PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Nawiedzony kościół

Giaur
25-05-2012, 21:20
Nieśmiało zaczynając moją obecność na Nikoniarzach, pozwoliłem sobie na wrzucenie zdjęcia architektury pewnego kościoła na Piaskach w Krakowie... Niby nieciekawy, z ulicy zupełnie niewidoczny, a jednak coś w sobie chyba ma?? Resztę ocenicie sami;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img140.imageshack.us/img140/9533/nawiedzonykocipiaskiwie.jpg)

shaolin
26-05-2012, 07:19
Kadrowo slabo, nie wiem co chciales pokazac, jest dosc ciasno, dziwne ciecia z lewej i prawej, a niebo wyglada jak wklejka.

tomek_bartus
26-05-2012, 07:59
nieregulaminowy rozmiar!

Umbra
26-05-2012, 08:27
Kadrowo niezbyt udane zdjęcie, ale obróbka ciekawa.

hofman
26-05-2012, 09:02
Mi leży coś takiego.
Kadr faktycznie mógłby być szerszy – za mało miejsca przy dachu z lewej, a z prawej wieżyczka z kulką mogłaby być cała pokazana.
To jedno zdjęcie czy montaż?

Giaur
26-05-2012, 22:08
Witajcie!
Więc po kolei... Najpierw może to, z czym się zgodzę:P Rzeczywiście, ta wieżyczka na prawo to mój błąd! Nie powinna tak zostać! Powinienem ją ściąć, skoro jej nie sięgnąłem obiektywem. Jest błędem. Za nieregulaminowy rozmiar bardzo przepraszam, Tomku, następne zdjęcia już nie będą takie duże... Wybaczcie "nowemu";)

Co do szerokości kadru. Zdjęcie było robione na 18 mm i nie mogłem już się oddalić, bo ciasny dziedziniec jest przed tym kościołem, a jajek w dzikiej róży zostawić mi nie miłe;) ale też nie to było moim celem (tzn. nie zostawienie tam jajek, ale wykadrowanie szersze). Shaolin pyta, o co mi chodziło i zarzuca, że kadrowo słabo... Miało być właśnie ciasno, bo to zdjęcie nie ma pozostawiać oddechu odbiorcy. Całość ma być monumentem, który miażdży jak lodowiec, nadpływa jak jakiś gigantyczny okręt, depce jak potężny but z serii New Rocka - a linie kompozycji, jakie są wyraźne na zdjęciu (dziwne, że ich się nie widzi, ale te gzymsy, regularne wnęki są oczywistymi liniami kompozycji wpływającej pod prąd naszego instynktownego spojrzenia czyli z prawej do lewej) służą zbudowaniu tej mega dusznej atmosfery. Tym bardziej ich pochylenie służy temu wrażeniu. Może, aby tak dokładnie odczytać zdjęcie, warto sięgnąć do książek Witolda Dederko, albo Pawła Wójcika "Kompozycja obrazu fotograficznego", albo kilku antologii na ten temat. Bryła kościoła ma być jak Lord Vader;)

A co do nieba - to wklejka jak cholera;) Ktoś miał wątpliwość? A coś mi się zdaje, że wątpliwości były, więc, wklejka jest dobra:) a pochodzi też z moich zdjęć nieba podczas pełni księżyca. Wszystko inne dopasowałem ze sobą względem świateł... Budując zdjęcie, budowałem nastrój i to nie tak na łapu capu...

JacekCz
29-05-2012, 22:06
.... Bryła kościoła ma być jak Lord Vader;)

A co do nieba - to wklejka jak cholera;) ... Budując zdjęcie, budowałem nastrój i to nie tak na łapu capu...

Cwiczonko techniczne sobie zrobiłeś i dobrze. Ale czy zamieszczać publicznie ... nic tu nie ma. Taka wprawka. Dla mnie nastroju też nie ma.

shaolin
30-05-2012, 04:16
Nie ma co tworzyc rozbudowanych teorii do slabego zdjecia bo to nie uczyni go lepszym ;)

spiritwood
31-05-2012, 10:27
*
ktoś mnie już wyprzedził z teorią północnego Atlantyku - nie ma co powielać.
można usunąć.