Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Slubne
www.artur.jb.prv.pl/3lut
kilka fotek ze slubu 3 lutego
prosił bym szanownych forumowiczów o konstruktywną krytykę i szczery komentarz
pozdrawiam
sprocket
07-03-2007, 22:37
Zdjecia b.ostre, przy swietle dziennym troszke razi zbyt duze swiatlo blyskowe ale zauwazylem ze bylo dosc ponuro. to samo w kosciele, moglo byc troszke mniej, na sukni mlodej nie widac sczegolow i swiecace twarze.
Zanim oddasz fotki popraw czerwone oczy i taka moja mala uwaga na przyszlosc - kiedy robisz zdjecia toastow to lepeij wychodza zdjecia twarzy zbizajacych sie do pocalunku bo w trakcie wychodzi malo ciekawie i nie estetycznie :)
Ale ogolnie poszanowanie dla dobrej roboty.
Mr.Pietrek
07-03-2007, 22:43
Zaryzykujesz i wystawisz je tu: http://foto.forumslubne.pl ?
Jeżeli zależy ci na rzeczowej i branżowej krytyce, to lepiej nie trafisz ...
A jak poprosisz, żeby bolało - to będzie boleć ;)
sprocket
07-03-2007, 22:46
Ja bym nie ryzykowal :) na ktoryms z kolei slubie wstawi sobie tam foteczki teraz wystarczy krytyka niemocno fachowa;)
bukowy dziad
08-03-2007, 01:54
grrrr...2 razy pisalem dluuugą wypowiedz i 2 razy wciskalem kombinacje klawiszy, ktorą wychodzilem z tej strony ...grrr...
wiec w wielkim skrocie: foty z punktu widzenia komercyjnego fatalne - modele ukazywani brzydko (niezbyt fajne miny,fotografowanie od dolu podkreslające podbrodki, paskudnie uzywana lampa - staraj sie jej swiatlo zmiekczac lub odbijac, i te czerwone oczy brrr...zdiecia - szczegolnie do pokazywania potencjalnym klientom wymagaja obrobki, a czerwone oczy to absolutna podstawa!!! (nie mowiac o tym, ze raczej w zawodowej fotografii nie powinny sie trafiac tak czesto). robienie slubow w takich warunkach (dosc typowych jak na nasz kraj) - czyli nieciekawe wnetrza, szara pogoda, ciemny kosciol itd wymaga sporo doswiadczenia i kombinowania jak ujac temat najkorzystniej - tu tego zabraklo, a czasem ma sie wrazenie, ze przyswiecala wrecz idea ukazania calosci w malo fajnym swietle (moze i prawdziwym ,ale chyba tego nikt nie oczekuje)...
pozdr
adam
Sorry...ale mnie ten reportaż w ogóle nie zachęca do robienia zdjęć ze ślubu (a mój już za dwa miesiące). Ujęcią niezbyt ciekawe, zbyt ostre światło, biała suknia bez szczególów. Nie będę powtarzał komentarzy z poprzednich postów. Popracuj troszkę nad obróbką (czerwone oczy itp) i para młoda powinna być zadowolona.
i to zdjęcie panny młodej wychylającej kieliszek znajdujący sie na 1-szym planie......
Popieram! Nie ma to jak uwiecznienie polskich tradycji weselnych....
... forumowiczów o konstruktywną krytykę i szczery komentarz
jeśli naprawdę zależy Ci na jakimś szerszym odzewie na swój post te wybierz 3-6 zdjęć tych najlepszych
wrzuć je bezpośrednio na forum
i wówczas będzie i komentarz i ewentualnie krytyka
Teraz naprawdę ciężko sie odnieść do tylu zdjęć
pozdrawiam
Młodzi będą zadowoleni bo ładne kolorki itd. ale ujęcia raczej słabe, ogólnie jakoś tak nie po mojemu (-:
Młodzi będą zadowoleni bo ładne kolorki itd. ale ujęcia raczej słabe, ogólnie jakoś tak nie po mojemu (-:
a jak jest po twojemu?
:>
a jak jest po twojemu?
:>
nie zaglądałeś?
