Zobacz pełną wersję : Jaki aparat kupic do 800zl?
Witam.
W sierpniu zamierzam wyjechac na wczasy do Hiszpanii i do tego czasu musze sobie kupic jakis aparat.
Mysle teraz nad jakims kompaktem z wymienna optyka badz zwyklym kompaktem.
Prosze o jakies propozycje.
Nie ukrywam, ze mam bardzo ograniczony budzet tak do 800zl.
Czytalem opinie o Samsungu EX1, ze ma jasny obiektyw i ogolnie robi ladne zdjecia.
Co o tym myslicie?
Zalezy jaka jakosc zdjecia Cie usatysfakcjonuje.
Ja bym wybrala cos z uniwersalnym zoomem, ciezko wybrac za kwote ktora podales.
Po co ci jasny obiektyw w Hiszpanii? Do widoczkow?
Nie patrze tylko na Hiszpanie :) Ogolnie chce zeby mial jak najlepsze parametry za ta cene.
Jasny obiaktyw rowna sie robienie zdjec w ciemniejszych pomieszczeniach np.
Ty mowisz o aparacie TL500? EX1?
Tutaj masz przykladowe zdjecia:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/samsung-tl500-preview-samples/slideshow
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/samsung-tl500-review-samples/slideshow
Jezeli on sie miesci w wymienionym przez Ciebie budrzecie, to bierz, ladne zdjecia robi.
Ja jestem wymagajaca, ale ten aparat nawet nie szumi.. wiec mysle ze warto go wziac.
albo moze Nikon Coolpix P7100? Tu masz zdjecia: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/nikon-coolpix-p7100 tyle ze on jest chyba drozszy.
No ale kompakty to nie moja dzialka.. wiec na pewno jest cos lepszego za podana przez ciebie kwote, ale mysle, ze nie byla by to znaczaca roznica, podobne ceny = podobna polka i jakosc obrazka.
P7100 juz duzo drozszy wiec odpada.
Tak mowie o Samsungu EX1 :)
Jesli chodzi o aparaty z jasnymi obiektywami (kompakty) to jeszcze przychodzi Tobie cos na mysl w tej cenie?
Jesli chodzi o aparaty z jasnymi obiektywami (kompakty) to jeszcze przychodzi Tobie cos na mysl w tej cenie?
Owszem Sony, Panasonic, moze Canon. ale trzeba bylo by poczytac jakies opinie testy i porownac do wymienionego przez Ciebie modelu EX1
Kiedys dlugo uzywalam kompakt Sony robil (i nadal robi) swietne zdjecia, tyle, ze to juz jest mala matryca, a technika poszla wysoko do gory...
A moze zapytam innaczej. Jesli chodzi o niskobudzetowa lustrzanke to co bys polecila? D3100 bedzie ok z kitem? Jestem amatorem i na pewno w najblizszym czasie nie chce dokupowac obiektywow. Czy w ogole w tej sytuacji oplaca mi sie pchac w lustro czy pozostac raczej przy kompakcie?
A co sadzisz o bezlusterowcach?
Czy w ogole w tej sytuacji oplaca mi sie pchac w lustro czy pozostac raczej przy kompakcie?
Bezlusterkowiec. Jestem aktualnie w temacie (hehe poczytaj moje watki). ale podstawowe pytanie co bedziesz fotografowac?
A co sadzisz o bezlusterowcach?
Wszystko zalezy do czego potrzebny jest aparat. Jesli glownie wycieczki to polecam jak najbardziej. I moge nawt podac model niskobudżetowy:
Panasonic GF3 Lub Sony Nex C-3 (oba kosztuja okolo 350 euro).
Nie mam sprecyzowanego co bede fotografowal :) Ogolnie wszystko. W pomieszczeniach jak i na zewnatrz.
Do codziennego uzytku.
Czyli te dwa co podalas to sie sprawdza jak najbardziej? Czy nie ma nic tanszego z bezlusterkowcow?
Jesli nie zamierzam raczej wymieniac obiektywow to pchac sie w bezlusterkowca?
Czyli te dwa co podalas to sie sprawdza jak najbardziej? Czy nie ma nic tanszego z bezlusterkowcow?
Mysle, ze sie sprawdza, czy jest cos tanszego? Chyba tylko Olympus moze byc taniej. no i moze cie ograniczac standardowy maly zoom 18-55 lub 14-42 :)
Jesli nie zamierzam raczej wymieniac obiektywow to pchac sie w bezlusterkowca?
Bedziesz mial jakosc lepsza niz jakis kompakt, a przy tym maly, lekki i na wycieczki w sam raz.
Bezlusterkowce nawet przewyzszaja obrazkiem lustrzanke, chcesz zobaczyc przyklad w porownaniu do mojego d90?
No pokaz ten przyklad :)
Moze sie dam namowic na jakiegos Lumixa ale bede musial troche dozbierac.
