PDA

Zobacz pełną wersję : Switało do studia 16m2

Judith
22-05-2012, 21:46
Witam serdeecznie
To mój jeden z pierwszych postów na forum- wieć witam jeszcze raz.
Wiem, jest naprawde wiele materiału w sieci na temat oświetlenie do malego studia.
I tu problem, jest tego za wiele.
Co do producentów nie ma mam większych problemów. Chodzi o moc.
Potrzebuje dwóch lamp + sofbox.
Studio 16 m2 - sufit biały, sciany szare ( aksamit- potrzeba techniczny).
Tu zaczyna sie problem. Chciałam kupić dwie 250, ale osoby procujące w fotografi odradzaja mi i mówią że to za dużo.
Z drugiej strony czytam duzo postów, że ludzie kupują po 400 nawet 500 do takiej wielkości studia.
Zależy mi aby wszystkich zdjęć nie robić na 11.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

marszull
22-05-2012, 22:16
jak chcesz niskich przyslon, to moze dwie yn560 plus mocowanie bowens i jedna 250 (tez mocowanie bowens)
ja do takiego malutkiego studia nie kupilbym 500 chyba ze z super regulacja (1/128 1/192)

RobertMiernik
22-05-2012, 22:21
Przy wyborze lamp pamiętaj też o zakresie regulacji, 'najchiństsze' lampy będą miały mały zakres regulacji mocy, więc może się okazać, że kupując 250 czy 300Ws przy ustawionej najmniejszej możliwej mocy, będziesz miał więcej światła niż w lepszej lampie 600Ws, która pozwoli się mocniej 'skręcić'.

Kolejną ważną kwestią jest to, że mając 'ciut' silniejszą lampę możesz ją osłabić wieszając dodatkową zasłonę na softboksie, a mając słabszą światła nie wzmocnisz.

r_m
23-05-2012, 07:49
Co do producentów nie ma mam większych problemów. Chodzi o moc.
A jednak. Chodzi nie tyle o producenta, ile o model i jego zakres regulacji (jak wyżej).
Np. lampa 600Ws z zakresem do 1/32 bardziej Ci się przyda niż 300Ws z zakresem do 1/8.
Być może zakup 200Ws + 400Ws, obie z dużym zakresem, regulacji będzie dobrym pomysłem.

Potrzebuje dwóch lamp + sofbox.
Na wszelki wypadek zapytam - wiesz, że softbox sam z siebie nie świeci? Wiesz, że niektóre lampy są sprzedawane tylko z osłonką palnika, bez żadnego reflektora? Może to głupie pytania, ale ludzie czasem mają różne pomysły ;)
Dlatego-jakie modyfikatory chcesz używać?

Judith
23-05-2012, 07:49
Dzieki za odpowiedź. To tylko dopytam Bowens czy Elfo ?

A jednak. Chodzi nie tyle o producenta, ile o model i jego zakres regulacji (jak wyżej).
Np. lampa 600Ws z zakresem do 1/32 bardziej Ci się przyda niż 300Ws z zakresem do 1/8.
Być może zakup 200Ws + 400Ws, obie z dużym zakresem, regulacji będzie dobrym pomysłem.

Na wszelki wypadek zapytam - wiesz, że softbox sam z siebie nie świeci? Wiesz, że niektóre lampy są sprzedawane tylko z osłonką palnika, bez żadnego reflektora? Może to głupie pytania, ale ludzie czasem mają różne pomysły ;)
Dlatego-jakie modyfikatory chcesz używać?

Heheh naprwdę. Softbox nie świeci sam w sobie - świat sie załamał :p

Nie gniewam się bo czytałam różne posty i sma czasem łapie się na pytaniach - że tak to określe nieprzyzwoicie 'mądrych"

Planuje uzywać softboxów. Wiem że studio nie jest za szerokie ale robiłam próbę w miarka i da radę

Planuje kupić
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/bowens-lampa-esprit-gemini-250r.html

RobertMiernik
23-05-2012, 09:33
Wygląda bardzo fajnie.

Redskull
23-05-2012, 11:53
A co w tym studio będziesz robić? Bo softy softami, ale jak przyjdzie walnąć packshota z f/16 to 200Ws może być mało. Poza tym filterki kolorowe na lampki + snoot + plastry miodu na softy. I koniecznie 3 lampki. (główna, kontra i tło). Wtedy Będziesz miała komfort pracy.

