Zobacz pełną wersję : Nowa wersja firmware do D700 - 1.03
Tomasz Dudrak
22-05-2012, 10:51
Do pobrania tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52657).
Modyfikacje wprowadzone w tej wersji:
— Usunięto błąd, który w bardzo rzadkich przypadkach powodował skrajne niedoświetlenie zdjęć.
wasilewk
22-05-2012, 11:42
...
— Usunięto błąd, który w bardzo rzadkich przypadkach powodował skrajne niedoświetlenie zdjęć.
A u mnie w bardzo rzadkich przypadkach występuje prześwietlenie zdjęć...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon8.gif)
MariuszJ
22-05-2012, 11:47
Mi guma odchodzi...
Matey3000
22-05-2012, 12:12
Wlasnie dostalem email od nikona o update 1.03
A ja sie tak zastnawiam, czy czasami do D3 jeszcze czegos nie wypuszcza, bo ostatnio jedna puszka mi strzelila focha i w odstepie okolo godziny, fotografujac w serii dostalem kilka ostatnich klatek wlasnie masakrycznie niedoswietlonych. Podejrzewalem fiksacje przyslony, ale moze to jednak wada softu aparatu…
Mi się nie zdarzało, więc nie uaktualnię. Chyba, że ktoś zauważy jeszcze jakieś inne, ukryte udoskonalenia... to niech się pochwali ;)
Swoją drogą, to musi być niezły aparat, skoro po takim czasie, od ostatnich aktualizacji, poprawienia wymagała tylko jedna wada :D
Zaszaleli z poprawkami. Mogli by chociaż Auto ISO dać takie jak w eskach. No ale to nasz kochany Nikon. Tak czy owak, soft zaktualizowałem i wszystko działa ;)
A ja sie tak zastnawiam, czy czasami do D3 jeszcze czegos nie wypuszcza, bo ostatnio jedna puszka mi strzelila focha i w odstepie okolo godziny, fotografujac w serii dostalem kilka ostatnich klatek wlasnie masakrycznie niedoswietlonych. Podejrzewalem fiksacje przyslony, ale moze to jednak wada softu aparatu…
stawiam na popychacz przysłony w puszce niestety
stawiam na popychacz przysłony w puszce niestetyAle co, zacialby sie na kilka zdjec w serii, i ani wczesniej ani pozniej (od tego czasu zrobilem jakies kilka tysiecy klatek)? O to tez chodzi, ze od tego momentu nie zapialem 70-200, a to mi sie przytrafilo wlasnie na tym szkle. Tyle, ze to tele jest relatywnie nowe (moze 10 tysiecy ma za soba).
to niech się pochwali
Noo, Panowie z Nikona, pochwalcie się czy poprawiliście coś więcej! :mrgreen:
A ktoś pokusił się o zrobienie zdjęcia przed i po aktualizacji? Szkoda że nie poprawili języka chińskiego zdaje się to jest ważniejsze niż skopany WB i niedoświetlenie
Zaszaleli z poprawkami. Mogli by chociaż Auto ISO dać takie jak w eskach...
możesz opisac różnice auto-iso D3s a D700?
soft wgrany dla większego komfortu przed wakacjami :D
możesz opisac różnice auto-iso D3s a D700?
Nie doprecyzowałem. Chodzi o sytuację, gdy mamy na gorącej stopce, lampę błyskową.
Nie doprecyzowałem. Chodzi o sytuację, gdy mamy na gorącej stopce, lampę błyskową.
no właśnie się ostatnio rozczarowałem i mając lampe na stopce auto-iso działało, wygodnie w trybie M, w pomieszczeniu i na zew. za kazdym razem jak zmieniałem czas - iso rosło
pomieszczenie typu sali gimnastycznej, w domu nie ma szans nawet jak zmieniałem EV na -, chyba aparat stwierdził, że nie ma potrzeby
mi działa
Teoretycznie u mnie też działa. Dokładnie tak samo, jak piszesz. Tyle, że jest to dość nieintuicyjne i dziadowskie, bo na matówce wciąż pokazuje iso bazowe. W sumie nie ma się co przejmować, skoro działa. Jednak w eskach, jest to bardziej czytelne dla użytkownika, bo działa dokładnie tak samo, jak bez lampy, czyli na matówce pokazuje iso, jakie zostanie użyte na zdjęciu. W naszym przypadku, dostajemy iso-niespodziankę ;)
o, nawet nie zwróciłem uwagi na to w wizjerze, ale wole taką niespodzianke niż ( jak kiedyś) zmieniać samemu
wolnyslimak
22-05-2012, 22:20
Ciekaw jestem czy jestem jedyna osobą z D700, gdzie firmware A i B to 1.01? Jakoś nie mam ciśnienia na zmiany. Wszystko śmiga jak należy.
Na 1.02 poprawili troche WB reszty nie pamietam
wolnyslimak
22-05-2012, 22:29
Na 1.02 poprawili troche WB reszty nie pamietam
No i tu jest problem. Porównywałem dwa body D700 z identycznymi ustawieniami. Różny był tylko firmware. U znajomego był właśnie 1.02. AWB w sztucznym oswietleniu ma tak czy siak zafarb żółty...tylko, że u niego, z tym nowszym softem był "widocznie bardziej zółty." Było wiele prób na różnych szkłach. Nie mogę na bank powiedziec czego była to wina jednak odpuściłem sobie zmiany. Jak jest dobrze i nie widze problemów to może lepiej nie ruszać...?
