Zobacz pełną wersję : Specjalne anteny do odbioru DVB-T. Kłamstwo TVP1 (wiadomosci)
login_87
18-05-2012, 06:43
"Ostrzeż bliskich! W dzisiejszym, głównym wydaniu "Wiadomości", programie informacyjnym pierwszego kanału telewizji publicznej (TVP 1) wyemitowano reportaż na temat cyfrowej telewizji naziemnej, a więc nadawaniu sygnału DVB-T. Jeden z naszych czytelników, swistak40, słusznie zwrócił uwagę na to, że w reportażu przedstawiono nieprawdę, która po dotarciu do widzów, może doprowadzić do sytuacji, w których narażeni oni będą na niepotrzebne i być może nawet duże wydatki.
W reportażu jednego z najpopularniejszych programów informacyjnych w Polsce padło wyraźne stwierdzenie, że w związku z rezygnacją z nadawania analogowego sygnału telewizji naziemnej i przejście na cyfrowy (DVB-T), stosowane dotychczas anteny trzeba wyrzucić i kupić specjalne, przeznaczone do odbioru telewizji cyfrowej."
http://pclab.pl/news49861.html
http://www.wykop.pl/ramka/1141397/klamstwo-tvp-dot-cyfrowej-telewizji-naziemnej
Rafał_Sz
18-05-2012, 06:50
I tak pójdą z torbami. :)
Najs! Odbieram dvb-t na gwozdziu, ide go opatentuje i natrzepie kasy dzieki darmowej reklamie w TVP :D
Nie skomentuję tego, bo mi się tylko inwektywy na usta cisną.
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 12:12
mysle, ze to moze tez zalezec od miejsca odbioru... lub innych nieznanych mi czynnikow
na antenie siatkowej nie lapalem absolutnie nic z cyfrowej naziemnej - w sumie to olalem, bo i tak mam cyfre, ale dostalem za free taka (http://allegro.pl/tva-502-vivanco-antena-zewnetrzna-analog-cyfra-i2353781074.html)antene jako prezent od osoby pracujacej u producenta i nagle lapie wszystkie mux'y
kabel ten sam, miejsce zamontowania anteny rowniez... skoro teoretycznie nic nie trzeba wymieniac, to jednak jakis powod musi byc ze po wymianie anteny jest lepiej, czyli mam szanse cos odebrac....
tak sobie tylko gdybam
Nie wychylaj się chłopie bo zaraz okazać sie może że jesteś w zmowie w TVP i producentami anten.
Wiadomo przecież że internetowi fachowcy wiedzą lepiej - zawsze i wszędzie ;)
Art Erie
18-05-2012, 12:25
mysle, ze to moze tez zalezec od miejsca odbioru... lub innych nieznanych mi czynnikow
na antenie siatkowej nie lapalem absolutnie nic z cyfrowej naziemnej - w sumie to olalem, bo i tak mam cyfre, ale dostalem za free taka (http://allegro.pl/tva-502-vivanco-antena-zewnetrzna-analog-cyfra-i2353781074.html)antene jako prezent od osoby pracujacej u producenta i nagle lapie wszystkie mux'y
[...]
Antena z linku to "Yagi", czyli antena kierunkowa; posiada większy zasięg (czułość), ale też mniejszy kąt "widzenia". Dlatego masz lepszy odbiór MUX'ów połozonych w większej odległości. U siebie na Yagi ( innej niż Twoja ) łapię bezproblemu sygnał z Poznania (200km).
Jako, że babci coś takiego zamierzam zakupić, poczytałem nieco po forach.
Pisali tam, że siatkowe szerokopasmowe anteny się nie nadają i trzeba je wymienić. W zależności od miejsca też może istnieć konieczność wymiany na nowszą z większym zyskiem itp. Generalnie jak co wymieniać to kabel, bo taki jak wisi za oknem 10 lat to już swoje przeszedł i pisali żeby o ile antena ma jakieś zewnętrzne elektroniczne bebechy to je zastąpić nowszymi i wewnętrznymi. Cokolwiek to znaczy.
Na androida jest nawet taka aplikacja , która na podstawie Twojej pozycji pokazuje jakie nadajniki masz w okolicy. Czarno na białym.:)
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 12:52
wg tej aplikacji nastawialem antene
DVB-T finder sie wabi. druga to "wyszukiwacz anten"
rychu_cmg
18-05-2012, 13:11
Mieszkam prawie 80 km do Trzeciewca i bez problemów odbieram TV cyfrową na starej siatkowej antenie ze wzmacniaczem za 7 zł z siłą sygnały i jakością 95-100%
grudzinsky
18-05-2012, 15:43
Nie dosc, ze na zwyklej antenie mozna ogladac telewizje cyfrowa to mozna takze ogladac ja w jakosci HD o ile mamy tuner i tv HD :)
przejscie z analoga na cyfre przerabialem 3 lata temu w Szkocji i fakt, ze wtedy namawiali ludzi na kupno tunerow do cyfrowej telewizji, ale nie kazali kupowac nowych anten ;)
kilka miesiecy temu zanim zmienilem kraj, zamowilem sobie najzwyklejszego druciaka w sklepie i jak mi fachura montowal to sie go zapytalem czy HD tez bede mial, no i mialem...
cos mi sie wydaje, ze ktos dostal w lape zeby taki komunikat wydac ;)
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 15:55
cos mi sie wydaje, ze ktos dostal w lape zeby taki komunikat wydac ;)
ze tak sie spytam - czy uwazasz, ze ja rowniez dostalem w lape w zwiazku z tym co napisalem wczesniej?
