PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna faktura na zdjęciach

studiofocus
18-05-2012, 23:30
Witam, pół dnia siedzę i przekopuję szablony wordpress żeby postawić stronę portfolio.
Wiele z nich przypadło mi do gustu ALE .. no i zawsze musi być to ale :)
Przy większości pojawia się dziwna faktura na zdjęciach, tak jak w linku poniżej chociażby
http://www.webinpixels.com/xebax/
O co z tym chodzi? Sprawdzałem na 3 przeglądarkach i wszędzie to samo. Aż nie chce mi się wierzyć, że nie dopracowali takiego drobnego szczegółu, który w moim mniemaniu przekreśla to w wykorzystaniu jako portfolio :)

docxxx
18-05-2012, 23:58
Bo to pewnie taki filtr. W zakladce portfolio jest juz ok

rychu_cmg
19-05-2012, 00:13
W zamyśle tego szablonu jest właśnie ta "faktura" przesłaniająca zdjęcie. Gdzieś w CSS musi to siedzieć.

Erie
19-05-2012, 00:20
#mask{
position: fixed;
left: 0;
top: 0;
width: 100%;
height: 100%;
margin: 0;
padding: 0;
overflow: hidden;
z-index: 6;
background: url(images/mask.png) scroll 0 0 repeat;
}

tu masz odpowiedź (dokładniej uzupełnienie odpowiedzi Rycha)

ksviper
19-05-2012, 00:22
w tym przydatku "na wierzchu" jest ten obrazek: http://www.webinpixels.com/xebax/wp-content/themes/xebax/images/mask.png
Erie mnie uprzedził :)

Erie
19-05-2012, 00:24
w tym przydatku "na wierzchu" jest ten obrazek: http://www.webinpixels.com/xebax/wp-content/themes/xebax/images/mask.png
Erie mnie uprzedził :)

a dokładniej to jest warstwa wypełniona kafelkami z tego obrazka - swoją drogą ciekawy efekt

RobertMiernik
19-05-2012, 00:37
Fajny szablon, jakby jeszcze miał tak zmodyfikowaną galerię to chyba bym się skusił ;>

studiofocus
19-05-2012, 12:05
Jako, że jestem w sprawach html itp. zielony zadam może głupie pytanie - czy będę mógł się pozbyć tej nakładki poprzez wycięcie poszczególnych linijek kodu? :)

Erie
19-05-2012, 12:17
Jako, że jestem w sprawach html itp. zielony zadam może głupie pytanie - czy będę mógł się pozbyć tej nakładki poprzez wycięcie poszczególnych linijek kodu? :)

w skrócie to tak, chociaż łatwiej będzie wyciąć z kodu coś takiego -> <div id="mask"></div> i zostawić sobie styl css (to co było w poprzednim kawałku kodu) na ewentualną przyszłość

ksviper
19-05-2012, 14:07

albo "zakomentuj" linijkę:

w ten sposób:

/* background: url(images/mask.png) scroll 0 0 repeat; */

Erie
19-05-2012, 14:29
albo "zakomentuj" linijkę:

w ten sposób:

/* background: url(images/mask.png) scroll 0 0 repeat; */

lepiej usunąć (lub zakomentować) linijkę z warstwą DIV - zawsze to mniej elementów DOM do przetwarzania, szczególnie, że ten DIV ma sporo ustawionych parametrów CSS, więc jeszcze może coś mieszać z położeniem w osi głębokości, a potem nagle się okaże, że nie działają linki albo coś na warstwie pod tym DIVem

studiofocus
19-05-2012, 15:04
Niestety nic mi to nie mówi, ale dobrze wiedzieć, że jakoś da się to zrobić :)

1. Jak zakupię taki szablon z racji tego, że to wordpress czy to już jest z jakimś CMS?
2. Do tego będzie potrzebny hosting + domena - czy coś jeszcze?

RobertMiernik
19-05-2012, 15:13
To jest do wordpressa więc potrzebujesz jeszcze instalki wordpressa (sprawdź kompatybilne wersje, z tego co pamiętam to było do 3.3.1) sam wordpress jest oczywiście darmowy. Oprócz tego hosting i domena to wszystko jeśli sam sobie poradzisz (nie jest to bardzo skomplikowane).

I nie usuwaj tej kratki, to jeden z najfajniejszych punktów tego szablonu ;>

studiofocus
19-05-2012, 15:24
A czy od strony technicznej ciężko byłoby przystosować ten szablon pod siebie? Chodzi mi głownie o dodanie logo oraz zakładki w, której klient móglby napisać komentarz z referencjami?

Erie
19-05-2012, 15:29
nie, nie byłoby to trudne

Władca Pixeli
19-05-2012, 22:51
Ja mam inne pytanie.
Skopiowałem ten kod do mojego zbioru css.

#mask{
position: fixed;
left: 0;
top: 0;
overflow: hidden;
}

Na koniec w zbiorze html dodajemy <div id="mask"> moje zdjęcie </div>

Dlaczego w takim wypadku maska wyświetla się na całej stronie a nie tylko na zdjęciu?

Erie
19-05-2012, 23:11
Ja mam inne pytanie.
Skopiowałem ten kod do mojego zbioru css.

Na koniec w zbiorze html dodajemy <div id="mask"> moje zdjęcie </div>

Dlaczego w takim wypadku maska wyświetla się na całej stronie a nie tylko na zdjęciu?

jesli skopiowałeś cały ten kod css to tak właśnie ustawiłeś, że ma przykrywać całość strony:

i dodatkowo ma być 6 warstwą w kolejności od dołu:

więc jeśli nie masz nic powyżej warstwy na poziomie 6 to przykryje całość