Witam
Wesele i teleturniej „jaka to melodia” to chałtura – w znaczeniu zespołów muzycznych – ale jaka różnica, tak samo jest z Twoimi zdjęciami są bo są, nie pracujesz nad głębią ostrości,
nie „oglądnąłeś sobie” młodych przed robotą
Na pierwszym zdjęciu pokazałeś wszystkim, że młoda nie ma górnej piątki – czy aby ten drugi profil nie był by lepszy??
Foty zrobione przed domem – za duża głębia ostrości wydobywa zbyt wiele szczegółów, wierz mi młodzi tych zdjęć z ochotą nie będą pokazywać innym.
Nie było możliwości namówienia Młodych do ściągnięcia ciepłych okryć choć na chwilę w kościele? (podejrzewam, że było zimno – ale zdjęcia zostały)
Fotografię ślubną rozumiem w ten sposób, że robie takie zdjęcia – jakie sam bym chciał mieć a ja takich zdjęć bym nie chciał.
Bez urazy
Pozdrawiam Artur
Wilus, podziwiam Cie za twoje lagodne obejscie:)
Niestety to jest przyklad jak zdjecia slubne nie powinny być robione.
Na plus..kilka naprawde ciekawych kadrów i ostre zdjecia.
Pozdrawiam:
AMI
Wilus, podziwiam Cie za twoje lagodne obejscie:) Pozdrawiam:
AMI
AMI poprostu wiem jak to jest, błędy widzą ludzie obyci z fotografią. Pozostali widzą tylko ładne kolorki, niestety wielu nie widzi też piękna wybitnych zdjęć, przytoczę przykład : czasem współpracuję z człowiekiem który prowadzi studio od 50 lat, zdjęcia robi piękne pięknie operuje światłem, sprzęt ma z najwyższej półki a zleceń mało, bo nie ma dobrego marketingu, jedzie na renomie. Dwie ulice dalej jest wielki kodak, zdjęcia gdyby nie głaskane w ps to nadawały by sie tylko do pieca, ale mają dobrą reklamę, pokazują kilka najlepszych plastikowych lalek a zwykłym ludziom sie to podoba i sprzedaje sie to. Moim zdaniem to efekt małej świadomości artystycznej społeczeństwa no i nie każdy jest idealistą dla którego byle duperel dyskwalifikuje zdjęcie (na szczęście)
Autor tego wątku niewątpliwie będzie przez młodych wychwalany za swoją pracę bo to zwykli ludzie dla których tak naprawde fotografia artystyczna nie istnieje lub szczerze mają ją w du...ie, zdjęcia mają rejestrować rzeczywistość i tutaj to robią.
"wierz mi młodzi tych zdjęć z ochotą nie będą pokazywać innym."
Rurek pozwół że nie zgodzę sie z Tobą ze względów które przytoczyłem wyżej,
nie znaczy to że nie mamy konieczności podnoszenia sobie poprzeczki bo i tak klijent sie nie zna...
całe to gadanie o poprawności itd ma drugie dno i nie jest to takie proste bo klijenci są różni, zawsze możesz zabrać "wiąche" za foty które wydają ci cie dobre i co wtedy ?
Ale sie rozpisałem uffff.... i tak pewnie nie bardzo wiadomo o co mi chodzi (-:
EDIT: jeszcze jedno. Czasem forumowicze piszą tak "Chyba jest dobrze skoro moje zdjęcia podobają się klijentom" to mi pachnie naiwnością fotografa, obejrzyjcie moje fotki. błędów co nie miara często nie ostre i spieprzona obróbka - przecie widać. A im sie podobało !
Pozdrawiam
EDIT: jeszcze jedno. Czasem forumowicze piszą tak "Chyba jest dobrze skoro moje zdjęcia podobają się klijentom" to mi pachnie naiwnością fotografa, obejrzyjcie moje fotki. błędów co nie miara często nie ostre i spieprzona obróbka - przecie widać. A im sie podobało !
Pozdrawiam
Ha tu sie zgadzam z Toba calkowicie .. wiekszosci wystarcza "takie" zdjecia (nawet jesli nam sie wydaja spaprane). ALe nie może to nas usprawiedliwiać gdy robimy szmire. Trzeba dążyć do ideału, uczyć się na błedach i być wiecznie niezadowolonym z efektów, bo to ciągnie do góry. Nie mówie, czasem trzeba sobie pozwolić na miłe połechtanie własnego foto-ego :), to pozwala odczuwać radość z pracy czy hobby ale nie można popadać w samozachwyt...wynajdywać błędy, czuć niedosyt ot ... dzięki Wilusiowi sobie to teraz z potrójna mocą uzmysłowiłem!
uff ja też się rozpisałem :)
PS. Ostatnio moim znajomy szukając fotografika na ślub powiedzieli ... chcemy zdjecia które oddadzą chwile, niestandardowe i tzw. "z jajem". Mogą być nawet technicznie niewyśróbowane ale ciekawie ujęte. Ot widzicie - wiedzą czego chcą:)
AMI - takich klientow jak twoi znajomi nie jest wielu... moze w wiekszych miastach poziom wrazliwosci artystycznej jest wyzszy ale w malym miasteczku pod Bialymstokiem poziom ten jest malo wiekszy od zera;)
Jest jeszcze kwestia kasy - moze nawet najwazniejsza; jestem pewien ze fotograf, ktorego wynajma twoi znajomi wezmie sporo wiecej niz 500zl bo za taka kwote nie mozna oczekiwac cudow, gdyz czeso ograniczeniem jest nawet jesli nie wiedza fotografa to sprzet; nikt kto robi sluby za 500zl nie ma sprzetu za 50 tys, bo nigdy by nie zarobil...
W kwesti wiedzy footgrafa, z tym bywa roznie, ja czesto mam swiadomosc, ze brak mi wiedzy/umiejetnosci/doswiadczenia. Widze swoje bledy i staram sie ich nie popelniac.
Ktos mi napisal ze powinienem byl zdjac z mlodych kurtki w kosciele... ja bym mu zyczyl powodzenia, a jezeli ktos nie wie o co chodzi, to zapraszam na priv.
Dziekuje wszytkim za mniej i bardziej krytyczne komentarze, stale staram sie robic lepiej, efekty moich staran na pewno beda publikowane na tym forum
witam serdecznie
arturjb - ja nie napisałem abyś zdjął z młodych kurtki ....
napisałem:
„Nie było możliwości namówienia Młodych do ściągnięcia ciepłych okryć choć na chwilę w kościele? (podejrzewam, że było zimno – ale zdjęcia zostały)”
Myślę, że nie po to umieszczamy fotografie na tym forum aby dywagować na temat czy to się będzie podobało młodym czy nie.... to pozostawmy Młodym i ich Fotografowi.
Skoro arturjb umieścił tu (podał link) swój reportaż ślubny to chyba po to aby uzyskać opinię osób które COŚ wiedzą na temat fotografii - i chcą podzielić się tym z autorem wątku.
(Osobiście FORUM dla mnie jest źródłem fachowej wiedzy i tak je traktuję)
Co do honorarium wspomnianym przez arturajb to znam osoby które fotografowały śluby za darmo, jako II fotograf, i uzyskiwały świetne rezultaty, tylko po to aby zdobyć doświadczenie i obycie na takich ceremoniach.
Nie ważne ile bierzesz za obsługę takiej "imprezy" ważne aby dwie strony były z naszej pracy zadowolone - bo chyba o to w tym wszystkim chodzi. Jeżeli "twoi" młodzi są zadowoleni to ok.
ale jak wyżej - nie chcę rozmawiać o ładnych kolorkach albo czy młodzi są mniej lub bardziej zamożni - uważam że zawarcie związku małżeńskiego jest szczególną, niepowtarzalną chwilą i niech te zdjęcia takie będą, a fotograf (nie ważne czy z miasta X czy z W-wy) musi stanąć na wysokości zadania.
Moim zdaniem pokazałeś kilka fajnych zdjęć natomiast pozostałe były przeciętne-normalne i było ich za dużo.
Myślę, że wyjaśniłem swój punkt widzenia.
Pozdrawiam Artur
Chce zapytać, które z zaprezentowanych przeze mnie fotek sa Waszym zdaniem najlepsze?
Chce zapytać, które z zaprezentowanych przeze mnie fotek sa Waszym zdaniem najlepsze?
Wg mnie łatwiej uzyskasz ocenę, jeśli wrzucisz tu zdjęcia na forum, do tego wątku. Mi na przykład nie bardzo się chce oglądać na innej stronie, a potem co? Przepisywać mozolnie numery zdjęć, dsc_coś_tam? Chcesz, żeby koledzy wykonali pracę, więc też coś daj od siebie.