PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 brak ostrosci w pewnych zakresach

ostromi
24-05-2012, 22:23
Witam,

Mam problem z obiektywem Nikkor 18-200. Otóż nie ostrzy w zakresie mniej wiecej od około 140 do 200. Mało tego, manualnie rownież tej ostrosci nie da sie ustawic. Szukałem podobnego wątku, ale znalazłem taki na którym manual Focus działa. U mnie nie. Jaka może być przyczyna? Inny obiektyw podpiety do tego body działa dobrze a ten obiektyw podpiety do innego body rownież nie działa. Dla porzadku dodam, ze body to Nikon D90.

Byłbym wdzięczny za sugestie. Może cos z pierścieniem do ustawiania ostrosci?

Pozdrawiam,
Michał

TOP67
26-05-2012, 23:40
Jest to uszkodzenie mechaniczne. Skrzywione są dwie tuleje w których porusza się druga soczewka. Niestety nie występują one jako część zamienna, tylko jako cały blok 1C999-389-1. Naprawa jest możliwa, ale wymaga niesamowitej cierpliwości i precyzji. Nie dalej jak w czwartek zajęło mi to 6h (a robiłem to nie pierwszy raz).

ostromi
27-05-2012, 12:46
Dziękuję za informację. Tak myślałem, że to mechanika bo inaczej ostrzyłby na manualu... Jaki jest mniej więcej koszt takiej naprawy? Pewnie musiałbym gdzieś oddać. Pytanie, czy się to opłaca. Obiektyw ma 5 lat. Szkła są w idealnym stanie niemniej nie jest wart tyle, co nowy... Proszę o jakąś sugestię, gdzie można oddać. Mam złe doświadczenia z autoryzowanym serwisem Nikona w Warszawie...
Pozdrawiam.

TOP67
29-05-2012, 13:35
Napisałem PM