A jakis tanszy sensowny Lumix bezlusterkowiec? Jest sens kupowac GF1 lub 2?
Powiedz, ktore zdjecie ci sie bardziej podoba:
1. http://216.18.212.226/PRODS/D90/FULLRES/D90OUTBAP3.JPG
2. http://216.18.212.226/PRODS/NEXC3/FULLRES/NEXC3OUTBAP0.JPG
Jak widzisz sa na bardzo zblizonym poziomie, tyle ze w kwestii ceny, to juz inna bajka.
Panasonic troche wiecej szumi od Nex-a, ale z tego GF3 powinienes byc naprawde zadowolony.
Tansze chyba sa, ale nie wiem jak z obrazkiem, w tych tanszych, ale ten gf3 to juz naprawde jeden z najtanszych. :)
Dzieki :)
Masz racje zdjecia sa na zblizonym poziomie. Amator w ogole by ich nie rozroznil.
Dla mnie sa takie same :)
Pomysle nad tym GF3.
Jeszcze napisz mi co lepiej wybrac? NEX-C3 czy tego Lumixa? :)
Pomysle nad tym GF3
Tu masz zdjecia: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/panasonic-lumix-dmc-gf3-review-samples
i NEX-C3 http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-alpha-nex-c3-review-samples
cena jest podobna wiec zdecyduj sam.
W sierpniu zamierzam wyjechac na wczasy do Hiszpanii i do tego czasu musze sobie kupic jakis aparat.
A no to jeszcze jedno, naucz sie pare podstawowych slowek po hiszpansku i milego pobytu i duzo, duzo udanych zdjec.
Jak wrocisz pochwal sie zdjeciami.
Jeszcze napisz mi co lepiej wybrac? NEX-C3 czy tego Lumixa?
hehe, co ci sie bardziej podoba.. C3 bedzie lepszy raczej.
GF3 nie ma mozliwosci podlaczenia zewnetrznej lampy blyskowej.
No musisz sie pogodzic z tym czego nie ma, za taka cene ciezko zeby byl idealny, nie? :)
A karte pamieci jaka bys poleciala do niego? SDHC czy SDXC? Jakiegos Sandiska pewnie tylko ktorego? Ultra 15MB/s starczy?
No i kicha troche, ze nie ma pokretla wyboru trybow fotografowania. Trzeba wszystko robic za pomoca dotykowego wyswietlacza.
Ja uzywam SanDisk 30Mb/s i 15mb/s i Lexarca jakiegos, dla mnie zadna roznica.
Wez jakakolwiek Sandiska, 15 mb/s, pewnie ze starczy. :)
Na nagrywanie filmow w full HD tez wystarczy 15MB/s ?
HD Video to raczej 30mb/s (tak na karcie napisane), a nie pytaj sie mnie o video, bo rzadko nagrywam.
Lepsze jakosciowo zdjecia bede mial przez GF3 czy Nikona P7100?
Czy GF2 nie bedzie lepszy od GF3?
Lepsze jakosciowo zdjecia bede mial przez GF3 czy Nikona P7100?
Sam sobie ocen ktore lepsze:
http://216.18.212.226/PRODS/DMCGF3/FULLRES/DMCGF3OUTBAP2.JPG
http://216.18.212.226/PRODS/P7100/FULLRES/P7100OUTBAP2.JPG
Czy GF2 nie bedzie lepszy od GF3?
Nie wiem, nie interesowalam sie GF2, ale za to wiem ze nowszy GF5 jest gorszy od GF3
a co do jakosci gf2-gf3 to pewnie bedzie podobnie, z niewielka przewaga na gf3
tutaj mozesz sobie porownac zdjecia:
gf3 http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_gf3-review/gallery
gf2 http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_gf2-review/gallery
A co sadzisz o SAMSUNG WB850F?
Obiektyw tez jasny od F2.8, nagrywa filmy w full HD, posiada wifi i gpsa do geotagowania.
Czy bedzie on lepszy od EX1?
Nikon P310 z tego co czytalem tez jest jasny F od 1.8.
downandout
25-05-2012, 12:21
pod względem jakości zdjęć lepszy jest EX1, pod względem użyteczności - WB850F. Przy EX1 trzeba pamiętać, że najkrótszy czas to tylko 1/1500, zatem w nasłonecznionych miejsach takich jak Hiszpania przydałby się filterek, a żeby go zamocować to tulejka.
zdecyduj co jest dla Ciebie najważniejsze. Czy jakość zdjęć, czy mnogość funkcji. Do 800 zł nie znajdziesz idealnego aparatu, do bezlusterkowców musisz sporo dolożyć (najtańszy obecnie jest Oly E-PL1 ok. 1100 zł). Na Twoim miejscu celowałbym w aparaty 'podróżnicze' czyli kompakty z większym zoomem, do 800 zł znajdziesz całkiem przyjemne aparaty np. Samsung WB750, Canon SX220hs, Canon Ixus 310 (światło od f/2.0) Nikon S8200, za dopłatą ok 100 zł będzie już Panasonic TZ20.