U jedengo dziala, u innego nie - po co tak generalizowac?
i zeby nie bylo - w domu na mazurach kolo Pasymia odbieram na siatkowej...
Jako, że babci coś takiego zamierzam zakupić, poczytałem nieco po forach.
Pisali tam, że siatkowe szerokopasmowe anteny się nie nadają i trzeba je wymienić. W zależności od miejsca też może istnieć konieczność wymiany na nowszą z większym zyskiem itp. Generalnie jak co wymieniać to kabel, bo taki jak wisi za oknem 10 lat to już swoje przeszedł i pisali żeby o ile antena ma jakieś zewnętrzne elektroniczne bebechy to je zastąpić nowszymi i wewnętrznymi. Cokolwiek to znaczy.
Na androida jest nawet taka aplikacja , która na podstawie Twojej pozycji pokazuje jakie nadajniki masz w okolicy. Czarno na białym.:)
Antena siatkowa będzie się sprawdzać słabo, ale działać powinno, jeśli jest się blisko nadajnika. Jeszcze kwestia tego, czy owa antena obejmuje kanały, na których są muxy DVB-T.
Warto natomiast pozbyć się wszelkich wzmacniaczy, bo tylko przeszkadzają, zamiast pomagać.
Nie dosc, ze na zwyklej antenie mozna ogladac telewizje cyfrowa to mozna takze ogladac ja w jakosci HD o ile mamy tuner i tv HD
I o ile ktoś to HD nadaje, a tego obecnie nikt nie robi (chyba, że gdzieś jeszcze jest TVN HD). Sam tuner i telewizor nie wystarczą, nie wprowadzaj w błąd.
mariaczi666
18-05-2012, 18:43
A ja od ponad 5 lat nie oglądam TV w ogóle, nawet nie mam odbiornika, ani jednego w całym domu. Leżenie/siedzenie przed ekranem to strata czasu, pranie mózgownicy, narażanie się na nerwy (oglądając politykę) i dawanie się naciągnąć na podobne wynalazki opisane w tym wątku.
Pozdrawiam żyjących w trzeźwości*!
*telewizyjnej
A ja od ponad 5 lat nie oglądam TV w ogóle, nawet nie mam odbiornika, ani jednego w całym domu. Leżenie/siedzenie przed ekranem to strata czasu, pranie mózgownicy, narażanie się na nerwy (oglądając politykę) i dawanie się naciągnąć na podobne wynalazki opisane w tym wątku.
Pozdrawiam żyjących w trzeźwości*!
No nie wiem czy jest się czym chwalić… normalnie człowiek ogląda to co chce, lubi. Jak kupujesz chleb z jednej piekarni i stwierdzasz, że przestał Ci smakować, to przestajesz jeść chleb w ogóle? Osobiście wolę zmienić piekarnię. ;)
Żadna skrajność nie jest dobra. A w tym przypadku wystarczy tylko trochę własnej woli i pomyślunku… Nie wszystkie telewizje, nie każdy program jest zły.
Ale wątek chyba nie jest o tym czy ktoś ogląda telewizję… :-?
Ooo... przed sekundą reporterka Wiadomości podała w swoim materiale, że wystarczy dekoder DVB-T i zwykła antena.
RobertMiernik
18-05-2012, 21:08
Zwykle wystarczy zwykła, szczególnie jeśli się mieszka niedaleko, niestety sygnał cyfrowy ma dużo większe wymagania od analogowego, u znajomego pod Rzeszowem też stara antena nie dawała rady a po zmianie śmiga bez problemów.
Na pewno nadużyciem jest stwierdzenie, że potrzebna jest inna, bo w domyśle jest 'zawsze', jednak 'czasem' wymiana będzie jedynym wyjściem.
Bez komisji śledczej się nie obejdzie. :shock:
Zwykle wystarczy zwykła, szczególnie jeśli się mieszka niedaleko, niestety sygnał cyfrowy ma dużo większe wymagania od analogowego, u znajomego pod Rzeszowem też stara antena nie dawała rady a po zmianie śmiga bez problemów.
Nie ma większych wymagań. Ja w Rzeszowie odbieram na patyku długości 20 cm wszystkie MUXy. Ważnie jest tylko aby antena była ustawiona do odbioru w polaryzacji poziomej. Poza tym, w starych instalacjach antenowych można znaleźć zwrotnice, które nie obsługują kanałów przeznaczonych na MUXy (w moim wypadku, np MUX2 nie był w domu przez odbiornik widziany, bo akurat zwrotnicę miałem do 6o kanału, a MUX2 jest na 61). Poza tym brużdżą często wzmacniacze antenowe.
