PDA

Zobacz pełną wersję : Komputerowcy - pomocy ;)

grudzinsky
24-05-2012, 10:01
Witam!
wiem, ze dzial nie odpowiedni, ale tu najwiecej osob zaglada.
szybko nakresle o co sie rozchodzi.
otoz znajomy ma komputer i kilka dni temu wlozyl do napewdu plytke z Vista i ta mu sie nadgrala na XP. troche sie zdziwil, ale przyjal to na klate i zyje z tym. wczoraj jednak zaczelismy sobie rozmawiac na temat roznych systemow i z ciekawosci sprawdzil ile mu Vista zajmuje na dysku (65GB) przeszukalismy caly dysk i wyszlo na to, ze Vista nadpisala sie nad to co bylo tam wczesniej...i wlasnie o te pliki sie rozchodzi. czy jest jakas mozliwosc dostania sie do nich? wszystkie dane z XP dotycza firmy, ktora teraz znajomi rozkrecaja, niby jakas kopie maja, ale nie wszystko.
poradzicie jakis prosty sposob dostania sie do tych plikow?

podziekowal :)

p.s.
moderatorow prosze o nie przenoszenie do dzialu komputery/oprogramowanie przynajmniej przez najblizszych pare godzin. dziekuje!

Majek
24-05-2012, 10:04
Te pliki są widoczne, ale nie można się do nich dobrać, czy ich nie ma/nie wiadomo, gdzie są?

shaolin
24-05-2012, 10:04
WTF? Wlozyl plytke i klikal tam dalej dalej dalej (bo przeciez vista sie sama nie zainstaluje) i nie zauwazyl, ze instaluje nowy system? :D

I jedyne co vista mogla nadpisac to systemowe pliki bo niby z jakiej paki miala by nadpisywac cos innego. I ciekawe czemu zajmuje 65GB? Moze ma 60GB danych na pulpicie albo w moich dokumentach?

grudzinsky
24-05-2012, 10:28
no zakrecil sie kolega, zajadal sie ciastem, popijal kawe, rozmawial z zona i co jakis czas klikal "dalej" ;)
pliki nie sa widoczne, nigdzie ich znalezc nie mozna. przeszukalismy wszystkie katalogi na dysku C. lacznie z ststemem jest zajetych cos kolo 6GB, a system pokazuje zajecie dysku C ok 65GB...
ja komputerowcem nie jestem, od zawsze wkurzalo mnie przeinstalowywanie systemu i dlatego przeszedlem "na ciemna strone mocy" i o nic sie nie martwie ;)

Celeborn
24-05-2012, 10:37
A ukryte pliki i foldery? Plik hibernacji dużo zajmuje, plik stronicowania również. Może nie wywala plików tyko przenosi je do kosza? Możliwości jest wiele

grudzinsky
24-05-2012, 10:42
dam znac zeby poszukal plikow ukrytych i folderow.
a co to jest plik hibernacji i stronicowania, ze sie tak zapytam? :)
dzieki!

Celeborn
24-05-2012, 10:45
Plik hibernacji potrzebny jest do hibernacji systemu. A plik stronicowania (pagefile.sys) jest plikiem wymiany. Czyli jak brakuje pamięci ram to wtedy windows korzysta z tego pliku.

grudzinsky
24-05-2012, 10:56
Plik hibernacji potrzebny jest do hibernacji systemu. A plik stronicowania (pagefile.sys) jest plikiem wymiany. Czyli jak brakuje pamięci ram to wtedy windows korzysta z tego pliku.

dzieki za wyjasnienie :)
z tego co wiem to duzo plikow PDF, DOC, XML zostalo "zastapionych" Vista :/

Celeborn
24-05-2012, 11:03
Coś mało prawdopodobne. Pdfy i doce to są pliki dokumentów. System sam w sobie nie tworzy tych plików.

ekonet
24-05-2012, 11:24
Coś mało prawdopodobne. Pdfy i doce to są pliki dokumentów. System sam w sobie nie tworzy tych plików.
Ale niekiedy (re)instalacja potrafi uwalić standardowy folder systemowy z dokumentami.

