Zobacz pełną wersję : Kwatery nad morzem
Witam
Chcemy sie wybrac rodzina pod koniec maja nad morze , wybrzerze w okolicach Gdanska
Chetnie skorzystam z pomocnej dloni jesli ktos zna jakies Fajne miejsce z atrakcjami dla dwulatki :)
Dla ulatwienia dodam , ze nie lubimy " ludzi " , dyskotek , gwaru , dresiarzy i tym podobnych elementow :)
Dzieki za pomoc
To ja polecam Wyspę Sobieszewską. Idealne miejsce na taki pobyt w maju. Też jestem "społecznie autystyczny".
andrzej_laskowski
18-05-2012, 21:42
To ja polecam Wyspę Sobieszewską. Idealne miejsce na taki pobyt w maju. Też jestem "społecznie autystyczny".
Dobry typ.
Blisko do ujścia Wisły, ptasiego raju, dzikich plaż ,a do centrum można dojechać czerwonym autobusem.
I polecam wycieczkę na orłowskie klify,choć to parę kilometrów od Sobieszewa to warto.
Niestety Bialogory w maju nie polece. ze 2 czynne sklepy i jakąś knajpach pewnie ;)
Ale za to w sezonie jest tam cicho, domowo i spokojnie. Pięknie zresztą też!
Jak co roku pojawiają się takie pytania i jak co roku spytam całkiem poważnie - jako niezbyt zamożny ojciec ciut starszego szkraba. Skoro za ok 1000zł mamy tydzień all inclusive w ciepłych krajach, w fajnych hotelach, w których dzieciaki dostają małpiego rozumu, z wygodnym i szybkim przelotem, który zajmie nam mniej czasu niż dojazd nad Bałtyk, gdzie mamy zagwarantowaną pogodę i akwarium pod wodą, to jaki jest sens wybierać te zimny, ponury, odpustowy, szaro-bury Bałtyk?
Ja naprawdę kocham Bałtyk, mam do niego ogromny sentyment ... ale skoro taniej mam Kanary, Egipt czy Maroko to nie ma wybacz.
Autor wybaczy Eot jeśli nie trafiłem w gusta ;)
nowart zagramanica w przyszlym roku , teraz chcemy pooddychac "jodem" ktorego nie ma :)
KaleidoStar
18-05-2012, 23:44
Niestety Bialogory w maju nie polece. ze 2 czynne sklepy i jakąś knajpach pewnie ;)
Ale za to w sezonie jest tam cicho, domowo i spokojnie. Pięknie zresztą też!
A ja bym poleciła. Jeden sklep wystarczy do życia. Jeśli ktoś szuka spokoju i pięknej przyrody, to tam jest świetnie. Zakochalam się w tamtejszym dojściu do plaży, lesie ze strumykami magicznymi..jak z bajki. Z tym, że ja mam wrażenia sprzed kilku..nastu lat, chyba z trzeciej klasy LO :P (a teraz mam jakieś..czydzieści lat :P )
chomiczkus
19-05-2012, 09:22
Witam
Chcemy sie wybrac rodzina pod koniec maja nad morze , wybrzerze w okolicach Gdanska
Chetnie skorzystam z pomocnej dloni jesli ktos zna jakies Fajne miejsce z atrakcjami dla dwulatki :)
Dla ulatwienia dodam , ze nie lubimy " ludzi " , dyskotek , gwaru , dresiarzy i tym podobnych elementow :)
Dzieki za pomoc
Park Regana na Przymorzu - duzo miejsca do zabawy, spaceru, odpoczynku.
Dla malucha sporo atrakcji.
Spokojnie i cicho.
Z tego miejsca kawalek na plaze ( 10 minut spacerem ).
Spokojnie da sie dojechac autobusami ( 139 i 199 ).
Pozdrawiam
Michal
KaleidoStar
19-05-2012, 11:49
Park Regana? No nie.. w ogóle..opcja spędzania urlopu na Przymorzu to jakaś wielka pomylka O_o Cisza i spokój może tylko w tej zamkniętej części.. ale tam w ogóe ceny pewnie kosmiczne.