RobertMiernik
18-05-2012, 22:22
Może miał jakieś wzmacniacze na starej antenie, tego nie wiem, w każdym razie zaczęło działać dopiero po zmianie anteny. Zwrotnic żadnych na pewno nie miał, bo w domku mieszka, więc żadnych azartów nie miał, tylko antenkę i trochę (niestarego) kabla. Nie sądzę też, żeby ją zamontował odwrotnie, więc polaryzacja też raczej odpada...
Może miał jakieś wzmacniacze na starej antenie, tego nie wiem, w każdym razie zaczęło działać dopiero po zmianie anteny. Zwrotnic żadnych na pewno nie miał, bo w domku mieszka, więc żadnych azartów nie miał, tylko antenkę i trochę (niestarego) kabla. Nie sądzę też, żeby ją zamontował odwrotnie, więc polaryzacja też raczej odpada...
Aby mieć zwrotnicę to wystarczy mieć więcej niż jedną antenę, chyba, że ktoś lubi bawić się w podmianę kabli w zależności, który program ogląda. Ja na ten przykład miałem 3 anteny.W Rzeszowie na jednej zwykłej antenie, nawet jak się ją skieruje na Baranówkę, ciężko odebrać wszystkie kanały, raz że są w różnych polaryzacjach nadawane(najczęściej w poziomej), a dwa, że różne pasma. Natomiast jak jest jedna antena to najczęściej jakaś nędzna siatkowa szerokopasmówka ze wzmacniaczem.
RobertMiernik
19-05-2012, 00:18
Natomiast jak jest jedna antena to najczęściej jakaś nędzna siatkowa szerokopasmówka ze wzmacniaczem.
MejbiMejbi, fakt że nie działało pozostaje ;>
(Przy braku problemów ze 'zwykłą' telewizornią...)
Na pewno nadużyciem jest stwierdzenie, że potrzebna jest inna, bo w domyśle jest 'zawsze', jednak 'czasem' wymiana będzie jedynym wyjściem.
Sygnał cyfrowy de facto ma mniejsze wymagania. Dochodzą jednak dwa czynniki:
1. stare anteny + analogowe wzmacniacze (szczególnie te drugie) nie bardzo chcą działać z DVB-T, które generalnie jest nadawane na wysokich kanałach
2. sygnał DVB-T jest często nadawany z mniejszą mocą, więc na antenie, która "coś tam" łapała i ratowała się wzmacniaczem jest kibel.
Analogowa TV była nadawana w dwóch pasmach - VHF (TVP1) i UHF (cała reszta), stąd i układy antenowe były robione tak, żeby obejmować oba pasma przy minimalnej ilości anten. DVB-T jest tylko w UHF, więc i wymagania odnośnie anten są nieco inne.
Oba punkty są niezależne od siebie i, jak zwykle w przypadku propagacji, każdy przypadek trzeba rozpatrywać oddzielnie.
Kabla bym w to nie mieszał - jeśli jest miedziany i izolacja jest nienaruszona, to nie ma problemu.
Czyli jest tak że:
w materiale nie dopowiedziano że czasem stara antena może wystarczyć
a spec internetowy nie zaznaczył że czasem ta stara nie działa , ale rozpętuje krucjatę "przeciw" bo u niego działa :D - niezłe
Oba punkty są niezależne od siebie i, jak zwykle w przypadku propagacji, każdy przypadek trzeba rozpatrywać oddzielnie.
Tu się zgodzę, bo to u jednego działa u innego nie musi. Jeśli chodzi o kabel antenowy to cześć jest stalowych miedziowanych i one działają pod warunkiem że są dobrej jakości , a nie te sprzedawane na aukcjach w cenie 30zł/ 100m. Jeśli ktoś szuka wzmacniacza do anteny (zwanej popularnie płytkami) to polecam serie LNA.. one maja atesty są ekranowane i działają. Inne chińskie (gó....) płytki nie mają atestów, nie mają czasem wszystkich elementów, nawet czasem się zdarzy, że działają, pod warunkiem, że je się dobrze "wkręci", bo już różna cuda widziałem.
Niestety do tych wzmacniaczy jest potrzebny zasilacz, który jest najczęściej zrobiony przez zółte rączki i on też nie trzyma żadnych parametrów, powodując wycięcie kanałów DVBT. Czasem wymiana na inny powoduje "powrót" kanałów DVBT.
Co do samych anten to Yagi mają duży zysk, ale są bardzo kierunkowe, czyli trzeba je dobrze ustawić. Na "siatkach" działa, ale nie sprawdzałem na większą odległość jak 50km od nadajnika.
Swoją drogą, dzień później w Wiadomościach było sprostowanie z informacją, że stare anteny też będą działać.
poki temat jest goracy - jak to jest z dekoderami? Kupic najtanszy, czy mocniej zainteresowac sie tematem i poczytac opinie?
Bedzie uzywany w Warszawie, gdzie obstawiam, ze zasieg jest calkiem ok (dodam, ze w Bialymstoku, przy jakims nowym LG LCD wystarczyl 2m kabel bez anteny). Dekoder bedzie uzywany ze starym telewizorem kineskopowym raczej rzadko - jakies wiadomosci, ew. meczyk w czasie Euro ;)
rychu_cmg
22-05-2012, 22:56
poki temat jest goracy - jak to jest z dekoderami? Kupic najtanszy, czy mocniej zainteresowac sie tematem i poczytac opinie?
