PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 ekspozycja naświetlania - czy macie tak samo?

woit
27-05-2012, 23:45
Witam!

Czy to normalne że muszę wprowadzić korektę -0,7 ev aby zdjęcie nie było prześwietlone? Nie mam na myśli prześwietlenia całego zdjęcia na biało, lecz takiego że pare chmur białych miga, lub białe ubranie, czy ramy okien w bloku. Co do zdjęć to jestem pedantyczny i trochę mi to przeszkadza. Wolę nie doświetlić troszkę i potem wyciagać...

Mam jedną diagnozę: świeża majowa zieleń (ciemna) jest powodem? hmm... czy dobrze myślę?
Czy oddać aparat na kalibrację pomiaru?

-0,7 EV (http://zapodaj.net/a525c2a1fc4c1.jpg.html)

Czy w tym przypadku zachowanie aparatu było normalne...?

Art Erie
27-05-2012, 23:54
Pomiar matrycowy nie jest miarodajny (w sensie kalibracji), gdyż zależy od rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny.
Przy innych sposobach pomiaru światła też można przyjąć pewne odchylenia, trzeba poznać swój sprzęt i korzystać z korekty ekspozycji (po to jest).

d90
28-05-2012, 00:56
d5100 mz mierzy gorzej niz d40x, d90 i d700 - niestety...

rotor
28-05-2012, 08:57
Witam!

Czy to normalne że muszę wprowadzić korektę -0,7 ev aby zdjęcie nie było prześwietlone? Nie mam na myśli prześwietlenia całego zdjęcia na biało, lecz takiego że pare chmur białych miga, lub białe ubranie, czy ramy okien w bloku. Co do zdjęć to jestem pedantyczny i trochę mi to przeszkadza. Wolę nie doświetlić troszkę i potem wyciagać...

Mam jedną diagnozę: świeża majowa zieleń (ciemna) jest powodem? hmm... czy dobrze myślę?
Czy oddać aparat na kalibrację pomiaru?

-0,7 EV (http://zapodaj.net/a525c2a1fc4c1.jpg.html)

Czy w tym przypadku zachowanie aparatu było normalne...?

to, że białe chmurki "migają", jest akurat b.częstym zjawiskiem (ich jasność jest zwykle o wiele większa od reszty kadru), tak samo (no może w mniejszej skali) z białymi ubraniami, ramami itd, Nieraz się tego nie da uniknąć, gdyż naświetlając na te właśnie chmurki, spowodujesz mocne niedoświetlenie całego kadru. Znajdź sobie jakiś kadr przeciętny (tzn. taki, żeby wypełnił Ci całą klatkę), bez wyraźnych kontrastów (np.blok, kamienice,etc) i wtedy zobacz, co się dzieje z pomiarem
p.s. akurat świeża wiosenna zieleń, oświetlona słońcem, ma w przybliżeniu jasność szarej karty Kodaka i dokonując na nią pomiaru, ekspozycja wyjdzie prawidłowa

mister
28-05-2012, 10:56
d5100 mz mierzy gorzej niz d40x, d90 i d700 - niestety...

Generalnie Nikony mają tendencję do przepalania na matrycowym - obserwowałem to w D40, D80, a teraz w D90 choć tu już trochę pomaga ADL - generalnie robiąc fotki przy dużych kontrastach najlepiej ustawić sobię korektę EV na -0,7.

woit
28-05-2012, 11:51
Generalnie Nikony mają tendencję do przepalania na matrycowym - obserwowałem to w D40, D80, a teraz w D90 choć tu już trochę pomaga ADL - generalnie robiąc fotki przy dużych kontrastach najlepiej ustawić sobię korektę EV na -0,7.

Dzięki koledzy za bardzo pomocne odpowiedzi... Stwierdzam też że pomiar w tym modelu jest bardzo czuły, w moim przypadku, fotografuję na A, zauważam skoki czasu na tym samym kadrze. Np t 1/800 na 1/1000 nazwałbym to słaba powtarzalność ustawień..

ska
28-05-2012, 23:19
Albo zmień porę robienia zdjęć, albo wczesny ranek albo godzina - dwie przed zachodem słońca.

jackrabbit
29-05-2012, 05:31
Dzięki koledzy za bardzo pomocne odpowiedzi... Stwierdzam też że pomiar w tym modelu jest bardzo czuły, w moim przypadku, fotografuję na A, zauważam skoki czasu na tym samym kadrze. Np t 1/800 na 1/1000 nazwałbym to słaba powtarzalność ustawień..

do powtarzalnosci ustawien masz tryb M albo blokade ekspozycji, polecam przejrzenie instrukcji :)

woit
29-05-2012, 14:20
Albo zmień porę robienia zdjęć, albo wczesny ranek albo godzina - dwie przed zachodem słońca.