Ciekaw jestem czy jestem jedyna osobą z D700, gdzie firmware A i B to 1.01? Jakoś nie mam ciśnienia na zmiany. Wszystko śmiga jak należy.
Nie jestes :)
adrian3202
22-05-2012, 23:30
No i tu jest problem. Porównywałem dwa body D700 z identycznymi ustawieniami. Różny był tylko firmware. U znajomego był właśnie 1.02. AWB w sztucznym oswietleniu ma tak czy siak zafarb żółty...tylko, że u niego, z tym nowszym softem był "widocznie bardziej zółty." Było wiele prób na różnych szkłach. Nie mogę na bank powiedziec czego była to wina jednak odpuściłem sobie zmiany. Jak jest dobrze i nie widze problemów to może lepiej nie ruszać...?
w zasadzie kolega ma częściowo rację wynikającą z przysłowia staropolskiego ,,nie ruszaj gó...a to nie bedzie śmierdzieć'' ale z drugiej strony może dorzucili jakiś bonus o czym oficjalnie nie wiadomo? Powiem że upgrade w D90 miał za zadanie wyeliminować (dystorsję) w jakiejś tam grupie szkieł ale po pewnym czasie zauważyłem że AWB zaczął lepiej się zachowywać (mniej żółta trawa w słońcu) ale to tylko moje odczucie. Kumpel na swojej puszce niczego takiego nie zauważył, sam nie wiem?!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon8.gif)
U mnie też i to wcale nie w tak rzadkich...
Noo, Panowie z Nikona, pochwalcie się czy poprawiliście coś więcej! :mrgreen:
Zapewne dodali moduł autodestrukcji w związku z premierą nowych puszek.
prozak.dream
25-05-2012, 23:47
Nie widzę powodów by instalować nowy firmware. Stare jest ok.
Czy podczas update znikają wszystkie ustawienia jakie były wprowadzone w body na aktualnym oprogramowaniu ? chodzi o banki ustawin a, b, c i d i inne ustawienia w menu...
MariuszJ
26-05-2012, 11:03
Czy podczas update znikają wszystkie ustawienia jakie były wprowadzone w body na aktualnym oprogramowaniu ? chodzi o banki ustawin a, b, c i d i inne ustawienia w menu...
Nie, wszystko zostaje.
szymek2327
26-05-2012, 12:58
Jak wrócę do domu to zapodam nowy update softu i zrobię jakąś klatkę przed i po w różnych warunkach tak dla testu, zobaczymy co się zmieni.
Jak wrócę do domu to zapodam nowy update softu i zrobię jakąś klatkę przed i po w różnych warunkach tak dla testu, zobaczymy co się zmieni.
Czekamy z niecierpliwością!
Ja ostatnio zauważyłem, że muszę wprowadzać coraz to większe korekty na minus dla pomiaru matrycowego. Nie wiem co jest grane, może czujniki się jakimś kurzem pokryły i chcą to kompensować prześwietlając? Hmm.
szymek2327
26-05-2012, 14:48
Ja mam puszkę z małym przebiegiem ok 9k i nie powinno być nic rozregulowane. Od jakiegoś czasu używam wyłącznie centralnego pomiaru światła ale najbardziej interesuje mnie AWB bo tutaj moim zdaniem zmiany na lepsze by się przydały. Generalnie nie jest źle ale jak ktoś napisał w sztucznym świetle różnie się ta pucha zachowuje.
.... Generalnie nie jest źle ale jak ktoś napisał w sztucznym świetle różnie się ta pucha zachowuje.
POtwierdzam, na szczęście później z NEFów można sporo powyciągać, no ale tak nie powinno być.
D_Z_I_A_D_E_K
27-05-2012, 11:25
da się to jakoś zaktualizować bez pomocy czytnika???
da się to jakoś zaktualizować bez pomocy czytnika???
Jeśli w jakiś inny sposób, przekopiujesz plik firmware na kartę, to tak, da się.
D_Z_I_A_D_E_K
27-05-2012, 19:05
Jeśli w jakiś inny sposób, przekopiujesz plik firmware na kartę, to tak, da się.
ale przy pomocy kabla się nie da, jest jeszcze jakiś inny sposób?
robin102
28-05-2012, 11:37
Nie mam ostatnio czasu na udzielanie się, ale litości Waszmości !. Ilekroć pojawia się łatka softu do któregoś korpusu to co rusz głosy, że jak działa to po co aktualizować ? No litości Panowie. Przecież tam ludzie grube pieniądze biorą za pisanie tych softów, ich modernizacje. Inni skośnoocy może jeszcze grubsze za decyzje oparte o analizy statystyczne spływające z serwisów światowych czy trzeba coś poprawić, czy nie trzeba. Nie ma raczej na to wpływu biadolenie na forach tylko czysta kalkulacja producenta. Warto soft poprawić czy nie warto bo jeśli nie poprawimy to koszty serwisowania pociągną w dół opłacalność produktu. Czy ktoś z Was słyszał powszechnie, że coś z niedoświetlaniem w D700 problematycznego jest. Mi się o uszy nie obiło. 3 aparaty D700 miałem, ale widocznie producent postanowił coś poprawić bo jednak coś na rzeczy jest. Całkiem możliwe, że przy okazji poprawia coś innego, coś czym mniej chętnie by się chwalił, ale tu nie liczył bym na jakieś siuprajsy softowe bo jednak soft to duże pieniądze. Się rozgadałem :) Podsumowując to aktualizujcie softy, to banalnie proste. Trzeba aktualizować, bo warto mieć pełnosprawny aparat mimo, że ten co macie taki pełnosprawny jest, albo takiego sprytnie udaje ;)
A mi po aktualizacji przestał automatycznie przekręcać pionowe zdjęcia :-/ albo zbieg okoliczności i przypadek, albo nie wiem co.