A jesli moj budzet sie zwiekszy do 1400zl to na jaki moge wtedy zwrocic uwage?
Czy E-PL1 jest dobrze wykonany?
downandout
25-05-2012, 12:55
Gwoździa nie wbijesz, ale ja nie narzekałem. W penach pancerna jest seria E-Px. Zaletą E-PL1 jest słaby filtr AA, dzięki czemu zdjęcia mają większą ilość detali i ostrość niż wszystkie dotychczasowe Peny i Panasy z m43.
Ok dzieki, a jeszcze zapytam ktorym aparatem beda lepsze zdjecia jakosciowo E-PL1 czy starszym Olympusem E420?
downandout
25-05-2012, 13:05
Nigdy nie korzystałem z E420, więc się nie wypowiem.
downandout
25-05-2012, 14:56
Jeśli chodzi tylko o jakość zdjęć to moim zdaniem G3. Pytanie czego potrzebujesz od aparatu, czy najważniejsza jest jakość, a gdzieś na drugim czy trzecim planie funkcjonalność. Sam sobie odpowiedz co trafia do Ciebie bardziej: wizjer elektroniczny, stopka na lampę, mikrofon stereo i odchylany ekran, kosztem większych rozmiarów i ceny (G3), czy ekran dotykowy, kompaktowy lecz wygodny korpus, ale brak stopki na lampę zewnętrzną i mifkrofon mono(GF3) a może obecnie tani (opłacalny zwłaszcza z obiektywem 14-150) E-PL1, jednak kosztem wolniejszego AF, gorszego ekranu.
E-PL1 + 14-150 to bardzo fajny zestaw na podroze.
Tylko ten obiektyw to tele wiec portretow nim raczej nie zrobie?
Czy nie lepiej uniwersalny szeroki kat 14-42?
Jakie tele? to jest wlasnie uniwersalny spacerowy zoom, cos jak 18-105 w Nikonie, moze z troche wiekszym zoomem. Tele to jest wlasnie od 70 w zwyz.
a 14-42, to jest 28-84 (jakos tak).
downandout
25-05-2012, 15:59
14-150 jest odpowiednikiem 18-200 nikona.
Nie za daleko od tematu ?:) Jaki aparat kupic do 800zl?
downandout
25-05-2012, 16:31
ale to przecież założyciel wątku pyta, było 800, ale może być i 1400 ;)
http://allegro.pl/canon-eos-30-28-90mm-75-300mm-bp-torba-ideal-i2374244196.html + paczkę filmów.
Zdjęcia będą dużo lepsze niż z jakichś kompaktów & bezlusterkowców za kafla.
Ok wybralem te aparaty, ktore mnie interesuja i musze wybrac ktoregos z tych:
Panasonic Lumix GF3
Olympus XZ-1
Olympus E-PL1
Samsung NX100
Sony NEX-C3
Nikon P310
No to teraz jest dylemat :)
Odrzuc jeszcze dwa, trzy.. decyzje musisz podjac sam :)
Dzis sie bawilem w sklepie Lumixem GF3 i XZ-1.
Zauwazylem, ze w bezlusterkowcu obraz na wyswietlaczu jest bardzo plynny, a na XZ-1 mniej.
Panasonic Lumix GF3
Olympus XZ-1
Olympus E-PL1
Samsung NX100
Sony NEX-C3
Nikon P310
Z tych co wymieniles, to ja bym wybrala C3 lub GF3, ale to tylko moje zdanie, na podstawie obeserwacji w ostatnim czasie.
i testy..
http://www.optyczne.pl/164.9-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-GF3_Podsumowanie.html
http://www.optyczne.pl/163.1-Test_aparatu-Sony_NEX-C3_Wst%C4%99p.html
To moze jak juz jestes przy c3 to Nex 5N ?
Czytalem teraz o GF3 i pisze, ze ma podstarzala matryce, ktorej premiera byla w 2008 roku w ogole.
No i plastikowy, a nie metalowy jak poprzednie, troche szkoda.
Czytalem teraz o GF3 i pisze, ze ma podstarzala matryce, ktorej premiera byla w 2008 roku w ogole.
A no i co z tego, to znaczy ze juz zdjec nie robi? a matryca z gf5 z ktorego roku jest, skoro gorsze zdjecia robi od swojego poprzednika?
A matryca z d3, z ktorego roku jest? :)
Chyba wezme Lumixa LX5 bo i tak bym sie nie bawil w dokupowanie obiektywow to nie ma sensu brac bezlusterkowca, a LX5 bedzie mial jakosc na takim samym poziomie?
a LX5 bedzie mial jakosc na takim samym poziomie?
Raczej nie bo to zawsze jest kompakt, a kompakty sa zawsze gorsze od bezlusterkowcow.
Bezlusterkowce sa nawet lepsze od lustrzanek, to odpowiedz sobie sam.