Tak, trafna uwaga. Wczoraj robiłem próby ok 18 i wystarczyło -0,3 ev i było super. Swiatło bardziej miękkie w temperaturowo...

Ogólnie myślałem że skoro posiadam najlepszą matrycę DX'ową , to jej rozpiętość tonalna będzie dość szeroka...

DarekK D5000
30-05-2012, 13:15
Wcześniej D5000 obecnie posiadam D90 i też zauważyłem tendencję do prześwietlania na matrycowym, szczególnie w cieniu aparat chce doświetlić do końca skali światła co jest błędne.
Generalnie musisz myśleć za aparat i dobrze oceniać czas otwarcia migawki i ilość światła. Ja używam w cieniu - uśredniony, w świetle bezpośrednim - matrycowy, a do zdjęć "pamiątkowych" z wycieczki, parku itp używam funkcji ADL (nie wyżej niż normal).

zgera
30-05-2012, 13:24
Z moich obserwacji wynika że pomiar matrycowy w D5000 działał lepiej niż w D90.
D5000 sprzedałem, obecnie w D90 na stałe mam ustawione matrycowy -03EV.

woit
30-05-2012, 18:05
Witam!

Inną sprawą parą "kaloszy" jest histogram...Normalnie używałem go do określenia poziomu naświetlenia zdjęcia, bo jak wiadomo ekranik jest mało miarodajny. Przewaznie iteresowała mnie prawa strona wykresu, i starałem się aby zawsze było do 0,5 cm pustego pola, bo reszte wolałem wyciągnąć w obróbce. Troszkę inaczej jest w d5100, podgląd histogramu w aparacie pokazuje ok 0,5 cm pustego, myślę sobie że jest ok, następnie wrzucam do PS'a, wybieram poziomy, a tu histogram z prawej strony zaczyna się odrazu...hm? Dopiero jak histogram w aparacie zaczyna się po 1,5 cm to w PS jest mała przerwa....

Zauważyłem też że JPG'i z Nikona są prawie idealne lub jak to woli, wymagają małej ingerencji w programie graficznym, lecz w zamian aparat wymaga poprawnego ustawienia od użytkownika....:)

Mont
20-12-2012, 20:56
Napisz gdzie znależć histogram zrobionego zdjęcia.
Normalnie wyświetla się zdjęcie i przechodzi strzałkami w dół, tu nie mam pojęcia :)

zgera
20-12-2012, 23:08
Napisz gdzie znależć histogram zrobionego zdjęcia.
Normalnie wyświetla się zdjęcie i przechodzi strzałkami w dół, tu nie mam pojęcia :)

W MENU ODTWARZANIA > OPCJE ODTWARZANIA zaznacz elementy które mają być wyświetlane podczas podglądu zdjęć, wybierakiem góra - dół wybierasz dodatkowe dane wyświetlane ze zdjęciem, m.innymi histogram.

Mont
21-12-2012, 09:53
znalazłem, dzięki, mogłem bardziej się wysilić ;)

iaan
20-12-2013, 00:26
przepraszam za odkopywanie, ale używając forumowej wyszukiwarki natrafiłem na ten temat i stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowego.

zauważyłem, że w moim D5100 czas dobierany automatycznie w trybie preselekcji przysłony różni się w zależności od tego, czy kadruję poprzez wizjer czy poprzez liveview. fotografowana scena jest identyczna i wszystkie nastawy (w tym także sposób pomiaru światła) jest taki sam. w liveview aparat ustawia ekspozycję większą o ponad 1EV (pomiar matrycowy). w pomiarze punktowym różnica jest akceptowalna - wynosi około 0,3EV. ponawiam pytanie z tematu: czy macie tak samo?

GonzoG
20-12-2013, 03:02
LV i pomiar przez wizjer rządzą się innymi "prawami".
Przy LV pomiar jest na matrycy, przez wizjer przez czujnik światła. Nie można nigdy porównywać pomiaru przy tych dwóch trybach. To nie Sony SLT.

ecml
20-12-2013, 10:49
Dziwne to jest trochę, przynajmniej dla mnie. Który z tych pomiarów jest prawidłowy?

