Zobacz pełną wersję : problem z baterią d5100?
Witam,
a więc mój problem wygląda następująco przeglądam zdjęcia na nikonie d5100, chce zrobić zdjęcie lecz nie moge ponieważ piszę "akumulator rozladowany, spust migawki jest zablokowany" po czym, po chwili wyłącza się aparat. Podłączyłem akumulator do ładowarki i dioda czasy czas szybko miga "czyli" ładuje się, ale to chyba dziwne jeśli ta bateria już się ładuje 12godzin i jak wkładam baterie do aparatu, aparat się nie włącza, proszę was o pomoc dodam że czytałem, że bateria ładuje się tylko 2godziny,
ps: jeśli pomylilem jakiś dział to przepraszam, jestem nowy i mam problem z aparatem
pozdrawiam.
Witam.
Bateria jest oryginalna?
TAK, nie skłamać cię ja ten aparat mam od dwóch tygodni;)
Takiego problemu nie można rozwiązać przez internet, nie wiedząc w czym jest problem.
Albo masz uszkodzoną ładowarkę, lub akumulator, wystarczy sprawdzić napięcie na stykach akumulatora zwykłym woltomierzem, w pełni naładowany powinien mieć około 8,4V rozładowany około 6V.
12 godzinne ładowanie, miganie diody, świadczy o tym że akumulator lub ładowarka jest uszkodzona.
Dokładnie, polecam voltomierz. Z reguły każdy ma go w domu, nawet, gdy o tym nie wie. Koszt to 20zł. Ewentualnie - po prostu do serwisu, o ile aparat jest na gwarancji.
Witam,
Podłączyłem akumulator do ładowarki i dioda czasy czas szybko miga "czyli" ładuje się, ale to chyba dziwne jeśli ta bateria już się ładuje 12godzin.
Dioda w ładowarce miga, podczas ładowania, ale jest to miganie ok. 1 mignięcie na sekundę. Jeżeli miga szybko to sygnalizuje uszkodzony akumulator. Przy takim miganiu ładowarka nie ładuje! Ona daje znać że założony aku. jest "kaput" W 99% padł aku.
Witam , a ja mam pytanie z innej beczki .
Co mam zrobić przy nowej baterii gdy chcę by miała maksymalną żywotność , rozładować 3 razy jak w starych telefonach "Formatować " ?
Witam , a ja mam pytanie z innej beczki .
Co mam zrobić przy nowej baterii gdy chcę by miała maksymalną żywotność , rozładować 3 razy jak w starych telefonach "Formatować " ?
Formatujemy dyski, baterie a raczej akumulatory formujemy.
Maksymalna żywotność zależy od wielu czynników związanych bardziej z użytkowaniem baterii.
Jeśli nie robisz tego w nowych telefonach, to w aparacie też nie musisz.
Czyli śmiało mogę ładować baterię gdy zapaliła się czerwona kreska a potrzebny mi jest aparat np za 2h , nie rozładowywać jej do zera ?
Czyli śmiało mogę ładować baterię gdy zapaliła się czerwona kreska a potrzebny mi jest aparat np za 2h , nie rozładowywać jej do zera ?
Jeśli jest to nowy akumulator który nie był wcześniej ładowany to zaczekaj aż wskaźnik naładowania akumulatora w aparacie będzie pusty, lub aparat się wyłączy, wtedy ładuj akumulator do pełna.
Trzykrotnie powtórz taką operację, później możesz ładować już nie zawsze do końca rozładowany akumulator, ważne aby go ładować zawsze do pełna.
Nie używamy pojęcia "rozładować akumulator do zera" w urządzeniu nie ma takiej możliwości, akumulator jest rozładowany do pewnej granicy, określone napięcie poniżej którego urządzenie nie będzie pracować.
Do zera możemy rozładować np. podłączając żarówkę i czekamy aż żarówka całkowicie zgaśnie, takie rozładowanie zabije akumulator, a co najmniej skróci jego żywotność.