Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] z chmurką w środku
Z A P R A S Z A M
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/1418/pieniny.jpg)
D Z I Ę K U J Ę
przemo1978
21-05-2012, 20:17
Kadr fajny . I tylko tyle pozytywnego. Sprane kolory, brak ostrości, jakość do bani. Ale patrząc na ogniskową to widać przyczynę... Po za tym moim zdaniem powinna być przymknięta przesłona do F9 co najmniej moim zdaniem, bo jeżeli to nikkor 70 -300 to nie jest za ostry przy takiej ogniskowej i przesłonie 5.6 na długim końcu. w tym, przypadku krótsza powinna być ogniskowa i mniej światła. Takie moje subiektywne zdanie.
PS. No i za wąsko.Ten obiektyw średnio się nadaje do krajobrazu.
Tak, spaprane, może 34 km mnie choć trochę usprawiedliwią...
krzysztofz24
24-05-2012, 13:07
Przekladaniec wyszedl fajny. To ze niebo takie szaro-bure to wplywu nie miales;-). Glownym minusem jest tutaj pora robienia zdjecia. 9 rano, masz juz ostre swiatlo, ktore nie sprzyja pokazaniu detali i przejrzystosc powietrza tez juz nie ta, co po wschodzie...
Lepiej by bylo zrobic ta fote, wczesniej. Po wschodzie, kiedy powietrze nie jest jeszcze nagrzane i ma lepszy "clear". I swiatlo tez by mialo lepsza barwe i wiecej detali na fotografowanej scenie by bylo.
Przekladaniec wyszedl fajny. To ze niebo takie szaro-bure to wplywu nie miales;-). Glownym minusem jest tutaj pora robienia zdjecia. 9 rano, masz juz ostre swiatlo, ktore nie sprzyja pokazaniu detali i przejrzystosc powietrza tez juz nie ta, co po wschodzie...
Lepiej by bylo zrobic ta fote, wczesniej. Po wschodzie, kiedy powietrze nie jest jeszcze nagrzane i ma lepszy "clear". I swiatlo tez by mialo lepsza barwe i wiecej detali na fotografowanej scenie by bylo.
Dzięki za wyjaśnienia i wskazówki, faktycznie : pora dnia , światło, brak statywu, a nade wszysko doświadczenia nie pozwalało mi zrobić dobrego zdjęcia - jedynie sytuacja gdy część "nieba" znalazła się pośrodku lądu wydała mi się na tyle ciekawa aby ją pokazać....dodam jeszcze, że na tym zdjęciu nie ma nieba, to szaro bure to ląd...
Pozdrawiam.