Chyba wezme Lumixa LX5 bo i tak bym sie nie bawil w dokupowanie obiektywow to nie ma sensu brac bezlusterkowca, a LX5 bedzie mial jakosc na takim samym poziomie?
Miałem... sprzedałem ale tylko ze względu na gabaryty bo potrzebowałem czegoś kieszonkowego. To bardzo udany kompakt ze świetnym pomiarem światła.
Jak nie chcesz inwestować to warto go kupić a w przypadku Jpg. nie zauważysz większej różnicy.
W przypadku JPG tzn? Co myslisz dokladniej?
przerobiłem dużą ilość kompaktów z różnych półek, i niestety kupiłem używanego E-pl1 ze świadomością, że go nie będę rozbudowywał, traktuję go jako całość i teraz dopiero za mocno nie narzekam na "kompakty"
Wiec na moim miejscu bys kupil LX5 zamiast GF3?
Czy do 1500zl kupie cos lepszego?
W GF3 sie nie pakuj. Juz lepiej kup GF1 lub GF2
intense, przemysl sprawe, bo ty potrzebujesz aparat na wycieczki, jezeli chcesz miec jakosc to bezlusterkowce gf1/gf2/gf3, sony nex c3 itp. Olympus wszystkie w tym przedziale dadza i tak podobny obrazek.
a jezeli chcialbys uniwersalny typowo wycieczkowy i z gorsza jakoscia to moze Sony: DSC-HX10V, DSC-HX20V, DSC-HX100V, DSC-H90, Panasonic DMC-FZ150, DMC-FZ48? Olympus: SP-810UZ? Moze jakis Canon
SX-40HS? Wszystkie wymienione sa to typowo na podroze..
A mozesz podac powody? :)
No i napisz jeszcze czy w kwocie 1500zl kupie cos lepszego niz LX5 lub GF2?
Jesli GF2 to z jakim obiektywem? 14-42 czy tym mniejszym?
A mozesz podac powody?
No uniwersalny bardzo duzy zoom, ktory zadna lustrzanka ci nie da. (obiektywy, a to dodatkowe gabaryty i koszty) a tak masz aparat wszystko w jednym. Panasonic ma 25-600mm f/2.8-5.2
No i napisz jeszcze czy w kwocie 1500zl kupie cos lepszego niz LX5 lub GF2?
a z tym, to mysle ze Nex c3 bedzie lepsze.
intense dozbieraj, albo wez na raty NEX5N - bedziesz mial spelnienie marzen, obraz bedziesz mial taki jak d7000
Nie no wiecej niz 1500 to nie mam i tak wezme na kilka rat :)
Zeby video bylo w HD i w dobrej jakosci.
W gf3 masz nagrywanie filmow Full HD 1920x1080
w c3 masz 1280 x 720p
gf3 bedziesz mial lepszy obraz, ale nie masz na dodatkowa lampe
a nie wiem jaki jest gf2, ja bym wziela c3, tak czy inaczej pomiedzy gf2 a gf3 duzej roznicy i tak nie zobaczysz.
a nie wiem jaki jest gf2, ja bym wziela c3, tak czy inaczej pomiedzy gf2 a gf3 duzej roznicy i tak nie zobaczysz.
A skąd wiesz ? Własnie w serii GFx Panasonic przyjął zasadę , im wyższy model tym gorszy i bardziej wykastrowany.
Ja jak bym miał wejść z powrotem w GFx to zastanawiał bym się pomiedzty GF1 i GF2 ze wskazaniem na GF1 , co zas sie tyczy SONy to albo NEX-5N albo NEX-7 - ale to juz inna bajka. C3 to zabawka - entry level.
A skąd wiesz ? Specjalnie wczoraj porownalam sobie zdjecia testowe, z gf2 byl wiekszy szum niz z gf3, a to ze im wyzszy model tym gorszy to wiem, gf5 jest gorsze od gf3. Poza tym wiekszej roznicy nie ma.
co zas sie tyczy SONy to albo NEX-5N albo NEX-7 - ale to juz inna bajka. C3 to zabawka - entry level.
Wiadomo ze 5N i -7, ale zwroc uwage, ze kolega pytal aparat w kwocie cos do 800 zl, - gora 1500, a taki 7 to juz ponad 1000 e.
ja proponowalam zeby dozbierac do 5N, no ale tez za drogi..
Jesli chodzi o NEX-C3 to jego minusem jest plastikowa obudowa i ciezka obsluga, a GF2 mam wieksze szumy na nizszych czulosciach no i gorsza matryce.
Zastanawiam sie nad tymi dwoma.
pastwisko
27-05-2012, 13:06
Mam niejasne wrażenie ze widziałem chyba wiecej popękanych i rozwalonych aparatów z porządną obudową jak tych tanich kompaktowych.
Jeszcze E-PL2 jest w cenie okolo 1500zl.