Kocham takich użyszkodników, którzy instalują coś na oślep. ;)

hydra_nt
24-05-2012, 11:42
Jeżeli było dalej, dalej to prawdopodobnie było też "tak" przy pytaniu "czy sformatować partycję C". W takim przypadku może pomóc tylko ktoś kto ma pojęcie o odzyskiwaniu danych. Np TO. (http://www.krollontrack.pl/) Mnie kiedyś pomogli :)

Celeborn
24-05-2012, 11:52
O żadnym formatowaniu nikt nic nie mówił. Ja jeszcze sprawdził bym folder System Volume Information.

Majek
24-05-2012, 12:59
Ale niekiedy (re)instalacja potrafi uwalić standardowy folder systemowy z dokumentami.

Kocham takich użyszkodników, którzy instalują coś na oślep. ;)I trzymają ważne dokumenty na partycji systemowej. :-)

mOSAd
24-05-2012, 13:12
Najważniejsze pytanie, to czy dysk był od nowa partycjonowany. Czy był formatowany. Zwykle nie da się tego zrobić przez nieświadome klikanie "Dalej". Jeżeli nic z partycjami nie było robione, to pliki same zginąć nie powinny. Podczas instalacji prawie nic poza katalogiem systemowym Windowsa nie jest ruszane. Zwykle dokumenty mniej świadomi użytkownicy umieszczają w dwóch miejscach. Albo na pulpicie. Albo w folderze "Moje Dokumenty". Jeżeli były gdzieś w tym drugim to powinny nadal być na dysku. Jeżeli na pulpicie, to sprawa wydaje się być gorsza, gdyż łatwiej mogły przepaść. Jeżeli nadal są, to mogą być w ukrytych podkatalogach. Ale nadal podstawowe pytanie to, czy była partycja jakoś formatowana. Aby znaleźć pliki ukryte można chyba użyć Total Commandera. W opcjach nakazać mu je wyświetlać, a następnie dysk przeszukać (wyszukując żądanej nazwy lub po prostu rozszerzeń).
Jeżeli to nie pomoże, to najlepiej za dużo na dysku nie działać (najlepiej wcale), ściągnąć na jakiegoś pendrive'a na innym komputerze programy do odzyskiwania danych i je wypróbować. Albo wezwać kogoś, kto trochę się lepiej na tym zna. Nawet jakiegoś kumatego studenta, znajomego znajomych.

grudzinsky
24-05-2012, 13:19
dzieki panowie za wszelkie podpowiedzi. jak sie z nim spotkam to przeanalizujemy wszystkie mozliwosci i zobaczymy co da sie zrobic.

ale ale...jesli byl format to skad na dysku C jest zajete 60GB? na kompie zainstalowany jest system, office, antywirus i pelno chlamu, ktore doinstalowuje thinkpad IBM'a ;)

Majek
24-05-2012, 13:28
Vista normalnie po instalacji samej siebie zajmuje chyba ze 40GB. Dodaj do tego całą resztę i się uzbiera 60GB.

krzychu2508
24-05-2012, 13:37
Jeśli Twój kumpel miał te wszytskie swoje pliki na dysku C (bądź takim na którym zainstalowany był poprzedni system) to Vista podczas instalacji zawsze tworzy na dysku C (bądź na tym gdzie był system) folder windows old. Tam są wszystkie pliki użytkowników z pulpitu, moich dokumentów, obrazów itp. Może ten folder zawiera tak dużo danych? Są to tylko moje przypuszczenia.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

grudzinsky
24-05-2012, 13:54
Majek sprawdzalismy katalog systemu i ma cos kolo 6GB, wiec to nie to...
dam znac kumplowi, zeby do mnie wpadl z laptopem i sprawdzimy kazda jedna opcje
jeszcze raz wielkie dzieki!

ropusz
24-05-2012, 13:59
Pewnie z nowym Windows utworzył sie nowy profil dla nowego użytkownika. Wszystkie dokumenty masz w starym profilu. Najlepiej daj szukaj i wpisz nazwę, jakiegoś pliku, którego nazwę pamiętasz to znajdziesz.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2