Bedzie uzywany w Warszawie, gdzie obstawiam, ze zasieg jest calkiem ok (dodam, ze w Bialymstoku, przy jakims nowym LG LCD wystarczyl 2m kabel bez anteny). Dekoder bedzie uzywany ze starym telewizorem kineskopowym raczej rzadko - jakies wiadomosci, ew. meczyk w czasie Euro ;)
Mecze Euro będzie można oglądać za darmo przez internet na ITVP. Jak chcesz używać TV rzadko to już lepiej kupić tuner USB pod laptopa.
Khyhy, właśnie się dowiedziałem, że mój telewizor ma dekoder DVB-T. Czyli że co mam podłączyć, żeby działało? Zwykły kabel ucięty na końcu (w sensie bez anteny)?
rychu_cmg
22-05-2012, 23:10
Khyhy, właśnie się dowiedziałem, że mój telewizor ma dekoder DVB-T. Czyli że co mam podłączyć, żeby działało? Zwykły kabel ucięty na końcu (w sensie bez anteny)?
Dekoder DVB-T nie oznacza, że będziesz mógł oglądać TV cyfrową w Polsce. Musi być jeszcze obsługa MPEG4. Podaj model Twojego TV to zweryfikujemy.
Mecze Euro będzie można oglądać za darmo przez internet na ITVP. Jak chcesz używać TV rzadko to już lepiej kupić tuner USB pod laptopa.
dla mnie spoko, ale co jesli dziewczyna zechce poogladac TV? Chyba jednak wolalbym taki podlaczany do TV
rychu_cmg
22-05-2012, 23:20
dla mnie spoko, ale co jesli dziewczyna zechce poogladac TV? Chyba jednak wolalbym taki podlaczany do TV
Do kineskopowego wystarczy tuner podłączany przez EURO za kilkanaście złotych z Allegro, tylko upewnij się, że ma MPEG4 bo swego czasu można było tanio kupić tunery, które odbierały sygnał za naszej zachodniej granicy (inne kodowanie)
Dekoder DVB-T nie oznacza, że będziesz mógł oglądać TV cyfrową w Polsce. Musi być jeszcze obsługa MPEG4. Podaj model Twojego TV to zweryfikujemy.No właśnie z tego co się dowiedziałem, to ma... Soniacz KDL-32NX500.
Generalnie telewizji nie mamy (w sensie żadnej platformy cyfrowej), telewizor jest używany, żeby na dziecku bajkę włączyć, na PS3 pograć i czasem jakiś film na DVD/BD obejrzeć.
na dziecku bajkę włączyć
Nowatorskie podejście do tematu. ;)
Bo ja taki jestem "niekonfesjonalny". ;-)
Do kineskopowego wystarczy tuner podłączany przez EURO za kilkanaście złotych z Allegro, tylko upewnij się, że ma MPEG4 bo swego czasu można było tanio kupić tunery, które odbierały sygnał za naszej zachodniej granicy (inne kodowanie)
najtansze jakie widzialem, to wydatek nie kilkunastu zlotych, a 70-90...
chyba, ze zle szukam
Ja bym kupował coś z możliwością nagrywania na napęd USB, do stówki spokojnie się znajdzie.
No właśnie z tego co się dowiedziałem, to ma... Soniacz KDL-32NX500.
Generalnie telewizji nie mamy (w sensie żadnej platformy cyfrowej), telewizor jest używany, żeby na dziecku bajkę włączyć, na PS3 pograć i czasem jakiś film na DVD/BD obejrzeć.
Podłączyć kabel od anteny i odpalić wyszukiwanie kanałów. Na samym drucie będzie odbierać tylko jak jesteś dość blisko nadajnika.
Ok, dzięki. Nasuwa mi się kilka dodatkowych pytań.
Co to znaczy dosyć blisko nadajnika? Wg Google Earth, w linii prostej mam do nadajnika mam 41,9 km. Czy to jest blisko, czy daleko?
Czy kabel antenowy nie jest czasem ekranowany?
Czy antena pokojowa spełni zadanie przy takiej odległości?
Czy są jakieś specjalne anteny dachowe?
Moja sytuacja wygląda tak, że z każdego pokoju w domu z gniazdka antenowego kabel biegnie na strych i wszystkie kable zbiegają się w jednym miejscu. Z tamtego miejsca mam relatywnie proste wyjście na dach. Tylko że jeżeli musiałbym coś na tym dachu/kominie wieszać, to wolałbym chyba talerz i jakąś N-kę. Generalnie decyzja zapadła jeżeli chodzi o montaż anteny satelitarnej, ale się nie mogę zebrać, żeby to zrobić (tak bardzo nam tej telewizji brakuje, jak widać ;-) ) Więc tak sobie pomyślałem, że zanim się zbiorę z satelitą, to mógłbym coś z powietrza złapać tymczasowo tym bardziej, że telewizor się nadaje. A dziecko mogłoby już sobie dobranocki oglądać. Ale tylko, jeżeli nie będzie to wymagało jakichś zabiegów. Czy np. podłączenie telewizora do gniazdka, z którego kabel idzie na strych i tam się kończy da jakiś efekt (w sensie kabel od telewizora do gniazda, plus kabel w ścianie by działały jak antena)? Czy Antena pokojowa się sprawdzi? Tylko te dwie możliwości dopuszczam jako rozwiązanie tymczasowe.
