Zobacz pełną wersję : mb d80 tylko oryginał czy moze zamiennik
pirania1377
27-05-2012, 18:34
tak jak w opisie mam pytanie do was kto jaki uzywa ew jakies opinie czy w gre wchodzi tylko oryginal czy moze jakies inne tez daja rade
Paradiso Perduto
27-05-2012, 19:30
miałem oba... zamiennik do czasu kiedy wziąłem do rączki oryginał - zmieniłem natychmiast.
warto dołożyć kilka zł i cieszyć się jakością, gwarancją itp... tym bardziej, że z nieoryginalnymi gripami i eneloopami w środku mogą być nieliche kłopoty...
ja mam zamiennika od newella i powiem tyle, że cały się porysował po tygodniu używania, z bateriami wariował (z eneloopami jeszcze nie testowałem, więc nie wiem jak z nimi działa). Osobiście nie polecam go, lepiej dołożyć trochę kasy i cieszyć się z porządnego gripa.
foto4deg
27-05-2012, 22:35
Ja natomiast mam ponad 1,5 roku zamiennik meike i do dziś spisuje się bardzo dobrze. Kółeczka chodzą cacy, nic nie trzeszczy, nic nie piszczy.
szymek2327
28-05-2012, 08:45
Ja doradzam oryginał...moim zdaniem warto dołożyć parę pln na pewno się nie zawiedziesz
Tylko i wyłącznie oryginał MB-D80
arturmsi
28-05-2012, 10:59
Widocznie masz kasę skoro zastanawiasz się nad oryginałem, jeśli tak-kup go.
Ja używam Alpha/Meike mb d80 z D90, zarówno w środku z oryginalną baterią jak i 6 eneloopami, zero problemów, mocy nie ubywa. Grip kupiłem używany w idealnym stanie z ponad rokiem gwarancji za 100 zł...decyzje podejmij sam :)
draco1234
28-05-2012, 14:11
Osobiście od ponad czterech lat używam Hanela i jest prawie ok, prawie, bo na paluszkach się nie podnosi.
Widocznie masz kasę skoro zastanawiasz się nad oryginałem, jeśli tak-kup go.
Ja używam Alpha/Meike mb d80 z D90, zarówno w środku z oryginalną baterią jak i 6 eneloopami, zero problemów, mocy nie ubywa.
Potwierdzam zdanie arturmsi.Również używam Meike z D90-zasilany przez dwa oryginalne akumulatory lub enelopy;zero problemów.Polecam.
Potwierdzam zdanie arturmsi.Również używam Meike z D90-zasilany przez dwa oryginalne akumulatory lub enelopy;zero problemów.Polecam.
ja mam pytanie do posiadaczy MEIKE
ile procent baterii upływa wam przez noc ?
powiedzmy od 22 do 10 rano, czy inny okres 10h
bo mam podejrzenie iż mój grip za bardzo doi baterię
Ja uznałem, że do D80 wartego +-900pln, nie warto kupować nowego oryginału, a zamiast poobijanej używki wolę mieć zamiennik z gwarancją. Kupiłem Meike i poza tym, że przez kilka miesięcy aparat zawiesił się 2 razy, nie było żadnych problemów. Gdybym miał D90 i planował go używać jeszcze kilka lat, a nie 8 miesięcy tak jak wyszło z D80, to pewnie kupiłbym oryginał dla świętego spokoju.
Jeśli masz na gwarancji to spokojnie możesz reklamować, mi wymienili na nowy juz bez babola.
żółto-czarny
26-06-2012, 10:03
Z oryginałem miałem jeden przypadek, kiedy grip utracił kontakt z body i nastapiło dziwne zaciemnienie wizjera. Okazało się, że po długim używaniu trochę odkręciła się śruba mocująca grip od spodu :| Po mocnym dokręceniu i OFF/ON body wróciło do normy. Nie wiem, czy śruba w nie-oryginałach też dostaje takiego luzu. W tej chwili przeszkadza mi tylko miękki spust bez wyraźnej pozycji pośredniej.
Kacper82
26-06-2012, 12:40
ja mam pytanie do posiadaczy MEIKE
ile procent baterii upływa wam przez noc ?
powiedzmy od 22 do 10 rano, czy inny okres 10h
bo mam podejrzenie iż mój grip za bardzo doi baterię
Ja mam Meike i sobie chwalę. Co prawda nie używałem oryginalnego gripa, ale po ponad roku używania zamiennika sprawuje się bardzo dobrze, wręcz idealnie.
Mi przez noc nie upływa praktycznie nic...
Ja mam Meike i sobie chwalę. Co prawda nie używałem oryginalnego gripa, ale po ponad roku używania zamiennika sprawuje się bardzo dobrze, wręcz idealnie.
Mi przez noc nie upływa praktycznie nic...
no właśnie muszę prześledzić u mnie
bo wydawało mi się że przez noc mi 1% baterii wydoiło
ale mógł być to przypadek i zbieg okoliczności
muszę się temu bardziej przyjrzeć
arturmsi
26-06-2012, 20:24
no właśnie muszę prześledzić u mnie
bo wydawało mi się że przez noc mi 1% baterii wydoiło
ale mógł być to przypadek i zbieg okoliczności
muszę się temu bardziej przyjrzeć
Ja spr dziś i przez dobę równą ubyło 2%, zobaczę jak to będzie dalej..ale i tak działa i wszystko jest ok ;p
pirania1377
26-06-2012, 20:45
ja takiego kupilem i czy z jednym czy z dwoma aku nic nie ubywa jak lezy
Ja spr dziś i przez dobę równą ubyło 2%, zobaczę jak to będzie dalej..ale i tak działa i wszystko jest ok ;p
no to podobnie jak u mnie
zobaczymy jak będzie dalej
Od stycznia mam gripa Meike zakupionego w Chinach i w zasadzie zdjąłem go tylko raz bo dokręcałem statyw i chciałem mieć super sztywne połączenie. Zero problemów, pod chybotliwe kółeczko podłożyłem podkładkę z neoprenu (trzeba było gripa rozkręcić, ale to żaden problem). Nie mam ani jednej rysy na gripie, guma siedzi na swoim miejscu, używam tylko oryginalnego akku, jakiś dramatycznych ubytków napięcia nie zauważyłem - ale pomiarów tez nie robiłem. Mogę polecić jako zamiennik.
Bez gripa też ubywa baterii. Lepiej najpierw porownać z gripel i bez niego, zanim się wytoczy ciężkie działa do sprzedającego/producenta :).
Ja mam coś, co nazywa się hanhel HN-90 (nabyłem używany od znajomego) i jestem zadowolony. Dobrze przylega, ma obie rolki i spust do pionu. Nie sprawia żadnych problemów i doskonale leży w dłoni.
slawson38
13-07-2012, 23:46
Od trzech lat mam zamiennik Opticam i żadnej awarii nie miałem. Wszystko działa jak należy. Więcej o nim (złego i dobrego) było kiedyś w tym wątku;
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124907
Bez gripa też ubywa baterii. Lepiej najpierw porownać z gripel i bez niego, zanim się wytoczy ciężkie działa do sprzedającego/producenta :).
no porównuję z ubywaniem w korpusie
przy korpusie schodziło mi mniej niż 1% na tydzień
przy gripie teraz jest lepiej już ale do upływności z body jeszcze brakuje