TOP67
20-12-2013, 11:20
W trybie LV masz 16 mln punktów pomiarowych, przez wizjer tylko 420.
To dokładnie tak, jak z AF.

ecml
20-12-2013, 11:28
Ok, to rozumiem, ale skoro pomiary się różnią to któryś musi być poprawny. Rozumiem, że ten przez LV, tak? Z AF jest trochę inaczej - oba pomiary mogą być dobre na 100%.

TOP67
20-12-2013, 11:35
Akurat jest odwrotnie.
Pomiar ostrości w LV ze swojej zasady jest dobry. Pomiar fazowy niekoniecznie. Obydwa mogą się różnić. Ale tu sprawa jest prosta. Ma być ostro tam, gdzie wskażesz.

Pomiar ekspozycji jest trudniejszą sprawą, bo nie wiadomo co jest poprawnym naświetleniem. Zwłaszcza, gdy scena jest bardzo kontrastowa lub bardzo płaska. Jak byś chciał np. naświetlić jesienny poranek we mgle? Mgła ma być biała czy szara?

zgera
20-12-2013, 11:43
Dziwne to jest trochę, przynajmniej dla mnie. Który z tych pomiarów jest prawidłowy?

Zrobiłem dwie testowe fotki D5100 i pomiar wyszedł taki:
1. przez wizjer 1/25 - f/5
1. LV 1/20 - f/5
2. przez wizjer 1/500 - f/5.3
2. LV 1/500 - f/5,6
Oba pomiary minimalnie się różnią

ecml
20-12-2013, 11:53
Akurat jest odwrotnie.
Pomiar ostrości w LV ze swojej zasady jest dobry. Pomiar fazowy niekoniecznie. Obydwa mogą się różnić. Ale tu sprawa jest prosta. Ma być ostro tam, gdzie wskażesz.
To też miałem na myśli - w obu przypadkach ma być ostro i tyle, tylko tyle.

Pomiar ekspozycji jest trudniejszą sprawą, bo nie wiadomo co jest poprawnym naświetleniem. Zwłaszcza, gdy scena jest bardzo kontrastowa lub bardzo płaska. Jak byś chciał np. naświetlić jesienny poranek we mgle? Mgła ma być biała czy szara?
Wydaje mi się, że producent musi w oprogramowaniu założyć, że coś jest poprawne a coś nie - np., że szary ma mieć 18% a nie 10% czy 25%. Co do mgły, moim zdaniem, nie powinna być ani biała ani szara tylko zgodna z wzorcem. Skoro parametry naświetlania się różnią, to jedno z rozwiązań daje wyniki poprawne, tak na logikę.

Zrobiłem dwie testowe fotki D5100 i pomiar wyszedł taki:
1. przez wizjer 1/25 - f/5
1. LV 1/20 - f/5
2. przez wizjer 1/500 - f/5.3
2. LV 1/500 - f/5,6
Oba pomiary minimalnie się różnią
Który jest wg Ciebie poprawny?

Sorry, że tak dręczę ale całe życie robię zdjęcia w trybie manualnym i trochę ciężko mi zrozumieć te zawiłości związane z pomiarem w trybach półautomatycznych...

TOP67
20-12-2013, 12:04
Nieprawda. Ta sama mgła będzie inna jesienią wieczorem i latem w słońcu czy zima w górach. A dla aparatu to taka sama plama.

Nie ma definicji poprawnego naświetlenia. Dla jednego będzie za jasne, dla drugiego za ciemne. Odbiór zmienia się też zaleśnie od sposobu i środowiska prezentacji.

ecml
20-12-2013, 12:09
Ok, to inaczej - szara kartka pstryknięta na te dwa sposoby będzie się różnić czy nie?

GonzoG
20-12-2013, 12:17
Ok, to inaczej - szara kartka pstryknięta na te dwa sposoby będzie się różnić czy nie?

Jednolite szare tło - raczej nie będzie różnic.
Ale gdy scena nie jest jednolita, to już różnice w pomiarze mogą być.