Ad. 1 - raczej daleko, szczególnie jeśli po drodze są przeszkody.
Ad. 2 - jest, nie bez powodu pisałem o odbieraniu na drucie ;)
Ad. 3 - wątpię, ale spróbować można. Zależy tez z jaką mocą jest nadawany sygnał z 'Twojego" nadajnika (Radom to czasem nie bierze z Raszyna?)
Ad. 4 - takie same jak do TV analogowej.
Wykorzystanie kabli biegnących w ścianie jako anteny odpada, właśnie dlatego, że są one ekranowane.
Hmm... Po drodze nie ma przeszkód, jest otwarty teren. Wersja z drutem raczej odpada, a nie chce mi się włazić na dach, żeby jakąś antenę montować. MUX1 i MUX2 najbliżej są w Przysusze. No nic. Chyba sobie dam spokój. Przyjdzie moment to jakąś telewizję z prawdziwego zdarzenia się założy i tyle... Dzięki za info.
Ok, dzięki. Nasuwa mi się kilka dodatkowych pytań.
Co to znaczy dosyć blisko nadajnika? Wg Google Earth, w linii prostej mam do nadajnika mam 41,9 km. Czy to jest blisko, czy daleko?
To zależy od ukształtowania terenu i mocy nadajnika. Ja mam 33i na 4 piętrze odbieram na kikucie.
Wyznacz sobie profil terenu (czy po drodze nie ma żadnych wzniesień).
http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html
Czy kabel antenowy nie jest czasem ekranowany?
Czy antena pokojowa spełni zadanie przy takiej odległości?
Czy są jakieś specjalne anteny dachowe?
Moja sytuacja wygląda tak, że z każdego pokoju w domu z gniazdka antenowego kabel biegnie na strych i wszystkie kable zbiegają się w jednym miejscu. Z tamtego miejsca mam relatywnie proste wyjście na dach. Tylko że jeżeli musiałbym coś na tym dachu/kominie wieszać, to wolałbym chyba talerz i jakąś N-kę. Generalnie decyzja zapadła jeżeli chodzi o montaż anteny satelitarnej, ale się nie mogę zebrać, żeby to zrobić (tak bardzo nam tej telewizji brakuje, jak widać ;-) ) Więc tak sobie pomyślałem, że zanim się zbiorę z satelitą, to mógłbym coś z powietrza złapać tymczasowo tym bardziej, że telewizor się nadaje. A dziecko mogłoby już sobie dobranocki oglądać. Ale tylko, jeżeli nie będzie to wymagało jakichś zabiegów. Czy np. podłączenie telewizora do gniazdka, z którego kabel idzie na strych i tam się kończy da jakiś efekt (w sensie kabel od telewizora do gniazda, plus kabel w ścianie by działały jak antena)? Czy Antena pokojowa się sprawdzi? Tylko te dwie możliwości dopuszczam jako rozwiązanie tymczasowe.
Dużo odpowiedzi znajdziesz na forum emitela:
http://forum.emitel.pl/
jeśli chcesz tylko na 1 gniazdku coś odbierać to faktycznie zwykła yagi typu dipolowskiej A1610 + drut porządny do domu i wio. jeśli chcesz to zrobić trochę "szerzej" to jednak wzmacniacz przy rozdzielaniu sygnały będzie potrzebny.
edyta
mam w robocie takie coś http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_11-elementowa_dipol_11-21-69_A1112.htm - 25 km do nadajnika i nie ma problemu. 100% sygnału cały czas.
Splitter aktywny i po sprawie
Splitter aktywny i po sprawie
bez sensu
zwrotnica na maszcie + antena radiowa + wzmacniacz masztowy regulowany + separator (na dole) + rozgałęźnik indukcyjny na poddaszu.
po co wzmacniać syf z kabla jak można to zrobić na maszcie ?
edyta
zasilacz 12v 100mA no i ile potrzeba gniazdek końcowych
ceny: 14+20+30+5+15
zasilacz 10pln
A po wuj się tak bawić? Kabel z anteny na strych, tam splitter aktywny i dalej do pokoi. Ew. owy splitter w puszce przy maszcie. Kabla tyle, co kot napłakał. Jedno urządzenie, załatwiające wszystkie problemy, zasilane po kablu sygnałowym z zasilacza 12V gdzieś w domu. Żadne wzmacniacze, bo one tylko przeszkadzają przy sygnale cyfrowym.
