Zobacz pełną wersję : pomoc w wyborzy MB i VGA
Pawel Pawlak
16-05-2012, 19:16
Właśnie zdałem sobie sprawę, że mój komp ma już 6 lat :D Wprawdzie nie jest bardzo wolny ale zapadła decyzja o zakupie nowego. Pomysł na iMac albo miniMac odszedł w niebyt jak tylko zapoznałem się z cenami ;)
Zastosowanie to oczywiście GRAFIKA - fotografia. Być może w przyszłości video i jakieś DTP
Wiedome że będzie:
obudowa: Fractal Design Define R3 usb3.0 czarna
procek: i7 3930k
chłodzenie: BE QUIET! Dark Rock pro 2
ram: GEIL DDR3 16GB 1600MHZ QUAD CHANNEL VALUE PLUS
hdd1: SSD64GB SATA3 (mam w obecnym) na windows7+LR4+NX2 (może jakiś jeszcze soft)
hdd2: raptor velocity 320GB (mam w obecnym) TEMPy, baza LR i inne
hdd3: 1TB (mam w obecnym) - tymczasowy magazyn (materiał po selekcji i ze zrzutów i tak trafia docelowo na NAS)
Zasilacz: BE QUIET! STRAIGHT POWER E8 700W (BN159) 80+ SILVER
Inne: jakakolwiek nagrywarka DVD
Nie wybrałem jeszcze i proszę o sugestie:
Płyta główna z Lga2011
Karta graficzna (do tej pory działałem pod integrą, ale teraz coś trzeba zapodać bo płyta zapewne będzie bez grafiki)
Z góry dziękuję za pomoc :)
A do jakich zastosowan ta grafika? Ile chcesz na nia wydac? Jezeli nie wazne ile, to kup najdrozsza quadro na jakie Cie stac, do filmow powinno byc ok. :P
Mobo - zalezy ile mozesz czekac i jak bardzo zalezy Ci na natychmiastowej dostepnosci ( to zaweza wybor u nas w kraju ) Tu tez sporo zalezy od persoonalnych preferencji. Ja mam dobre wspomnienia z Gigabyte i takie plyty polecam ( X58-ud5 byla po prostu genialna )
Moze pod wieksza ilosc RAM, bardziej budzetowa opcja:
GA-X79-UD5
Czy pod OC:
GA-X79-UD7
Pawel Pawlak
16-05-2012, 20:44
Ale chodzi o to żeby uzyskać optymalne możliwości do ceny a nie tylko żeby mieć najszybciej, nawet jeśli nie jest mi to potrzebne. Tak naprawdę nie wiem jak w praktyce CUDA wpłynie na pracę PS, LR czy innych aplikacji ?
EDIT:
myślałem o tej
GA-X79-UD5 :)
Z CUDA korzystaja glownie pewne wtyczki - jezeli uzywasz takich ktore wykorzystuja moc karty graficznej, roznica bedzie. Jezeli chodzi o reszte - raczej niewielka.
Czy bedzie OC processora / pamieci?
Pawel Pawlak
16-05-2012, 21:00
do tej pory nigdy stosowałemn OC. także nie wiem czy się zdecyduję.
Właśnie doczytałem powyższa GA-X79-UD5 jest E-ATX - nie wsadzżę tego chyba do obudowy. będzie więc inna ;) może GA-X79-UD3 ?
Ja osobiscie moge Ci polecic sprzet ze stajni ASUS, uzywam i nigdy mnie nie zawiodly ( plyty, karty graficzne i karty muzyczne ). Jezeli myslisz o s2011 to moze: LINK (http://www.x-kom.pl/p/73820-plyta-glowna-socket-2011-asus-rampage-iv-formula-bf3-rog-x79-4xpci-e-ddr3.html)
Natomiast co do karty graficznej, to najlepszym wyborem na chwile obecna jest GTX 670. Super wydajnosc za ta cene.
670 to Kepler. Do gier super, do pracy z danymi, juz mniej.
To w takim razie Tesla ;)
Ale tak na powaznie jezeli prace z danymi - masz na mysli prace na plikach graficznych to nowa seria 670/680 jest w porzadku. Ja osobiscie pracuje na starszej karcie GTX 570 i nigdy nie bylo problemu.
A do jakich zastosowan ta grafika? Ile chcesz na nia wydac? Jezeli nie wazne ile, to kup najdrozsza quadro na jakie Cie stac, do filmow powinno byc ok. :P
Jeśli nie "działasz" i nie masz zamiaru "działać" w programach typu 3ds Max, Maya, Cinema 4D lub After Effects itp ( i to t najnowszych wersjach tych programów), to nie pakuj się w Quadro, ponieważ nigdy nie wykorzystasz możliwości tych kart, a jedynie bez sensu wydasz pieniądze. Kup "cywilne" odpowiedniki tych kart.