Nie pamiętam już, czy starsze (wcześniejsze) oprogramowanie jest dostępne. Jeżeli tak, to można testować. A jeżeli nie, to warto się wstrzymać, jeżeli na nic nie narzekamy. Akurat z własnego doświadczenia wiem, jak łatwo jest w niektórych obszarach coś popsuć, teoretycznie poprawiając. Oprogramowanie w Nikonach bazuje na sporej części wspólnej, co widać choćby po menu i poprawkach dla kilku korpusów jednocześnie. Prawdopodobnie jeden algorytm obsługuje też pomiar światła dla tego samego typu czujnika. Poprawka może zatem wynikać nie tyle z poprawek w D700, co zmian związanych z innym modelem. A tu niejako znalazła się "gratis". To wyjaśniałoby też dlaczego po takim czasie.
Trick, a może opcja od obrotu zdjęć się przestawiła lub "tymczasowo" przestała działać? Proponuję ustawienie jej na on/off ze dwa razy z każdorazowym potwierdzeniem i wyjściem z menu. Jak to nie pomoże to reset ustawień być może?
Gorąco wierzę, że strzelił focha. No nic, może po następnej aktualizacji sytuacja wróci do normy.
Gorąco wierzę, że strzelił focha. No nic, może po następnej aktualizacji sytuacja wróci do normy.
W 2014 może? :)
A mi po aktualizacji przestał automatycznie przekręcać pionowe zdjęcia :-/ albo zbieg okoliczności i przypadek, albo nie wiem co.
he,he :) ,kilka dni temu zachodziłem w głowę, co się z moją puszką stało, że przestała obracać zdj.
wyjaśnienie okazało się banalne, otóż kiedyś z niewiadomego mi dzisiaj powodu, do Mojego Menu wwaliłem dwie opcje :"automatyczny obrót zdj." i "obrót zdj.pionowych" (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie nazw opcji) pomyliły mi sie one nawzajem (bo brzmia podobnie) i zmieniałem nie tę opcję co trzeba i dziwiłem się dlaczego zdjęcia nie chca mi sie obkręcać na LCD
Ja ostatnio zauważyłem, że muszę wprowadzać coraz to większe korekty na minus dla pomiaru matrycowego. Nie wiem co jest grane, może czujniki się jakimś kurzem pokryły i chcą to kompensować prześwietlając? Hmm.
wierz mi lub nie, ale przedwczoraj miałem podobne spostrzeżenia co do swojej puszki (była wtedy jeszcze przed aktualizacją,)
Ale wstyd :( rotor bingo, wiszę Ci piwo :] A wydaje się użyszkodnikowi, że wie wszystko o swojej puszce. O Wielki Nikonie, przepraszam Cię za oszczerstwa. Już myślałem, że zostanę pierwszym betatesterem nowego firmware :]
krzysztof jot
29-05-2012, 18:59
Ale wstyd :( rotor bingo, wiszę Ci piwo :] A wydaje się użyszkodnikowi, że wie wszystko ...
no i tak właśnie buduje się mity i stad potem takie medytacje - uaktualniać czy może lepiej nie...
Teraz połowa urządzeń w domu wychodzi z fabryki z mniejszymi lub większymi wadami oprogramowania, które później są poprawiane, czasem dochodzą zmiany funkcjonalności. Odtwarzacz dvd, odbiornik TV, toster, kuchenka, telefon, dekoder, ba nawet oprogramowanie w samochodzie - i uaktualniam wszystko, i natychmiast, i zawsze. A gadżeciaż jestem, i mam trochę zabawek. Czasem cały wieczór na aktualizacjach upływa :). Jeśli wczesniej nie modyfikował tego Pan Janek - nigdy nie miałem problemów. A jeśli pojawia się wpadka - co bywa, np. w HTC gdzie padło WiFi po upgreadzie softu - poprawka pojawia się błyskawicznie.
Więc - uaktualniać, to nie boli i nie kosztuje.
Jak najbardziej jestem za uaktualnieniami. Mam router, który działał kilka lat bez problemu. Kupiłem smartfon i za Chiny Ludowe nie mogłem połączyć się z wi-fi w domu. Pomogła oczywiście aktualizacja :)
adamouse
29-05-2012, 19:26
no i tak właśnie buduje się mity i stad potem takie medytacje - uaktualniać czy może lepiej nie...
Teraz połowa urządzeń w domu wychodzi z fabryki z mniejszymi lub większymi wadami oprogramowania, które później są poprawiane, czasem dochodzą zmiany funkcjonalności. Odtwarzacz dvd, odbiornik TV, toster, kuchenka, telefon, dekoder, ba nawet oprogramowanie w samochodzie - i uaktualniam wszystko, i natychmiast, i zawsze. A gadżeciaż jestem, i mam trochę zabawek. Czasem cały wieczór na aktualizacjach upływa :). Jeśli wczesniej nie modyfikował tego Pan Janek - nigdy nie miałem problemów. A jeśli pojawia się wpadka - co bywa, np. w HTC gdzie padło WiFi po upgreadzie softu - poprawka pojawia się błyskawicznie.