TOP67
20-12-2013, 12:18
Oczywiście. Jak chcesz robić zdjęcia szarej kartki, to przełącz się w pomiar punktowy. Na matrycowym pomiar zależy od interpretacji obiektu.

ecml
20-12-2013, 12:20
Jednolite szare tło - raczej nie będzie różnic.
Ale gdy scena nie jest jednolita, to już różnice w pomiarze mogą być.
Hmmm, to by w znacznej części rozwiało moje wątpliwości. Czy ktoś w wolnej chwili mógłby zrobić taki test z kartką? Tak, dla pewności, dla świętego spokoju.

//EDIT

Oczywiście. Jak chcesz robić zdjęcia szarej kartki, to przełącz się w pomiar punktowy. Na matrycowym pomiar zależy od interpretacji obiektu.
No to się pogubiłem... Na matrycowym szara kartka będzie się różnić? No to wraca pytanie - który pomiar jest poprawny? No i na czym ma polegać interpretacja szarej kartki?

MstrG
20-12-2013, 12:25
Hmmm, to by w znacznej części rozwiało moje wątpliwości. Czy ktoś w wolnej chwili mógłby zrobić taki test z kartką? Tak, dla pewności, dla świętego spokoju.

//EDIT

No to się pogubiłem... Na matrycowym szara kartka będzie się różnić? No to wraca pytanie - który pomiar jest poprawny? No i na czym ma polegać interpretacja szarej kartki?

Każdy pomiar będzie poprawny w zależności od tego, co chcesz uzyskać. Ratujesz się ewentualnie korektami w trybach A i S.
Przykładowo jak fotografowana osoba stoi przed oknem ja używam punktowego, na matrycowym będę widzieć co się dzieje za oknem, ale postać będzie ciemna.

ecml
20-12-2013, 12:35
Każdy pomiar będzie poprawny w zależności od tego, co chcesz uzyskać. Ratujesz się ewentualnie korektami w trybach A i S.
Przykładowo jak fotografowana osoba stoi przed oknem ja używam punktowego, na matrycowym będę widzieć co się dzieje za oknem, ale postać będzie ciemna.
Zostawmy interpretację różnych scen - tu rozumiem, ok. Ale fotografując szarą kartkę chcę mieć szarą kartkę i tyle (również na matrycowym) - w tym konkretnym przypadku, jeżeli półautomat zrobi ją na dwa sposoby to tylko jeden jest bliższy prawdy, mylę się?

MstrG
20-12-2013, 12:39
Zostawmy interpretację różnych scen - tu rozumiem, ok. Ale fotografując szarą kartkę chcę mieć szarą kartkę i tyle (również na matrycowym) - w tym konkretnym przypadku, jeżeli półautomat zrobi ją na dwa sposoby to tylko jeden jest bliższy prawdy, mylę się?

Dochodzi jeszcze WB.

ecml
20-12-2013, 12:41
Dochodzi jeszcze WB.
Możemy chwilowo założyć, że dla obu pomiarów jest ustawiony ręcznie, taki sam.

MstrG
20-12-2013, 12:44
Możemy chwilowo założyć, że dla obu pomiarów jest ustawiony ręcznie, taki sam.

Jaki obszar kadru zajmuje szara kartka? :D
Nieważne czy to jest kartka, długopis czy palec. Jeśli chcesz mieć to poprawnie naświetlone lepiej użyć na nim punktowego.

ecml
20-12-2013, 12:45
Jaki obszar kadru zajmuje szara kartka? :D
Nieważne czy to jest kartka, długopis czy palec. Jeśli chcesz mieć to poprawnie naświetlone lepiej użyć na nim punktowego.
Kartka zajmuje 100%. Wiem, że najlepiej użyć punktowego ale ciekawi mnie jak w takim przypadku będzie z matrycowym. To tylko ciekawość, nie mam z tym związanego żadnego problemu.

GonzoG
20-12-2013, 13:25

Przy w miarę jednolitym kadrze (tapeta na ścianie) i jednolicie oświetlonym, pomiar LV i przez wizjer daje dokładnie to samo, w każdym z trybów. A przynajmniej w moim D7000.

