Zobacz pełną wersję : Filtr UV Hoya PRO1 Digital - do 70-300VR bedzie OK?
drakenus77
07-03-2007, 22:40
witam
czy Filtr UV Hoya PRO1 Digital - do 70-300VR / 18-70 bedzie OK? czy poprostu strata kasy ? lub moze warto coś innego kupić w podobnych pieniądzach ? (100-150zl ) ??
czy przez filtr nie będę tracił ostrości ?
pozdrawiam
Ja mam ją na 70-200 VR i jest ok. Nie wiem czy nie na wyrost, ale do takiego szkła "niżej" nie chciałbym próbować, jak już to wyżej.
Ale też chętnie posłucham kogoś bardziej uczonego w temacie :-)
na pewno godny polecania jest Marumi WPC
cena podobna, a podobno lepiej sie czysci
przyjdzie ALF, to cos wiecej napisze :-D
na zachodzie i w stanach ten filtr nie jest ceniony...moja awersja do filtrów hoyi ze względu na trudności z czyszczeniem jest znana na forum :D
w naszych warunkach marumi WPC to super wersja ekonomiczna, a heliopan SH-PMC super wersja PRO...
mam ten filtr - nie narzekam na jakoś zdjęć
może dlatego że nigdy nie odkręcam i nie wiem jak jest bez :D
jeżeli bedziesz go używał z 18-70 to weź wersję pro1 czyli slim
jeśli nie - to nie plać za slima
a fakt - nie czyści się najlepiej - ja używam izopropanolu miękkiej chusteczki i na końcu na finish szmatkę do czyszczenia szkła
drakenus77
11-03-2007, 17:03
na zachodzie i w stanach ten filtr nie jest ceniony...moja awersja do filtrów hoyi ze względu na trudności z czyszczeniem jest znana na forum :D
w naszych warunkach marumi WPC to super wersja ekonomiczna, a heliopan SH-PMC super wersja PRO...
może głupie pytanie ale kto nie pyta ten .... czy przez taki filtr mogę mieć zwiększone winetowanie ? utratę ostrości ?
oba z polecanych filtrów są stosunkowo wąskie (tylko 1mm szersze od slimów), mają przedni gwint...winietowania nie powinno być, a utrata ostrości na powiększeniach nawet 30/45 nie będzie zauważalna...często robię takie powiększenia i nigdy nie zauważyłem spadku jakości :)
bartoszek
11-03-2007, 19:01
N18-70 mam Hoya UV HMC Super za 119pln
N50/1.8 mam B&W UV MRC za 110pln
Wydaje mi się,że w miarę sensowny wybór patrząc na cenę i jakość.Jeśli chodzi
o czyszczenie Hoya to dałem sobie spokój,bo można nerwy stracić.
Postanowiłem,że będę go czyścić dopiero jak nic nie zobaczę w wizjerze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)