Więc - uaktualniać, to nie boli i nie kosztuje.
Też tak miałem, aż zbrickowałem sobie płytę główną w laptopie. Oryginalnym softem od producenta... Na szczęście lapek miał dość rygorystyczną umowę serwisową i na drugi dzień rano serwisant wymienił płytę na nową. Z tym samym starym biosem: spękałem i zostałem z tą wersją do wymiany laptopa ;)
Ale wstyd :( rotor bingo, wiszę Ci piwo
:) , nie ma sprawy, jeszcze poczekamy, udzielę parę rad i prześlesz mi hurtem całą zgrzewkę ;)
wolnyslimak
30-05-2012, 23:22
Nie mam ostatnio czasu na udzielanie się, ale litości Waszmości !. Ilekroć pojawia się łatka softu do któregoś korpusu to co rusz głosy, że jak działa to po co aktualizować ? No litości Panowie. Przecież tam ludzie grube pieniądze biorą za pisanie tych softów, ich modernizacje. Inni skośnoocy może jeszcze grubsze za decyzje oparte o analizy statystyczne spływające z serwisów światowych czy trzeba coś poprawić, czy nie trzeba. Nie ma raczej na to wpływu biadolenie na forach tylko czysta kalkulacja producenta. Warto soft poprawić czy nie warto bo jeśli nie poprawimy to koszty serwisowania pociągną w dół opłacalność produktu. Czy ktoś z Was słyszał powszechnie, że coś z niedoświetlaniem w D700 problematycznego jest. Mi się o uszy nie obiło. 3 aparaty D700 miałem, ale widocznie producent postanowił coś poprawić bo jednak coś na rzeczy jest. Całkiem możliwe, że przy okazji poprawia coś innego, coś czym mniej chętnie by się chwalił, ale tu nie liczył bym na jakieś siuprajsy softowe bo jednak soft to duże pieniądze. Się rozgadałem :) Podsumowując to aktualizujcie softy, to banalnie proste. Trzeba aktualizować, bo warto mieć pełnosprawny aparat mimo, że ten co macie taki pełnosprawny jest, albo takiego sprytnie udaje ;)
Zdenerwowałeś mnie swym postem...bo musiałem zmienic poraz kolejny swój światopogląd:) Doszedłem do wniosku, że mozesz miec racje i aktualizowałem soft w D700. Najpierw z 1.01 na 1.02 a poźniej na tę nowa łatkę 1.03. Zrobiłem po dwa zdjęcia w każdej wersji. NIE LABOARTORYJNE ale z reki co by zobaczyc różnicę AWB w dupnym swietle. Mimo usilnych prób różnic to ja nie widzę...
To napisz co zobaczyłeś i jakie zmiany
cezarycezary
01-06-2012, 00:00
Czyli nie jestem jedyną osobą która też tak (chyba :mrgreen: ) ma.
Tak czy siak jutro robię aktualizację. Skoro jest nowa wersja softu to moim zdaniem trzeba ją wgrać ot tak dla świętego spokoju :lol:
wolnyslimak
01-06-2012, 11:13
To napisz co zobaczyłeś i jakie zmiany
Właśnie o to chodzi, że nic nie zobaczyłem. MZ. żadnych zmian. AWB działa jak działał. AF szybko i pewnie tak jak było wcześniej. Jedyna zmiana to cyferki softu.
ja nie widzę żadnej zmiany, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować puszki z tc14, z którym w wypadku połączenia z 300 i 70200 zdarzały się mocno niedoświetlone klatki
voyager100
11-06-2012, 11:39
Może to zwykły zbieg okoliczności ale wydaje mi się że po załadowaniu nowego firm 1.03 aparat dostaje zadyszki z autofocusem. Sprawdzałem juz podczas dwóch imprez i za każdym razem wydajność AF szczególnie w trybie C z firm 1.03 spadła znacznie. Wróciłem do firm 1.02 i AF wrócił do dobrej kondycji.
stachmuszel
11-06-2012, 12:18
Nikon wypuścił wersję 1.03 do D700, aby D800 lepiej się sprzedawało :-)
voyager100
11-06-2012, 14:47
Nikon wypuścił wersję 1.03 do D700, aby D800 lepiej się sprzedawało :-)
Nie chciałbym tworzyć teorii spiskowej ale po wykonaniu około 2400 fotek wróciłem do wersji 1.02 zrobiłem około 1800 klatek i mam nieodparte wrażenie że AF-C jest znacznie sprawniejszy.
ja korzystam wyłącznie z AF-C i nie zauważyłem żadnej różnicy
voyager100
11-06-2012, 19:23
ja korzystam wyłącznie z AF-C i nie zauważyłem żadnej różnicy
A czy zauważyłeś jakieś zmiany na plus w nowym firmware ?
Raczej nie chyba wszystko po staremu.
voyager100
01-07-2012, 02:02
Po kolejnych testach nabrałem przekonania, że nowy firmware obniża czułość AF aparatu o około 1EV. Zwłaszcza podczas używania AFC. Najgorsze jest to, że po powrocie do wersji oprogramowania 1.02 zaczęły mi się pojawiać niedoświetlone klatki. Przed zmianą firmware nigdy nie stwierdziłem czegoś takiego pomimo wykonania około 90 000 klapnięć !!! teraz na jednej karcie mam 2 -3 uszkodzonych fotek. Czyżby Nikon celowo chciał zaniżyć osiagi D700 ?
wasilewk
01-07-2012, 07:28
Czyli: należy się wstrzymać z aktualizacją ?
