PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa na śluby

artuss811
18-05-2012, 06:15
Witam.
Zanoszę się z zamiarem zakupu lampy, na razie skupiam mocno uwagę na SB 700, chce jej używać ze sprzętem który mam w stopce no i oczywiście po lampie będzie jeszcze nikkor 85mm f1.8. Ale pytanie podstawowe czy SB-700 będzie wystarczająca do robienia ślubów (kościół, sala, plener) ze sprzętem który posiadam z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Matey3000
18-05-2012, 07:35
Kup SB-400 jest tansza i lepiej wyglada z D5100.

jacek.gold
18-05-2012, 07:43
masz super body i jeszcze lepsze szkło więc na śluby nic więcej nie potrzebujesz
ech...

jacq
18-05-2012, 07:54
nie sprzęt lecz chęć szczera, zrobią z Ciebie.... fotografa ślubnego.

do D5100 SB700 wystarczy, a jeśli zamierzasz fotografować śluby za pieniądze to ... nie rób tego.

elanek
18-05-2012, 08:04
SB700 wystarczy w zupełności.

Matey3000
18-05-2012, 08:14
A co macie do SB-400, razem to taki kompaktowy zestaw. Nawet sie pod suknie PM zmiesci, nie wspominajac o zwinnosci z jaka mozna sie z nim poruszac w tlumie fotografujacej rodziny i znajomych.

artuss811
18-05-2012, 08:29
masz super body i jeszcze lepsze szkło więc na śluby nic więcej nie potrzebujesz
ech...

nie sprzęt lecz chęć szczera, zrobią z Ciebie.... fotografa ślubnego.

do D5100 SB700 wystarczy, a jeśli zamierzasz fotografować śluby za pieniądze to ... nie rób tego.

Kup SB-400 jest tansza i lepiej wyglada z D5100.

Nie no spoko, bo już chciałem kupować SPEEDLITE YN-460 żeby nie przepłacać........... - JAK PANOWIE PROFESJONALIŚCI NIE MIELI NIC CIEKAWEGO DO NAPISANIA TO TRZEBA BYŁO NIC NIE PISAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S pytam o rade czy może zainwestować w inna lampę

artuss811
18-05-2012, 08:43
?

uoweu
18-05-2012, 08:45
Tylko SB-400! Zobacz co o tej lampie myśli Ken Rockwell - niekwestionowany autorytet. http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm

To specjalnie dla niego Nikon wyprodukował body ze spustem po lewej stronie. http://www.kenrockwell.com/Images/me/KR-WAP-1481-pxl.jpg

Nie obrażaj się, Matey3000 chciał Ci dobrze doradzić.

artuss811
18-05-2012, 09:09
Nie obrażaj się, Matey3000 chciał Ci dobrze doradzić.

NO PEWNIE MASZ RACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

słabsza lampa SB400 LP 21 super będzie chodziło z ciemnym szkłem nic więcej nie potrzeba......... szkoda gadać

Zawsze szydzicie z początkujących po to żeby ich zniechęcić do nauki, pewnie wszyscy profesjonaliści z tego forum już w łonie matki wszystko wiedzieli o fotografii cyfrowej (większości przypadków takiej jeszcze nie było ale już wiedzieli) a jak się rodzili to już trzymali w dłoni D4,D700,14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4,85/1.4,sb-900, a jak mieli 10 lat to już pokaźne port folia ślubne.

KOSZMAR!!!
chyba trzeba forum zmienić

P.S nie mam 5 lat i kręconych włosów..... nie lubię jak ktoś robi ze mnie kretyna

Matey3000
18-05-2012, 09:12
Za slaby apart, za slabe szklo, za slaba lampa i za slabe umiejetnosci. Czyli komplet. ;-)

Nikt nie chce Ciebie zniechecic do nauki. Po prostu zacznij od nauczenia sie fotografi, potem kup odpowiedni sprzet, i dopiero zacznij go traktowac jako biznes.
Ty chcesz zaczynac od konca

Moze masz racje.

Zmien forum, bo tu nikt Ci nie da odpowiedzi ktore pasowac beda do Twojego widzimisie.

Edit: Nie urodzilem sie z wiedza, poswiecilem jej czas /choc ciemnia w domu byla wczesniej niz ja/ a sprzet pro kupilem jak zdecydowalem, ze chce na tym zarabiac /znowu/ pieniadze.
Wiesz takie zwykle logiczne myslenie.

jacek.gold
18-05-2012, 09:19
P.S nie mam 5 lat i kręconych włosów..... nie lubię jak ktoś robi ze mnie kretyna

no przepraszam ale sam się o to postarałeś
jeżeli nie znasz możliwości sprzętu to po co się bierzesz za zdjęcia?

kup skalpel i zostań chirurgiem

artuss811
18-05-2012, 09:25
Za slaby apart, za slabe szklo, za slaba lampa i za slabe umiejetnosci. Czyli komplet. ;-)

Nikt nie chce Ciebie zniechecic do nauki. Po prostu zacznij od nauczenia sie fotografi, potem kup odpowiedni sprzet, i dopiero zacznij go traktowac jako biznes.
Ty chcesz zaczynac od konca

Moze masz racje.

Zmien forum, bo tu nikt Ci nie da odpowiedzi store pasowac beda do Twojego widzimisie.

Kolego sympatyczny PROSZĘ CIĘ pokaż mi choć jeden wątek, post gdzie napisałem, ze na początku tej drogi jako fotograf ślubny chce brać KASĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- A kupno lampy to chyba inwestycja w sprzed

a pytanie czy 700 wystarczy było po to ze każdy jak profi to tylko 910 może to i prawda tylko czasem mam wrazenie ze każdy poprostu poleca to co jest NAJ (większe, droższe, cięższe) a czasem nie potrzebne

uoweu
18-05-2012, 09:26
Wybacz, nie sądziłem że chodzi Ci o profesjonalną fotografię. Przy takiej mocy nigdy za wiele i polecam sb-900/910 z jej wielkim palnikiem, szczególnie przy tym ciemnym szkle.

Matey3000
18-05-2012, 09:34
Pytasz o sluby, a nie masz podstawowaj wiedzy.
Reportaz slubny wymaga nakladow sprzetowych, bo masz go zrobic niezaleznie do warunkow.

Redskull
18-05-2012, 09:37
@artuss811

"Ale pytanie podstawowe czy SB-700 będzie wystarczająca do robienia ślubów (kościół, sala, plener) ze sprzętem który posiadam z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi" - GDZIE NAPISAŁEŚ, ŻE IDZIESZ JAKO DRUGI? PODZIĘKOWAŁEŚ ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI, WIĘC TRZYMAJ FASON DO KOŃCA :D

A teraz ode mnie:
-Sprzęt, który posiadasz nie pozwoli Ci być nawet drugim fotografem. Poza tym skoro nie zamierzasz brać pieniędzy to za co kupisz sprzęcicho?
-Nie znasz się nawet na sprzęcie! Pytasz o rady pisząc w między czasie, że zapniesz do D5100 85/1.8. Powiesz mi jak chcesz o zrobić skoro pucha jest bez śrubokręta?
-Na ślubach fotografii się nie nauczysz! Za mało czasu na wszystko. Jeśli nie masz pojęcia o sprzęcie, to pewnie o ekspozycji też nie bardzo.
-SB700 wystarczy w zupełności, pod warunkiem, że kumasz czaczę i wybalansujesz światło zastane z błyskowym co bardzo utrudni Ci kiepska pucha i kiepski słoik
-KUP SOBIE ANALOGA z dobrym negatywem BW, zapnij 85/1.8 i szukaj smaków w kościele czy na przygotowaniach lub plenerze(jako drugi fotograf). Wesele sobie odpuść i dobrze się wyśpij.

Uffff.....przyjmuję podziękowania :P

r_m
18-05-2012, 09:46
zapniesz do D5100 85/1.8. Powiesz mi jak chcesz o zrobić skoro pucha jest bez śrubokręta?

W czym problem? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-85-mm-f-18-g-af-s.html
Oprócz ceny ;)

artuss811
18-05-2012, 09:51
Pytasz o sluby, a nie masz podstawowaj wiedzy.
Reportaz slubny wymaga nakladow sprzetowych, bo masz go zrobic niezaleznie do warunkow.

