PDA

Zobacz pełną wersję : ...oraz, że Cię nie opuszczę aż do smierci... ;)

Karolina Żuk
26-05-2012, 17:30
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/9405/dsc8050x.jpg)

Greg81
26-05-2012, 18:44
Mam mieszane uczucia...

Karolina Żuk
26-05-2012, 18:54
Mam mieszane uczucia...

jak większość :)

ShreQ
26-05-2012, 19:06
jestem zniesmaczony :)

Semati
26-05-2012, 19:17
jestem zniesmaczony :)

Czym??

Życiem??

ShreQ
26-05-2012, 20:12
Czym??

Życiem??
Jak to czym ?? Chyba lekko nie pasuje do siebie trumna i Panna młoda. Plener ślubny powinien raczej ukazywać miłość Młodej Pary, a nie młodą w "trumiarni" ...

genghiskhan
26-05-2012, 20:18
Jak to czym ?? Chyba lekko nie pasuje do siebie trumna i Panna młoda. Plener ślubny powinien raczej ukazywać miłość Młodej Pary, a nie młodą w "trumiarni" ...

aj bzdury gadasz
tu jak byk widać, że chodzi o miłość aż po grób ;-)

Amadeusz
26-05-2012, 20:36
aj bzdury gadasz

Nadinterpretujesz. Kogo niby nie opuści? Trumny? Jedyne co widać to drabinę i właśnie trumny a nawet dwie. Może coś się dowiemy o kontekście to będzie łatwiej.

swider
26-05-2012, 20:46

Nadinterpretujesz. Kogo niby nie opuści? Trumny?
Wydaje mi się, że jednak genghiskhan poprawnie zinterpretował zamysł autorki.
W przysiędze małżeńskiej mamy tytułowe „...oraz, że Cię nie opuszczę aż do smierci...”, na obrazku jest panna młoda czyli symbol (właściwie połówka symbolu bo bez młodego ;)) tej przysięgi, i trumna… czyli symbol śmierci.
Jak dla mnie zdjęcie w połączeniu z tytułem jest nawet zbyt dosłowne.

Kwestię pleneru w takim miejscu przemilczę bo jeśli młodym się widzi… to ok. Ich sprawa, gust i estetyka. :)

RomanZWrocławia
26-05-2012, 20:56
Ostatnio był szpaler z przewoźnych latryn przed kościołem, teraz to. Już z mniejszą pewnością rzucam tekst, że w tej branży widziałem wiele i nic mnie nie zdziwi.
Czy nikt nie dostrzega nawiązania do wielkiego dzieła? Chodzi o nadmiarową, tajemniczą anonimową DŁOŃ wyłaniającą się z prawej strony kadru? Pal licho skrzynki na umrzyków - banalne i oczywiste. Czyja jest ta dłoń? Czego chce? Co zrobi? Miliardy możliwych odczytań i interpretacji. To cech Dzieła przez duże D
:)

genghiskhan
26-05-2012, 21:04
Poprawna interpretacja czy nie, dla mnie i tak pomysł jest idiotyczny. Na kalambur czy na normalną fotę, bo nie wiadomo czy to faktycznie dla klientów czy to tylko taki żart.

Karolina Żuk
26-05-2012, 21:24
:) ale fajnie się to czyta...każdy zupełnie innaczej interpretuje to zdjęcie...dla wielu jest nie do przyjęcia. Ja to wszystko rozumiem i szanuję zdanie innych...
Prostuję więc...
Zdjęcie w żadnym wypadku nie pochodzi z pleneru. Ani ja ani tym bardziej Para Młoda nie wpadlibyśmy na pomysł aby zorganizować plener w takim miejscu...bez przesady.
Jest to klatka z reportażu.
Panna Młoda była zupełnie nieświadoma tego zdjęcia....
Jesli chcielibyscie znac moją interpretację tego zdjęcia to "podoba " mi się bo wyraźnie widać na nim pewne przeciwieństwa... coś się kończy a coś zaczyna...
Nawet kolorystycznie zostało to w pewien sposób podkreślone (odrazu mówię że obróbka minimalna, tak faktycznie było) Panna Młoda, w ciepłym "żywym" swietle...pierwszy plan w chłodnym niebieskim jakimś takim martwym...
Moja interpretacja jest jedną z wielu...kazdy ma prawo do swojej, kazdy ma prowo do zniesmaczenia ale mi się ta fota podoba bo ma jakąs treść...

amirez
26-05-2012, 21:32
Mimo wszystko trochę... ponadczasowe ;)

slawek213
26-05-2012, 22:12
Fantastyczna fotka ukazująca absurd przysięgi małżeńskiej.

