychodzę tez z tego założenia że nie ma nic za darmo. Jeśli raty są darmowe to w czymś innym jest ukryty haczyk albo dodatkowa opłata.
Poza tym mając gotówkę mogę wybierać w dowolnych ofertach i nie jestem uwiązany tylko jednego sklepu który zrobi mi łaskę i da na raty.
No ale niektórzy widzę że nie myślą długo terminowo a raty w Polsce są łatwo dostępne - na dowód chyba ;)

tipsi
02-06-2012, 14:11
Oczywiście, raty ukryte są w cenie produktu. Ale płacąc gotówką nie uzyskujesz zaraz odpowiedniej zniżki. Możesz oczywiście szukać tańszego sklepu, co nie zawsze musi się udać. Nie bierzesz pod uwagę jednej istotnej sprawy - inflacji. Załóżmy, że planuję zakup aparatu. Kupuję go dziś za 2000 w systemie "zero procent" na 10 miesięcy. Za te 10 miesięcy inflacja wyniesie, powiedzmy 4%. Czyli de facto moje koszty będą niższe niż 2000, do tego sprzęt mam od ręki. Oczywiście, każde podejście ma swoje wady i zalety, kupno w kredycie ma też swoje ryzyka. W warunkach dość wysokiej obecnie inflacji kupno za gotówkę też stwarza ryzyko - "ucieczki ceny", kiedy trzeba odłożyć więcej niż pierwotnie się planowało, bo inflacja zwiększa cenę zakupu. W elektronice nie zawsze jest to może tak odczuwalne, bo sprzęt szybko starzeje się moralnie i jest przeceniany w miarę pojawianie się nowszych wersji czy generacji, ale akurat w fotografii ten postęp nie jest aż tak odczuwalny, jak np. w branży komputerowej.
Czyli przy dobrej ocenie ryzyka i podejmowaniu świadomych decyzji zakup na kredyt może (choć nie musi) być zupełnie sensowny, uzasadniony i korzystny. Szczególnie zakup dóbr inwestycyjnych, których praca, przynosząc zysk, pomniejsza koszty kredytu. Bardzo ładnie widać to na przykładzie leasingu. Oczywiście, zakup na kredyt niesie z sobą większą wrażliwość na zmiany sytuacji - choćby obniżenie zdolności płatniczej czy zmiana sytuacji rynkowej zmniejszająca dochodowość inwestycji mogą zagrozić wypłacalności. Ale tak to już jest, że zawsze trzeba kalkulować ryzyko.

soja
03-06-2012, 09:28

D5100 + N18-105 można wyjąć poniżej 3k, w ratach 0% to prawie nieodczuwalna kasa, oczywiście zależy ile rat wybierzemy.
no chyba że nie ma kasy na te raty i na chleb zabraknie, ale wtedy nie trza myśleć o robieniu zdjęć, a iść do pracy ;)

V-gen
04-06-2012, 00:24
Witam .
Przyznaję się bez bicie nie czytałem całego tematu .
Mam 2 pytania co proponujecie w tym momencie dla osoby która chce mieć sprzęt na kilka lat i chce się nauczyć robić nim foto mam do dyspozycji jakieś 3,5 - 4k max .
Zastanawiam się nad kupnem D90 a D5100 z obiektywem 18-105...
Co proponujecie.

Mekano
04-06-2012, 00:33
Nexa:)

V-gen
04-06-2012, 00:36
Nexa:)

Na Polski proszę :p

Mekano
04-06-2012, 00:38
A co chcesz fotografowac? Moze d3200?

d90
04-06-2012, 00:38
Witam .
Przyznaję się bez bicie nie czytałem całego tematu .
Mam 2 pytania co proponujecie w tym momencie dla osoby która chce mieć sprzęt na kilka lat i chce się nauczyć robić nim foto mam do dyspozycji jakieś 3,5 - 4k max .
Co proponujecie.

proponuje
poczytac forum
a do zdjec nokie N8
:P

Mekano
04-06-2012, 00:41
V-gen, d90 to juz "dziadek" ale zdjecia ladne robi, na poczatek z forografia polecilabym Ci Nikon d3200, jest to najnowszy sprzet Nikona, przeznaczony glownie dla poczatkujacych uzytkownikow, ale to nie znaczy ze nie siegna po niego rowniez bardziej zaawansowani uzytkownicy.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2836439&postcount=9

:D

V-gen
04-06-2012, 00:51
Sam już nie wiem co mam wybrać szczerze , chce coś co zrobi foto i nagra krótki filmik . Zastosowanie 2 w 1 . Wiem wiem ... coś co ma wszystko jest do d... chyba spędzę nockę na czytaniu u przeglądaniu opinii użytkowników forum.

Mekano
04-06-2012, 00:54
No to moze nie potrzebna ci lustrzanka?

V-gen
04-06-2012, 00:57
Może i nie ale lubię robić zdjęcia i postanowiłem coś sobie sprawić .
Nie tylko na pożyczonym sprzęcie i na cyfrówce która ma z 4 lata . :/

Edit :
Nie spamuję już w tym temacie .