Poza tym co to jest "syf z kabla"? Jak masz przyzwoity kabel, to jedynym "syfem" jest tłumienie...
hehehe
no mozna i tak
po prostu na początku masz inny SNR (lepszy )niż na końcu kabla. dodatkowo jeśli po drodze coś sieje to też to wzmacniasz. jedno i drugie wyjście jest ok. wolałbym moje :) również dlatego, że wzmacniaczo-rozdzielacze :D są po prostu droższe. taka instalacja wraz z antenami (bez masztu i gniazdek) bez problemu zamknie się w 150 pln (z kablami w rozsądnej długości i innymi drobiazgami)
Splitter aktywny kosztuje poniżej stówki, bez jaj. Np. http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_masztowy_dvb-t_ab012_terra_22_db_dc_5v-12v__R82004.htm
Twoja instalacja ma tą wadę, że jak któryś klocek nie ma liniowej charakterystyki w całym kanale, to znacznie wzrośnie BER i mogą być niespodzianki. To, co sprawdzało się w analogu, nie zawsze sprawdzi się w cyfrze.
nie no - spoko
jedno i drugie jest git
nowe wzmacniacze masztowe są bardzo ok i są projektowane z myślą o TV cyfrowej
twoje jest łatwiejsze w aplikacji (mniej klocków) moje bardziej elastyczne i tańsze
nie zmienia to faktu, że antena powinna dawać wystarczającą jakość sygnału, żeby nie trzeba z nim kombinować, wzmacniacz ma tylko równoważyć stratę na zwrotnicy (3dB), kablach, złączach (3-6 dB), rozgałęźniku (3-12 dB) i gniazdku (1-3dB)
Nie do końca tak jest, aby kupić coś co będzie działało musi on mieć nie tylko MPEG-4 a dodatkowo fonię EAC3, co nie każdy z aledrogo ma. Jeśli nie ma fonii EAC3 to może się okazać , że po jakimś czasie przestanie "gadać" i zamiast tanio będzie drogo, bo trzeba kupić następny. Wypadało by aby miał wyjście HDMI, bo te bez wyjść HDMI mogą nie odbierać kanałów HD, nie mówię że wszystkie ale cześć z nich tak ma.
W kineskopowym tv HDMI nie jest potrzebne, ale jak nasz podłączą do "lesiejszej" tv, to oby nie było rozczarowanie że nie ma obrazu, bo kanał w HD.
Co do wzmacniaczy to ja polecam rozgałęziacz ze wzmacniaczem AWS-144, wystarczy nie mówiąc już o wzmacniaczach Terra, czy Alcad. Nie polecam pakować pseudo wzmacniaczy do anten, bo to robi czasem odwrotny efekt. Zamiast lepiej jest gorzej.
http://allegro.pl/dekoder-dvb-t-mpeg-4-hd-e-ac3-cabletech-urz0090-i2345494668.html
takie cos nada sie? Ma wszystko, co niezbedne?
Nadaje się, ale ma kiepski pilot. Podłączałem już kilkanaście sztuk. Sam osobiście wolę http://allegro.pl/wiwa-hd-50-tuner-dvb-t-player-recorder-gw-zwrotu-i2337692155.html. Są w różnych wykonaniach i ma mocniejszy pilot. Musisz pamiętać że to wszystko chińskie rączki robią więc jakość ich jest.... taka jaka jest.
Nadaje się, ale ma kiepski pilot. Podłączałem już kilkanaście sztuk. Sam osobiście wolę http://allegro.pl/wiwa-hd-50-tuner-dvb-t-player-recorder-gw-zwrotu-i2337692155.html. Są w różnych wykonaniach i ma mocniejszy pilot. Musisz pamiętać że to wszystko chińskie rączki robią więc jakość ich jest.... taka jaka jest.
ciekawie wyglada ta WIWA, zdecydowanie na plus, ze praktycznie nie bedzie widoczna. Tylko martwi mnie ten odbiornik do pilota - latwo moze sie zawieruszyc... I jak z lapaniem fal z pilota?
Odbiornik od pilota kleisz na przód tv na taśmę, która jest na wyposażeniu. Odbiornik jest zrobiony na kablu poprzez wtyk do tunera, ale jeśli chodzi o "łapanie fal" z pilota nie ma problemu. Ma też i wady , jak tv ma "ciężkie" dojście do gniazda to wszystko wisi w gnieździe. Zawsze zostaje jeszcze zakup wersji 85 lub 90, są to wersje "skrzynkowe" i przez kable euro podłączysz, do tego w 90 masz zegarek. We wszystkich można nagrywać, można też odtwarzać filmy. Soft jest na stronie na stronie. Podłączyłem tunerów dość dużo różnych typów, ale Wiwa mi najbardziej podchodzi.
Tu jest opis co i jak: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=61903#p61903
Nie do końca tak jest, aby kupić coś co będzie działało musi on mieć nie tylko MPEG-4 a dodatkowo fonię EAC3, co nie każdy z aledrogo ma. Jeśli nie ma fonii EAC3 to może się okazać , że po jakimś czasie przestanie "gadać" i zamiast tanio będzie drogo, bo trzeba kupić następny. Wypadało by aby miał wyjście HDMI, bo te bez wyjść HDMI mogą nie odbierać kanałów HD, nie mówię że wszystkie ale cześć z nich tak ma.
