Zobacz pełną wersję : Fotografia niemowlęca
tomusiak
20-05-2012, 22:01
Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum oraz amatorem fotografii. Wraz z moja ukochana zona spodziewamy sie dziecka. Chcialbym prosic o pomoc jak ustawic odpowiednio parametry aparatu do tego typu zdjec w domu jak i na zewnatrz. Czy znacie jakaś stosowna literature, poradnik lub własne spostrzezenia. Slyszałem ze do tego typu zdjec nie wolno uzywac lampy blyskowej bo nie jest dobra dla wzroku maluszka. Posiadam Nikona D5000 z obiektywem kitowym Nikkor 18 – 55 VR. Pozdrawiam:smile:
D_Z_I_A_D_E_K
20-05-2012, 23:10
generalnie zdjęcia najlepiej robić w pierwszych tygodniach życia maluszka, wtedy jest mało ruchliwe i głownie śpi.
zapomnij o wbudowanej lampie lepiej duże iso i niska przesłona.
hostman22
21-05-2012, 17:33
Czy znacie jakaś stosowna literature, poradnik
Chociażby ściągnąć jeden z numerów camerapixo ;)
Chcialbym prosic o pomoc jak ustawic odpowiednio parametry aparatu do tego typu zdjec w domu jak i na zewnatrz.
i frytki do tego :P
Slyszałem ze do tego typu zdjec nie wolno uzywac lampy blyskowej bo nie jest dobra dla wzroku maluszka. Posiadam Nikona D5000 z obiektywem kitowym Nikkor 18 – 55 VR. Pozdrawiam:smile:
można błyskać, ale jak masz wbudowaną to lepiej i tak o niej zapomnieć ;). Pamiętaj o dużej ilości świtała, niemowlaki mają sporo niedoskonałości skórnych z którymi wypadałoby się nauczyć walczyć. Poradników jest zatrzęsienie w necie. Miłej nauki :)
studiofocus
22-05-2012, 07:25
Zajrzyj do tego tematu :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204284
tomusiak
22-05-2012, 19:51
Dzieki wielkie za pomoc panowie:)
Amadeusz
23-05-2012, 23:22
Dzieki wielkie za pomoc panowie:)
Muszę Cię zmartwić ale z tej pomocy to zdjęć nie będzie. Chłopaki akurat nie mieli co robić i sobie popisali. A co, jest forum to można pisać dyrdymały.
Zdradzę Ci sekret: robienie zdjęć to zawsze kombinacja tych samych wartości, które ustawisz sam lub automat i dzieci nie mają z tym nic wspólnego. Naucz się obsługiwać aparat.
Jedyną sensowną radą będzie: zatrzymuj momenty charakterystyczne dla dziecka w poszczególnych okresach ponieważ one już mogą nie wrócić lub powracać w późniejszym życiu i fajnie będzie powspominać. Aparat masz dobry, obiektyw też. Kup lampę.