PDA

Zobacz pełną wersję : wybor farby zmywalnej do kuchni

locos
20-05-2012, 21:25
Witam
A wiec jak w temacie: ktora marka jest w miare dobra ? Remont w kuchni tuz tuz i zagwozdka w glowie. Ostatnio malowane duluxem i minelo naprawde sporo lat i nic sie nie zrobilo z ta farba - sciany przecierane czesto i zero problemow. Jestem tylko ciekawy, czy po paru latach moge znowu zaufac tej marce, wiec prosze o opinie co mozna kupic, aby nie malowac kuchni za rok ponownie. Z gory dziekuje za wszelkie opinie !

Onsajt
20-05-2012, 21:28
Flugger dekso.

locos
20-05-2012, 21:33
Flugger dekso.

krotka pilka, tylko powiedz mi, czy miales do czynienia z innymi farbami, czy po prostu nie patrzysz na ceny ? roznica miedzy ta farba a np duluxem jest mniej wiecej 2x (choc musze przyznac, ze kiedy kupowalem duluxa to roznice w cenach byly podobne, czyli istnieje obawa ze dzisiejszy np. dulux to juz nie ten sam dulux)

siona
20-05-2012, 21:40
fluger dekso :)
nie pytaj, kupuj
wytrzymuje CIFa

Onsajt
20-05-2012, 21:46
Tak, miałem - malowałem osobiście klikaset m2 ścian i sufitów w domu, używałem: fluggera (oczywiście różnych typów), magnata i duluxów (wyłącznie jako "grunt").
Wiem, że flugger dekso jest drogi, ale gdy weźmiesz pod uwagę wszystkie czynniki to okazuje się, że nie aż tak. Ja wychodzę z założenia, że robię coś w domu dobrze, albo w ogóle, nie znajduję pasji w malowaniu co 2-3 lata tandetnej farby. Więc jak policzysz: ponowne malowanie, burdel z tym związany wq...nie i czas to flugger jak pisałem nie jest drogi.
Jego zalety:
- pancerny (trwały) - póki co mam go jakieś 3 lata w łazience bez okna i jest taki jak na początku
- możesz go myć/szorować
- świetnie się nakłada
- świetnie kryje - na dobrze przygotowanym podłoży wystarczy tak naprawdę 1 raz (znów oszczędność - inne farby tego nie zapewniały - nawet magnet gdzie pisali,że jest na 1 raz)

thorcik
20-05-2012, 22:56
Flugger +1. U rodziców jest, wytrzymuje szorowanie wszystkim, co mają.

costi
21-05-2012, 00:14
Co prawda ja mam w kuchni zrobioną lamperię olejną, ale też sięgnąłem po Fluggera i jestem bardzo zadowolony - jest drogo, ale jakość w pełni to rekompensuje. No i dochodzi taki szczegół, że jak inne firmy miały z olejnych po 5 kolorów, to we Fluggerze dostałem do ręki 5 grubych próbników, i jeszcze mogłem sobie stopień połysku wybrać. ;)

Zolty
21-05-2012, 21:42
+1 dla Fluggera Dekso. Wytrzymuje duzo i po 4 latach wyglada prawie jak nowy.

locos
22-05-2012, 18:45
Wszystkim dziękuje za pomoc. Wobec tego jeszcze jedno pytanko:

Jak przygotowac sciany (jest gladz plus farba dulux) do malowania fluggerem dekso ? Sa jakies szczegolne zabiegi potrzebne, bo cos mi się wydaje, ze nawet najlepsza farba bez dobrego podloza moze zrobic niemila niespodzianke.

Onsajt
22-05-2012, 18:50
Ja po prostu gładź malowałem tanią białą farba (grunt), a na to już dekso, miałem też firmowy grunt fluggera, ale nie zauważyłem jakiejś różnicy.
Ps. Wałek też kup dobry:)

locos
22-05-2012, 19:00
No tak, tylko, ze ja na gladzi mam juz farbe duluxa - stad moje pytanko. Slyszalem juz 3 wersje: zmatowic, przemyc woda z szarym mydlem wszystko i trzecia, zmyc i zmatowic.