Mekano
04-06-2012, 01:02
Poczytaj sobie watki, a zwroc uwage na d3200, Sony nex5N, Panasonix GX1, bo moze nie bedzie ci potrzebna lustrzanka.

V-gen
04-06-2012, 01:04
Ok , dzięki za pomoc i rozjaśnienie wizji

paul.g.85
04-06-2012, 01:14
Mekano, na Boga! ileż można?

Może zastanów się V-gen czy Ty potrzebujesz lustrzanki. To że lubisz robić zdjęcia to za słaby argument żeby kupować lustrzankę. Dobry kompakt też zrobi zdjęcia. Kupowanie lustrzanki to dobre dla ludzi którzy mają dużo kasy żeby wejść w to hobby. Wszystko kosztuje: aparat, obiektywy i inne akcesoria.
Lustrzanka jest duża przez co nie zawsze będziesz chciał ją ze sobą targać wszędzie.
Postów i tematów o D3200 nawet nie czytaj bo szkoda czasu.
Lepiej dla amatora wziąć D3100 albo nawet D3000 jeśli już się zaparłeś na lustrzankę z jakimś podstawowym obiektywem.
Pamiętaj że to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty. Aparat tylko Ci ułatwia zobrazowanie tego jak widzisz świat i uwiecznienie tego.
Dla ludzi którzy nie mają dużego pociągu do fotografii doradzał bym jakiegoś kompakta albo jeśli już to miała by być lustrzanka to coś używanego (w dobrym stanie) żeby w przypadku ewentualnego braku późniejszej motywacji móc to sprzedać z jak najmniejszą stratą. Używane aparaty tracą najmniej. Nowe tracą najwięcej. Pamiętaj o tym.

Przypomina mi się tu to co kiedyś przeczytałem, notabene mądre słowa. Jeśli nie wiesz jaką lustrzankę kupić to zastanów się czy naprawdę jest Ci ta lustrzanka potrzebna. Gdybyś miał pociąg do fotografii to byś pewnie tego pytania nie zadał.
I to niech będzie puenta tego postu ;)

Pozdrawiam

V-gen
04-06-2012, 01:21
Chciałem kiedyś d90 gdy wszedł d5100 stwierdziłem że przydatny jest ruchomy ekran i to mnie skłania do kupna d5100..
Foto mnie interesowało amatorsko zawsze ale nie miałem czym robiś fot

paul.g.85
04-06-2012, 01:28
Jeśli ruchomy lcd to dla Ciebie priorytet to zrób listę aparatów które go mają i z nich będziesz wybierał wtedy. W nikonie dużo ich nie ma. Możesz też wziąć pod uwagę canona. Ale to musi być Twoja decyzja. A potem zdecydujesz na który aparat Cie stać i który spełnia Twoje wymagania sprzętowe.

Dla mnie też kiedyś odchylany lcd przemawiał a wyszło jak wyszło. W modelach zaawansowanych nie dają takiego gadżetu zwykle... ;)

V-gen
04-06-2012, 01:31
Może i racją będę rozważał teraz d5100 i d3200 .
Dziękuję dobranoc. :)

d90
05-06-2012, 13:25
nie wiem jak d3200, ale d5100 filmuje fajnie... Mial to byc chyba jeden z twoich priorytetow...

mikemb
05-06-2012, 14:34
nie wiem jak d3200, ale d5100 filmuje fajnie... Mial to byc chyba jeden z twoich priorytetow...

Potwierdzam, nie mam pojecia jak d3200 bo to dosc nowy sprzet ale moj d5100 kreci filmy b.dobrze. Ostattnio skrecilem nim corke i jej przedstawienie w przedszkolu, i musze przyznac bylem bardzo milo zaskoczony super jakoscia obrazu, ostrosc w zaleznosci jak ustawisz, ja nie mialem z tym problemu, mile bylem zaskoczony ze przy raczej kiepskim swietle i dosc dynamicznych scenach biegajacych dzieciakow aparat mi nie glupial ...

tipsi
06-06-2012, 12:03
D3200 powinien filmować jeszcze lepiej - rzuć okiem na specyfikację.

Xanavi
14-06-2012, 00:33
Zgodnie z tym co pisałem nabyłem nabyłem d5100 18-105 i... jestem zachwycony. Teraz dokładne wertowanie instrukcji a później zabawa w pstrykanko... i nauka poprawnej ekspozycji. Zyczcie mi powodzenia i znalezienia wystarczającej ilości czasu ( i pieniedzy bo pewnie na tym zestawie sie nie skończy). Czy ktoś z was orientuje sie w temacie tanich manualnych stałek, na razie nie bedzie mnie stać na 35mm ale chętnie pobawił bym sie w portret jakąś jasną manualną stałką z fajnym bokehem. Możecie cos polecić?

mikemb
14-06-2012, 08:52
Zgodnie z tym co pisałem nabyłem nabyłem d5100 18-105 i... jestem zachwycony. Teraz dokładne wertowanie instrukcji a później zabawa w pstrykanko... i nauka poprawnej ekspozycji. Zyczcie mi powodzenia i znalezienia wystarczającej ilości czasu ( i pieniedzy bo pewnie na tym zestawie sie nie skończy). Czy ktoś z was orientuje sie w temacie tanich manualnych stałek, na razie nie bedzie mnie stać na 35mm ale chętnie pobawił bym sie w portret jakąś jasną manualną stałką z fajnym bokehem. Możecie cos polecić?