Bezlusterkowca trzeba wybrać świadomie licząc się z dalszymi kosztami chociażby przy zakupie dodatkowych obiektywów lub innych akcesoriów. Czy nie lepiej kupić zaawansowany kompakt . O Olympusie XZ-1 i Panasoniku LX5 już tu pisano. Jest jeszcze dobry Sony HX9V czy też Nikona P7000 lub P7100.
Jest jeszcze cudowny FujiFilm X10 (vide - mój podpis):)
No tak tylko na bezlusterkowcu zawsze wyjda lepsze jakosciowa fotki niz na kompaktach, a nawet bezlusterkowncu z obiektywem kitowym wiec lepiej na przyszlosc kupic, a noz przyjdzie do glowy zeby sobie kupic jakas jasniejsza stalke :)
Wszyscy strasznie rozpatrują zakup potencjalnych możliwości
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/thepowerofgooddecisionmaking-2.jpg
źródło (http://aftershockcem.files.wordpress.com/2011/04/the-power-of-good-decision-making.jpg)
a prawda jest taka, że jak wciągniesz się w foto, to sprzedasz ten tani złom i kupisz coś co nie denerwuje przy obsłudze.
Raczej nie bede jakims zapalencem. Myale, ze bezlusterkowiec mi wystarczy na dlugo.
Cos w klasie NEX-C3, GF3 lub GF3 badz Olek E-PL2 tylko zastanawiam sie caly czas ktory :) Kazdy ma wady i zalety.
No tak tylko na bezlusterkowcu zawsze wyjda lepsze jakosciowa fotki niz na kompaktach, a nawet bezlusterkowncu z obiektywem kitowym wiec lepiej na przyszlosc kupic, a noz przyjdzie do glowy zeby sobie kupic jakas jasniejsza stalke :)
Jeśli nie chcesz wyjść poza jpg i nie interesuje Ciebie obróbka zdjęć to i dobry kompakt wystarczy. Wykonałem wiele zdjęć LX5 i ich jakość mi odpowiadała - dobry jasny obiektyw rekompensuje gorsze iso a pomiar światła w Panasie jest b.dobry.
W innym przypadku kupiłbym używany starszy model bezlusterkowca z kitem (np. nx100 za 700zł) i do niego dokupił ze 2 stałki. Dobry obiektyw zrekompensuje słabszą matryce a jak się wciągniesz to odsprzedasz aparat z niewielką stratą i wybierzesz coś lepszego.
Na starcie każdy system jest dobry - popstrykasz trochę i sam będziesz później wiedział który system Tobie bardziej odpowiada, jakie ma obiektywy itp...
Dobrze mowisz ale jednak chyba wezme ktorys z tych trzech co pisalem :)
Rozmawialem wczoraj z dobrym fotografem, ktory dlugo siedzi w temacie i mowil, ze NEX'y sa bardzo dobre, a czasami wychodza nawet lepsze zdjecia niz na lustrzankach.
Duzo profesjonalnych fotografow nosi ze soba wlasnie takie bezlusterkowce w zapasie.
pastwisko
27-05-2012, 14:35
Rozmawialem wczoraj z dobrym fotografem, ktory dlugo siedzi w temacie i mowil, ze NEX'y sa bardzo dobre, a czasami wychodza nawet lepsze zdjecia niz na lustrzankach.
Lustrzanka to tak rozległe pojęcie sprzętowe (od Nikona D40 do Hasselblada H4D), że nie to stwierdzenie tak na prawdę niczego nie wnosi.
downandout
27-05-2012, 20:02
Wszyscy strasznie rozpatrują zakup potencjalnych możliwości
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/thepowerofgooddecisionmaking-2.jpg
źródło (http://aftershockcem.files.wordpress.com/2011/04/the-power-of-good-decision-making.jpg)
a prawda jest taka, że jak wciągniesz się w foto, to sprzedasz ten tani złom i kupisz coś co nie denerwuje przy obsłudze.
to ja jakiś dziwny jestem, bo sprzedałem duży sprzęt i kupiłem dwa tanie złomy, którymi robię teraz zlecenia.
pastwisko
27-05-2012, 20:51
duzy sprzęt to nie koniecznie jest coś co nie denerwuje przy obsłudze.
duzy sprzęt to nie koniecznie jest coś co nie denerwuje przy obsłudze.
