PDA

Zobacz pełną wersję : Słaby poziom dźwięku nagrań video Nikona D5100

dragoniq
26-05-2012, 15:16
Cześć wszystkim,

Czy ma ktoś doświadczenia z nagrywaniem video za pomocą Nikona D5100 i jego wbudowanego mikrofonu?

Obraz jest piękny i płynny, autofocus spisuje się świetnie, nawet nagrywanie wyścigów F1 nie robi mu problemów.

Problemem jednak jest kiepski dźwięk z wbudowanego mikrofonu, bez względu na ustawienie jego czułości.

Jak się odtwarza za pomocą aparatu taki filmik to jest tragedia bo dźwięk jest cichy i bardzo zaszumiony.

Wiem skąd pochodzi szum - z pracy autofocusa itd ale dlaczego dźwięk jest tak cichy?

Ponadto ten wbudowany mikrofon jest mono, więc szału nie ma się co spodziewać...

Pytanie za 100 pkt, czy zakup i podłączenie zewnętrznego mikrofonu Nikon ME-1 rzeczywiście załatwi sprawę i dźwięk będzie czysty i na odpowiednim poziomie głośności?

Epistofeles
26-05-2012, 16:22
Witam,
Używam D5100 z podłączonym ME-1.
Dzwięk jest niesamowity jeśli chodzi o wyeliminowanie szumów, świetnie również zbiera dzwięk, co prawda nie nagrywałem zawodów motorowych, a raczej bardziej rodzinne scenerie, to muszę przyznać, że mikrofon zachowuje się rewelacyjnie.
Nagrywałem ostatnio na plaży rodzinkę, wiedziałęm, że to duże wyzwanie ze względu na wiatr i szum morza, ale okazało się że mikrofon działa fantastycznie, bez szumów, oraz wyraźnie i głośno słychać postacie.
Co prawda na pewno lepiej się spisują mikrofony RODE, ale odpowiednio więcej kosztują :/
Mogę dodać że niestety nie wyzbyjesz się dźwięku AF, wciąż go lekko słychać, nawet przy ME-1.
tutaj (http://youtu.be/gsRcZq3gKn0) masz recenzję mikrofonu, coś tam może zobrazuje :)
Pozdrawiam

zgera
26-05-2012, 16:23
Z zewnętrznym mikrofonem powinno być lepiej, po warunkiem że będzie to oryginał, z chińskimi podróbkami różnie bywa.

dragoniq
26-05-2012, 20:10
Dzięki wszystkim za rady. Posłucham chyba sugestii kolegi Epistofelesa i zdecyduję się na mikrofon Rode Stereo VideoMic PRO.
Mam cichą nadzieję, że będzie to oryginalny produkt i będzie mi długo służył... bo do tej pory jestem mega-zadowolony z D5100!