Motorniczy
26-05-2012, 22:44

No tak bo jedni staja na slubnym kobiercu bo przeciez w "ciazy ..." albo "dla kasy.." bo przeciez z milosci i dla milosci nie istnieje ? Na cale szczescie sa jeszcze i takze inne powody , znacznie wyzsze i glebsze . Zastanow sie lepiej w jakim celu i popatrz w lustro ale tak szczerze.

Zdjecie bardzo dobre. Pozdro

slawek213
27-05-2012, 09:01
Dobry temat ale nie w tym dziale.
Zastanawiam się tylko dlaczego mam czekać na śmierć mojej żony jeżeli kocham inną.

Co do kolorystyki pracy to podkreślił bym bardziej kolory.

photoaction
27-05-2012, 09:10
Ale technicznie dobre :D

National
27-05-2012, 09:47
Nawet ciekawa ta fotka, daje do myślenia...
Na fotkę plenerową to raczej nie bardzo ale to już faktycznie kwestia gustu.
Sama fotka oddaje tytuł dosłownie "...oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci..." choć może było by ciekawiej z panem młodym?

Co do zdjęcia i przemyśleń to twierdzę że przesłanie jest, choć wolał bym jak by młoda spoglądała na to miejsce i bez tej tajemniczej ręki.
Często pomijamy temat śmierci jako coś niesmacznego a przecież jest to jeden z kolejnych etapów naszego życia i myślę że watro pamiętać o tym co sobie przysięgamy!

Dlaczego twierdzisz że "fotka ukazująca absurd przysięgi małżeńskiej"?. Dlaczego jesteś "zniesmaczony"?.
Jest to forum fotograficzne, każdy specjalizuje się w innej dziedzinie fotografii lecz życie jest życiem i dobry fotograf powinien uchwycić i te sympatyczne chwile z naszego życia jak i również te mniej sympatyczne a nawet te tragiczne. Nie zawsze idzie to w parze z naszym smakiem - trudno - lecz nie możemy od tego uciekać gdyż po co składać przysięgę skoro dosłownie nie potrafimy zrozumieć że człowiek przychodzi na ten świat i że kiedyś będzie musiał z niego odejść!
Nie każdy zauważa iż przysięga małżeńska przedstawia nam to co nas czeka w przyszłości aż po samą śmierć!

No tak bo jedni staja na ślubnym kobiercu bo przecież w "ciąży ..." albo "dla kasy.." bo przecież z milości i dla milości nie istnieje ? Na cale szczęście są jeszcze i także inne powody , znacznie wyższe i głębsze ...

Pozdrawiam

Tomek Konopka
27-05-2012, 10:10
jestem w szoku , to już przechodzi wszystko NIE i jeszcze raz NIE

Jędrula
27-05-2012, 12:24
jestem w szoku , to już przechodzi wszystko NIE i jeszcze raz NIE

Eeee, przecież trumna jest zamknięta. ;-)

Karolina Żuk
27-05-2012, 12:26
jeszcze raz podkreślę że fotka pochodzi z reportażu...nic nie poradzę na to że Panna Młoda znalazła się w takim miejscu w takich okolicznościach :)
reportaż bywa brutalny, zycie bywa brutalne...

Jędrula
27-05-2012, 13:05
Dobra, niech będzie, że reportaż, jednak taka nachalna zbitka (welon, trumna) mało subtelna, zadumy nie wywołuje. Nie widzi mi się.

Tomek Konopka
27-05-2012, 16:29
jeszcze raz podkreślę że fotka pochodzi z reportażu...nic nie poradzę na to że Panna Młoda znalazła się w takim miejscu w takich okolicznościach :)
reportaż bywa brutalny, zycie bywa brutalne...

z pewnością świetnie będzie wkomponowana w ślubny album

Amadeusz
27-05-2012, 18:00
Wydaje mi się, że jednak genghiskhan poprawnie zinterpretował zamysł autorki.

Miałbyś rację przy założeniu, że jestem debilem. Faktycznie ciężko zestawić tytuł z trumnami.
Autorka nadal nie wyjaśniła kontekstu zdjęcia. Z tego co widać i co sama przyznaje, fotka walnięta ad hoc. Nadinterpretujecie fakty. Fota raczej do działu foto-żart jakiegoś rosyjskiego portalu.