Denerwuje.. dzis mialam to co w podpisie w plenerze.. zalozylam 70-300 VR no fajne przyblizenia, ale czesto brakowalo mniej i nie lapalo calego kadru.. choc starczal, nie powiem.. Zalozylam stalke... tez zle.. bo ograniczala, ani to przyblizyc, ani oddalic.. zalozylam 18-105 VR, ale to tez nie to co bym chciala uzyskac bo z 70-300 lepsze.. mi to chyba by pasowalo 18-200 od Sony.. nie wiem tak mysle.. (jak bede miec Nexa) a fotografowalam pielgrzymke, wiec duzo karoc i ruchome kadry...
pastwisko
27-05-2012, 21:33
hehe, widze ze u ciebie to chyba z urzędu coś zawsze wadzi :mrgreen:
ja zoomu ostatni raz uzywalem chyba w 2009 :D
Jaki futeral byscie polecali do NEX'a C3?
pastwisko
27-05-2012, 21:39
Ale z jakim szkłem ;)
ale mimo wszystko warto jest nosic caly zestaw.. :D Bo radosc z powrotu, jest nie do opisania. Foty piekne.. (caly czas mam watpliwosc odnosnie tego Nex-a, no ale zobaczymy)
a wlasnie filter bedzie pasowal od szkiel z nikona do nexa 18-55 ?
Jaki futeral byscie polecali do NEX'a C3?
Czyzby Nex? :D
No jutro chyba go kupie. Pastwisko na razie z 18-55.
No jutro chyba go kupie.
A w jakiej cenie? Nie lepiej ci dolozyc do f3, albo 5N ? :)
Nie. C3 kupie za 1650zl, a 5N to juz grubo ponad 2200zl.
Dobra podsumowujac caly ten watek, mysle ze zrobiles najlepszy wybor, a jak nie bedziesz zadowolony, to kiedys sprzedaz i kupisz sobie cos innego.
ale w tej cenie nie ma za duzo do wyboru, jedynie to co tu zostalo wymienione mniej wiecej.
Tez mysle, ze bede zadowolony. Nie jestem az tak bardzo wymagajacy, a jak profesjonalny fotograf mi go tez polecil to juz raczej nie mam watpliwosci.
Dzieki za rady.
Milego fotografowania w Hiszpanii ;) (no i nie tylko tam) ;)
Jeszcze czytam o Samsungu NX10, porzadnie wykonany, posiada wizjer i nowa matryce... moze bedzie lepszym rozwiazaniem niz NEX-C3.
Podpowiedzcie jeszcze jesli chodzi o Lumixy to GF3 czy G2/GF2 bedzie lepszy?
downandout
28-05-2012, 15:12
Dostałeś od nas sporo informacji, na necie jest ich jeszcze więcej, ale wciąż chcesz żebyśmy za Ciebie wybrali ten aparat. Powinieneś wyciągnąć wnioski i samemu zadecydować co kupić, bo jak tak dalej będziesz wypytywać i szukać akceptacji najmniejszych nawet wyborów, to będziesz jak Mekano (bez urazy;) ) czekać i czekać.
Kazdy chce kupic jak najlepiej zeby pozniej nie zalowac. Dlatego tak wypytuje opinii osob, ktore w tym siedza :)
downandout
28-05-2012, 15:22
masz 10 stron opinii, jak będziesz miał 20, 50, 100 to tym bardziej nie będziesz wiedział. kup tego nexa i się ciesz, jak nie podejdzie to sprzedasz i kupisz coś innego. aparat to nie kredyt mieszkaniowy.
Jeszcze czytam o Samsungu NX10, porzadnie wykonany, posiada wizjer i nowa matryce... moze bedzie lepszym rozwiazaniem niz NEX-C3.
Czy taka nowa? ale Samsung jest chyba najtańszym systemem z całkiem dobrymi szkłami.
GF3 czy GF2 to prawie to samo - nie wchodziłbym w Panasa jak chcesz oszczędzać i nie myśl już o zakupie bo Ciebie głowa rozboli. Idź lepiej do sklepu i pobaw się 2-3 wybranymi bezlusterkowcami.
Tutaj w Kolobrzegu to prawie wyboru nie ma ... :(
Ja sam planowałem zakup Nexa bo używany chodził po 600zł - teraz myślę nad jakimś Samsungiem ale ja mam już lustrzankę i potrzebuję tylko czegoś poręczniejszego na wyjazdy. W przeciwnym razie pomyślałbym jeszcze o Olympusie ew. Panasie. Jak trochę poczytasz to zobaczysz, że ilu użytkowników - tyle opinii i nawet doświadczone osoby mają problemy z kupnem bezlusterkowca.
Nie wiem jaki jest NX10, ale bralam pod uwage NX200 i on wypadl gorzej od Nex-a 5N bo akurat do niego porownywalam.
Gf3/gf2 duzej roznicy nie zobaczysz, poczytaj sobie: http://www.optyczne.pl/4025-nowo%C5%9B%C4%87-Panasonic_Lumix_DMC-GF3.html
ja bym wybrala gf3, ale Tobie moze pasowac np. goraca stopka i inne dodtaki ktore mozna dostosowac do gf2, musisz poczytac, bo to Twoj aparat, Ty bedziesz robil nim zdjecia.
Kupilem NEX-C3 :) Czy pierwsze ladowanie baterii musi byc dluzsze czy to nie ma znaczenia na zywotnosc baterii?
Kupilem NEX-C3 Uff, w koncu..