W takim razie gdzie znajduje sie stare oprogramowanie 1.02? Jedna jaskółka wiosny nie czyni jesli ktos może to potwierdzić to wtedy można sie zastanawiać nad powrotem do starego oprogramowania.
Po kolejnych testach nabrałem przekonania, że nowy firmware obniża czułość AF aparatu o około 1EV. Zwłaszcza podczas używania AFC. Najgorsze jest to, że po powrocie do wersji oprogramowania 1.02 zaczęły mi się pojawiać niedoświetlone klatki. Przed zmianą firmware nigdy nie stwierdziłem czegoś takiego pomimo wykonania około 90 000 klapnięć !!! teraz na jednej karcie mam 2 -3 uszkodzonych fotek. Czyżby Nikon celowo chciał zaniżyć osiagi D700 ?
Stawiam na uszkodzenie Twojego aparatu, które zbiegło się w czasie ze zmianą firmware. Jesteś jedyną osobą na świecie która stwierdza obniżenie czułości AF i 1EV przy firmware 1.03... No i do tego uszkodzone klatki... Bez jaj, firmware czegoś takiego nie robi z aparatem...
wasilewk
01-07-2012, 09:43
Zobaczymy jak powróci do poprzedniego firmware.
Czytaj uważniej - już wrócił
stachmuszel
01-07-2012, 10:16
W poscie #52 napisal, ze wrocil i jest ok. Takze qooba, Twoja teoria niestety jest nietrafiona.
W firmware jest zapisana cala "madrosc" urzadzenia, cala reszta to tylko sprzet.
Po raz kolejny napiszę, tym razem otwarcie: nie wierzę w opisywaną przypadłość... Używam kilku egzemplarzy D700 (w tym jednego swojego) i nic takiego nie zauważyłem. A już najbardziej jestem ciekaw jak zmierzyć różnicę czułości AF o 1 EV bez laboratorium pod ręką...
wasilewk
01-07-2012, 10:20
Zobaczymy jak powróci do poprzedniego firmware.
Czytaj uważniej - już wrócił
Ale nie napisał co z uszkodzonymi plikami.
stachmuszel
01-07-2012, 10:21
... A już najbardziej jestem ciekaw jak zmierzyć różnicę czułości AF o 1 EV bez laboratorium pod ręką...
Przyznam, ze tez jestem ciekaw.
W takim razie gdzie znajduje sie stare oprogramowanie 1.02? Jedna jaskółka wiosny nie czyni jesli ktos może to potwierdzić to wtedy można sie zastanawiać nad powrotem do starego oprogramowania.
Tutaj masz starą wersję:
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16657/-/D700-firmware%3A-a%2Fb-1.02
robin102
01-07-2012, 12:14
Po kolejnych testach nabrałem przekonania, że nowy firmware obniża czułość AF aparatu o około 1EV. Zwłaszcza podczas używania AFC.
Nie siejmy zbytecznie zamętu. Moje testy ;) praktyczne, czyli kilka zleceń ślubnych wykonanych dwoma zadbanymi-sprawnymi korpusami D700 z najnowszym oprogramowaniem absolutnie tego nie potwierdzają. Zlecenia z trudnych kościołów, trudnych sal weselnych. Wręcz przeciwnie coraz lepiej mi te zdjęcia robione przy użyciu siedemsetek wychodzą. Zaczynam dochodzić nawet do wniosku, że lepszego reporterskiego aparatu od D700 być nie może i nie będzie :)
Aktualizujmy oprogramowanie, bo tak trzeba.
Tutaj masz starą wersję:
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16657/-/D700-firmware%3A-a%2Fb-1.02
Program antywirusowy sygnalizuje, że ta strona jest niebezpieczna :(
stachmuszel
01-07-2012, 12:19
Ja zawsze trzymam wczesniejsze wersje firmware przed upgrade.
voyager100
01-07-2012, 14:18
Najbardziej zastanawia mnie jedna rzecz. Wykonałem tym egzemplarzem D700 około 90 000 fotek i do czasu zainstalowania najnowszego softu nie zdarzyło mi się ani jeden raz aby podczas focenia występowały mocno niedoświetlone fotki. Po upgradzie do wersji 1.03 i powrocie do 1.02 na kartach zaczeły się pojawiać niedoświetlone fotki. Jednak AF działa sprawniej na wersji 1.02. Nie tworzę teori spiskowej tylko piszę o suchych faktach. Zdjęć robię naprawdę dużo więc mogę tu już twierdzić o powtarzalności. W drugim egzemplarzu który posiadam w sofcie 1.02 błędy niedoświetlenia nie występują. Jednak w tym egzemplarzu zrezygnowałem z upgradu.
Stare oprogramowanie jest dostępne na wielu stronach nikona. Aha objawy występują z obiektywem sigma 50 mm EX DG 1.4 i tu też może byś pies pogrzebany. Być może sam obiektyw ze starym oprogramowaniem pracuje lepiej. A to już może być jak najbardziej przemyślanym krokiem nikona
robin102
01-07-2012, 19:12
Wykonałem tym egzemplarzem D700 około 90 000 fotek i do czasu zainstalowania najnowszego softu nie zdarzyło mi się ani jeden raz aby podczas focenia występowały mocno niedoświetlone fotki...