GRATULACJE , masz juz zabawke teraz lap sie za nauke pilna heheheh, co do stalki, dosc sporo bawilem sie 50'tka stalka kumpla fotografika zawodowego, do portretow, imprez gdzie narzekamy na brak swiatla - cudo, nie pamietam nr modelu ale dowiem sie to Ci napisze. Wiem ze placil za nia ponizej tys zl, oczywiscie nikusia stalka. Aha co do 5100 polecam naklejenie poliweglanu na wyswietlacz poki nowy jest, koszt kolo 10 zl ale wierz mi przyda sie.
Pisz i wrzuc jakies swoje 'wypociny' z pierwszych zabaw......milej nauki zycze :-)

ps ... obiektyw o ktorym pisalem to Nikkor 50mm f/1.4 AF

Xanavi
14-06-2012, 10:04
Dzieki za pomoc, sęk w tym, że teraz nie bedzie mnie stać na AF, dlatego pytam o manual. Wiem że np w pentaxie jest dużo tanich, świetnych optycznie stałek. Czy nikon też takowe posiada, czy da sie je podpiąć pod d5100?? A jeżeli chodzi o nowe stałki AF to wolałbym chyba 35mm, w ciasnych pomieszczeniach podobno kąt tego szkła pomaga.

zgera
14-06-2012, 11:09
Dzieki za pomoc, sęk w tym, że teraz nie bedzie mnie stać na AF, dlatego pytam o manual. Wiem że np w pentaxie jest dużo tanich, świetnych optycznie stałek. Czy nikon też takowe posiada, czy da sie je podpiąć pod d5100?? A jeżeli chodzi o nowe stałki AF to wolałbym chyba 35mm, w ciasnych pomieszczeniach podobno kąt tego szkła pomaga.

Manualne ostrzenie w D5100 nie należy do łatwych, mały i ciemny wizjer, znacznie łatwiej było w zenicie.

silver surfer
14-06-2012, 14:19
Manualne ostrzenie w D5100 nie należy do łatwych, mały i ciemny wizjer, znacznie łatwiej było w zenicie.

Kupiłem dziś drugie body właśnie D5100 podpialem nikkora 50 1.8 bez silnika i wg mnie nie jest najgorzej z tym ostrzeniem. No a wizjer faktycznie nie jest za duży w porównaniu do mojego d7000.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

KamilM
14-06-2012, 16:29

Tylko, że w pentaxie masz pomiar światła w body, a tutaj tylko w wyższych modelach i musisz wszystko stroić ręcznie. Po prostu poczekaj i kup używanego 50/1,8G.

Xanavi
14-06-2012, 18:43
a czemu nie 35mm 1.8?

KamilM
15-06-2012, 00:42
Pentax nie ma 35/1,8. Poza tym, odpowiedziałem czemu warto wziąć szkło do tego korpusu z AF. A to, czy weźmiesz 35, 50, 85 mm czy inne, to już Twoja sprawa :).

Xanavi
16-06-2012, 12:49
Mam do was jeszcze jedno pytanie, jakie oprogramowanie polecie do bawienia sie z raw/nef? Z darmowych podobno rawtherapee jest dobry, a jeżeli chodzi o komercyjne to chyba tylko Lightroom (cena go dyskwalifikuje)?

paul.g.85
16-06-2012, 12:56
Nie ten dział jeśli o takie pytania po 1.
A po 2 to zależy do czego Ci to oprogramowanie potrzebne i co zamierzasz w nim robić.

Bawić można się na wiele sposobów. Jednym LR nie wystarcza i sięgają po PS a innym wystarczy dołączony do aparatu program do wywoływania zdjęć.

aNDY13aND
17-06-2012, 10:11
Niech ci dorzucą pilota ML-L3 :)

Kio
18-06-2012, 14:42

D90 + 18-105 = ok 3600 pln
D5100 + 18-105 = ok 2800 pln
D3100 + 18-105 = ok 2500 pln

Dopłacić 300 pln z d3100 do D5100 rozumiem, bo różnicę widać w jakości zdjęć pomiędzy tymi puszkami (dpreview.com), ale z d5100 do "staruszka" D90 ? dla mnie chyba nie warto... lepiej odłożyć różnicę na lampę lub inne/dodatkowe szkło ...

Busterlbn
18-06-2012, 15:20
A może takie coś? CLICK (http://allegro.pl/nikon-d-90-z-obiektywem-18-105-vr-i2430081549.html)

XXL
18-06-2012, 18:51
A może takie coś? CLICK (http://allegro.pl/nikon-d-90-z-obiektywem-18-105-vr-i2430081549.html)

Osobiści, z tych trzech tego "staruszka" bez namysłu bym wybrał. Wiem co piszę, mam zarówno D5100 i D90, wcześniej miałem D5000. Oczywiście jest to mój wybór, ja to tak widzę, inni mogą mieć swoje typy.