Kolego z całym szacunkiem, widziałem twoje foty, są niezłe naprawdę, nie kwestionuje twojej profesjonalności, nie mogę się z tobą równać, ale nie chcesz mi powiedzieć ze mam zakupić D4,D700,14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4,85/1.4,sb-900 za koszmarnie duże pieniądze jak dla mnie (mieszkam w Polsce i zarabiam w Polsce), a później myśleć o fotografii ślubnej, bo tak naprawdę nie wiem czy na tyle będę dobry że będę chciał dalej w to brnąć, może po paru ślubach z tym sprzętem (bezpłatnych jako 2 fotograf)+ DOKUPIENIE ODPOWIEDNIEJ LAMPY stwierdzę ze to nie dla mnie ze mi to nie wychodzi, lub wręcz odwrotnie zechce się jeszcze bardziej rozwijać i zmieniać sprzęt na pełen profi.

Sapphiron
18-05-2012, 10:01
bo tak naprawdę nie wiem czy na tyle będę dobry że będę chciał dalej w to brnąć.

W takim razie kup COKOLWIEK... po co się pchać w koszta...

Lucas Z
18-05-2012, 10:08
Kup używkę SB-600, w zupełności ci wystarczy

artuss811
18-05-2012, 10:51
@artuss811

A teraz ode mnie:

-Nie znasz się nawet na sprzęcie! Pytasz o rady pisząc w między czasie, że zapniesz do D5100 85/1.8. Powiesz mi jak chcesz o zrobić skoro pucha jest bez śrubokręta?

cale szczęście kolego że ty się dobrze znasz na sprzęcie co właśnie pokazałeś, ten obiektyw jest z silnikiem, no ale rozumiem TY jesteś profesjonalista TY możesz nie wiedzieć co innego ja marny amator. Ciekawe jak u ciebie jest z ekspozycja jak tam tak mało wiesz o sprzęcie

-Jeśli nie masz pojęcia o sprzęcie, to pewnie o ekspozycji też nie bardzo.

skąd ten wniosek zamieniłeś zemną chociaż jedno słowo na ten temat chcesz mi zrobić jakiś quiz z wiedzy o ekspozycji

Redskull
18-05-2012, 11:14
Uuuuuu widzę, że cFaniak poczuł krew...

Skoro szkoda Ci hajsu na lampę, to myślałem, że również w temacie obiektywu chcesz d**e szkłem obetrzeć i myślisz o wersji "D". Dostałeś kilka innych "rad" ode mnie szkoda, że uwaliłeś sobie na głowę tylko jedną...RÓB JAK CHCESZ. Spierniczysz ślub to poczujesz pieczenie. A z resztą spiernicz ich jak najwięcej, będę miał więcej roboty :P

Norbs
18-05-2012, 12:09
Nie aparat robi zdjęcia. Swoje braki wiedzy rekompensujecie sprzętem? Zdolny fotograf nie potrzebuje "profesjonalnego" sprzętu do robienia zdjęć, poradzi sobie tym co ma. Widziałem reportaż ślubny robiony "otworkowcem" więc nie przesadzajcie z tym za słabym sprzętem. Teraz odpowiedź na post: Kup lampę najmocniejszą na jaką Cię stać.

RobertMiernik
18-05-2012, 12:19
Zdjęcia ślubne 'otworkowcem' może i widziałeś, ale reportażem bym tego nie nazywał ;>

Norbs
18-05-2012, 12:32
Etam, po prostu boicie się szybko rosnącej konkurencji. Trzeba się starać a nie zniechęcać innych.

artuss811
18-05-2012, 12:55
Uuuuuu widzę, że cFaniak poczuł krew...

Skoro szkoda Ci hajsu na lampę, to myślałem, że również w temacie obiektywu chcesz d**e szkłem obetrzeć i myślisz o wersji "D". Dostałeś kilka innych "rad" ode mnie szkoda, że uwaliłeś sobie na głowę tylko jedną...RÓB JAK CHCESZ. Spierniczysz ślub to poczujesz pieczenie. A z resztą spiernicz ich jak najwięcej, będę miał więcej roboty :P

(A z resztą spiernicz ich jak najwięcej, będę miał więcej roboty)
1.Nie życz komuś co tobie nie miłe
2 (Skoro szkoda Ci hajsu na lampę, to myślałem, że również w temacie obiektywu chcesz d**e szkłem obetrzeć) nie powiedziałem że mi szkoda kasy na lampę, raczej miedzy wierszami pisało, ze nie lubię przepłacać jak nie potrzeba

3 Jak taki profi jesteś to czemu latasz z jakimś SB-XXX a nie na przykład ELINCHROM Style RX 600 to jest dopiero zapas mocy, przecież wychodzisz z założenia im mocniej tym lepiej, nawet będziesz mógł śluby robić w Bazylice św. Piotra na Watykanie tyle mocy będzie i w dodatku całą oświetlisz

darduch
18-05-2012, 13:53
Daj sobie spokój ze ślubami. Nie masz wiedzy, wiec nawet sprzętem nie nadrobisz. Lampa ślubniakom raczej służy do doświetlania a nie oświetlania. Powodzenia w partactwie życzę. Amator.

J51
18-05-2012, 13:53
Kup N35/1,8, z D5100 wesele obskoczysz bez lampy,ta puszka ma dobrą matrycę.

maciek_apocaliptic
18-05-2012, 14:57
Naskakiwanie na człowieka, który zadaje dość konkretne pytanie nie jest fair. To, że nie jest doświadczony to osobna historia. Każdy z Was - ślubniaków kiedyś zaczynał od zera i nie wmówicie mi, że każdy zaczynał jako drugi fotograf, tylko byli znajomi, ktoś z rodziny i się pstryknęło ślubik nie? Nie mówie tutaj za kasę. Więc pisanie szitu do kogoś kto dopiero zaczyna i może się nie zna nie jest ok. Decyzję o wyborze fotografa pozostawmy może młodym, wbrew pozorom informacje o polecanych fotografach krążą i są brane pod uwagę. Początkujący fotograf ze słabym sprzętem nie odbierze Wam pracy ani nie zaszkodzi środowisku. Klient sam wybiera, podejmuje decyzję i cieszy się, albo płacze.

Moim zdaniem SB-600 może być za słaba do ciemnego obiektywu. 800 seta z drugiej ręki z czyjegoś zapasu powinna lepiej się sprawdzić.

artuss811
18-05-2012, 15:00
jako że wszyscy nie czytają całych wątków powtórzę ze pytałem o lampę która będzie wystarczająca do ślubów, a nie najlepsza jaka nikon posiada

Daj sobie spokój ze ślubami. Nie masz wiedzy, wiec nawet sprzętem nie nadrobisz. Lampa ślubniakom raczej służy do doświetlania a nie oświetlania. Powodzenia w partactwie życzę. Amator.

1. to jednak nie twoja decyzja czy mam dać sobie spokój czy nie
2. Skąd przekonanie ze nie mam wiedzy - mogę się zgodzić że sprzed za słaby, a wiedzy nigdy za dużo
3. a ja myślałem ze lama to tylko balast do body żeby się lepiej trzymało - wiem do czego służy lampa

coroner
18-05-2012, 15:02
Są i takie śluby, że bez lampy obskoczysz.

artuss811
18-05-2012, 15:05
Moim zdaniem SB-600 może być za słaba do ciemnego obiektywu. 800 seta z drugiej ręki z czyjegoś zapasu powinna lepiej się sprawdzić.

to już jakaś informacja

paul.g.85
18-05-2012, 15:09
Oprócz lamp systemowych to masz jeszcze alternatywę w postaci lamp niesystemowych typu Nissin albo Metz, itd.
Jeśli będziesz tam jako drugi, etc. to nie musisz inwestować aż tyle pieniędzy żeby kupić lampę systemową.

Swoją drogą, lepiej kupić jaśniejsze szkło (np 35 mm) i podbić trochę ISO niż walić tam ta lampą, zwłaszcza że może to dekoncentrować parę, księdza i pierwszego fotografa...

PS. Swoją droga wątek już zrobił się trochę toksyczny, ale jak tu się nie dziwić kolegom skoro wystarczy poczytać forum i jest tu praktycznie całe kompendium potrzebnej wiedzy o sprzęcie na śluby (lampy, szkła body)... A wiedzę przecież już posiadasz, więc szukać jej nie musisz ;)

artuss811
18-05-2012, 15:28
Oprócz lamp systemowych to masz jeszcze alternatywę w postaci lamp niesystemowych typu Nissin albo Metz, itd.
Jeśli będziesz tam jako drugi, etc. to nie musisz inwestować aż tyle pieniędzy żeby kupić lampę systemową.

Swoją drogą, lepiej kupić jaśniejsze szkło (np 35 mm) i podbić trochę ISO niż walić tam ta lampą, zwłaszcza że może to dekoncentrować parę, księdza i pierwszego fotografa...