Roman, dobre:)

amirez
27-05-2012, 18:42
No. Zakładając, że stuknęła dziada w dniu ślubu, to już za jakieś małe 25 lat będzie wolną kobietą ;) ;)

szymek2327
27-05-2012, 19:32
jedni wolą fiołki inni aniołki ... ostatnim aktem życia jest śmierć, pomysłu jeszcze nigdzie na świecie takiego nie widziałem więc może być pierwsze...na pewno można by było lepiej tą scenę przedstawić np bardziej z dołu...

Pienia
27-05-2012, 21:02
Mimo że już widziałem plener na cmentarzu, to nie rozumie publicznej prezentacji takiego zdjęcia...miało szokować czy co? Nie ma kapito...

wilus
27-05-2012, 21:40
Po co dorysowywać do zdjęcia naciąganą historyjkę która w żaden sposób nie pasuje ? ogólnie fajne bo coś innego :)

piom
28-05-2012, 11:08
Pomysł ciekawy... !

migdal
29-05-2012, 10:18
Piewsze wrażenie miałam mało pozytywne jak większość ale... Ogólnie zdjecie jest dobre. Zderzenie dwóch przeciwstawnych tematów razi, zastanawia, nie pozostawia obojętnym i to to w zasadzie chodzi w dobrej fotografii. Gdyby zdjęcie było robione przez znanego fotoreportera, za granicą w jakiejś Kamdodzy to pewnie wszyscy by się zachwycali natomiast w albumie ślubnym, którego przeznaczeniem jest wywoływać miłe wspomnienia z tego pięknego zazwyczaj dnia a nie zastanawiać nad istota śmierci - nie do przyjęcia moim zdaniem. Jednym słowem dobre, ciekawe zdjęcie ale nie ten dział, nie ten adresat...

Karolina Żuk
29-05-2012, 13:11
Dzieki wszystkim za odwiedziny i komentarze. Tak do większości, to możecie być pewni że zdjęcie do ślubnego albumu nie trafi...nie róbcie ze mnie potwora.
Sądze że większość z Was (mam na mysli fotografów ślubnych) widząc taka scenę robiłaby wszystko żeby ukryć te trumnę...bo się źle kojarzy, bo się nie odważę, bo co by powiedzieli Młodzi...ja się odważyłam i nie żałuję.
I miejcie pewność że Młodzi będą mieli "normalną" pamiątkę z Dnia Ślubu, jak wszyscy, ale w przeciwieństwie do wszystkich coś jeszcze....
Ps. Jeszcze niegdy nie miałam tylu komentarzy w swoim wątku :)

adrian3202
29-05-2012, 13:44
Ps. Jeszcze niegdy nie miałam tylu komentarzy w swoim wątku :)[/QUOTE]

Jak przebijesz nożem kuchennym swoja stopę na wylot i wtedy zrobisz fotę. Gwarantuję że będziesz miała!
No albo, pokaż dopiero co urodzone dziecko we krwi, też będziesz miała!
Jak robisz ślubne, to zrób panu młodemu zdjęcie w gumiakach! itd;. itp;. Polacy to specyficzny naród, co byś nie zrobiła zawsze jest źle. Najlepiej rób to co wszyscy robią czyli nic. A wtedy będzie; złe światło..., nie!... światło dobre obróbka zła! Obróbka ok!.. ale.... i tak bez końca. Ja przez to i nie tylko ja nie pokazuje tutaj swoich kadrów zbyt wiele bo po co? By stać się przedmiotem drwin lub czyichś widzi mi się? Najlepiej wstawiać bezpłciowe zimne jak lód, zwykłe pstryki aby nie wzbudzać emocji ;-) szkoda nerwów.....profesjonaliści też tego nie robią bo boją się narazić swoją reputację poprzez wypowiedź jakiegoś cwaniaka amatora, który w niedziele bierze aparat na spacer, oczytany na internecie wykresami i tabelkami. Pozdrawiam!

