Zobacz pełną wersję : D3100 + Nikkor 18-105 VR a kręcenie filmów
kgmarcin
24-05-2012, 17:56
Witam. Ostatnio zacząłem kręcić mecze piłki nożnej na boiskach typu Orlik i mam problem z ustawieniami aparatu. Jak wiadomo sceneria dosyć szybko się przemieszcza i sprzęt ciągle musi łapać ostrość. Efekt wygląda mniej więcej tak : http://www.youtube.com/watch?v=0pOJ1eikUeQ (od 00:58 dobrze widoczne) . Moim zdaniem wygląda to wręcz tragicznie... W jaki sposób najlepiej zmienić to ustawienie, tak aby obraz cały czas był ostry jak przy filmie z kamery cyfrowej? Z tego co widziałem na YT teledyski też są kręcone aparatami, co prawda droższymi ale podobnego efektu nie zauważyłem - obraz cały czas jest ostry. Z góry dziękuję za odpowiedź.
filipP1996
24-05-2012, 18:06
masz na myśli pochylone obiekty np. lampa , czy wolne łapanie i ciągłe korekcje ostrości ?
jeśli to pierwsze - przyzwyczaj się
jeśli drugie - ostrz ręcznie, albo zmień aparat na inny marki na C.
teledyski na yt są po prostu dobrze zmontowane,
kgmarcin
24-05-2012, 18:11
Pochylone obiekty to raz, jednak bardziej chodzi mi o to ciągłe doostrzanie. Mam zwykły aparat kompaktowy i kręci lepiej niż ta lustrzanka.
Epistofeles
24-05-2012, 18:25
Najprostrzym sposobem będzie kręcenie filmów na programie preselekcji przysłony (A), ustaw przysłonę na f/8-11 i nie będziesz już miał problemów z nienadążającym focusem.
Warto wspomnieć, iż autofocus w lustrzankach w czasie kręcenie filmów nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcesz mieć kontrolę nad tym co robisz, to jednak pozostaje Ci ostrzenie manualne, bazując na wbudowanym elektronicznym dalekometrze.
sokolnik
24-05-2012, 18:27
do kręcenia filmów służy kamera
filipP1996
24-05-2012, 18:36
ciągłe doostrzanie w trybie ciągłego AF-u, daj an AF-s i możesz ustawiać ostrość przyciskiem do połowy wciśniętym, albo najlepiej przełącz się na manual na obiektywie - sam decydujesz czy i gdzie chcesz ustawić ostrość
lustrzanka to nie kamera, ani kompakt, w lustrzance masz ustawianie ostrości na zasadzie detekcji kontrastu ( w trybie LV i filmach ), dlatego ciągle doostrza i nie jest tak pewny.
dobra rada - ostrość naucz się ustawiać manualnie - nie jest to jakaś filozofia - ja nawet u siebie, w 18-55vr i d3100 potrafię ustawić ostrość na obiekcie, mimo prawie nieistniejącego pierścienia ostrości
ostrz manaulnie +f/8 male iso. ja kreciłem to tez d3100 z kitem i sigma 70-300
http://www.pinkbike.com/video/230730/
michal.p59
25-05-2012, 11:56
ciągłe doostrzanie w trybie ciągłego AF-u, daj an AF-s i możesz ustawiać ostrość przyciskiem do połowy wciśniętym
Tak, ale tylko jeżeli jednocześnie nie nagrywasz dźwięku, każde takie ostrzenie słychać potem na filmiku.
Epistofeles
26-05-2012, 14:42
Słychać doostrzanie, bo jakby nie patrzeć mikrofon masz wcale tak niedaleko obiektywu,z jakiej racji mikrofon miałby nie słyszeć silniczków?
Używam Mikrofonu ME-1 przy D5100 i muszę przyznać, że jest o niebo lepiej przy nagrywaniu dzwięku, choć i tak wciąż slychać AF w obiektywie.
Z resztą możesz dośc spokojnie wyeliminować dzwięk ostrzenia w jakimkolwiek programie do obrobki dzwieku :)