PS. Swoją droga wątek już zrobił się trochę toksyczny, ale jak tu się nie dziwić kolegom skoro wystarczy poczytać forum i jest tu praktycznie całe kompendium potrzebnej wiedzy o sprzęcie na śluby (lampy, szkła body)... A wiedzę przecież już posiadasz, więc szukać jej nie musisz ;)

nie no wszystko się zgadza czytam forum watki z tym związane itp. w tym zdaniu o wiedzy wyczuwam ironie ale pominę to :-). a moje pytanie nie różni się niczym od tych które są w wątkach PROFESJONALISTÓW (jaki masywny statyw do D700, Beauty dish do lamp elfo,) to są pytania profesjonalistów czyli tez czegoś nie wiedza radzą się innych którzy mieli z czymś kontakt i czy się nada do tego co planują

pewex
18-05-2012, 15:30
Sprzedaj spacerzooma, kup sobie cos jasnego i szerokiego + lampa moze byc np. Nissin Di622 mkI i problem z glowy : )

paul.g.85
18-05-2012, 15:34
nie no wszystko się zgadza czytam forum watki z tym związane itp. w tym zdaniu o wiedzy wyczuwam ironie ale pominę to :-). a moje pytanie nie różni się niczym od tych które są w wątkach PROFESJONALISTÓW (jaki masywny statyw do D700, Beauty dish do lamp elfo,) to są pytania profesjonalistów czyli tez czegoś nie wiedza radzą się innych którzy mieli z czymś kontakt i czy się nada do tego co planują

A dałbyś radę używać jakiejś polskiej interpunkcji? Bo nie wiem kiedy Ci się zdanie kończy a kiedy zaczyna...
Przykładaj się bardziej do tego co tu piszesz, bo jak Cię widza tak Cię piszą później.
Porównywanie swojego pytania do wspomnianych jest trochę kontrowersyjne bo to trochę inny poziom mimo wszystko.
W zdaniu o wiedzy ironii nie było ;) Przeczytaj swoje posty i sam zobaczysz ile razy się z ludźmi kłóciłeś jak zarzucali Ci brak wiedzy. Broniłeś uparcie swego zdania więc uważam że wiedzą takową zapewne posiadasz (inaczej byś się tak nie bronił ;) )

artuss811
18-05-2012, 15:47
A dałbyś radę używać jakiejś polskiej interpunkcji? Bo nie wiem kiedy Ci się zdanie kończy a kiedy zaczyna...
Przykładaj się bardziej do tego co tu piszesz, bo jak Cię widza tak Cię piszą później.
)

Postaram się skorzystać z Twojej rady

Porównywanie swojego pytania do wspomnianych jest trochę kontrowersyjne bo to trochę inny poziom mimo wszystko.

Może masz racje, ale na każde pytanie można odpowiedzieć, "idź do sklepu i sprawdź" a tego typu odpowiedzi dostaje. Ale jak to mówisz na tym poziomie, tez są głupie odpowiedzi typu: "statyw za 340 zł do zestawu za 13 tys" mam nadzieje, że rozumiesz co chce przez to powiedzieć.

Ale, wróćmy do tematu

artuss811
18-05-2012, 16:28
Ale czy różnica 6 LP miedzy SB-700 a SB-910 to naprawdę tak dużo, przecież rzadko lub w ogóle nie stoi się od obiektu (pary młodej) 30m. Mógłbym prosić o zobrazowanie tego, ale bez ironii

JAP
18-05-2012, 17:57
Ale czy różnica 6 LP miedzy SB-700 a SB-910 to naprawdę tak dużo, przecież rzadko lub w ogóle nie stoi się od obiektu (pary młodej) 30m. Mógłbym prosić o zobrazowanie tego, ale bez ironii

Większość osób (przynajmniej z tych, których znam) nie wali lampą na wprost tylko odbija od sufitu, ścian czy co tam akurat pasuje. W dużej sali teoretycznie może tej mocy zabraknąć ale na wszystko są sposoby; poczytaj sobie o pracy z lampą - dużo tego można znaleźć.

Ale osobiście jeżeli budżet Cię trzyma to odradzałbym kupno błyskotki;
zanim będziesz zarabiał na fotografii musisz wypracować jakieś portfolio żeby ktokolwiek zechciał "zainwestować" w Ciebie. Jak myślisz jakie zdjęcia młodzi oglądają szukając fotografa?
Wesele jest raczej ostatnim tematem.
Przygotowania, ceremonia i plener - tam możesz się wykazać, a żeby Ci się to udało to imho potrzebujesz lepszych szkieł. Fajnie byłoby pokazać różnorodne ujęcia, a nie same portreciki bo akurat z dobrych słoików masz (będziesz miał) tylko 85 (co na dx'ie wychodzi ciaasno).
Kup sobie tokinę 11-16 i 50 1.8, jak kaska pozwoli następnie 35 1.8
Z takim zestawem masz dużo większe szanse.
A na weselach się baw (:
A czasem wynajęty foter pożyczy Ci może zapasową sabinkę.

ziever
18-05-2012, 18:08
A może warto wpierw zwiedzić miejsca, gdzie będzie uroczystość?
Może obędzie się bez żadnych zakupów?

a na deser autentyk:
"-ile bierze Pan za reportaż ślubny?
-X zł
-Yyyy, zastanowimy się... A przy okazji, jaką poleca Pan lustrzankę na imprezy rodzinne, taką do X zł?"

micz87
18-05-2012, 18:16
Ja bym jednak brał SB-400 albo YN-460 bo w manualu jak znalazł :) Ale na początek to polecam Strobist 101...

artuss811
18-05-2012, 18:38
Ale na początek to polecam Strobist 101...

dzięki za tytuł właśnie czytam

micz87
18-05-2012, 18:42
Nie denerwuj się na nas, troszkę więcej na forum poprzebywasz to też Ci się wyrobi takie poczucie humoru :D
Tutaj masz trochę tłumaczeń z różnych stron: http://tadgawin.blogspot.com/ i http://foto.jasiu.pl/

I pamiętaj - ślub ktoś ma raz w życiu więc jak schrzanisz to może być krucho ;)

darduch
18-05-2012, 18:46

Chcesz informacji, a nawet nie potrafisz zrozumieć tego co pisze. Na samym końcu wyraźnie napisałem AMATOR. Zacznij od nauki czytania ze zrozumieniem, a później przejdź do fotografii...będzie prościej. Pozdrawiam.

Sapphiron
18-05-2012, 20:31
wg mnie temat już do zamknięcia.

Autor dostał wystarczająco dużo informacji, jak je wykorzysta to już jego problem...

88y
18-05-2012, 23:53
Za slaby apart, za slabe szklo, za slaba lampa i za slabe umiejetnosci.

Loża szyderców .....
Wystarczy, ze ktoś zapyta się o lampę/aparat/szkło itp z przeznaczeniem do ślubów już go tzw. "profesjonaliści" wyśmiewają, a że aparat za słaby, a brak wiedzy, a to, a tamto.... i tak w kółko do usr....j śmierci.

A niejednokrotnie widziałem zdjęcia ślubne "profesjonalisty" co to robił zdjęcia na ślubach. Ostatnio nawet byłem na takim weselu, gdzie był taki "profesjonalista" - jeden człowiek z tego forum, bo zgadaliśmy się na weselu, bo dziwił się, że poustawiałem sobie 3 lampy błyskowe w kościele, no i oczywiście chciał się do nich podłączyć :confused:
Brał za usługę odpowiednią kwotę, dał książeczkę, zdjęcia, zdjęcia na płycie itp. Wszystkie zrobione oczywiście d700 + 24/1.4 i kilka 24-70 , ale co z tego jak większość zdjęć zj...nych - np ustawiony profil landszaft, kontrast podciągniety do granic możliwości, oczywiście wszechobecna posrana winieta i praktycznie brak głębi ostrości, no i dużo zdjęć CZ-B - pewnie te co nie wyszły, albo twarze były bardzo zaczerwienione ;).

Niejednokrotnie tak zwany przez was "wujek z lustrzanką" robi lepsze zdjęcia niż pożal się Boże "zawodowcy", to nie aparat

Są i takie śluby, że bez lampy obskoczysz.