W kineskopowym tv HDMI nie jest potrzebne, ale jak nasz podłączą do "lesiejszej" tv, to oby nie było rozczarowanie że nie ma obrazu, bo kanał w HD.
Co do wzmacniaczy to ja polecam rozgałęziacz ze wzmacniaczem AWS-144, wystarczy nie mówiąc już o wzmacniaczach Terra, czy Alcad. Nie polecam pakować pseudo wzmacniaczy do anten, bo to robi czasem odwrotny efekt. Zamiast lepiej jest gorzej.
Fonia E-AC3 (DD+) jest póki co przez nadawców traktowana na zasadzie zgniłego jaja, bo mało jest dekoderów z tym standardem (ministerialne wymagania na odbiornik pojawiły się dość późno) - w TVP1 jest jako trzecia ścieżka, obok MPEG i AC3, w TVN chyba podobnie, jeśli w ogóle. Dużo wody w Wiśle upłynie, zanim stanie się ona fonią podstawową, a co dopiero jedyną, do tego czasu tani wynalazek zdąży się zamortyzować albo rozpaść i wystarczy go zastąpić kolejnym tanim wynalazkiem ;) Poza tym mówimy o kwotach rzędu kilkunastu złotych.
EDIT: Wiwa HD-90 albo HD-100 całkiem fajny sprzęt, małe, niedrogie, robi to co powinno i jeszcze trochę.
W tamtym roku puścili mecz z fonią EAC3, więc jakieś przymiarki robili. Było to 1 raz, ale... Sądzę że z fonią EAC3 jest tak jak kiedyś z nicamem, wszyscy byli przeciw, a do dziś wszyscy tak nadają. Lepiej te 20-30zł dołożyć niż się zastanawiać czy później nie przestanie gadać.
Dystrybutorzy tunerów DVBT zamówili w Chinach dość duża partię tych bez EAC3 i teraz pchają je na rynek, za cenę odzyskania kasy, dlatego taki jest wysyp. Przy okazji stemplują na nich, że nie ma zwrotu z powodu nie spełniania warunków jakie ustaliło ministerstwo.
Zarówno Wiwa jak i ten Cablotech mają fonię EAC3.
kupilem wiwe HD-100, podlaczylem, niby dziala. Pisze niby, bo nie znajduje sygnalu... Fakt, nie mam anteny, ale w prostej linii do najbliszego nadajnika (Palac Kultury i Nauki) mam jakies 3,5-4km...
Probalem z kablem, drutem, nawet srubokretem...
Robie cos zle?
podłącz chociaż najprostszą pokojową żeby sprawdzić, tam masz moce po 2-3 KW (na normalnych nadajnikach do 100 KW)
edyta
nie masz w mieszkaniu czasem jakiejś anteny zbiorczej ?
w bloku raczej nie ma (w mieszkaniu ma 3 gniazdka, musze posprawdzac). Sam dekoder jest ok, ostatecznie wyladowal u ciotki kilka km dalej (ale jest antena zbiorcza) - wszystko ok, jakosc sygnalu 100%, sila 60-70%
Nadajnik na Pałacu to obecnie tylko doświetlenie centrum i nadaje z małą mocą, głównym nadajnikiem warszawskim jest Raszyn.
Odgrzebię wątek.
Kupiłem dzisiaj w MM jakąś antenę pokojową. THOMSON ANT957 jeżeli to ma jakieś znaczenie... Ustawiłem w kierunku masztu z nadajnikami, podłączyłem do telewizora, do prądu, zapodałem w TV autosearch i... Dupa... Znajduje 9 usług, ale to jest ch... wie co. Jakiś Nickeloden Test, Comedy Central Test, Kino Polska Test, Polsat Film Test, Polsat News Test, Polsat Sport Extra Test, Polsat Sport Test, TVP Seriale Test. Wszystkie kanały zakodowane i nie można ich rozkodować. Co to jest? O co z tym biega, może mi ktoś wyjaśnić, jak krowie na granicy? Tego nie ma w żadnym multipleksie.
Odgrzebię wątek.
Kupiłem dzisiaj w MM jakąś antenę pokojową. THOMSON ANT957 jeżeli to ma jakieś znaczenie... Ustawiłem w kierunku masztu z nadajnikami, podłączyłem do telewizora, do prądu, zapodałem w TV autosearch i... Dupa... Znajduje 9 usług, ale to jest ch... wie co. Jakiś Nickeloden Test, Comedy Central Test, Kino Polska Test, Polsat Film Test, Polsat News Test, Polsat Sport Extra Test, Polsat Sport Test, TVP Seriale Test. Wszystkie kanały zakodowane i nie można ich rozkodować. Co to jest? O co z tym biega, może mi ktoś wyjaśnić, jak krowie na granicy? Tego nie ma w żadnym multipleksie.
To jest MUX4, w którym Polsat testuje telewizję mobilną. Kiedyś na tym muxie był Polsat HD.
