Zobacz pełną wersję : Sprzężenie SB800 i Tumax DPT386AFZ-N Studio
Chcę sobie zrobić mini studio. Mam te dwie lampy. Nie wiem jednak czy sb800 da się wyzwolić fotocelą (a nie fleszem bo to się da). Jeśli jest to możlie, to jak. Próbowałem, ale miałem mało czasu, więc do tego nie doszedłem, fotocela (radiowa) nie była moja. Pozostaje jeszcze Tumax, który na 100% nie będzie miał takiej fotoceli. Co dokupić? Jak to zmątować? Po taniości ale nie skrajnej, bo nie chce kabli. ps. Chodzi tylko o kwestie odpalenia lamp w 1 czasie. Soft boxy mam, z kartonu i kalki technicznej >Elfo< ;) Dziękuję
musisz kupic po prostu kostke synchro (np Hama za około 25 zł) - ta kostka jest potrzebna tylko do Tumaxa.
Do SB800 nic nie potrzebujesz - w podmenu lampy włączasz tryb SU4 i używasz wbudowanego w lampę synchro.
Oczywiście nie masz wtedy TTL - a tylko M lub A.
czego nie wiesz? jak podłączyć synchro radiowe do lampy? musisz mieć (zrobić) jakąś przejściówkę - nie wiem jaka masz końcówkę tego odbiornika radia. Jack? No to kupujesz kostke pod lampę z wyprowadzonym kabelkiem (pewnie z wtyczką PC), obcinasz końcówke i przylutowujesz tam jack.
Na kablu SC17 mozesz mieć wszystkie funkcje zachowane - razem z TTL - Vadim ostatni go sprzedawał za 120 zł.
wiedziałem Jacek że jak ktoś mi odpowie to Ty. Dziękuję
jak masz zniszczona stopkę w Tumaxie to podlutowujesz tam do sterczących z niej kableków coś co doprowadzasz do styków z synchroflesza (czy odbiornika radiowego - nie wiem co masz, a one maja różne końcówki)
Napisz co masz za synchro - na błysk czy radiowe i jakie ma przejście na lampę.
każde z tych urządzeń ma 2 styki i łaczy się je 2 żyłami. To tak skomplikowane jak konstrukcja przedłużacza na 230 V. Łączysz styki w lampie ze stykami w synchro. Nie może byc nic prostszego.
Nie mam jeszcze żadnego syncho do tumaxa, ale widzę to tak, żeby podłączyć go na radiówce co by tumax wyzwalał błyskiem sabine przez su4. I w ten sposób obie się sprzężą, chyba dobrze mówię, co myślisz o takiej konstrukcji? Może jest lepsze wyjście? Tutaj zawieszam zdjęcie rozwalonej stopki, przylutować kabelki z resztek stopki do sanek z synchro? Boję się, że to będzie zbyt prowizoryczne i nietrwałe rozwiązanie...
http://img120.imageshack.us/img120/6371/zniszczonastopkabs5.jpg
do blaszki z boku masz dobre dojście, a do styku centralnego - gorzej - rozwal ją zupełnie i dobierz sie do kabelka od centralnego styku (izoluj inne kable - do pozostałych styków, by nie zwierało cos przypadkowo)
jak solidnie to zrobisz - tak będziesz miał, nic na to nie poradze.
do kostki synchro kiepsko ci będzie lutowac te kable - będzie odpadać. Kup kostkę synchro z wyprowadzanym kablem - np PC, odetnij końcówke i do tej końcówki przylutuj to, co będzie ci wyłaziło z Tumaxa.
jak kupisz radiówke to zapewne odbiornik radiowy będzie się kończył wtykiem typu duży jack mono.
w takim przypadku kup gniazdko do jacka i do niego przylutuj te dwa kable co dolutujesz do tumaxa. Będziesz miał rozłaczalne coś.
Radio kosztuje jakieś 175 zł ,a kostka z kabelkiem koło 30 zł.
W wersji nr 1: rozumię że kostka synchro wyzwala lampe dzięki błyskowi lub tej fotoceli montowanej na sanki puchy co świeci takim fioletowym światłem (czyli nie radio). W tej wersji, potrzbuje nie fotoceli radiowej ale tej z światłem
W wersji nr 2: po podłączeniu do kabli z tumaxa odbiornika radiowego, odpalam foto celą radiową, (którą też muszę nabyć).
W obu przypadkach sb na błysk tumaxa, 1 rozwiązanie tańsze.
W wersji nr 1: rozumię że kostka synchro wyzwala lampe dzięki błyskowi lub tej fotoceli montowanej na sanki puchy co świeci takim fioletowym światłem (czyli nie radio). W tej wersji, potrzbuje nie fotoceli radiowej ale tej z światłem
W wersji nr 2: po podłączeniu do kabli z tumaxa odbiornika radiowego, odpalam foto celą radiową, (którą też muszę nabyć).
W obu przypadkach sb na błysk tumaxa, 1 rozwiązanie tańsze.