Właśnie obskoczysz - czyli zrobisz chałturę ....
Ja tam nie zarabiam na zdjęciach, ale jak jestem na jakimś ślubie/weselu (jako gość) i robię zdjęcia to zawsze staram się używać 2-3 lamp błyskowych

sokolnik
19-05-2012, 00:11
ale jak jestem na jakimś ślubie/weselu (jako gość) i robię zdjęcia to zawsze staram się używać 2-3 lamp błyskowych

hmm mi by się nie chciało biegać na weselu z 3 lampami, ustawiać je, robić zdjęć, martwić się o sprzęt, baterie i na koniec nie brać za to pieniędzy :) nie rozumiem takich ludzi :) ja nie robię wesel za pieniądze, nawet się za wesela nie biorę... a jak jestem na wesle jako gość to biorę mój sprzęt z podpisu, robię parę zdjęć do albumu rodzinnego, w kościele nie robie... a na weselu trochę poświecę lampą dla otrzeźwienia gości (od sufitu, białych ścian itp) i po zrobieniu 20 zdjęć idę dalej:
a) pić
b) bawić się
c) rozmawiać na różne tematy
d) poznawać ludzi i generalnie mówić jakim to ja nie jestem PRO FOTOGRAF i wtedy wszyscy tak :o hehe ale tylko wtedy jak się napiję :D

88y
19-05-2012, 00:32
hmm mi by się nie chciało biegać na weselu z 3 lampami, ustawiać je, robić zdjęć, martwić się o sprzęt, baterie i na koniec nie brać za to pieniędzy :) nie rozumiem takich ludzi :) ja nie robię wesel za pieniądze, nawet się za wesela nie biorę... a jak jestem na wesle jako gość to biorę mój sprzęt z podpisu, robię parę zdjęć do albumu rodzinnego, w kościele nie robie... a na weselu trochę poświecę lampą dla otrzeźwienia gości (od sufitu, białych ścian itp) i po zrobieniu 20 zdjęć idę dalej:
a) pić
b) bawić się
c) rozmawiać na różne tematy
d) poznawać ludzi i generalnie mówić jakim to ja nie jestem PRO FOTOGRAF i wtedy wszyscy tak :o hehe ale tylko wtedy jak się napiję :D

Jako, że nie uznaję punktu a) to i rozmowa/zabawa z zapitymi ludźmi nie jest dla mnie przyjemnością, więc robiłem zdjęcia, bo ile można jeść :)

sokolnik
19-05-2012, 00:46
ja myślałem że się idzie na wesele dobrze bawić, tańczyć jeść i pić :) nie mówię o rzyganiu innym w talerze przecież... noo ale ja nie mam nic do abstynentów. chociaż ostatnio zachowuje się sam jak abstynent :(
wesele jest od zabawy a nie od robienia zdjęć bo już się najadłem :D

tomek67
19-05-2012, 05:57
jako że wszyscy nie czytają całych wątków powtórzę ze pytałem o lampę która będzie wystarczająca do ślubów, a nie najlepsza jaka nikon posiada

Ktoś już Ci radził kilka postów wyżej kup 35mm 1.8G.
Na forum były reportaże robione zbliżonym do Twojego aparatem ze ślubów z takim obiektywem.
Sam byłem zaskoczony jakością techniczną tych zdjęć.
Ten obiektyw ma bardzo wysoką jakość optyczną jak na swoją cenę plus jest jasny.
Jeśli dokupisz jakąkolwiek lampę to już sobie poradzisz jeśli będziesz miał odpowiednią wiedzę i doświadczenie.

Sapphiron
19-05-2012, 06:37
Ktoś już Ci radził kilka postów wyżej kup 35mm 1.8G.

Autor wątku dostał już mnóstwo dobrych rad, tylko czy będzie potrafił z nich skorzystać to inna bajka.

Temat zaczyna schodzić na pojazdy i na różne teksty które nie powinny się wydarzyć więc po raz kolejny sugeruję zamknięcie wątku, żeby zapobiec kolejnej wojnie...

artuss811
19-05-2012, 09:58
może i dożo dostałem dobrych rad, ale nie wszystkie informacje :-)

jeśli nie nadużywam waszej cierpliwości, to chciałbym spytać jakie faktycznie ma znaczenie, ze SB-700 jest do 120mm a SB-910 do 200mm czyli do tych zakresów działa automatyczny wzrost błysku, czy ze jak bo nie mogę tego rozgryźć

Art Erie
19-05-2012, 10:07
Chodzi o szerokość wiązki światła. Realizuje to zoom lampy poprzez odpowiednie ustaienie odbłyśnika, oczywiście dla tej samej ogniskowej ( na lampie ) inne jest krycie dla DX i FX ( kąt widzenia obiektywu). Z tego co wiem SB 700 automatycznie przełącza się pomiędzy FX i DX wykrywając sprzęt na którym "siedzi".
Istotne jest to w przypadku błyskania gołym palnikiem na wprost, więc w moim przypadku nigdy :)

EDIT

SB 900 ma większą moc ( LP ) niż SB 700, ale SB 800 i tak jest mocniejszą i lepszą lampą od tych dwu.

artuss811
19-05-2012, 10:15
dzięki za konkrety

Tomek Konopka
19-05-2012, 11:44
SB 900 ma większą moc ( LP ) niż SB 700, ale SB 800 i tak jest mocniejszą i lepszą lampą od tych dwu.

amen :) szkoda że nie jest produkowana.

sokolnik
19-05-2012, 12:45
ciekawe ile by kosztowała obecnie nowa ze sklepu...

paul.g.85
19-05-2012, 14:07
ciekawe ile by kosztowała obecnie nowa ze sklepu...
Myślę że niewiele mniej niż SB-910. Ja ogólnie polowałem na używaną SB-800 w dobrym stanie ale jej ceny powariowały i nawet za używki ludzie sobie życzą dobre pieniądze. Jak widać świadczy to i dużym popycie na ten model. Praktycznie wszystko schodzi bardzo szybko wiec klientów nie brak...

sokolnik
20-05-2012, 16:20
A od kiedy nie produkują sb-800 ?

Art Erie
20-05-2012, 17:49
Zaprzestali produkcji wraz z wejściem 900-tki, czyli kilka lat temu. Za dobrze utrzymaną czyli taką z nie porysowaną obudową :) warto dać 800-850zł. Resztą nie ma się co przejmować - palnik około 50zł; szybka i Fresnel też coś koło tego; można wymienić. Reszta - czyli elektronika może paść tak samo w nowej, jak i używanej lampie ( przy SB 800 niestety nie ma już gwarancji ).
To najlepsza lampa Nikona, SB 700 i 900/910 mają tylko lepszy dostęp do menu (mam tu na myśli dostęp do CLS, bo pozostałe funkcje 800-tki są łatwo dostępne).

qualin
20-05-2012, 22:04
Z tego co wiem SB 700 automatycznie przełącza się pomiędzy FX i DX wykrywając sprzęt na którym "siedzi".

Nie wykrywa. Jakis czas temu robilem wesele z pozyczona 700tka i musialem w menu przestawic ja na FX.

sokolnik
21-05-2012, 01:25
dokładnie tak, FX lub DX trzeba ustawić w SB-700

Kamil_ols
21-05-2012, 19:39
Małe pytanko: jaki dyfuzor najczęściej stosujecie na ślubach?

Auri
21-05-2012, 21:25
Nie chodzi o to, że wyśmiewają się z tego, że się uczysz, tylko że się uczysz takim sprzętem i zamierzasz za to brać pieniądze, przez co psujesz rynek

RobertMiernik
21-05-2012, 21:44
O, na to czekałem, wróciło nieśmiertelne psucie rynku! ;>

Sapphiron
21-05-2012, 22:05
O, na to czekałem, wróciło nieśmiertelne psucie rynku! ;>

to jest nas dwóch 8)

Art Erie
21-05-2012, 22:34
Nie chodzi o to, że wyśmiewają się z tego, że się uczysz, tylko że się uczysz takim sprzętem i zamierzasz za to brać pieniądze, przez co psujesz rynek

"Psucie rynku" nie ma tutaj nic do rzeczy; to nasza cecha narodowa i wielkie OT w tym wątku. Jeśli się już na jakiś temat wypowiadam się, to staram się przekazać informacje jakie posiadam w sposób zrozumiały dla zadajacego pytanie, i oczywiście w miarę możliwości wiedzy jaką posiadam.
Dobre zdjęcia można robić Zenitem, czy jakimś tam badziewnym kompaktem. To czy są to dobre zdjęcia zależy tylko i wyłącznie od fotografa, dobry sprzęt jest jedynie ułatwieniem, narzędziem wspierającym prace.
Co do prac zleconych typu "śluby" - sprzęt x dwa to podstawa, która musi być zdublowana z powodu niedoskonałości urządzeń typu aparat i wszelka elektronika; za tym całym bezdusznym badziewiem; musi jeszcze stać człek, człek który jest w stanie ogarnąć całość w sensie: " od ustawień aparatu i wybrania własciwego kadru, poprzez obróbkę i dobór właściwego papieru", by uzyskać zamierzony efekt przed naciśnięciem spustu migawki.
Ja tego jeszcze nie potrafię, posiadam wprawdzie luszczankę i ciagle się uczę, ale cały czas.... żop :(

Auri
21-05-2012, 23:05
Hm....widzę, że wzbudziłem małe poruszenie na forum....widocznie powinienem się jeszcze poduczyć, albo raczej prześledzić trochę wypowiedzi zanim następnym razem zabiorę głos i zostanę męczennikiem. Nie wiedziałem, że tu tylu zawodowców jest

artuss811
21-05-2012, 23:05
Panowie widzę że tu na forum liczy się najpierw sprzęt, czyli cena, wielkość itp wiec postanowiłem to zmienić sprzedałem samochodu volvo s80 wziąłem kredyt z PROWIDENTA i kupiłem

D4, D800, Nikkor AF-S 35mm F1.4G, Nikkor AF-S 85mm 1.4G, Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N, i hobbystycznie Nikkor 400mm f/2,8G ED VR AF-S NPS, SB-910 i parę innych gratów za resztę, a i jeszcze było takie coś z takim czymś, nie wiem jak się to nazywa ale pewnie się przyda

I teraz jestem SUPER PROFESJONALISTA bo nikt na forum nie ma takiego zestawu i biorę się za śluby cena 10 tys i jest git.........