A co do baterii, to w instrukcji nie jest napisane?
Jest, podlaczylem do ladowania na 4godz az zgasnie charge :)
a ciekawe czy bedziesz zadowolony z aparatu, powiesz?:P
Kupilem NEX-C3 :) Czy pierwsze ladowanie baterii musi byc dluzsze czy to nie ma znaczenia na zywotnosc baterii?
Gratuluje - teraz tylko dokup dobra karte sd i jakas rozwojowa torbe tj. nie za mala zeby pomieacila aparat i ew. obiektywy i akcesoria.
Ja laduje raz do pelna az ladowarka pokaze ze bateria jest naladowana i tyle- nigdy nie mialem problemow.
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
downandout
29-05-2012, 00:19
gratuluję zakupu, oby dobrze Ci służył.
Torbe juz mam, a dzis kupie dobra karte do niego. Mam juz na oku.
Zdziwilem sie troche, ze do niego trzeba oddzielnie dokupowac dekielek do zasloniecia body jak zdejme obiektyw.
Nie ma go w zestawie, patrzylem w instrukcji dolaczone akcesoria.
http://allegro.pl/16gb-sandisk-sd-sdhc-extreme-hd-45mb-s-class-10-fv-i2366067460.html
Ta bedzie super.
downandout
29-05-2012, 08:28
Zdziwilem sie troche, ze do niego trzeba oddzielnie dokupowac dekielek do zasloniecia body jak zdejme obiektyw. Nie ma go w zestawie, patrzylem w instrukcji dolaczone akcesoria.
że co? gdzie kupiłeś?
---edyta---
dobra, sprawdziłem.
nie pamiętam jak w nex5n ale 7 dekielek ma na pewno, pewnie dlatego taka droga ;)
Hehe no wlasnie, a w C3 nie ma w zestawie dekielka, pisze w instrukcji, ze mozna dokupic ... zenada :)
Jak sie wedlug Was sprawdza tryb HDR?
Jak sie wedlug Was sprawdza tryb HDR?
Dolaczam sie, z tego co widzialam na flickerze, calkiem znosnie to wygladalo.. http://www.flickr.com/photos/psukid13/7015265693/sizes/k/in/photostream/
Nawet ladnie :) Fajne kolory ...
Nawet ladnie Fajne kolory ...
a wiesz co jeszcze jest fajnego? Caly obrazek mozesz zrobic sobie WB i jeden obiekt np. na czerwono, zolto itp. http://www.flickr.com/photos/nazo-ja/6226363667/sizes/l/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/nazo-ja/6226363823/sizes/l/in/photostream/
to akurat 5N, dla mnie swietna opcja oszukania rzeczywistosci, fajne to jest.. :)
pastwisko
29-05-2012, 14:45
Mekano, a znajdujesz jakieś sensowne zastosowanie dla tego "efektu"?
Mekano, a znajdujesz jakieś sensowne zastosowanie dla tego "efektu"?
Poza tym, ze fajnie wyglada, to chyba nie, chociaz nie wiem, nie zastanawialam sie nad tym..
Pewne sceny, moglyby interesujaco wygladac, mysle..
barto_21
21-06-2012, 14:44
ja mam inną prośbę. jakie byście polecili aparaty fotograficzne do 500zł ale używane? opłaca się w
ogóle kupować używanego cyfraka czy za te pieniędze lepiej od razu zaiwestować w coś nowego?
pastwisko
21-06-2012, 15:38
to zależy, od paru rzeczy.. - stanu aparatu, wysokosci modelu (czy łątwo go zajechać), czy byl mocno eksploatowany, czy ktoś o niego dbał..
ludzie potrafią dojechać aparaty w rok, a znam przypadek gdy ktoś kupił 5D tylko na jeden wyjazd na wakacje, a potem byl nie uzywany
to zależy, od paru rzeczy.. - stanu aparatu, wysokosci modelu (czy łątwo go zajechać), czy byl mocno eksploatowany, czy ktoś o niego dbał..
ludzie potrafią dojechać aparaty w rok, a znam przypadek gdy ktoś kupił 5D tylko na jeden wyjazd na wakacje, a potem byl nie uzywany
5D, to co on z nim robil? :roll: przeciez, to niemozliwe, w jedne wakacje zajechac sprzet.. :-D
5D, to co on z nim robil? :roll: przeciez, to niemozliwe, w jedne wakacje zajechac sprzet.. :-D
A gdzie jest napisane, że zajechał 5d??
A gdzie jest napisane, że zajechał 5d??
TU:
TU:
rozdziel sobie to zdanie na dwie części to zrozumiesz..
"..ludzie potrafią dojechać aparaty w rok," - zgadza się
"a znam przypadek gdy ktoś kupił 5D tylko na jeden wyjazd na wakacje, a potem byl nie używany" - zgadza się, tez tak można, kupić na wakacje a potem leży. Zazwyczaj dotyczy to kompaktów ale jak kogoś stać to dla niego 5d jest takim "kompaktem". Gdzie tu mowa o zajechaniu Mekano? ;)
rozdziel sobie to zdanie na dwie części to zrozumiesz..