<| MICHAŁ |>
19-05-2012, 13:37
mnie okreslono jako osobowosc socjopatyczna :)
ja wybralem to: http://mierzeja.com/index.php?id=wpis&idd=3606
praktycznie ostatnia chalupa, pozniej 4 kilometry lasu i rosyjska granica - praktycznie nad brzegiem zalewu wislanego i 550m przez wydme nad morze. psy (_._)mi szczekaja, wrony maja pętlę, a w TV jest tylko jedynka.
cisza, spokoj, przed domem duzy trawnik, posesja zamykana...
A ja bym poleciła. Jeden sklep wystarczy do życia. Jeśli ktoś szuka spokoju i pięknej przyrody, to tam jest świetnie. Zakochalam się w tamtejszym dojściu do plaży, lesie ze strumykami magicznymi..jak z bajki. Z tym, że ja mam wrażenia sprzed kilku..nastu lat, chyba z trzeciej klasy LO :P (a teraz mam jakieś..czydzieści lat :P )
Moje są aktualne i niezmiennie przepełnione zachwytem nad tym miejscem.
Jadę po raz 8 w ciągu ostatnich 8 lat.
A żona po raz 34 w ciągu ostatnich 34 lat jej istnienia. Dodam, iż jedynych 34 lat ;)
To jak??
Widzimy się w 2 połowie lipca w Bazylu?? ;)
Ja polecam Sarbinowo. Po przykrych doświadczeniach z kompleksem Władysławowo/Jastrzębia Góra/Karwia jest tam bardzo ok. Do tego trafiłem na fajny pensjonat nastawiony na rodziny z dziećmi, z atrakcjami dla dzieciaków i regularną kuchnią do dyspozycji przez całą dobę. Można smażyć, gotować co się chce, wszystko w cenie. Dla nas to się liczyło bo stołowanie się w knajpach to lekkie przegięcie jeśli chodzi o jakość i ilość. Do tego o rzut kamieniem przystań rybacka w Chłopach ze świeżutkimi rybkami. W zeszłym roku kilogram flądry z kutra kosztował 6 zł. Moje dzieciaki jak nienawidzą mrożonych filetów, tak tam pytały codziennie o smażoną rybkę. Jedyny minus to kiepsko z toaletami na plaży i wszechobecne budy odpustowe.
Tak przy okazji... Czy A1 na odcinku Toruń - Grudziądz jest już otwarta?
andrzej_laskowski
22-05-2012, 10:14
Jak co roku pojawiają się takie pytania i jak co roku spytam całkiem poważnie - jako niezbyt zamożny ojciec ciut starszego szkraba. Skoro za ok 1000zł mamy tydzień all inclusive w ciepłych krajach, w fajnych hotelach, w których dzieciaki dostają małpiego rozumu, z wygodnym i szybkim przelotem, który zajmie nam mniej czasu niż dojazd nad Bałtyk, gdzie mamy zagwarantowaną pogodę i akwarium pod wodą, to jaki jest sens wybierać te zimny, ponury, odpustowy, szaro-bury Bałtyk?
Ja naprawdę kocham Bałtyk, mam do niego ogromny sentyment ... ale skoro taniej mam Kanary, Egipt czy Maroko to nie ma wybacz.
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jest to jednak sposób wypoczynku który nie każdemu odpowiada.
Nie każdy lubi upały 30-sto i wiecej stopniowe, nie każdy lubi być traktowany jak chodzący bankomat i nie dla każdego All w cztero-gwazdkowym hotelu w Egipcie, czy Turcji to szczyt luksusu.
Jest grupa ludzi która woli kwaterę u pani Heni ze swojskim smalcem na kolację i owocami z jej sadu.
To najczęściej ci sami ludzie którym sprawia radochę szukanie grzybów po kaszubskich lasach, czy spacery po piaszczystych plażach w chłodne wietrzne dni kiedy zimny szkwał wywiewa z plaż ostatnich amatorów kąpieli słonecznych.
Co nie znaczy że usmiechnięci, śniadzy animatorzy na wieczornych animacjach i sześć posiłków dziennie to gorszy rodzaj wypoczynku.;)
Zwyczajnie każdemu co kto lubi.
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jest to jednak sposób wypoczynku który nie każdemu odpowiada.
Nie każdy lubi upały 30-sto i wiecej stopniowe, nie każdy lubi być traktowany jak chodzący bankomat i nie dla każdego All w cztero-gwazdkowym hotelu w Egipcie, czy Turcji to szczyt luksusu.
Jest grupa ludzi która woli kwaterę u pani Heni ze swojskim smalcem na kolację i owocami z jej sadu.
To najczęściej ci sami ludzie którym sprawia radochę szukanie grzybów po kaszubskich lasach, czy spacery po piaszczystych plażach w chłodne wietrzne dni kiedy zimny szkwał wywiewa z plaż ostatnich amatorów kąpieli słonecznych.
Co nie znaczy że usmiechnięci, śniadzy animatorzy na wieczornych animacjach i sześć posiłków dziennie to gorszy rodzaj wypoczynku.;)
Zwyczajnie każdemu co kto lubi.To jedna sprawa... Druga rzecz to fakt, że np. moja pociecha jest tak średnio skora do konsumowania czegoś innego niż upichcone w domu przez mamę/babcię. Teraz jesteśmy na etapie wizyt w knajpach, żeby młody przekonał się do zjedzenia czegoś poza domem. Tak pod kątem wyjazdów wakacyjnych. Bo nie ma co ukrywać, że wyjazd na wakacje po to, żeby stać w garach też bywa upierdliwy. Tak mi się troszku marzy wyjechać kiedyś w ciepłe kraje, żeby poleżeć gdzieś w cieniu dupą do góry i mieć wszystko w tej dupie. Na zasadzie chcemy, to idziemy coś zjeść. Nie chcemy, to nie... Chcemy uczestniczyć w animacjach, to uczestniczymy. Nie chcemy, to nie... Itd...
hydra_nt
22-05-2012, 13:51
Tak przejezdna :)
A TUTAJ (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1142261) link do dużej mapki z siecią naszych dróg. (trzeba przewinąć trochę w dół).
chomiczkus
22-05-2012, 14:09
Tak, od samego Torunia do Gdańska można już jechać A1.
Pozdrawiam
Michał
A ja za to polecam miejsce co sie Stegna nazywa (blisko do Trojmiasta), natomiast z daleka od zatloczonych plaz, pelnych napitych lub nacpanych imprezowiczow. Dla kogos z dzieciakiem jak znalazl. Jakby byl ktos chetny, to moge podac namiar na sprawdzona kwaterke, gdzie mozna sie rowniez stolowac i powiem tylko tyle- nie da sie nie byc zadowolonym.
Widzisz tez tak myslalem, ale po paru opowiastkach znajomych jak to zajefajnie jest w Egipcie czy Turcji, gdzie wszystko jest all inclusive, ktorzy na moje pytanie - a co widzieliscie poza przyhotelowym basenem i barem nie byli w stanie powiedziec nic ciekawego to odpuszczam. Poza tym jak przedmowcy - jak jedziesz z dajmy na to 4 letnim szkrabem, to taki skwar moze byc wrecz zabojczy. Jednym slowem - kazdemu wg potrzeb. Ja moglem w tym roku jechac na Sardynie, gdzie mam spoko miejscowki bez turystow, ale ze wzgledu na boba jade do Wiselki w PL... Koszt pewnie podobny, ale coz. Moze jak mlody podrosnie. Tak wiec juz chyba rozumiesz dlaczego niektorzy mecza sie nad naszym srednio cieplym i srednio tanim Baltykiem. :)
mnie okreslono jako osobowosc socjopatyczna :)
ja wybralem to: http://mierzeja.com/index.php?id=wpis&idd=3606
praktycznie ostatnia chalupa, pozniej 4 kilometry lasu i rosyjska granica - praktycznie nad brzegiem zalewu wislanego i 550m przez wydme nad morze. psy (_._)mi szczekaja, wrony maja pętlę, a w TV jest tylko jedynka.
cisza, spokoj, przed domem duzy trawnik, posesja zamykana...
Jako dziecko byłem w Piaskach i pomyślałem, że w tym roku może by tam pojechać - pamiętam czystą plażę i wodę. Pewnie dużo się zmieniło :)
Jak z jedzeniem? Jest gdzie się stołować? :)
Biorę pod uwagę jeszcze Stegnę i Jantar.
Ja w tym roku zdecydowałem się na domek w Ustroniu Morskim (wcześniej zawsze pensjonat). Plaża wchodzi w grę tylko w Peśnej (kilka km od domku). Za to ludzi zero, jeden sklep i jedna budka z dobrym jedzeniem.