Tak, tak.
od czego ci błysnie Tumax w wersji 1 - od lampy wbudowanej w body?
zdaje się, że piszesz o promienniku podczerwieni (to nie fotocela - fotocela to odbiornik reagujący na taki błysk)
ta wersja bedzie niewiele tańsza, bo bedziesz musiał tez to nabyć (chyba ze uzyjesz wbudowanej lampy) - około 100 zł i kostka synchro około 30 zł.
bo jak wersja 2 - to błysnie tumax od sterownika radiowego na body z odbiornikiem przy lampie, a sb od tumaxa. komplet nadajnik i odbiornik od 175 zł.
jak nie masz zamiaru uzyc w wersji 1 lampy wbudowanej i kupowac promiennik podczerwieni to róznice masz około 40 zł. Wolałbym wtedy dopłacic i mieć radio.
wybieram radio, bo jak będe miał nadajnik-foto cele radiową na sankach, i odbiornik przy tumaxie, to w miare jak mi się chęci rozwiną, mogę to ustrojstwo podczepić już pod fachowe lampy studyjne right? Firma nie ma znaczenia, normalizacja? Kompatybilość? Co byś zalecał jeśli chodzi o foto cele i odbiornik?
zdziwie cie ale nie mam rozeznania.
moje lampy studyjne (Elfo) maja w konstrukcji wbudowane fotocele.
mam kilka dodatkowych ale nie do nabycia - robił mi je dawno temu na zamówinie jeden elektronik - każda uciągnąć moze kilka lamp.
radiowe - 175 - 185 zł na allegro - to wszystko to samo, chińszczyzna. 1 kanałowe lub 4 kanałowe. odbiorniki sa albo na 230V albo na baterię - zwróc na to uwagę, bo w terenie nie będziesz miał zasilania 230V.
odbiorniki sa najczęściej z wyjściem do lampy - wtyczka jack (bo tak jest łatwo do studyjnych podłączyć)
czasami bywają odbiorniki, które są kostka pod lampę taką normalną, reporterską.
Okej. Wydaje mi się że wiem już wystarczająco. Będe teraz sam kombinował. W razie czego, jeszcze się odezwę. Dzięki Jacek, spokojnej nocy
Apropo kabla z którego zrobie przedłóżacz do odbiornika radiowego. To ma być zwykły, najzwyklejszy kabel jak np do mikrofonu? (mono, gnizdko na wtyczke z jedną obwódką).
Czy ekran (kabel do okoła kabla) lutować do tej blaszki, a środkowy, do kabla z środkowego styku Tumaxa?
to nie ma znaczenia. kabel moze być 2 żyłowy, bez ekranowania (to nieistotne, może byc, nie musi).
jeżeli okaże się, że istnieje jednak plus i minus na kablach (tzn taka jest konstrukcja radioodbiornika) to jeśli zrobisz źle biegunowość to ci nie zadziała, ale się nie zepsuje. Zamienisz końcówki i po wszystkim.
W większości synchro biegunowośc jest nieistotna, jak pomylisz to nie zepsujesz - po prostu przelutuj odwrotnie.
Radosso:
http://allegro.pl/show_item.php?item=173008620 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=172577931 więc znalazłem coś takiego. Ze zdjęć wygląda, że jedno (odbiornik)i drugie(nadajnik) są naraz. Są? Dobre je?
Dziękuje
Jacek_Z
będzie pasować - od odbiornika radiowego odetniesz końcówkę jack i te 2 kabelki dolutujesz do tumaxa.
Radosso:
Mam problem - naturalnie. Mam już ten odbiornik i nadajnik. Z lampy wyprowadziłem kable tak jak mówiłeś, środkowy syk i ta blaszka z boku. Kable po zwarciu wywołują błysk. Zamontowałem, więc gniazdo Jack (gniazdo sprawne). Niestety jednak odbiornik i nadajnik nie wywołują błysku. Dla pewności pojechałem dzisiaj do gości co mają fachowe lampy studyjne, mój system radiowy wyzwala te lampy bez problemu. Przy próbach w moim sprzęcie nie. Baterie na 100% naładowane, kanały zgodne. (!)
Jacek_Z
zamień kable miejscami - np przy gnieździe Jack. Ten co był do środkowego daj na zewnątrz, ten z zewnątrz daj centralnie. To czasami pomaga.
napisz potem jak ci poszło
więc.....
- Ten problem okazało się, jakby. Sam się rozwiązał. Pojechałem drugi raz z tym sprzętem do szkoły foto. Tam kolejny gościu wziął to w ręce, i zadziałało. Szalone, ale nic z tym nie zrobił. Ja potem w domu miałem z tym jeszcze problemy (znaczy nie odpalało). Doszedłem do wniosku, że mam za dużo przejść. Bo Jack, bo gniazdo i kabel... Uwaliłem wtyczkę z odbiornika radiowego, gniazdo z mojego kabla prowadzonego od lampy. I hula. Fakt jest faktem, że gdybym robił to jeszcze raz, użyłbym fotoceli.
mam taki zestawik radiowy i szczerze go niepolecam z d70s wyciągam maks czas 1/80 bo jest spore opoznienie i przy szybszym czasie juz jest ciemno i nie łapie błysku, w 350d troszke lepiej bo mozna nawet 1/200 ale to i tak porażka jesli chcesz cos robic w sloneczny dzien (ja do tego zajmuje sie sportowymi fotkami wiec czas 1/80 to żałosne i z radyjka nie korzystam) Na dodatek jest to tak beznadziejnie i niedokładnie wykonane że kazałbym wychłostać całą załogę chinskiej tej fabryki. Sa dwa rozwiazania godne uwagi, albo porzadny wyzwalacz radiowy w cenie 200euro, albo wszystko na kabelkach ewentualnie jak nie ma innych fotografow to na fotoceli jechac. Jakbys byl zainteresowany to mam do sprzedania taką radiówke juz ze zmieniona końcowka z jack'a na klasyczna pc