PDA

Zobacz pełną wersję : Konserwacja obiektywu Sigma 400/5.6 - wysyłkowo

dygac
17-05-2012, 11:23
Witam
Chciałbym zakupić tę Sigmę ale jest jeden problem. Fajne szkiełko ale teraz nie o tym.
W środku (3 i 4 soczewka tak mi się wydaje) są dość mocno zamglone. Czytałem, że jest to częsta przypadłość tych obiektywów. Wygląda to jakby ktoś przeciągnął po nich szmatą od podłogi. Wieczorem pstryknę fotki, żeby zobrazować problem.
Nie tykałbym tego szkła, ale problem jest dość mocno widoczny na zdjęciach. Odrobina mocniejszego światła i kontrast mocno dostaje po d...e. Ostrość jest na poziomie, ale widać duże braki w rozdzielczości. Na cropach ujawnia się kaszkowatość. Jak znajdę to wrzucę sample.
Teraz temat najważniejszy - mogę to zrobić tylko wysyłkowo, bo w mojej okolicy nie ma żadnego serwisu, który podjąłby się tego zadania. Dzwoniłem do Sigmy, ale mówią że koniecznie najpierw wysłać do nich, koszt ekspertyzy ~110-120zł nie pamiętam dokładnie (koszt likwidują jeśli decyduję się na wykonanie usługi) + odsyłka.
Najchętniej wysłałbym do serwisu, który zna się na tym co robi i nie weźmie za to jakichś kolosalnych pieniążków i przy okazji nie zostawi w środku paprochów czy śladów paluchów.
Ewentualnie dałbym zarobić Koledze z forum :)

shaolin
17-05-2012, 15:08
Zadzwon tu ->

Adam Bieniek
(22) 629-99-59
660-709-177
500-204-343

Sprawdzona osoba w Warszawie...