Dochodzi jeszcze WB.
Sprawdzałem też WB - nie wpływa na pomiar, tak samo jak i ustawienia Picture Control. Najwyraźniej pomiar jest w oparciu o dane RAW, a nie przetworzony obraz.

ecml
20-12-2013, 14:20
GonzoG, dzięki, teraz już wszystko wiem. Pozostaje chyba nierozwiązany(?) problem kolegi, u którego różnica to "ponad 1EV". Chyba, że aż takie odchyłki przy dużej rozpiętości tonalnej sceny mają/mogą być i tyle?

puciek
20-12-2013, 14:26
Ilość punktów pomiarowych ma największe znaczenie, bo co innego wyjdzie przy wyliczaniu średniej z 420pkt (czujnik), a co innego ze wszystkich pixeli matrycy. Potem oczywiście wpływa to na zaokrąglenie czasów otwarcia migawki lub dobraniu odpowiedniej przysłony. Rozmieszczenie 420pkt czujnika także ma znaczenie, bo przy dynamicznej scenie część może być umieszczona w punktach ciemnych lub jasnych, które sąsiadują z punktami o odmiennej jasności. Moim zdaniem tylko w wypadku fotografowania jednolitego obszaru wskazania mogą być takie same. Przy dynamicznych scenach mają prawo się różnić.

ecml
20-12-2013, 14:30
Ok, jeszcze raz dzięki Panowie za wyjaśnienia. Teraz mogę grzecznie wracać do swojego ulubionego, powtarzalnego, przewidywalnego trybu manualnego :)

GonzoG
20-12-2013, 14:48
GonzoG, dzięki, teraz już wszystko wiem. Pozostaje chyba nierozwiązany(?) problem kolegi, u którego różnica to "ponad 1EV". Chyba, że aż takie odchyłki przy dużej rozpiętości tonalnej sceny mają/mogą być i tyle?

Przy zróżnicowanej scenie to mi wychodzą różnice nawet 2 EV.
Tak jest przy pomiarze LV i przez wizjer i nic się z tym nie zrobi.

koniksk
21-12-2013, 09:20
A ja zauważyłem, że aparat nie tyle prześwietla, co mocno wyciąga z cieni przy słabym świetle. Korekta 2ev pomaga, ale mimo wszystko wolałbym żeby dało się to inaczej załatwić.

Wind Mill
13-06-2014, 00:59
Podepnę się pod temat.

Mam D5100 niemal rok, używam nieco mniej - dlaczego?

http://images62.fotosik.pl/1074/998d81d0a44d6572.jpg
źródło (http://images62.fotosik.pl/1074/998d81d0a44d6572.jpg)

http://images61.fotosik.pl/1071/7d1bd703d3166700.jpg
źródło (http://images61.fotosik.pl/1071/7d1bd703d3166700.jpg)

Exify chyba wszystko mówią. W obu przypadkach centralny punkt był na białym kadłubie, odstęp pomiędzy ujęciami ok. 2 sekund.

Generalnie, aparat ma problem z pomiarem światła, zdjęcia zazwyczaj są niedoświetlone. Tak samo jest w trybie multisegment nawet dla "spokojnych" scen; teoretycznie wystarczyłoby wprowadzić korektę ekspozycji, lecz ruszenie jej powoduje iż aparat jakby zaczął mierzyć światło prawidłowo, a wtedy skorygowane na plus zdjęcia są prześwietlone. Większość zdjęć muszę mocno korygować w obróbce.

Ten typ tak ma? Ten egzemplarz jest uszkodzony? Ten egzemplarz jest źle wyregulowany fabrycznie?

Poproszę o komentarz doświadczonych użytkowników.

P.S. Ostatnio zakupiłem Sigmę 17-50/2.8, i większość zdjęć jest raczej prześwietlona, w odróżnieniu do tych robionych N18-105 i N55-300. Wot, zagadka.

MackEstrite
13-06-2014, 01:45
Ja się może za bardzo nie znam, ale wydaje mi się, że problemem może być tu punktowy pomiar światła, wszak celowałeś na biały kadłub, który w ostrym słońcu może ogłupiać automatykę..

sebapl
13-06-2014, 07:59
A przypadkiem nie miałeś za krótkiego czasu

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

sl011
13-06-2014, 08:27
Moja pierwsza myśl też była że to wina punktowego pomiaru. Ale górne zdjęcie wydaje się za ciemne nawet jak na 'spot', jest po prostu praktycznie całe czarne.
A może to wina obiektywu? Styków?

Wind Mill
13-06-2014, 09:10
A przypadkiem nie miałeś za krótkiego czasu
Priorytet przysłony - sęk w tym, że za krótki czas dobiera automatyka aparatu. Całkiem często, bo czasem robi to dobrze, co widać na drugim zdjęciu.