Nie ma się co zastanawiać, taki urok produkcji wielkoseryjnej. U kolegi migawka ma ponad 200 tys klapnięć i nie zgłosiła żadnego błędu serwisowego do softu nadzorującego jej prace. W jednym z moich korpusów wymieniona została po 30 tys ! choć niby wszystko poprawnie działało. Pocieszeniem marnym jest to, że znam gościa któremu padał po 1tys zadziałań.
Tak jak ktoś wyżej napisał, zbieg okoliczności po prostu, a że na starym sofcie coś nie wyłazi, no sam widzisz gorszy soft-starszy i może nie diagnozuje tak problemu jak na nowszym, ale do czasu ;) Założę się, że jak byś zdiagnozował migawkę to by pokazało wiele błędów jej pracy już wcześniej zapisanych w "banku" błędów.
Nie siejmy zbytecznie zamętu. Moje testy ;) praktyczne, czyli kilka zleceń ślubnych wykonanych dwoma zadbanymi-sprawnymi korpusami D700 z najnowszym oprogramowaniem absolutnie tego nie potwierdzają. Zlecenia z trudnych kościołów, trudnych sal weselnych. Wręcz przeciwnie coraz lepiej mi te zdjęcia robione przy użyciu siedemsetek wychodzą. Zaczynam dochodzić nawet do wniosku, że lepszego reporterskiego aparatu od D700 być nie może i nie będzie :)
Aktualizujmy oprogramowanie, bo tak trzeba.
Program antywirusowy sygnalizuje, że ta strona jest niebezpieczna :(
Faktycznie coś nie tak z tą stronką.
fridayimage
01-07-2012, 22:10
Stety - będą coraz lepsze puszki. Ale fakt, pomimo, że jeszcze nie zmieniłem oprogramowania pokładowego, to zamierzam to zrobić w najbliższym czasie. Popatrzcie na numer aktualizacji 1.03, tam nie ma wiele zmian. Może dostosowanie np NEFa do aktualnego NX itp.. Patrząc na aktualizacje aparatów wszelkim marek, bardziej znaczące zmiany w aparatach noszą oprogramowania o numerach X.x0, a naprawdę znaczące zmiany X.00. Tak więc ja czekam na wersje 2.00. Może być tylko lepiej.
Wersja 2.0 pojawiła się już, jako D800 :D
voyager100
02-07-2012, 11:04
Nie ma się co zastanawiać, taki urok produkcji wielkoseryjnej. U kolegi migawka ma ponad 200 tys klapnięć i nie zgłosiła żadnego błędu serwisowego do softu nadzorującego jej prace. W jednym z moich korpusów wymieniona została po 30 tys ! choć niby wszystko poprawnie działało. Pocieszeniem marnym jest to, że znam gościa któremu padał po 1tys zadziałań.
Tak jak ktoś wyżej napisał, zbieg okoliczności po prostu, a że na starym sofcie coś nie wyłazi, no sam widzisz gorszy soft-starszy i może nie diagnozuje tak problemu jak na nowszym, ale do czasu ;) Założę się, że jak byś zdiagnozował migawkę to by pokazało wiele błędów jej pracy już wcześniej zapisanych w "banku" błędów.
Nie Panie kolego po aktualizacji do wersji 1.03 efekt ciemnej klatki sie nie pojawia pomimo wykonania kilku tys fotek.
Więc Pana teoria nie ma zastosowania do mojego egzemplarza. Pogarsza się za to sprawność AF-C i to znacznie zwłaszcza z obiektywem 50 1.4 Sigmy.
Tak jakby przygotowywano podłoże nie tylko do zakupu nowej puszki ale i nowego szkła.
Pogarsza się za to sprawność AF-C i to znacznie zwłaszcza z obiektywem 50 1.4 Sigmy.
hmmm... stawiam na Sigmę ;)
sprawdzałeś ją z innymi korpusami?
voyager100
02-07-2012, 11:11
Pisałem już że sprawdzałem z drugim korpusem D700 z firmware 1.02 i wszystko jest w najlepszym porządku.
No to jak poprzednio, stawiam na uszkodzony korpus i zbieg okoliczności ze zmianą firmware. Znam zbyt wiele puszek d700 żeby choć jedno złe słowo powiedzieć na temat 1.03
voyager100
02-07-2012, 14:15
No to jak poprzednio, stawiam na uszkodzony korpus i zbieg okoliczności ze zmianą firmware. Znam zbyt wiele puszek d700 żeby choć jedno złe słowo powiedzieć na temat 1.03
Proszę czytać ze zrozumieniem. Po powrocie do 1.02 szybkość i sprawność AF-C wraca do normy ale pojawiają się sporadycznie ciemne fotki. Po zapodaniu 1.03 przestają występować ciemne fotki ale AF-C z sigmą znacznie gorzej pracuje.
Czyli co tu uważasz za awarię puszki ? Bo ręce mi już opadają. Toż to zwykła manipulacja Firmwarem.
D700 okazała się sprzętem długowiecznym. Najprawdopodobniej nawet Nikon jest tym zaskoczony i zaniepokojony.
Teraz jak sam widzisz tani planowany korpus FX D600 będzie wykastrowany z dobrego AF i kilku ważnych udogodnień.
