Zobacz pełną wersję : Morawy, co zabrać ?
W połowie września z możliwością korekty na koniec miesiąca:-) wybieram sie na Morawy i problem jakie zabrać obiektywy na ichniejsze pagórki. Są tutaj osoby które bywaja tam regularnie więc może coś doradzą /jak dla blondynki poproszę :-) /. Miejsca pobytu są już ustalone, teraz najważniejsze- najprawdopodobniej zakup szkieł, a że czasu jest jeszcze trochę, więc nadzieja wielka, że się uda.
Posiadam D3100 i D7000, N 18-55, N 18-105 i Sigme 10-20. Na razie ;)
Dziekuję za merytoryczne porady.
Anna
militarius
23-05-2012, 18:04
D7000 + n18-105 + s10-20 :)
Na Morawach nie bylem, moze bede kiedys. Z tego co mowil jeden z forumowiczow spedzajacych tam duzo czasu, to bez teleobiektywu sie nie obejdzie. Musi byc i basta. Co do body to ktore Ci lepiej, ja bym bral oba. Ja zawsze biore caly sprzet ze soba, ide w gory biore statyw choc czsami w ogole sie nie przydaje i dodatkowe kg na plecach, ale lepiej sie odzwigac niz zalowac. Nie przewidzisz jakie szkielko bedzie CI tam potrzebne, jedni Ci powiedzia bierze tylko tele, ale Twoja wizja na miejscu moze byc inna i akurat pasowalo by miec sigme i tu d.. blada. Jak wspominalem zawszse torbole caly sprzet nie wazne czy ide na godzine czy na caly dzien. A teleobiektyw przyda sie nie tylko tam :)
Myslałam, iż będzie to jakieś tele, stąd to "na razie" i już myślę o zakupie czegoś nowego. Teraz proszę o poradę konkretną, co kupić, co będzie się nadawało i w cenach średnich:smile:
Dziękuję
A
Dobrze by bylo jakbys okreslila jaka kwote mozesz przeznaczyc na obiektyw, czy chcesz uzywany czy nowy? Jest odpowiedni dzial optyka tam na pewno pomoga "szklarze". Osobiscie najlepszym wyborem w cenia w mojej opini jest NIkkor 70-300 VR cena ok 1400 zl.
Kwota do wydania, to około 2-3k w zależności od argumentów doradzających osób. :-)
W tych pieniadzach na pewno znajdziesz cos bardzo dobrego. Wystarczy dobrze poszukac i popytac :)
Nikonozaur
07-06-2012, 12:21
Na Morawach zakres 200-400mm to norma. A potem jeszcze wycinanie z kadru tego, co chcesz pokazać. Jeśli nie chcesz zrujnować kieszeni dobrym wyjściem będzie 70-300VR, chociaż ze względu na ostrość 70-200+telekonwerter 2.0 byłby lepszy. Niektórzy radzą sobie podpinając Sigmy 50,150,170-500. W każdym razie "milimetrażu" na Morawach nigdy za wiele.
Andrzej dobrze mówi (ale raczej w kategorii full frame a nie crop) ja na pierwsze morawy zabrałem pożyczonego 70-300 (miałem kiedyś tele jeszcze jak używałem analoga minolty a i miałem tele do zenita :) potem już nigdy tele nie potrzebowałem) po przyjeździe zrobiłem analizę zdjęć i wyszło że 70-200 na cropie wystarczy, kupiłem i pojechałem kolejny raz i w try miga kupiłem telekonwerter 1.4 bo nie starczyło i taki zestaw prawie się wyrabia z naciskiem na prawie. często na morawach widuję u ludzi 100-400 canona - to załatwia sprawę i na cropie i na ff, znajomek z czech używa jakiejś sigmy czy tamrona do 500mm. 70-300 jest zupełnie dobrym zakresem na pierwszy raz. "milimetrów nigdy nie za wiele na morawach" to dobre podsumowanie.