Karolina Żuk
29-05-2012, 13:59
Ps. Jeszcze niegdy nie miałam tylu komentarzy w swoim wątku :)

Jak przebijesz nożem kuchennym swoja stopę na wylot i wtedy zrobisz fotę. Gwarantuję że będziesz miała!
No albo, pokaż dopiero co urodzone dziecko we krwi, też będziesz miała!
Jak robisz ślubne, to zrób panu młodemu zdjęcie w gumiakach! itd;. itp;. Polacy to specyficzny naród, co byś nie zrobiła zawsze jest źle. Najlepiej rób to co wszyscy robią czyli nic. A wtedy będzie; złe światło..., nie!... światło dobre obróbka zła! Obróbka ok!.. ale.... i tak bez końca. Ja przez to i nie tylko ja nie pokazuje tutaj swoich kadrów zbyt wiele bo po co? By stać się przedmiotem drwin lub czyichś widzi mi się? Najlepiej wstawiać bezpłciowe zimne jak lód, zwykłe pstryki aby nie wzbudzać emocji ;-) szkoda nerwów.....profesjonaliści też tego nie robią bo boją się narazić swoją reputację poprzez wypowiedź jakiegoś cwaniaka amatora, który w niedziele bierze aparat na spacer, oczytany na internecie wykresami i tabelkami. Pozdrawiam![/QUOTE]

Podpisuję się pod tym obiema rękami...

jatoja2
29-05-2012, 14:09
Jeszcze się taki nie narodził żeby temu narodowi dogodził ;)

piom
29-05-2012, 14:56
migdal (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23475)/adrian3202 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33177) święte słowa, ale chyba dobrze, ktoś pokazał w końcu coś innego, złapanego przy robieniu tego co każdy by chciał zobaczyć.... (normalny plener)

kuman
29-05-2012, 15:25
a ja chciałbym to zdjęcie zobaczyć zestawione w całości. w dobrym, mocnym, ludzkim, klasycznym reportażu będzie ciekawie dopełniało. pomiędzy ''śłitaśnymi, pierdzącymi fotkami ślubnymi'' nie widzę sensu.
pozdr

MatyaS
01-06-2012, 14:33
Zobaczyłem to zdjęcie i... chciałbym mieć takie wśród swoich zdjęć, zarówno jako fotograf jak i pan młody. Może nie pasuje do pięknego, cukierkowego albumu, który ma pokazywać parę młoda i ich uroczystość w świetle radości i miłości ale ma w sobie coś. Myślę, że jak młodzi za ...dzieści lat wrócą do tego zdjęcia odkryją je na nowo i chyba wtedy ta symbolika będzie bardziej dobitna.

Uważam, że jest to bardzo dobre zdjęcie reportażowe. Tą jedną klatką zrobiłaś to, czego wymaga się od fotografii reportażowej - uruchomiałaś u ludzi wyobraźnie i skrajne emocje.
W tym wypadku traktowałbym to zdjęcie raczej jako reportaż (ogólnie), a nie przypinał do niego tylko etykietę "reportażu ślubnego".

Karolina Żuk
02-06-2012, 09:01
Dzieki. Ciesze sie ze kilka osób widzi to co ja w tym zdjęciu :)

fotouser
02-06-2012, 13:53
widze tutaj duzy bulwers
ale fotografia podoba mi sie
ani slub ani pogrzeb to nie jest jakies tabu, ludzie sie zenia/wychodza za maz i umieraja
a tutaj mam i poczatek i koniec na 1 klatce

jestem na tak
odwazna fota, ale nie budzi u mnie nie smaku

Karolina Żuk
03-06-2012, 12:09
...a tutaj mam i poczatek i koniec na 1 klatce

ufff, dzięki, już myslałam że nikt tego nie zauważy :)

Mai11
04-06-2012, 19:41
Kiedyś widziałem zdjęcia jak młody leży polany ketchupem a młoda stoi nad nim z siekierką. Oto kolejny dowód że w fotografii ślubnej potrzeba odrobinę dobrego smaku. Współczuję też parze która otworzy ten album za parędziesiąt lat i sprawa przestanie już być taka śmieszna...

jatoja2
04-06-2012, 19:47
Kiedyś widziałem zdjęcia jak młody leży polany ketchupem a młoda stoi nad nim z siekierką. Oto kolejny dowód że w fotografii ślubnej potrzeba odrobinę dobrego smaku. Współczuję też parze która otworzy ten album za parędziesiąt lat i sprawa przestanie już być taka śmieszna...

Pomyśl czy miało być śmiesznie czy refleksyjnie;> BTW z tego co czytam autorka nie traktuje tej klatki jako części albumu tylko zdjęcia repo

Lia
04-06-2012, 20:38
Ja pitolę (wybaczcie za określenie), ale odnoszę wrażenie, że ludzie w tym wątku dzielą się na dwa pokolenia: dziadów z zamierzchłych czasów i kosmitów. Dziady to ludzie posiadający sztywno określony światopogląd, moralność i wszystko co wybiega poza normy jest okropne, nieludzkie itp. (dobór słownictwa dowolny). Kosmici to z kolei ludzie, którzy nie boją się wyzwań, szukają symboli gdzie się da, próbują szokować, wzbudzać ciekawość, są kreatywni, próbują przemycić wiele innych rzeczy pod przykrywką oczywistości. Nie wiedziałam jak to inaczej napisać, ale chyba większość zrozumie co chcę przekazać.