Kiedyś Tani D700 funkcjonalnie z gripem przewyższał D3.
Do dziś ta puszka jest chyba jednym z najlepszych reporterskich korpusów pomijając D4 którego właściwie jeszcze nie ma.
Gdybym dziś zakupił D800 to dostałbym skrętu kiszek od wielkości pliku. Zwłaszcza, że firmy wykorzystały rzekomą powódź do wywindowania cen dysków twardych. W dniu dzisiejszym produkcja dysków jest wyższa niż przed słynną powodzią a cena jest 2-3 razy wyższa. To jest zwykła polityka.
Nadal uważam, że coś nie tak jest z korpusem. Wysłanie do serwisu rozwiąże wątpliwości. Poza tym Sigma nie musi prawidłowo działać z Nikonem, Sigma musi prawidłowo działać z korpusami... Sigmy.
D700 z gripem wg mnie nadal nie przewyższa D3 (poza uchwytem pionowym).
A D4 jest i pracuje już ich tak dużo, że ho ho...
Spisek producentów dysków i matryc? Proszę...
voyager100
02-07-2012, 19:46
To nie żaden spisek tylko chęć szybszego i większego zysku.
Pamiętasz jak ropa kosztowała w 2008 roku 80 dolarów za baryłkę wtedy za benzynę płaciliśmy 3,60 za litr
Od 3 tygodni ropa kosztuje 80 dolarów za baryłkę a my na stacjach płacimy 5,7 zł za litr benzyny.
Społeczeństwa są coraz głupsze i bardziej naiwne.
Pamiętasz jak ropa kosztowała w 2008 roku 80 dolarów za baryłkę wtedy za benzynę płaciliśmy 3,60 za litr
Od 3 tygodni ropa kosztuje 80 dolarów za baryłkę a my na stacjach płacimy 5,7 zł za litr benzyny.
Przecież w 2008 dolar był nawet po ok. 2.0 zł, a teraz jest 3.4 zł, więc nie widze tu nic podejrzanego :)
voyager100
02-07-2012, 20:04
Średni kurs euro w czerwu 2008 wynosił 3,7 a dolara 2,7 spradź sobie w archiwum NBP a nie pieprz głupot.
Rożnica w żaden sposób nie tłumaczy dzisiejszych cen. Ale twoja wypowiedź za to tłumaczy jak bardzo można nam Polakom wszystko wmówić.
Polak średnio zarabia realnie około 1600 zł Niemiec 1600 euro
Za litr paliwa Polak placi 5,5 zł a niemiec 1,5 euro
Gdyby niemcowi podniesli cenę paliwa z 1,5 jak jest teraz do 5,5 euro kazali kupować średniej klasy buty buty za 250 EURO
płacić 50 euro za wejściówkę do kina czy płacić 32 euro za przejechanie w tą i spowrotem 50 km autostrady .
Wiesz co by było. 3 wojna światowa.
Ale zeszliśmy z tematu więc koniec polityki.
Dziś wgrałem soft 1.01 do jednego z moich korpusów D700 i trochę potestuję.
Średni kurs euro w czerwu 2008 wynosił 3,7 a dolara 2,7 spradź sobie w archiwum NBP a nie pieprz głupot.
Rożnica w żaden sposób nie tłumaczy dzisiejszych cen. Ale twoja wypowiedź za to tłumaczy jak bardzo można nam Polakom wszystko wmówić.
Nie ma tu żadnych spisków - zależy kiedy widziałeś tę cenę benzyny w 2008 roku, bo dolar wahał się wtedy w szaleńczym tempie, nieporównywalnym z tym co widać w ciągu trzech ostatnich lat (podobnie zresztą jak cena ropy która z 90 wzrosła do 140 by na koniec roku spaść w okolice 40 dolarów). Stąd pewnie te różne mityczne porównania cen, które nijak się mają do rzeczywistości. http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=5y&t=l&a=lg&b=0 eot
wasilewk
02-07-2012, 20:49
...Aktualizujmy oprogramowanie, bo tak trzeba.
... :(
Nie ma głupich !
P.S.
Pomimo, ze cenię bardzo Twoje zdanie (czasami tak jak bym sam pisał !) - to jednak nie dam się omamić. Aparat działa poprawnie na wszystkich funkcjach, a że najnowszych obiektywów nie rozpozna - to i dobrze, bo ich mieć nie będę...
Ach te spiski, wszędzie je można znaleźć... nawet na forum fotograficznym...
Tak, wiem, wszystkiemu winni Donek pewnie... Soft 1.03 też napisał...
qooba wg Ciebie wina PIsa hehe który nawet juz nie pamietam kiedy rzadzil... huhuhuhuuuuuu uwazajcie bo jak pis do wladzy dojdzie to bedzie strach i ciemnogrod teraz przynajmniej mozeMY sie bogacic :P to tak wakacyjnie poEuroeuforii
mateo912
02-07-2012, 21:35
qooba wg Ciebie wina PIsa hehe który nawet juz nie pamietam kiedy rzadzil... huhuhuhuuuuuu uwazajcie bo jak pis do wladzy dojdzie to bedzie strach i ciemnogrod teraz przynajmniej mozeMY sie bogacic :P to tak wakacyjnie poEuroeuforii
polecam zejść z tematu politycznego bo może się to dość szybko skończyć jak znam modów ;)
robin102
02-07-2012, 22:17
Nie ma głupich !