"..ludzie potrafią dojechać aparaty w rok," - zgadza się
"a znam przypadek gdy ktoś kupił 5D tylko na jeden wyjazd na wakacje, a potem byl nie używany" - zgadza się, tez tak można, kupić na wakacje a potem leży. Zazwyczaj dotyczy to kompaktów ale jak kogoś stać to dla niego 5d jest takim "kompaktem". Gdzie tu mowa o zajechaniu Mekano? ;)
ah, masz racje, po prostu inna interpretacja, czasem cos co jest oczywiste, moze sie wydawac dziwnie banalne, jak w przypadku powyzej..
:mrgreen:
Mekano,moze bys pokazala jakies swoje fotki z goracej Hiszpanii. Masz nexa i sie w ogole nie chwalisz fotkami z niego...
sssmok, no bo mi sie nie chce wrzucac, a z Nex-a mam na razie malo, bo jest taki upal 40 stopni, ze mi sie nie chce lazic z aparatem, z Nikona mam duzo, to pokaze na priv.
A z Nex-a jak zrobie, jakies fajne i ciekawe, to obiecuje tez sie pochwalic.
Bede pamietal, a pamiec mam dobra :)))
Bede pamietal, a pamiec mam dobra :)))
ah, ok. to tym bardziej sie postaram. :)
.. z Nex-a mam na razie malo, bo jest taki upal 40 stopni, ze mi sie nie chce lazic z aparatem..
Czyli w sumie nawet tak mini aparat jak nex przegrywa z upałem. A ile się słyszy "taki mały aparat, żeby zawsze mieć przy sobie" 8):mrgreen:
MariuszJ
21-06-2012, 21:06
Czyli w sumie nawet tak mini aparat jak nex przegrywa z upałem. A ile się słyszy "taki mały aparat, żeby zawsze mieć przy sobie" 8):mrgreen:
Telefon masz zawsze przy sobie. Nowoczesne telefony robią bardzo dobre technicznie zdjęcia.
Telefon masz zawsze przy sobie. Nowoczesne telefony robią bardzo dobre technicznie zdjęcia.
Przeczytaj raz jeszcze i dopiero odpisz.
Pragnę ci przypomnieć, że biedna Mekano naszukała się dłuugo "małego aparatu o jakości zdjęć jak D90" na co dzień, a jak już go kupiła to i tak upał spowodował, że ten aparacik, który miał być zawsze przy sobie przegrał z upałem. :) Mekano nie poddawaj się!
MariuszJ
21-06-2012, 21:36
Przeczytaj raz jeszcze i dopiero odpisz.
Pragnę ci przypomnieć, że biedna Mekano naszukała się dłuugo "małego aparatu o jakości zdjęć jak D90" na co dzień, a jak już go kupiła to i tak upał spowodował, że ten aparacik, który miał być zawsze przy sobie przegrał z upałem. :) Mekano nie poddawaj się!
Nie wiem co mam przeczytać, usiłuję wpisać się w wątek "aparat do 800zł", z dodatkowym aspektem sprawy "zawsze przy sobie". Moja odpowiedź to smartfon, nie potrafię uzasadnić żadnego innego wyboru.
Nie wiem co mam przeczytać, usiłuję wpisać się w wątek "aparat do 800zł", z dodatkowym aspektem sprawy "zawsze przy sobie". Moja odpowiedź to smartfon, nie potrafię uzasadnić żadnego innego wyboru.
w sumie.. może i masz rację..
ja jak słyszę "Mekano" to od razu widzę "sony" ;-) ;-)
... to od razu widzę "sony" ;-) ;-)
Bo teraz tak się reklamuje produkty.
ja jak słyszę "Mekano" to od razu widzę "sony" :wink: :wink:
haha..
Czyli w sumie nawet tak mini aparat jak nex przegrywa z upałem. A ile się słyszy "taki mały aparat, żeby zawsze mieć przy sobie" :cool::mrgreen:
ja mam LUMIE i mysle ze zdjecia na poziomie do kwoty 800 zl, zmiescila by sie w tym przedziala, fakt, chociaz raz sie przydala, jak postawilam Nikona i Nexa obok siebie zeby zrobic im fotke.. :mrgreen:
a co do Nex.a.. ilez mozna razy fotografowac w okolicy wszystko.. tymbardziej w upale.. :twisted:
sokolnik
27-06-2012, 00:06
dobre dobre :)
Mekano na 100% pracuje dla SONY :) i chce zmienić na nazwę tego forum na SONIARZE :)
dobre dobre :smile:
Mekano na 100% pracuje dla SONY :smile: i chce zmienić na nazwę tego forum na SONIARZE :smile:
Dobry sprzet sprawia, ze sie o nim mowi.. :mrgreen: