Zobacz pełną wersję : Ile ładujecie swoją baterię w D3100?
Witam! :)
Piszę do was z pytaniem ile ładujecie swoją baterię w D3100? Bo po roku i 1/4 użytkowania, wg. mnie powinna się dłużej ładować niż 1,5h. :-| Nigdy tak na to dokładnie nie patrzyłem, ale dzisiaj mnie to przeraziło. I pytanie 2: Na ile wam to starcza?
Z góry dzięki i pozdrawiam! :)
knopers1
20-05-2012, 11:06
U mnie laduje sie mniej wiecej w takim samym czasie...
A na ile starcza to zalezy naprawde czym i jak sie fotografuje....
Z lampa czy bez? Na live-view czy nie?, Jakim obiektywem ??? Masz stabilizacje czy nie?-ona takze potrzebuje pradu i to nie malo.... Jak masz ustawiona puche? Po ilu sekundach wygasza Ci sie LCD-Display ??? i.t.d....
Tego za bardzo nie da sie porownac!
filipP1996
20-05-2012, 12:23
Ja ładuję baterię 90 minut, starcza na minimum 500 zdjęć, o ile nie używam LV.
Bateria ładuje się 90 minut, i ładowarka sygnalizuje zakończenie ładowania. Poczytaj instrukcje!
Ja akurat mam D5100, ale bateria jest ta sama. Ładuje się około 2h, nigdy nie patrzę ile dokładnie. A starcza natomiast na dość długo ... około 600 zdjęć. Tylko tak jak pisali przedmówcy wszystko zależy od tego jak masz poustawiane parametry w aparacie; u mnie są w trybie oszczędnym baterii (ciemny wyświetlacz, wyłącza się po 20 sekundach, VR w obiektywie, LV nie używam, lampa jest zewnętrzna, więc ma swoje zasilanie).
Podobnie ładuje się także u mnie. Nie korzystam z LV - bez problemu po bodajże 4 ładowaniu można zrobić ok. 600 zdjęć (bez lampy). Bateria jest naprawdę wydajna.
Głównie robię zdjęcia swoich wycieczek rowerowych - bez problemu jedno ładowanie wystarczy na 3 dniowy wyjazd.