Mi się fotografia bardzo podoba. Jako przyszła panna młoda zapewne nie wrzuciłabym tego do albumu, ale miałabym sentyment do takiego zdjęcia, bo by mi uświadamiało pewne prawdy. Jak ktoś napomknął - absurd przysięgi małżeńskiej to pierwsza sprawa. I chyba niektórzy nie zczaili o co w tym chodziło.

Też bym chciała takiego fotografa! :-P Pozdrawiam serdecznie.

ciepol
04-06-2012, 22:32
myślę że zdjęcie powinno znaleźć się w dziale reportażu wówczas inny byłby odbiór.Tu spodziewamy się fotografii albumowej a zdjęcie bije po oczach ,czuje niesmak i mieszane uczucia ale to takie właśnie zdjęcia wygrywają konkursy -myślę że spokojnie możesz startować tym zdjęciem w konkursach , wywołasz dyskusje ,dasz się zapamiętać.Ja na pewno oddam głos na tak bo zdjęcie mimo wszystko jest bardzo dobre

Tomek Konopka
04-06-2012, 22:43
oglądając to zdjęcie po raz któryś zaczyna mi zalatywać kiczem , na dodatek fatalna obróbka zdjęcia zobacz górną część zdjęcia ctr t Ci się nie zgrywa w ps lub stempelek :wink: na dodatek to co wystaje z trumny niedokładnie pomalowane na niebiesko a pisałaś że obróbka minimalna :-P mogłaś poświęcić jej więcej czasu. lub dać faktycznie bez obróbki.

RomanZWrocławia
05-06-2012, 05:44
Lia (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43348)
"Ja pitolę (wybaczcie za określenie), ale odnoszę wrażenie, że ludzie w tym wątku dzielą się na dwa pokolenia: dziadów z zamierzchłych czasów i kosmitów. Dziady to ludzie posiadający sztywno określony światopogląd, moralność i wszystko co wybiega poza normy jest okropne, nieludzkie itp. (dobór słownictwa dowolny). Kosmici to z kolei ludzie, którzy nie boją się wyzwań, szukają symboli gdzie się da, próbują szokować, wzbudzać ciekawość, są kreatywni, próbują przemycić wiele innych rzeczy pod przykrywką oczywistośc"
:) zaprezentowałaś właśnie styl rozmowy rodem z UB, lub telewizyjnych programów z politykami w rolach głównych.
"Nie wiedziałam jak to inaczej napisać, ale chyba większość zrozumie co chcę przekazać."
:) ujmująca szczerość. Każdy zrozumiał to co zrozumiał a nie to, co się Tobie wydaje. Nawet gdybyś napisała że 2 + 2 = 4.
Możesz lubić jakieś zdjęcie, lub nie. Możesz pisać o tym na forum. Nie musisz ludzi mających inne zdanie wrzucać do wora z dziadami. Zarzucasz innym "nieprzemakalność" na to co "wybiega poza normy" ( Twoje :) "normy" oczywiście ) jednocześnie prezentując taką właśnie postawę. Wyznawców norm innych niż Twoje z automatu wykluczasz jako godnych, czy wartych wysłuchania.
Życzę Ci wolniejszej klawiatury.

marekb
05-06-2012, 06:49
Nie mam już 25-ciu lat i mam już z górki i patrząc na zdjęcie zastanawiam sie czemu tak wielu ludzi nie szanuje wspólnego razem? Zauważyłem też smutną prawidłowość, im dalej tym szybciej czas leci, a w małżeństwie wręcz zapitala i jak na zdjęciu... Zatytułowalbym więc: "jeden krok"
Dla mnie Mocna fota.