Dager
23-05-2012, 12:59
3 takie lampki trochę szarpną po kieszeni ;] Są jeszcze bardzo podobne Bowensy z serii C. Od R różnią się tym, że nie mają wyświetlacza led a są chyba tańsze. 200-250Ws powinno być ok. Jeżeli będzie za dużo to i tak przy lampach tej jakości regulacja mocy pozwoli zejść całkiem nisko. Jeżeli chcesz mieć zestaw z softboxami to zastanów się nad kompletami Aurory - mają świetne softboxy a i lampy raczej z tych lepszych: http://fripers.pl/product_info.php/info/p915_Zestaw-oswietleniowy-Orion-400-Kit-3.html regulacja do 1/32 mocy powinna się sprawdzić w warunkach, które opisałaś.

Pozdrawiam

Judith
23-05-2012, 14:31
Dzięki za pomoc.
Zdjęcia to fotografia dzięcięca i rodzinna.

marszull
23-05-2012, 21:38
przy takiej fotografii to jednak lepsza by byla wieksza regulacja, jak bedziesz chciala otwarta bardziej przyslone to beda klopoty
poszukaj sobie o Aurora Fusion 300 (te ktore maja regulacje do 1/128)
pare osob te lampy na forum poleca (lub fomei, to to samo tylko pod innym brandem w wyzszej cenie)

Dager
25-05-2012, 12:04
przy takiej fotografii to jednak lepsza by byla wieksza regulacja, jak bedziesz chciala otwarta bardziej przyslone to beda klopoty
poszukaj sobie o Aurora Fusion 300 (te ktore maja regulacje do 1/128)
pare osob te lampy na forum poleca (lub fomei, to to samo tylko pod innym brandem w wyzszej cenie)

Jakiś żółty potwór zjadł Ci 8 ;] Aurora Fusion 300 ma regulację do 1/128 :)

marszull
25-05-2012, 12:57
nie dosc ze zolty, to jeszcze sie smieje bezczelnie ;)
dopiero teraz to zobaczylem

Judith
25-05-2012, 14:34
Jakiś żółty potwór zjadł Ci 8 ;] Aurora Fusion 300 ma regulację do 1/128 :)

Potwory sie zdarzają ;)

http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/bowens-lampa-esprit-gemini-250r.html 1-1/32 myslicie że starczy aby zejść przy foto dziecięcym. Mam okazje kupić tą lampę x2 za przyzwoita cenę

Dager
28-05-2012, 10:31
Wszystko zależy od priorytetów. Bowensy nie powinny zawieść to porządna firma. Gdybym jednak już miał wydawać taką kasę, to brałbym chyba jednak Aurorę (ze względu na regulację). Jeżeli jednak chodzi o przyzwoitą cenę zostałbym przy tym co większość (i tak też robię ;] ) i wybrał coś tańszego: Jinbei, Mircopro itp.

Jacek z Nikonem też
06-07-2012, 16:24
Są dobre lampki 250WS z regulacją do 1/32, które przy odpowiednich modyfikatorach dadzą Ci możliwość używania płytkiej GO. Jeśli kupisz zbyt silne lampy (co zawsze radzą na różnych forach) to potem się okaże, że będziesz musiał na obiektywy nakładać szare filtry albo nie schodzić poniżej F/8.

sevenoo
06-07-2012, 16:44
Do tak malego studia kup jakies chinczyki, CYK, Powerlux, Jinbei lub np Quantuum... jezeli chinczyki to kup 300WS ( lub moim zdaniem lepiej 400WS - wtedy w wiekszosci maja wentylator na plycie ).

M_J
06-07-2012, 18:04
A ja zaproponuję jako użytkownik:
http://www.elfo.com.pl/kategoria/316/produkt/16/miqro-pro-b
Pracują rewelacyjnie.