XXL
13-06-2014, 11:05
Moim zdaniem, winny jest "zbieg okoliczności", miałeś ustawiony pomiar punktowy, kadłub samolotu od góry był mocno oświetlony, jeżeli ten punkt pomiaru trafił w to miejsce - efekt masz jak na zdjęciu pierwszym.
Na drugim zdjęciu, trafiłeś tym punktem ciut niżej gdzie nie było tego mocnego oświetlenia i naświetlił prawidłowo.
Rada- bezpieczniej jest używać pomiaru centralnego (to taki poszerzony punktowy).
Następna rada, delikatnie przeczyść styki obiektywu i w korpusie. Źle kontaktujące styki mogą dawać w d...

Wind Mill
13-06-2014, 11:39
Też o tym (zbiegu) myślałem, jako iż nieco wcześniej na kadłubie pojawiał się mocny "odblask" słońca. Ale ekspozycja jest nadal za mała, mimo iż samolot dawno "ze strefy odblasku" wyleciał. Takich zdjęć mam (w koszu) chyba setki, jeśli nie tysiące. Problemem jest nie zbieg okoliczności, a reguła (nie) działania ustrojstwa. Także pod "lepszymi, mniej/wcale odblaskowymi" kątami wobec słońca. Ba, tak samo bywa w pochmurnej scenerii, i z landrynkowymi kadłubami Wizza lub gdy celowałem pod skrzydło, gdzie ciemniej.
Przy takich strzałach próbowałem już różnych ustawień i punktowy pomiar daje najlepsze efekty, mimo iż centralny (a matrycowy to już w ogóle) powinien w takiej sytuacji "rozjaśnić scenę".

Za radę dot. styków dzięki, będzie trza spróbować. Body ma niecały rok a obiektyw nieco ponad pół i rzadko były rozdzielane, ale kto wie.

Muszę jeszcze więcej poużywać Sigmy w różnych warunkach, czy ta z kolei wszędzie będzie wszędzie i zawsze dawała za jasny obraz.

Chyba będę musiał się pogodzić z myślą o wysyłce aparatu do serwisu.

pit.
13-06-2014, 11:55
Przełącz się na manual ! Ale zrób zdjęcie wpierw na automacie, testowe, wprowadź odpowiednie korekty i ze spisanymi/zapamiętanymi parametrami przełącz się na manual.

GonzoG
13-06-2014, 12:11
A takie głupie pytanie - co masz w ustawieniu c1 ??

sl011
13-06-2014, 12:18
Wind Mill, a próbowałeś "zielonego resetu"? ;)

Rozumiem, że opisane zjawisko zaczęło pojawiać się niedawno.
Czy tę ciemność dają oba nikkkory, czy jeden z nich? Albo może któryś z nich wariuje częściej?
A czy ta jasność z sigmy jest też aż tak duża jak ciemność z nikkora(ów)?

Piszesz, że po zastosowaniu dodatniej kompensacji ekspozycji aparat "trzeźwieje". A co się dzieje po zastosowaniu niewielkiej ujemnej kompensacji (Np -0,3EV, -0,7EV)?

pozdro
s.

Wind Mill
13-06-2014, 13:42
@GonzoG
c1=OFF

@pit
Masz na myśli w ramach codziennej eksploatacji? Ostatnio tak kombinowałem, i ilość odrzutów jest mniejsza. Ale w dynamicznej sytuacji może na to zabraknąć czasu po prostu... Samolot długo w pożądanej odległości nie przebywa.
Taki "pomiar" robiłem dla 2...3 startów, na kolejnych pstrykałem w M, ale w związku z ruchem maszyny w stosunku do "lampy słonecznej" nie jest to optymalne rozwiązanie. Co innego statyka na płycie lotniska. ;)

@sl011
Resetu i -x.xE nie próbowałem. Ciemność jest właściwie od zawsze, jak już wspomniałem nawet spokojne fotki krajobrazu z niekoniecznie jasnym niebem są ciemne. Do momentu ruszenia korekty ekspozycji, wtedy są za jasne.
Aż takie zaciemnienie stwierdziłem tak naprawdę dopiero z 55-300 (jesienny nabytek), z 18-105 mam za to skopaną całą fotorelację z ubiegło sierpniowych Tatr, ale wtedy c1 prawdopodobnie było na ON (a przynajmniej po powrocie to stwierdziłem).