P.S.
Pomimo, ze cenię bardzo Twoje zdanie (czasami tak jak bym sam pisał !) - to jednak nie dam się omamić. Aparat działa poprawnie na wszystkich funkcjach, a że najnowszych obiektywów nie rozpozna - to i dobrze, bo ich mieć nie będę...
Ale w efekcie stojąc na tym politycznym stanowisku masz starszy aparat, starszą wersje tego samego modelu ;) bo Ci co aktualizują za co przy zakupie z góry zapłacili mają nowsze ;) lepsze aparaty. Cóż mamy demokracje i możliwość świadomego wyboru.
Nie za politycznie było :)
Panowie, aktualizujcie!
Umieram z ciekawości, jak to się skończy i mój ..... d300 też:mrgreen:
voyager100
02-07-2012, 23:37
Skończy się zakupem D800 lub D600 bo nie sądze aby przeciętny użytkownik D700 kupił sobie D4 do pracy.
Pamiętam jak parę lat temu po wgraniu nowego softu do D70 zdjęcia były, jak niektórzy twierdzili, mniej ostre.
Ponoć producent miał zakamuflować problemy z morą - wtedy zjawiskiem bardzo niepożądanym
U mnie też zaczął pojawiać się z tym problem ... przed wgraniem nowego softu.:-)
Sprawa chyba jakoś przycichła.
A dzisiaj, jak chcesz mieć morę, to musisz słono zapłacić. :-) Porąbane to wszystko...
voyager100
03-07-2012, 10:33
A dziś dostajesz piękną morę w D800E i jeszcze za to słono płacisz. Najnormalniej w świecie głupiejemy
http://www.pbase.com/gregbradley/image/143234281
A dziś dostajesz piękną morę w D800E i jeszcze za to słono płacisz. Najnormalniej w świecie głupiejemy
Po prostu normą staje się, że robimy się nawzajem w ch... Dotyczy to każdej płaszczyzny życia.
Producenci mają dodatkową motywację - $
mateo912
03-07-2012, 12:37
w czym problem? Każdy zna wady i zalety 800e i musi się sam zastanowić przed kupnem nad wadami i zaletami tego rozwiązania.
voyager100
13-07-2012, 23:40
Ostatnio zrobiłem trochę fotek na firm 1.01 . Po pierwsze automatyczny balans bieli mocno się rozjeżdza ale to nie ma żadnego znaczenia bo robię w nef. Po drugie aparat trafia celniej przy użyciu Sigmy 70-200 2.8 i Sigmy 50 1.4.
Po trzecie brak mi wyboru ISO np 2500 w Autoiso
No i wróciłem do 1.02. Mam wrażenie że mój af jest coś nie teges. Oznaką tego jest BF na kilku szkłach gdzie wcześniej pstrykałem zdjęcia siak wspak i na wznak i było bardzo dobrze.
voyager100
20-07-2012, 13:42
Masz rację na 1.02 ostrzył mi gorzej niż na 1.01 i dodatkowo co 100-200 fotek losowo przytrafiała się mocno niedoświetlona fotka. Zaznaczam tu wyraźnie że polepszenie AF występuje tylko z obiektywami SIGMY ! Przy jedynym Nikkorze jaki mam nie zauważyłem żadnej różnicy.
wasilewk
20-07-2012, 13:55
Masz rację na 1.02 ostrzył mi gorzej niż na 1.01 i dodatkowo co 100-200 fotek losowo przytrafiała się mocno niedoświetlona fotka. Zaznaczam tu wyraźnie że polepszenie AF występuje tylko z obiektywami SIGMY ! Przy jedynym Nikkorze jaki mam nie zauważyłem żadnej różnicy.
Oh ! Odetchnąłem ! Mam same Nikkory - nikt mnie do zmiany firmware 1.02 nie namówi.
No proszę Cie nie dobijaj mnie oprogramowanie 1.01 jest lepsze od 1.02?
voyager100
20-07-2012, 23:40
No proszę Cie nie dobijaj mnie oprogramowanie 1.01 jest lepsze od 1.02?
Przykro mi ale z obiektywami SIGMA 50 mm 1.1,4 i 70-200 2.8 macro II oraz 150 mm według moich testów tak
Na pewno 1.03 jest gorsze od 1.02 coś tam sknocili. Takie jest moje odczucie.
Mam 1.03 i żadnych problemów. Wszystko działa idealnie.
a ja nawet nie wiem jaka mam wersje... Ale wszystko dziala super, wiec nie mysle o zmianach. Szkla mam tylko nikona i jednego tamrona starego jak diabli 28-300, ale on trafia tez jak wszystkie bez korekty nawet.
dgraszka
23-04-2015, 17:27
Zatem warto czy nie? Na zagranicznych portalach można znaleźć różne opinie (jeśli wszystko dobrze działa to nie aktualizować).
Trochę czasu minęło :)
A d700 nadal zdjęcia robią.
:)
Z pewnością robi, a i wszystkie niejasności w przeciągu paru lat raczej się wyjaśmiły ;)
Z pewnością robi, a i wszystkie niejasności w przeciągu paru lat raczej się wyjaśmiły ;)
A ten aparat ma lub miał jakies niejasności ?
:)
Chyba nie...
Zwykła, dobra puszka.
Na lata.
Niejasności, wątpliwości co do wersji softu.