P.S a z takim sprzętem to kadry same się będą robiły, a i szukam asystenta bo samemu to ciężko dźwigać i wiadomo jak SUPER PROFI to musi mieć asystenta

Art Erie
21-05-2012, 23:32
Hm....widzę, że wzbudziłem małe poruszenie na forum....widocznie powinienem się jeszcze poduczyć, albo raczej prześledzić trochę wypowiedzi zanim następnym razem zabiorę głos i zostanę męczennikiem. Nie wiedziałem, że tu tylu zawodowców jest

Oj tam, ojtam. Nie pochlebiaj sobie :) Nie zostałeś żadnym męczennikiem ;)
A "zawodowców" na forum kilku jest; jest się od kogo uczyć; to najlepsze forum w sieci jest.

Panowie widzę że tu na forum liczy się najpierw sprzęt, czyli cena, wielkość itp wiec postanowiłem to zmienić sprzedałem samochodu volvo s80 wziąłem kredyt z PROWIDENTA i kupiłem

D4, D800, Nikkor AF-S 35mm F1.4G, Nikkor AF-S 85mm 1.4G, Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N, i hobbystycznie Nikkor 400mm f/2,8G ED VR AF-S NPS, SB-910 i parę innych gratów za resztę

I teraz jestem SUPER PROFESJONALISTA bo nikt na forum nie ma takiego zestawu i biorę się za śluby cena 10 tys i jest git.........

P.S a z takim sprzętem to kadry same się będą robiły, a i szukam asystenta bo samemu to ciężko dźwigać i wiadomo jak SUPER PROFI to musi mieć asystenta

W sumie tak. Wzruszyła mnie Twoja historia...

A tak serio zupełnie, to niewłaściwie zadałeś pierwsze pytanie w tym wątku. "Niewłaściwym" jest w zasadzie jedynie słowo "śluby" ;)
Na przyszłość pytaj co z czym i do czego, nie w sensie czy SB 700 wystarczy do "ślubów", tylko bardziej ogólnie...
Unikniesz drwin ze strony osób spodziewających się potencjalnej "konkurencji"; choć z drugiej strony zadając takie pytania w tym kontekście trudno podobnych docinek uniknąć.

artuss811
21-05-2012, 23:36
Oj tam, ojtam. Nie pochlebiaj sobie :) Nie zostałeś żadnym męczennikiem ;)
A "zawodowców" na forum kilku jest; jest się od kogo uczyć; to najlepsze forum w sieci jest.

W sumie tak. Wzruszyła mnie Twoja historia...

A tak serio zupełnie, to niewłaściwie zadałeś pierwsze pytanie w tym wątku. "Niewłaściwym" jest w zasadzie jedynie słowo "śluby" ;)
Na przyszłość pytaj co z czym i do czego, nie w sensie czy SB 700 wystarczy do "ślubów", tylko bardziej ogólnie...
Unikniesz drwin ze strony osób spodziewających się potencjalnej "konkurencji"; choć z drugiej strony zadając takie pytania w tym kontekście trudno podobnych docinek uniknąć.

nie no zgadza sie, ale teraz z takim sprzęciochem to będzie szacun na forum, śluby mogę śmigać jak talala

Art Erie
21-05-2012, 23:48
nie no zgadza sie, ale teraz z takim sprzęciochem to będzie szacun na forum, śluby mogę śmigać jak talala

Nie.
Bo to szczególne miejsce jest. Zanim napisałem tutaj swój pierwszy post, dwa lata czytałem to co pisali inni.
Bo to szczególne miejsce jest.

artuss811
21-05-2012, 23:52
Nie.
Bo to szczególne miejsce jest. Zanim napisałem tutaj swój pierwszy post, dwa lata czytałem to co pisali inni.
Bo to szczególne miejsce jest.

Masz racje, szczególne miejsce, ze szczególnymi ludźmi. :-)

Art Erie
21-05-2012, 23:56
http://pl-pl.facebook.com/events/365040826888175/?ref=nf

Z mojej strony koniec OT.

artuss811
22-05-2012, 00:04
To ja na koniec, nie lubię jak PROFI i PSEUDO PROFI traktują uczących się jak Beduinów
i na koniec przysłowie "zapomniał wół jak cielęciem był"

88y
22-05-2012, 00:08
Zanim napisałem tutaj swój pierwszy post, dwa lata czytałem to co pisali inni.

O popatrz, a ja zanim napisałem swój pierwszy post tutaj na forum to ponad dwadzieścia lat robiłem zdjęcia (amatorsko).

jacek.gold
22-05-2012, 00:23
To ja na koniec, nie lubię jak PROFI i PSEUDO PROFI traktują uczących się jak Beduinów
i na koniec przysłowie "zapomniał wół jak cielęciem był"

przez takich pieniaczy odchodzi chęć do pisania porad czy odpowiadania na pytania
nie zamieściłeś na forum żadnego zdjęcia by pokazać efekty swych fotograficznych zmagań a tylko ciągniesz wiedzę i masz pretensje że ironią odpowiadamy na pytania które były tu wielokrotnie

O popatrz, a ja zanim napisałem swój pierwszy post tutaj na forum to ponad dwadzieścia lat robiłem zdjęcia (amatorsko).

i gdzie one są?

maciek_apocaliptic
22-05-2012, 12:04
łoo matulu, czyżby jakiś czelyndż? ;)

A tak na poważnie, to trzeba mieć umiar i dystans. Ja też pstrykam, ale "od święta". Nie myślałem nigdy aby brać za to pieniądze, bo wiem, że za mało potrafię w tej kwestii, także jestem pod wrażeniem odwagi i poczucia pewności siebie, bo generalnie pytanie o to jaką lampę wybrać na zlecenia typu ślub niejako odsłania brak wiedzy.
Niemniej jednak jak napisałem kilka stron wcześniej, niedobrze jest naśmiewać się z kogoś kto zadaje pytania. Lepiej jak zadaje pytanie niż frunie na zlecenie z 5100 + np SB400

Ja kiedyś zadałem pytanie czy d40 ma opcję nagrywania filmów... Kolega na privie delikatnie wytłumaczył, że nie...
Ale niejako wykrakałem, bo niedługo w sumie potem pojawił się d90...

Sorry za OT, ale weźcie wyluzujcie, a kolega niech zadaje bardziej sprecyzowane pytania

Sapphiron
22-05-2012, 13:11
z 5100 + np SB400

A co jest złego w tym zestawie?

Art Erie
22-05-2012, 13:16
Nic. Wystarczy większości amatorskich zastosowań; jedynie w większym pomieszczeniu, gdy chcemy odbić na przykład od sufitu może braknąć mocy.

artuss811
22-05-2012, 13:17
łoo matulu, czyżby jakiś czelyndż? ;)

bo generalnie pytanie o to jaką lampę wybrać na zlecenia typu ślub niejako odsłania brak wiedzy.