Lia
05-06-2012, 09:13
RomanZWrocławia, nie chciałam nikogo obrazić i chyba nie załapałeś aluzji, bo poczułeś się najwyraźniej dotknięty moim postem. Jestem dość młodą osóbką i wiele osób zgodzi się ze mną, że młodzi ludzi ~20 podchodzą kompletnie inaczej do pewnych rzeczy niż osoby starsze (mam matkę w tym wieku). Nie przedstawiłam własnych norm, sam sobie dorobiłeś ideologię do mojego tekstu, która jest mylna. Ja Ci życzę trochę więcej otwartości, a przede wszystkim dystansu. Jesteś wręcz idealnym przykładem na to co napisałam. :D

RomanZWrocławia
05-06-2012, 09:58
No widzisz i znów oklejasz świat w bezpieczne dla siebie kategorie. EOT

Karolina Żuk
06-06-2012, 22:35
oglądając to zdjęcie po raz któryś zaczyna mi zalatywać kiczem , na dodatek fatalna obróbka zdjęcia zobacz górną część zdjęcia ctr t Ci się nie zgrywa w ps lub stempelek :wink: na dodatek to co wystaje z trumny niedokładnie pomalowane na niebiesko a pisałaś że obróbka minimalna :-P mogłaś poświęcić jej więcej czasu. lub dać faktycznie bez obróbki.

Wiesz, chyba na siłę próbujesz się doczepić. Zawsze można znależć jakies niedociągnięcia, może zapomniałam o 1mm albo nawet o 0,5 mm przyciąć góry ale jaki ma to wpływ na treść zdjęcia?
Jeśli chodzi o to coś niebieskie nic nie malowałam, tam było takie swiatło, nie wierzysz mogę Ci pokazać oryginał...ale po co, czy to cos zmieni w treści tego zdjęcia?

Dla mnie zdjęcia typu "podskocz, zrobię Ci fajna fotę a potem ją super obrobię w PS, pomaluję, dodam światła, bedzie git"... (to jest dla mnie kicz) przestały mnie satysfakcjonowac. Wolę czasem fotę robioną w PS 5 minut ale taką która niesie jakiąś emocje...u ciebie akurat negatywną, ale ciesze się że nie przeszło obojetnie, bo jak sam mówiłeś oglądałes je wiele razy :P
Każdy robi jak umi...jak to ktoś mądry kiedyś powiedział :)
Jednemu się spodoba innemu nie ale nie szukaj dziury w całym
Pozdrawiam

Amadeusz
07-06-2012, 00:42
...ale jaki ma to wpływ na treść zdjęcia?
...czy to cos zmieni w treści tego zdjęcia?

Cała zabawa polega na tym, że tu nie ma żadnej treści. Dorabiasz ideologię do tego co ustrzeliłaś. To o czym myślisz nie jest tym co jest na tej fotce.

...ale ciesze się że nie przeszło obojetnie...

I to jest jedyny tlen (młoda i trumny), który wywołuje reakcje. Jeśli o to chodzi to masz niskie pobudki.

Tomek Konopka
07-06-2012, 01:36
Cała zabawa polega na tym, że tu nie ma żadnej treści. Dorabiasz ideologię do tego co ustrzeliłaś. To o czym myślisz nie jest tym co jest na tej fotce.

o właśnie :p

mOSAd
07-06-2012, 03:32
Bardzo dobre zdjęcie i słusznie, że je publikujesz. Ilość wpisów świadczy o emocjach, a to dobrze. Ja bym jedynie zastanowił się, czy zdjęcia nie odbić lustrzanie, tak by zachować kolejność naszych doświadczeń w trakcie życia. W aktualnej formie można na siłę zinterpretować zdjęcie tak, że to wdowa, wychodząca ponownie za mąż. Ciekawe, czy podobna reakcja byłaby w przypadku zdjęcia, na którym rzeczywista wdowa by się znalazła przy lewej krawędzi ujęcia. Wówczas bardziej czytelny byłby reporterski charakter. Ot życie. Jestem za tym, by go nie cukrzyć w fotografii za wszelką cenę. Drugi biegun jest równie, a nawet bardziej interesujący. Choć może mniej przyjemny, dla tych, którzy się spodziewają w wątku zastać coś innego. Zestawienia młodości i starości, kalectwa i radości, narodzin i śmierci od wieków są typowe dla literatury, malarstwa, czy fotografii. Fotografia wojenna także nie jest przyjemna. A jednak ma swoje miejsce w publikacjach. Na powyższym zdjęciu naprawdę nic szokującego nie ma. Nie walają się wnętrznąści, nie widać poobcinanych kończyn, czy zakrwawionych dzieci. To tylko drewniane pudełko i panna młoda. Reszta siedzi w głowie. Ona nawet na tej trumnie nie tańczy. Można wymyślić miliony sposobów sprowadzenia tego zdjęcia z aktualnego delikatnego i metaforycznego, do poziomu rynsztoka. Dodatkowo kompletnie brak tu obrazy dla uczuć religijnych, czy patriotycznych. Eee tam, nuda.