Arkady
09-07-2012, 10:15
Elfo to przyzwoita marka tylko ceny mają cokolwiek odstające od rzeczywistości i to nieszczęsne mocowanie akcesoriów, które eliminuje większość sprzętu z bowensem :/

r_m
09-07-2012, 23:57
Elfo to przyzwoita marka tylko ceny mają cokolwiek odstające od rzeczywistości i to nieszczęsne mocowanie akcesoriów, które eliminuje większość sprzętu z bowensem :/
Lampa z podanego linka ma mocowanie Bowens, zresztą robią też nową serię z mocowaniem Bowens:
http://www.elfo.com.pl/kategoria/318/
Ceny - to zależy, czy traktujemy Elfo na poziomie najtańszej chińszczyzny (300-400zł za 300Ws) czy na poziomie lamp np. Aurora

Arkady
10-07-2012, 09:58
Dobrze, że zdecydowali się na to mocowanie bowensa. Generalnie kibicuje elfo bo to rodzima marka, ale droga przed nimi długa. Jeżeli mają konkurować z Aurorami czy Bowensami to rynków światowych z częścią swoich rozwiązań (np. pilot na sznurku...) i tą stylistyką chyba nie podbiją. Z drugiej strony konkurując z lampami z niższego przedziału cenowego odpadają właśnie z powodu ceny. I niestety ta "chińszczyzna" ma dziś takie zalety, że nie dość, że działa to na coraz lepszym poziomie. Taki Jinbei ma chyba już kilkanaście lamp o różnym poziomie zaawansowania a te droższe zupełnie nie mają się czego wstydzić, ostatnio na LightingRumours (http://www.lightingrumours.com/jinbei-digital-pioneer-dpsiii-review-1877) testowali Digital Pioneer DPsIII i pisali o niej bardzo pochlebnie. A Jinbei ma jeszcze coś takiego jak Pilot New, który podobno jest o klasę lepszy od DPSa. Lampki systemowe Yongnuo, też są coraz lepsze i coraz bardziej zaawansowane. Znam coraz więcej osób, które wolą uzupełniać zestaw właśnie Yongnuo niż inwestować w kolejną "SaBinę". Także Chińczycy cisną zarówno ilością jak i jakością. Zasadniczo niema na co narzekać bo im większa konkurencja tym lepiej dla nas wszystkich ;]

M_J
10-07-2012, 11:26

Cena jak najbardziej przystaje do rzeczywistości - pokaż mi chińczyka, który ma tak powtarzalną siłę błysku. Świadomie zdecydowałem się na nieco droższą lampę, ale przynajmniej wiem, że każde naświetlenie będzie powtarzalne ;)

Arkady
10-07-2012, 13:09
Już wspominałem o testach z LR, które wykazały, że dramatu niema ;] Brytyjska Lencarta robi kilka modeli w tej samej fabryce co Jinbei i testy też wypadają ok (dane z LR). Mało tego, większość osób kupujących lampy z tej półki wcale nie potrzebuje 100% powtarzalności w ciągu wyjątkowo długich sesji, większość nie strzela packshotów itd. Nie przeczę, że lampy Hensel, Broncolory (ekstremum...) Bowensy, Aurory etc kosztują tyle ile kosztują bez powodu. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat dystans między jakością produktów z Chin i Europy znacznie się zmniejszył, to już nie to samo co powiedzmy 10-15 lat temu. Zresztą nie dotyczy to tylko sprzętu fotograficznego...

M_J
10-07-2012, 13:30
Mało tego, większość osób kupujących lampy z tej półki wcale nie potrzebuje 100% powtarzalności w ciągu wyjątkowo długich sesji, większość nie strzela packshotów itd.

Jakieś konkretne badania, czy " przypuszczam", "moje widzimisie", "obiło mi się o uszy"?

Miałem na stole układ sterowania błyskiem z mojego Elfo i miałem też chińczyka - różna filozofia, różne wykonanie, różne elementy wykonawcze.

Tata Nano też się da jeździć i poprawili bezpieczeństwo nawet, a jak ma się to kompaktowego na przykład Opla? Analogia jak najzupełniej zasadna.

Arkady
10-07-2012, 13:41
Wystarczy poczytać forum, może nawet dwa i zobaczyć jakie plany mają ludzie zainteresowani zakupem lapmp... takie tam badania. Poza tym nie trzeba być wybitnym statystykiem żeby wiedzieć że wyspecjalizowanego sprzętu z górnej półki używa mniej osób niż tego mniej specjalistycznego. Wprawdzie większości z nas wystarczyłby Opel jednak jest pewna grupa ludzi, którzy jeżdżą Subaru Imprezą S10 WRC. Równie zasadna analogia ;)