Tu się z kolega nie zgodzę, bo jak nie miałem żadnej z tych lamp i nie mam porównania ich mocy, jak zapytałbym na przykład o LP to byłby brak wiedzy, a jak zapytałem troszkę później o różnice LP miedzy 700 a 910 gdzie wynosi ona 6 LP to nikt nie odpowiedział jednoznacznie i konkretnie czy to dużo czy mało, jaki morał z tego:
1. Że to tak mała różnica, że nie warto kupować, 910 jeśli chodzi o jej moc i kupić tańsza 700, a ci, co już 910 maja nie przyznają się, że mogli kupić 700
2. Nikt tych lamp tak naprawdę nie testował w ten sposób i brak porównania a opinie, która mocniejsza i lepsza wyssane z palce ewentualnie z różnicy tych 6 LP
3. Jest wybierana przez zawodowców, bo w specyfikacji pisze PROFESJONAL

Sapphiron
22-05-2012, 13:21
Ja wybrałem ostatnio trzy lampy YN :) mocne niemiłosiernie, wyzwalają się po CLS i czegóż wiecej trzeba :)

Więc może kup sobie którąś Yongnuo i będzie po problemie :)

Art Erie
22-05-2012, 13:29
Tu się z kolega nie zgodzę, bo jak nie miałem żadnej z tych lamp i nie mam porównania ich mocy, jak zapytałbym na przykład o LP to byłby brak wiedzy, a jak zapytałem troszkę później o różnice LP miedzy 700 a 910 gdzie wynosi ona 6 LP to nikt nie odpowiedział jednoznacznie i konkretnie czy to dużo czy mało, jaki morał z tego:
1. Że to tak mała różnica, że nie warto kupować, 910 jeśli chodzi o jej moc i kupić tańsza 700, a ci, co już 910 maja nie przyznają się, że mogli kupić 700
2. Nikt tych lamp tak naprawdę nie testował w ten sposób i brak porównania a opinie, która mocniejsza i lepsza wyssane z palce ewentualnie z różnicy tych 6 LP
3. Jest wybierana przez zawodowców, bo w specyfikacji pisze PROFESJONAL

Różnice mocy tych lamp są niewielkie, a pełną moc wykorzystuje się naprawdę sporadycznie w bardzo specyficznych warunkach. W sytuacji o jakiej mowa w wątku lampy powinno się używać na ułamku jej mocy; więc LP ma tutaj znaczenie trzecio, a może nawet czwartorzędne.

maciek_apocaliptic
22-05-2012, 14:47

pewnie nic, do ślubów nadaje się w sam raz

misiekk76
22-05-2012, 16:12

W SB-400 nie ma możliwości zainstalowania odbłyśnika (nie wiem jak z dyfuzorami, bo dyfuzorów nie lubię), pozostaje ustawienie na wprost (np. w kościele, gdzie przeważnie nie ma możliwości odbicia od sufitu), a na wprost... no właśnie. Można kombinować jakieś rzeźby, doklejanie itd., ale nie wiem, czy o to chodzi.
Dodatkowo nie ma obrotowej głowicy, przy pionowym zdjęciu, no właśnie pozostaje znów strzał na wprost.
Ja bym jednak zainwestował chociaż w SB-600 (albo jakiś niesystemowy odpowiednik).

Sapphiron
22-05-2012, 16:35
Ja np na ślubach strzelam na wprost. Lampa ustawiona na -1,7EV i ślicznie doświetla. Bez żadnych stofenów, bałnskardów i innych wymysłów...

Art Erie
22-05-2012, 16:40
W SB-400 nie ma możliwości zainstalowania odbłyśnika (nie wiem jak z dyfuzorami, bo dyfuzorów nie lubię), pozostaje ustawienie na wprost (np. w kościele, gdzie przeważnie nie ma możliwości odbicia od sufitu), a na wprost... no właśnie. Można kombinować jakieś rzeźby, doklejanie itd., ale nie wiem, czy o to chodzi.
Dodatkowo nie ma obrotowej głowicy, przy pionowym zdjęciu, no właśnie pozostaje znów strzał na wprost.
Ja bym jednak zainwestował chociaż w SB-600 (albo jakiś niesystemowy odpowiednik).

Oczywiście SB 600 daje większe możliwości, ale z SB 400 ludzie sobie radzą:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/sb400a-1.jpg
źródło (http://infohost.nmt.edu/~armiller/cameras/jpeg/sb400a.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dembflashproducts.com/flipit400/i/flipit400_3posit.jpg)

źródło (http://www.bz1-img.com/images_customers/04/51/20274766_147083_raw.jpg)

*zdjęcia z google

artuss811
22-05-2012, 16:57
Różnice mocy tych lamp są niewielkie, a pełną moc wykorzystuje się naprawdę sporadycznie w bardzo specyficznych warunkach. W sytuacji o jakiej mowa w wątku lampy powinno się używać na ułamku jej mocy; więc LP ma tutaj znaczenie trzecio, a może nawet czwartorzędne.

a mógłbyś to jakoś zobrazować przykładam nie koniecznie zdjęciowym. ale opisowym żeby zobaczyć ta różnice, czy to będzie tak najprościej powiedzieć że to 6 LP różnicy to w przypadku 700 będziemy mieli 6 m niedoświetlonego tła, lub będzie trzeba stać o 6 metrów bliżej niż w przypadku 910 aby na pełnej mocy oświetlić tak samo.

a może że 910 ma większa główkę palnika oświetli większa część sceny

Art Erie
22-05-2012, 17:29
a mógłbyś to jakoś zobrazować przykładam nie koniecznie zdjęciowym. ale opisowym żeby zobaczyć ta różnice, czy to będzie tak najprościej powiedzieć że to 6 LP różnicy to w przypadku 700 będziemy mieli 6 m niedoświetlonego tła, lub będzie trzeba stać o 6 metrów bliżej niż w przypadku 910 aby na pełnej mocy oświetlić tak samo.

a może że 910 ma większa główkę palnika oświetli większa część sceny

Zakładając, że lampa znajduje się na sankach aparatu lub brakecie i błyskasz na wprost ( z dyfuzorem, lub bez, badż też z wizytówką ) tła poprostu nie doświetlisz ( oczywiście bez przepalenia pierwszego planu ).
Inna sytuacja, gdy odbijasz światło od sufitu, lub ściany; w tym przypadku potrzebujesz większej mocy; ale bez przesady.
W obu przypadkach lampą jedynie doświetlasz, a nie oświetlasz. Dominującym powinno być światło zastane, w przeciwnym razie uzyskasz bardzo nieciekawy efekt wypalonego pierwszego planu i ciemnego tła.
Dlatego wcześniej napisałem, że LP jest sprawą trzeciorzędną.
Moc lampy liczy się w innych przypadkach: na przykład gdy robisz zdjęcia pod słońce, w trybie BL czasem trzeba dość mocno dowalić. To samo w FP, ale tutaj każda lampa w ilości sztuk jeden jest praktycznie zbyt słaba w wielu sytuacjach.
Dużą moc lampy można też wykorzystać jeśli używamy reporterskich softboxów i podobnych modyfikatorów "kradnących" duże ilości światła, bądż też przy użyciu kilku lamp jako głównego oświetlenia ( setup jak w studio, gdzie nie ma, lub eliminujemy światło zastane korzystając wyłącznie z ze swiatła sztucznego, ale jesli wykorzystujemy dużą moc, to zazwyczaj plan jest dość rozległy i korzystamy z kilku lamp).
Podsumowując moc lampy w temacie wątku jest mało istotna, przykład podał wyżej Sapphiron - lampa w TTL z korektą -1,7 EV, do tego ( w domyśle ) wysokie ISO i jasne szkło.

EDIT

Doświetlenie pierwszego planu i tła jedną lampą ( na aparacie ) musisz sobie wybić z głowy. Zakładając, że robisz zdjęcie osobie oddalonej 3 metry od Ciebie, to lampa w TTL błyśnie z mocą = X; natomiast do oświetlenia z takim samym natężeniem drugiego planu oddalonego o kolejne 3 metry za fotografowaną osobą potrzeba mocy =X podniesionej do kwadratu.

artuss811
22-05-2012, 17:53
Zakładając, że lampa znajduje się na sankach aparatu lub brakecie i błyskasz na wprost ( z dyfuzorem, lub bez, badż też z wizytówką ) tła poprostu nie doświetlisz ( oczywiście bez przepalenia pierwszego planu ).
Inna sytuacja, gdy odbijasz światło od sufitu, lub ściany; w tym przypadku potrzebujesz większej mocy; ale bez przesady.
W obu przypadkach lampą jedynie doświetlasz, a nie oświetlasz. Dominującym powinno być światło zastane, w przeciwnym razie uzyskasz bardzo nieciekawy efekt wypalonego pierwszego planu i ciemnego tła.
Dlatego wcześniej napisałem, że LP jest sprawą trzeciorzędną.
Moc lampy liczy się w innych przypadkach: na przykład gdy robisz zdjęcia pod słońce, w trybie BL czasem trzeba dość mocno dowalić. To samo w FP, ale tutaj każda lampa w ilości sztuk jeden jest praktycznie zbyt słaba w wielu sytuacjach.
Dużą moc lampy można też wykorzystać jeśli używamy reporterskich softboxów i podobnych modyfikatorów "kradnących" duże ilości światła, bądż też przy użyciu kilku lamp jako głównego oświetlenia ( setup jak w studio, gdzie nie ma, lub eliminujemy światło zastane korzystając wyłącznie z ze swiatła sztucznego, ale jesli wykorzystujemy dużą moc, to zazwyczaj plan jest dość rozległy i korzystamy z kilku lamp).
Podsumowując moc lampy w temacie wątku jest mało istotna, przykład podał wyżej Sapphiron - lampa w TTL z korektą -1,7 EV, do tego ( w domyśle ) wysokie ISO i jasne szkło.

