Zobacz pełną wersję : Soczewka zalana woskiem - jak oczyścić
nie wiedzieć jak, ale udało się komuś zdmuchnąć świeczkę wprost na odłożony aparat.
efekt - przednia soczewka sigmy zapaćkana kilkoma kroplami wosku :-(
macie może pomysł jak to usunąć ?
Osadż w wosku knoty, będziesz miał sigmowski torcik.
A tak na poważnie to ile kosztuje filtr UV?
Podejrzewam że przednia soczewka do wymiany.
Spróbuj ciepłym spirytusem, niby powłoki są trwałe.........ale
Chusteczka i podgrzewaj powoli suszarką.
Art Erie
20-05-2012, 08:47
Alkohol nie rozpuszcza parafiny :(
cezet nie musisz korzystać z mojej rady, ale ja bym zrobił tak:
Obiektyw zamknąć dekielkami i schłodzić w lodówce, następnie na pół godziny do zamrażarki. Po mocnym schłodzeniu, usunać parafinę paznokciem ( nie drapać do "białej kości", tylko zebrać tą najgrubszą warstwę ).
Resztę wosku usuąć chusteczką umoczoną w benzynie do zapalniczek, za każdym razem zmieniając chusteczkę (żeby nie rozsmarować parafiny po całym szkle). Obiektyw muszisz trzymać soczewką w dół, by nie ciekło po całej soczewce.
Czyszczenie benzyną musisz prowadzić dość długo, bo roztwór wosku w benzynie jest bezbarwny i będzie się wydawać, że szkło jest już czyste; tym czasem po odparowaniu benzyny na szkle pozostanie parafinowy film.
Na koniec całe szkło przemyć benzyną do zapalniczek lub apteczną i po wyschnięciu jeszcze izopropanolem.
Mam nadzieję, że powłoki wytrzymają ( nie smaruj benzyna gum na obiektywie! ).
EDIT
Czyszczenie benzyną można zacząć dopiero gdy obiektyw ogrzeje się do temperatury pokojowej.
Ja może tak trochę z innej beczki za co przepraszam. Może niech się wypowią przeciwnicy filtrów UV.
Fajny temat na dyskusję.
nie przesadzajcie - powłokom nic się nie stanie jeżeli nie będziecie ich jakoś okrutnie przecierać ;)
silver56
22-05-2012, 22:40
Wosk dobrze rozpuszcza pomarańczowa esencja spożywcza. Jak działa na powłoki nie wiem.
adrian3202
22-05-2012, 23:12
lignina na szkło podgrzewana końcówką żelazka. Powinno wchłonąć większą część wosku. Na końcu (mister masyl) tak raz czyściłem kitowe szkło po zabrudzeniu smarem do łożysk powłoki całe.
Ja skłaniałbym się do wersji "na zimno", ale bez wsadzania do lodówki. Kondensacja pary wodnej we wnętrzu obiektywu może mu zrobić kuku. Aby schłodzić wosk do temperatury, w której będzie go można odłupać lub delikatnie zeskrobać możesz go potraktować powietrzem w sprayu.