Karolina Żuk
07-06-2012, 11:07
Cała zabawa polega na tym, że tu nie ma żadnej treści. Dorabiasz ideologię do tego co ustrzeliłaś. .
Dla Ciebie nie ma, dla mnie jest i ot tyle na ten temat.
Szanuję zdanie każdego wypowiadającego się ale Twoje zdanie już znam, dzieki

Archibald
07-06-2012, 11:18
...Wolę czasem fotę robioną w PS 5 minut ale taką która niesie jakiąś emocje...

Ja obrabiam jedno zdjęcie max 30 sekund, naprawdę :)

Nie lubię rzeźby w PS, nie lubię też dorabiania ideologii do zdjęć ślubnych. Twoje zdjęcie jest ciekawe, zatrzymuje na chwilę - to fakt, ale wolałbym je zobaczyć w szeregu zdjęć z reportażu z tego miejsca.

paul.g.85
07-06-2012, 12:10
Widzę że emocjonujące zdjęcie ;)
U mnie też wywołało wiele emocji, nie powiem. Zanim jednak się postanowiłem wypowiedzieć to wolałem to trochę przetrawić.
Średnio mi się kompozycja zdjęcia podoba. Wiadomo że to bardziej reportażowe. W moim przekonaniu ten lekki bałagan nie wpłynął dobrze na mój odbiór zdjęcia. Mimo że zdjęcie zmusza do refleksji jak to inni zauważyli raczej więcej negatywnych myśli w głowie niż pozytywów. Brawo za podjęcie odważnego tematu i kontrowersyjny przekaz. Jednak to nie to. Może gdyby to był jakiś dłuższy reportaż to wszystko ułożyło by się w jakąś całość...
Pozdrawiam

Amadeusz
07-06-2012, 14:21
Dla Ciebie nie ma, dla mnie jest i ot tyle na ten temat.

Dlatego w moim pierwszym poście napisałem powściągliwie i czekałem aż wyjaśnisz kontekst, który mógłby dopowiedzieć historię. Z tego co piszesz to nie ma żadnego kontekstu. Zupełna pustka. Domyślna przysięga małżeńska i dowolna ilość trumien to za mało. Więcej postów byś miała gdyby naga Młoda tylko w welonie na głowie siedziała okrakiem na trumnie a tytuł zdjęcia brzmiał: "nie opuszczę Cię aż do śmierci".
Możesz zestawić dowolne przeciwieństwa, dowolne skrajności (wymyśl sobie dowolny zestaw). Zawsze sprawi to, że ludzie będą o tym gadać ale NIC więcej ponieważ do szczęścia potrzeba trochę splotów, które zbudują fotografię. Obawiam się, że rozmawiamy na różnych płaszczyznach dlatego nie ma zrozumienia.
Krótko: pomysł - tak, zdjęcie - nie.

Gabi_00
02-07-2012, 14:51
Zdjęcie może i ciekawe, ale nie chciałabym jako panna młoda otrzymać takiej fotografii, nawet jeśli to miałaby być jedno z wielu... W takim dniu młodej parze życzy się, by żyli długo i szczęśliwie, a taka fotografia może być odebrana źle przez wiele osób - od młodej pary po ich rodziny, a także (jak widać) także przez wielu forumowiczów zupełnie nie związanych emocjonalnie z kobietą na zdjęciu czy jej bliskimi. Nie rozumiem, po co psuć nastrój tak wspaniałego dnia takim ujęciem? Rozumiem, że fotograf chce robić zdjęcia niestandardowe, ambitne, przemyślane, ale moim zdaniem lepiej zatrudnić modelkę i zorganizować sesję, by realizować tak kontrowersyjne pomysły. Wtedy byłabym jak najbardziej ZA. Teraz jest na NIE. Rozumiem słowo reportaż, ale są rożne rodzaje reportażu i zadaniem każdego z nich jest oddanie nieco odmiennego nastroju, klimatu, pokazanie emocji panujących w danej sytuacji. I to w jaki sposób to zostanie pokazanie zależy od fotografa. Naprawdę współczuję dziewczynie, która otrzymała to zdjęcie wraz z innymi zdjęciami z ceremonii. I tego, że Pani to publikuje.

Dariusz1985
03-07-2012, 20:04
mimo wszystko nie podoba mi się forma. Nie mówię o kadrze....

mihow
04-07-2012, 20:59
Jestem zszokowany... Chyba nigdy nie wpadłbym na taki pomysł...