Naprawdę WIELKIE DZIĘKI za wyjaśnienie tematu, teraz mam wszystko "oświetlone" i łatwiej będzie podjąć decyzje inni forumowicze powinni brać z ciebie przykład, jak odpowiadając na posty, (ale wazeliną pojechałem) ale to moje zdanie

tyle stron wątków a jeden tak naprawdę wartościowy, nie obrażając innych co pisali na temat

Doświetlenie pierwszego planu i tła jedną lampą ( na aparacie ) musisz sobie wybić z głowy. Zakładając, że robisz zdjęcie osobie oddalonej 3 metry od Ciebie, to lampa w TTL błyśnie z mocą = X; natomiast do oświetlenia z takim samym natężeniem drugiego planu oddalonego o kolejne 3 metry za fotografowaną osobą potrzeba mocy =X podniesionej do kwadratu.

nie no z tego sobie zdaje sprawe. Dzięki wielki + dla ciebie

Art Erie
22-05-2012, 17:59
Ślub to poważna sprawa ( robię tylko sporadycznie, dla znajomych ), nie dziw się kolegom, że po tobie pojechali. W tej chwili każdy kto kupuje aparat, zadaje pytanie "co do ślubów"; bez znajomości zasad i dużej praktyki pakowanie się w ten temat to nic mądrego. Na przyszłość zadając pytania; pytaj o konkretny problem, a nie o śluby ;)

artuss811
22-05-2012, 18:07
Na przyszłość zadając pytania; pytaj o konkretny problem, a nie o śluby ;)

To jest "Złota rada"
I tak jeszcze dla sprostowania powtórzę to może 100-tny raz, ja chciałbym to robić, a nie ze juz robię czy za parę chwil mam swoje 1 zlecenie. Tu chce zdobyć wiedzę która mi to umożliwi za jakiś czas rok może 2 i to jest czas który przeznaczam na wiedzę teoretyczna i praktyczna

Art Erie
22-05-2012, 18:13
Daj sobie 5-6 lat na zdobycie wiedzy, praktyki i sprzętu.

artuss811
22-05-2012, 18:23
Daj sobie 5-6 lat na zdobycie wiedzy, praktyki i sprzętu.

nie mówię nie, tez tak może być

Art Erie
22-05-2012, 18:29
A lampę kup najlepsza na jaką Cię stać. Sam kupiłem kiedyś SB 800 do kompaktu (hybrydy C5500), póżniej był C8800 i kolejna Sabina; następnie trzy lustrzanki... Sabina już po wymianie palnika działa niezawodnie. Na szkłach i lampach nie warto oszczędzać, to zakup na lata.

sunnyluk
02-07-2012, 18:40
To teraz, tak na marginesie. Poniżej dla przykładu dwa pierwsze zdjęcia profesjonalisty zrobione aparatem EOS-1Ds Mark III (dla zatwardziałych Nikoniarzy - puszka za ok. 25tys. zł), a pod nimi 3 zdjęcia mojego autorstwa zrobione sprzętem z podpisu. Oczywiście, jestem zupełnym amatorem, a na ślubie byłem jedynie jako "gość z rodziny z aparatem i kierowca", fotograf prof. - był jedynie w plenerze. Być może nie potrafię jeszcze robić poprawnych zdjęć, nie mam stałki pięknie rozmywającej tło, ale wg mojego skromnego zdania to:
po 1 - nie bierze się PM do studia z samym białym tłem (gdzie ciężko odróżnić welon od tła...)
po 2 - kadruję tak, by chociaż nie obciąć pleców Panu młodemu...
po 3, skoro biorę za to kasę w dzisiejszych czasach, to przynajmniej poddałbym moje zdjęcia lekkiej obróbce, by przynajmniej spróbować zniwelować przepalenia...

ale może ja się nie znam...

EOS-1Ds Mark III

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5156/303e.jpg)

źródło (http://img37.imageshack.us/img37/1764/229vh.jpg)

D5100 + 18-105

źródło (http://img198.imageshack.us/img198/5857/20120623dsc1815.jpg)

źródło (http://img685.imageshack.us/img685/9982/20120623dsc1701.jpg)

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/9387/20120623dsc1708.jpg)

Rycerz
02-07-2012, 20:50
I teraz jestem SUPER PROFESJONALISTA bo nikt na forum nie ma takiego zestawu

mają tu niektórzy takie zestawy, mają ;-)

czy ktoś robił ślubniaki bezlusterkowcem ? macie jakieś linki?

edit:
sunnyluk twoje lepsze ;-)

sunnyluk
02-07-2012, 21:16
sunnyluk twoje lepsze ;-)

tak serio serio? ;) po prostu chciałem dać żywy przykład tego, który wg mnie dobrze pokazuje, iż jak wszyscy mówią "nie sam aparat robi zdjęcia..."

A tak btw i trochę OT: mam w przeciągu powiedzmy 2 lat jeszcze min. 2 śluby znajomych, u których również będę na zasadzie "gościa z aparatem", myślałem o jakiś warsztatach, na których zawodowcy starają się pokazać jak poprawnie wykonywać tego typu fotografie - czy jak się pokażę z moim d5100 na czymś takim nie wzbudzę zbytniego "poruszenia" wśród reszty uczestników? ;) wybrał się ktoś na coś takiego z aparatem entry-level?

Sapphiron
02-07-2012, 21:54
tak na serio to i te i te foty są do kosza ;) sorry ;)

sunnyluk
02-07-2012, 22:10
tak na serio to i te i te foty są do kosza ;) sorry ;)
A możesz rozwinąć - dlaczego tak uważasz? ;)

Sapphiron
02-07-2012, 22:30
kadry, jakość światła?

artuss811
02-07-2012, 22:55
mi się osobiście fotki kolegi @sunnyluk podobają chociaż widać kolory trawa jest zielona a nie wypłowiałą, a co rozumiesz przez światło, za mało za dużo, czy nie z tej strony

artuss811
02-07-2012, 22:56
mają tu niektórzy takie zestawy, mają ;-)

pokaz choć jednego :-)

Rycerz
03-07-2012, 00:15
pokaz choć jednego :-)

ale po co?

moim zdaniem ten wątek jest już przesiąknięty trolowaniem ;-) i pewnie zostanie posprzątany/zamknięty.

sunnyluk
03-07-2012, 07:16
Oczywiście, zeszliśmy już na zupełnie inny temat, a widać choćby z podpisu, że kolega @artuss811 swój typ lampy już wybrał ;)
A co do fotek - czułem, że nie są na tyle dobre, by je publicznie pokazywać, tutaj po prostu "skorzystałem z okazji". Dwa ostatnie zdjęcia były zrobione z użyciem złotej blendy fotografa.

artuss811
03-07-2012, 08:33
A co do fotek - czułem, że nie są na tyle dobre, by je publicznie pokazywać, tutaj po prostu "skorzystałem z okazji". Dwa ostatnie zdjęcia były zrobione z użyciem złotej blendy fotografa. tak jak pisałem wcześniej twoje fotki na pewno są ciut lepsze od tego PROF, mi światło pasuje kadry można byłoby poprawić. Nie spodziewaj się ze ktoś na forum z profesjonalistów branży ślubnej powie że twoje fotki są lepsze chociaż troszkę, bo jak by to wyglądało amator 1 raz na ślubie bardzo amatorskim sprzętem i lepsze fotki.... nie możliwe :-)

Sapphiron
03-07-2012, 09:45
tak jak pisałem wcześniej twoje fotki na pewno są ciut lepsze od tego PROF, mi światło pasuje kadry można byłoby poprawić. Nie spodziewaj się ze ktoś na forum z profesjonalistów branży ślubnej powie że twoje fotki są lepsze chociaż troszkę, bo jak by to wyglądało amator 1 raz na ślubie bardzo amatorskim sprzętem i lepsze fotki.... nie możliwe :-)

Zadziwiające jak lubicie sobie dopisywać niestworzone teorie tam gdzie ich nie ma...

artuss811
03-07-2012, 11:25
o która teorie chodzi

siwyozzman
03-07-2012, 12:01
Cała ta gadanina niczego nowego nie wnosi do tematu… Po pierwsze – na forum robi się z fotografii ślubnej Bóg wie co, a tak naprawdę jak pisze robin102 to nie żadna sztuka tylko pamiątki ślubne lepsze lub gorsze. To rzemiosło i nie dorabiajmy do tego ideologii… Ja napisze krótko…pomijając jakieś szczególnie niesprzyjające warunki w kościele to nawet Nikonem D50 +35/1.8 można zrobić zadowalające zdjęcia… Jeżeli zestaw uzupełnimy o szerokokątny zoom+ 50/1.8 lub 85/1.8 + sb-600 z filtrami kolorowymi jeżeli zachodzi potrzeba – znający temat obsługujący sprzęt da radę… Trzymając się tematu – wystarczy używana SB-600. Lamp niesystemowych nie polecam.