No dobra, a czemu nie odbiera MUX2 i 3? Siłę sygnału pokazuję bdb, jakość sygnału skacze od niskiej do bardzo wysokiej.
przecież ci napisali, że na pokojowej może być cienko
No dobra, ja wiem. Generalnie tego się spodziewałem. Wziąłem tę antenę, bo mam możliwość ją zwrócić w przeciągu 14 dni. Po prostu mnie zdziwiło że to, co złapałem nie pasuje do żadnego multipleksu. No i przecież skądś to musi lecieć. Wiem tylko o dwóch nadajnikach w okolicy Radomia. Raszyn i Przysucha. Antena wykierowana w którykolwiek z tych kierunków nie łapie ani MUX2 ani MUX3, łapie za to te dziwne stacje, niby MUX4. Myślałem, że może coś źle robię, ale widocznie gdzieś musi być jakiś inny nadajnik, bliżej mnie, skoro łapię jego sygnał w dowolnej orientacji anteny, z którego nadawany jest ten sygnał testowy. Chyba, że się mylę.
Możliwe, że Polsat używa do tego masztów komórkowych Plusa, żeby zrobić jakieś lokalne pokrycie - pewien nie jestem, zgaduję, ale skoro nie łapiesz MUX2 (100 kW z Raszyna), a łapiesz polsatowe testy, to nic innego mi do głowy nie przychodzi.
kup antenkę yagi, nie musisz jej na dach wywalać - jak nie masz przeszkód terenowych to spokojnie może wisieć na elewacji a jeśli nie masz blacho-dachówki to można zaryzykować i poddasze.
"W reportażu jednego z najpopularniejszych programów informacyjnych w Polsce padło wyraźne stwierdzenie, że w związku z rezygnacją z nadawania analogowego sygnału telewizji naziemnej i przejście na cyfrowy (DVB-T), stosowane dotychczas anteny trzeba wyrzucić i kupić specjalne"
Nareszcie wiadomo, na czym polega "misja" TVP.
"W reportażu jednego z najpopularniejszych programów informacyjnych w Polsce padło wyraźne stwierdzenie, że w związku z rezygnacją z nadawania analogowego sygnału telewizji naziemnej i przejście na cyfrowy (DVB-T), stosowane dotychczas anteny trzeba wyrzucić i kupić specjalne"
Nareszcie wiadomo, na czym polega "misja" TVP.
Kopiesz trupa, już pisałem, że następnego dnia było sprostowanie (również w głównym wydaniu).
Widzę, że w tym wątku można też zapytać o dekodery i anteny.
Potrzebuję zestaw do odbioru DVB-T. Bez wodotrysków, nie potrzebuję nagrywania ani odtwarzania z USB ale fajnie by było żeby miał HDMI (TV z HD 720)
Do tego jakaś antena. Raczej pokojowa. Do nadajnika mam jakieś 4km bez przeszkód (nadajnik widzę z balkonu).
Fajnie by było, żeby zestaw był jak najtańszy, ale nie jakiś badziew. Widzę, że chwalicie WIWA HD50. W sumie jest OK (z wodotryskami) ale może coś tańszego (bez wodotrysków) i równie dobrego też się znajdzie?
Nikt nic nie doradzi? Może przenieść to pytanie "do wszystko o RTV"
WIWA może być, może być też Ferguson T65/55. Antena dowolna, jeśli masz w miarę blisko do nadajnika. Kierunkowa polecana tylko w przypadku słabego sygnału.
Potwierdzam, jak kolego powyżej, Wiwa masz w niej nagrywanie i odtwarzacz filmów wyjście HDMI. jest też wersja na wtyk pod samo euro. Nie kupuj dekodera co nie ma wyjścia HDMI bo może byc problem z odtwarzaniem kanałów HD.
Ale mnie właśnie nie zależy na nagrywaniu i odtwarzaniu. Potrzebuję tylko HDMI i HD. No ale jak i tak muszę wydać min ok 100 zł to kupię najmniejszą WIWA, ale jak ktoś poleci coś powiedzmy do 50-60 zł z samym HD i HDMI oraz w miarę niezawodne, to chętnie to wybiorę.
Kupienie odtwarzacza bez tych funkcji może być trudne - wszystkie tanie produkty oparte są na tych samych chipach, które taką funkcjonalność oferują.
Ale mnie właśnie nie zależy na nagrywaniu i odtwarzaniu. Potrzebuję tylko HDMI i HD. No ale jak i tak muszę wydać min ok 100 zł to kupię najmniejszą WIWA, ale jak ktoś poleci coś powiedzmy do 50-60 zł z samym HD i HDMI oraz w miarę niezawodne, to chętnie to wybiorę.
Zadaj pytanie na emitelu -> http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36
Tabela z tunerami: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=893
Kupienie odtwarzacza bez tych funkcji może być trudne - wszystkie tanie produkty oparte są na tych samych chipach, które taką funkcjonalność oferują.
Dzięki za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło. W takim razie nie ma co cudowac.
Zadaj pytanie na emitelu -> http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36
Tabela z tunerami: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=893
Super! Dzięki za linki. Na pewno się przydadzą
Wysłane z telefonu
podłączę się trochę pobocznie :)
czy ktoś wie gdzie można kupić antenę FM 5 lub 7 elementową ?
kurcze patrzyłem u dipola nawet3 elementowych nie mają i nie mam za bardzo pomysłu.