Artreserved
04-07-2012, 21:34
Ilość i różnorodność komentarzy świadczy, że obok tego zdjęcia nie da się przejść obojętnie. To dla Pani Karoliny - moim zdaniem - najlepsza recenzja jej pracy. Jakie emocje budzi treść, to już inna sprawa. Ważne, że budzi i prowadzi do dyskusji. Nie znam się na fotografii ślubnej i nie mnie oceniać prace zawodowców, ale tu się zatrzymałem na dłużej. Do amatora trafiło.
Pozdrawiam Autorkę.

mihow
04-07-2012, 21:42
I jeszcze jedno - sorry - ale co ma akt ślubu z całą otoczką szczęśliwego dnia, zabawy (bo tak na to patrzę i rozumuję) do trumny na pierwszym planie?
Chryste... Takie pomysły kojarzą mi się ze zdjęciem, na którym Panna młoda ma kupę na głowie a zdjęcie tytuł "Zesrałam się ze szczęścia...". Matko boska...
Domyślam się co autorka chciała tym zdjęciem przekazać, ale akurat takie zestawienie nie bardzo to wyjaśnia... I chyba wszystko za bardzo na siłę... No i jeszcze uśmiechnięta Panna Młoda (tak jakby myślała "Nareszcie - przejmę twoje bogactwo ty stary pryku")...

Przepraszam za bezpośredniość, ale niedługo fotografowie ślubni będą robić zdjęcia zwłok człowieka, którego rozjechał samochód pary młodej jadącej na wesele albo do ślubu... Tylko po to, aby zwrócić na siebie uwagę i wywołać kontrowersje...

Amadeusz
04-07-2012, 23:46
Takie pomysły kojarzą mi się ze zdjęciem, na którym Panna młoda ma kupę na głowie a zdjęcie tytuł "Zesrałam się ze szczęścia...". Matko boska...

Wbrew pozorom uderzyłeś w sedno. Trzeba umieć coś pokazać. Nawet kupę.

mOSAd
05-07-2012, 03:51
Ale skąd w ogóle pomysł, że to zdjęcie musi trafić do albumu ślubnego pary młodej? Potraktujcie je jako wykonane zupełnie oddzielnie. Jako artystyczne i nie związane z ceremonią. Pokazywane przez autorkę na stronie, czy we własnej galerii niesłubnej. Powiedzmy życiowej. Wśród zdjęć z kompletnie innych dziedzin życia. Na przykład ciąży, narodzin, pogrzebu, wizyty w szpitalu, w pracy, czy na festynie. Nie szufladkujmy zdjęcia pokazanego osobno, jakby należało do jakiejś ślubnej sesji.

mihow
05-07-2012, 08:57
Ale skąd w ogóle pomysł, że to zdjęcie musi trafić do albumu ślubnego pary młodej? Potraktujcie je jako wykonane zupełnie oddzielnie. Jako artystyczne i nie związane z ceremonią. Pokazywane przez autorkę na stronie, czy we własnej galerii niesłubnej. Powiedzmy życiowej. Wśród zdjęć z kompletnie innych dziedzin życia. Na przykład ciąży, narodzin, pogrzebu, wizyty w szpitalu, w pracy, czy na festynie. Nie szufladkujmy zdjęcia pokazanego osobno, jakby należało do jakiejś ślubnej sesji.

Chryste Panie - czy ktoś zwrócił uwagę na minę Panny Młodej na tym zdjęciu? Uśmiecha się... Widać przecież, że patrzy w stronę przyszłego Pana młodego... Że czeka na coś... To zdjęcie jest po prostu bez sensu żadnego... Technicznie ok, kadr ok, kolory ok, ostrość ok...

Gdyby zdjęcie miało tytuł "Droga życia: początek i koniec..." albo "Pętla życia" albo "Wszystko zaczyna się i kończy w jednym miejscu..." wtedy na to zdjęcie patrzyłoby się inaczej... Tutaj jest po prostu źle dobrany tytuł...

No chyba, że autorka zdjęcia swoim tytułem zdjęcia chce właśnie pokazać ironię, czyli uśmiechniętą Pannę Młodą chowającą swojego byłego męża a przy okazji jednej mszy załatwić ślub z nowym mężem... To się dopiero nazywa nowocześność i obrotność :) Tak jak to jest w obecnych czasach...

Co do wsadzania tego zdjęcia do albumu młodych to byłaby już lekka przesada :) Do galerii autorki zdjęcia, na jakiś konkurs tematyczny etc to rozumiem...