Matey3000
03-07-2012, 12:13
znający temat obsługujący sprzęt da radę…

Z tym jest problem.

siwyozzman
03-07-2012, 13:14
Przy braku podstawowej wiedzy żaden sprzęt nie pomoże....

Sapphiron
03-07-2012, 13:22
o która teorie chodzi

Zacytowałem odpowiednią wypowiedź. Włącz myślenie to skojarzysz o którą teorię chodzi :)

elanek
03-07-2012, 13:25
Cała ta gadanina niczego nowego nie wnosi do tematu… Po pierwsze – na forum robi się z fotografii ślubnej Bóg wie co, a tak naprawdę jak pisze robin102 to nie żadna sztuka tylko pamiątki ślubne lepsze lub gorsze. To rzemiosło i nie dorabiajmy do tego ideologii… Ja napisze krótko…pomijając jakieś szczególnie niesprzyjające warunki w kościele to nawet Nikonem D50 +35/1.8 można zrobić zadowalające zdjęcia… Jeżeli zestaw uzupełnimy o szerokokątny zoom+ 50/1.8 lub 85/1.8 + sb-600 z filtrami kolorowymi jeżeli zachodzi potrzeba – znający temat obsługujący sprzęt da radę… Trzymając się tematu – wystarczy używana SB-600. Lamp niesystemowych nie polecam.

Przecież ta gadanina jest dla niektórych sednem sprawy :)
Jest grupka wymądrzających się, krytykujących cokolwiek by ktoś nie pokazał, nawet jako sampel w dyskusji o sprzęcie. Wchodzę sobie na profil takiego krytykanta i co widzę? Ano nic nie widzę. Żadnych zdjęć - znaczy wątki zdjęciowe są, ale po paru niezbyt pochlebnych opiniach krytykant usuwa fotkę z wątku :):):)
Fotografia ślubna na tym forum (innego fotograficznego nie znam) - wątki sprzętowe i zdjęciowe, jest miejscem potwierdzania własnej wartości, dowartościowywania się za pomocą mało konstruktywnej krytyki, czepiania się szczegółów, wylewania żali.
Też uważam, że SB-600 wystarczy, nawet jedną taką wykończyłem, co było trudnym zadaniem.
A już do aparatu z matrycą klasy D5100 każda lampa oprócz wbudowanej da wszędzie radę.

Sapphiron
03-07-2012, 13:31
uwielbiam te uogólnienia ;) bo wszyscy komentujący to żądni krwi hejterzy ;) ooooczywiście ;)

elanek
03-07-2012, 14:32
uwielbiam te uogólnienia ;) bo wszyscy komentujący to żądni krwi hejterzy ;) ooooczywiście ;)

Jakbyś czytał ze zrozumieniem "Jest grupka /.../", to wiedziałbyś, że uogólnienia nie było. Komentujących jest wielu, jednak pewna grupka się wyróżnia.
Czy Twoja wypowiedź wynika z obaw, że czujesz, że zostałeś do niej zaklasyfikowany? :)
Jest sporo osób krytykujących konstruktywnie, więcej odwagi!

Sapphiron
04-07-2012, 11:27
o co Ci chodziło to wiem :) a ustawienie jest uniwersalne :) ważne żeby dobrze ogarnąć ekspozycję światła zastanego w tle itp :)

Matey3000
04-07-2012, 13:37
A tak sie konczy brak wiedzy i dobrego sprzetu: Yahoo news. (http://uk.news.yahoo.com/worst-wedding-photos-ever-couple-anneka-and-thomas-geary-recreate-ceremony-for-re-shoot.html)

artuss811
04-07-2012, 17:38
A tak sie konczy brak wiedzy i dobrego sprzetu: Yahoo news. (http://uk.news.yahoo.com/worst-wedding-photos-ever-couple-anneka-and-thomas-geary-recreate-ceremony-for-re-shoot.html)

Możę koleś myślał że resztę wyciągnie w PS lub LR ale troszkę mu nie poszło

Matey3000
04-07-2012, 18:15
Ich bolo 2, w tym 1 story twierdzi, ze nie moze uzywac lampy, bo ma epilepsje.

artuss811
04-07-2012, 20:53
Ich bolo 2, w tym 1 story twierdzi, ze nie moze uzywac lampy, bo ma epilepsje.

no tak trzeba współczuć, tylko komu kolesiowi że jest poważnie chory czy parze młodej która nie me zdjęć, lepiej by było jak wzięli by kogoś kto potrafi dobrze obsłużyć kompakt

yazid
27-04-2013, 20:39
@artuss811

"Ale pytanie podstawowe czy SB-700 będzie wystarczająca do robienia ślubów (kościół, sala, plener) ze sprzętem który posiadam z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi" - GDZIE NAPISAŁEŚ, ŻE IDZIESZ JAKO DRUGI? PODZIĘKOWAŁEŚ ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI, WIĘC TRZYMAJ FASON DO KOŃCA :D

A teraz ode mnie:
-Sprzęt, który posiadasz nie pozwoli Ci być nawet drugim fotografem. Poza tym skoro nie zamierzasz brać pieniędzy to za co kupisz sprzęcicho?
-Na ślubach fotografii się nie nauczysz! Za mało czasu na wszystko. Jeśli nie masz pojęcia o sprzęcie, to pewnie o ekspozycji też nie bardzo.
-SB700 wystarczy w zupełności, pod warunkiem, że kumasz czaczę i wybalansujesz światło zastane z błyskowym co bardzo utrudni Ci kiepska pucha i kiepski słoik
-KUP SOBIE ANALOGA z dobrym negatywem BW, zapnij 85/1.8 i szukaj smaków w kościele czy na przygotowaniach lub plenerze(jako drugi fotograf). Wesele sobie odpuść i dobrze się wyśpij.

A tu akurat nie masz racji w kwestii sprzętu. Znam ludzi którzy robią zdjęcia starymi puszkami bo tylko na takie ich jeszcze stać a są dużo lepsi od większości tych, którzy się mają za fotografów ślubnych. A takich "fotografów:" też nie brakuje.

yazid
27-04-2013, 20:47
Naskakiwanie na człowieka, który zadaje dość konkretne pytanie nie jest fair. To, że nie jest doświadczony to osobna historia. Każdy z Was - ślubniaków kiedyś zaczynał od zera i nie wmówicie mi, że każdy zaczynał jako drugi fotograf, tylko byli znajomi, ktoś z rodziny i się pstryknęło ślubik nie? Nie mówie tutaj za kasę. Więc pisanie szitu do kogoś kto dopiero zaczyna i może się nie zna nie jest ok. Decyzję o wyborze fotografa pozostawmy może młodym, wbrew pozorom informacje o polecanych fotografach krążą i są brane pod uwagę. Początkujący fotograf ze słabym sprzętem nie odbierze Wam pracy ani nie zaszkodzi środowisku. Klient sam wybiera, podejmuje decyzję i cieszy się, albo płacze.

Dokładnie tak. W dupach się przewraca niektórym. Myślą że od hejtu im umiejętności urosną. Chłopak zadaje konkretne pytanie ale kilku imbecylów musi się poczuć lepiej. Matey3000 widziałem kilka Twoich zdjęć na maxmodels i dupy nie urywa, szczerze mówiąc cudów nie robisz żadnych więc zamilkłbyś zamiast się ośmieszać żeś profesjonalista.

Sapphiron
28-04-2013, 00:13
panuj nad słownictwem... to nie jest byle jakie forum i kultura obowiązuje :|

sasz87
28-04-2013, 02:36
Jeśli nie wiesz co ci potrzeba (mam na myśli lampę) przy robieniu zdjęć slubnych przy zaprezentowanym sprzęcie którego będziesz uzywał przy ślubach, to ciężko o jakieś pozytywne odpowiedzi. Moja odpowiedź jest taka: tak będzie to idealny zestaw sb 700 wystarczy w zupełności...naprawdę :)