Jeśli nie "działasz" i nie masz zamiaru "działać" w programach typu 3ds Max, Maya, Cinema 4D lub After Effects itp ( i to t najnowszych wersjach tych programów), to nie pakuj się w Quadro, ponieważ nigdy nie wykorzystasz możliwości tych kart, a jedynie bez sensu wydasz pieniądze. Kup "cywilne" odpowiedniki tych kart.
Dokladnie, jesli juz nie karty ktore Ci zaproponowalem. To mozesz wziac 590 lub 690 ( jak juz bedzie dostepna ).
2 rzeczy:
Cywilne karty w architekturze kepler zostalyz optymalizowane pod wydajnosc w grach, przez to ich wydajnosc stricte matematyczna ( via CUDA interface ) zostala sporo obnizona. Czesto sa w aplikacjach wykorzystujacych CUDA wolniejsze od lepszych kart poprzedniej architektury. Wiec ( na razie Kepler wyglada swietnie ) jezeli kepler, do zastosowan nie-growych to trzeba poczekac na quadro na keplerze. O ile quadro na keplerze sie pojawia, bo zmiany ktore sie w tych kartach pojawily ( zmiana scheduler'a na statyczny na przyklad ) nie do konca pasowalyby do linii quadro.
Napisalem, troche ironicznie, o quadro, bo jedyna wskazowka co do wyboru bylo to ze komputer bedzie tez pozniej sluzyl do filmow i DTP. Nie bylo nic o grach - to dosc wazny aspekt, bo jezeli sprzet nigdy nie bedzie sluzyl do gier, to wybor karty quadro moze byc lepszy w sytuacji jej wykorzystania. Jezeli ma to byc po prostu grafika, to cokolwiek, powyzej GTX 460. 560ti?
Pawel Pawlak
17-05-2012, 16:07
od 15 lat nie grywam i pewnie nie zacznę :)
Myślę żeby na razie kupić jakąś całkowicie tanią grafikę - do PS, LR i NX każda zapewne starczy, a jak przyjdzie czas na powazne video i DTP to zainwestuję w konkretne rozwiązanie. Nie znalazłem nic o tym żeby CUDA sprawiała "cuda" w LR czy NX2 a to główne zastosowania. Mylę się ?
W samym PS/LR/NX2 roznic za duzych nie ma. Za to, jak juz napisalem, pewne wtyczki do PS potrafia wykorzystac moc grafiki i wtedy ma to spore znaczenie, bo znacznie przyspiesza prace tych wyczek.
Jezeli nie jest Ci w tej chwili potrzebna grafika do niczego innego, to nawet bardzo tanie karty sie sprawdza. Warto poszukac cichej. Chociaz przy tym coolerze... :P
Na gry nigdy nie jest za pozno... ;)
Pawel Pawlak
17-05-2012, 16:16
Warto poszukac cichej. Chociaz przy tym coolerze... :P
No cooler podobno jest jednym z cichszych i wydajniejszych, podobnie jak obudowa czy zasilacz. Generalnie zależy mi na ciszy, więc podstawową kartę może nawet wybiorą pasywną.
A może masz jakieś inne sugestie odnośnie chłodzenia proca ?
Tego Be Quiet nie slyszalem jeszcze ( zostal niedawno wprowadzony, a zadnych sensownych recenzji w internecie nie znalazlem ) - raz slyszalem wersje C1, pracowal na pelnych obrotach i w porownaniu z moja nh-d14 byl moim zdaniem glosniejszy. ( Obydwa przy maxymalnej predkosci wiatrakow sa po prostu glosne ).
Jezeli zalezy Ci na najlepszej wydajnosci, np pod OC, to moim zdaniem lepiej nh-d14 ( i nie dla tego ze kazdy poleca to co ma. To po prostu swietny cooler ).
Jezeli chodzi o cisze, moim zdaniem na najnizszych predkosciach wiatrakow zarowno ten be quiet jak i nh d14 beda dosc ciche. Nie powiedzialbym tylko, ze jest to jeden z najcichszych coolerow. W tej chwili, wypadaloby poczekac az pojawia sie testy porownawcze z nh-d14 i h50/70 oraz kilkoma innymi pozycjami, szczegolnie z perspektywy glosnosci.
Pawel Pawlak
12-06-2012, 16:07
ostatecznie kupiłem:
płyta: MSI X79A-GD45 - jedna z najtańszych pod x79 a podobno bardzo stabilmnych i dających spore możliwości OC.
grafika: MSI ATI Radeon HD5450 1024MB DDR3/64bit DVI/HDMI PCI-E - czyli najtańsza z tanich ;) ma wyświetlać obraz i tyle. Jak przyjdzie czas na CUDA i inne to wymienię na coś co uznam za stosowne.
chłodzenie: jednak zamias BeQuiet będzie nh-d14 - pierwotny wybór odpadł z racji monstrualnych gabarytów. nie zmieściłby się chyba w obudowie. podobno jest cichszy niż nh-d14 i porównywalnie wydajny, ale co z tego ;)
teraz zostało to tylko poskładać... Po tych wszystkich przeczytanych wątkach w internecie na temat możliwości SB i SB-E czuję że zacznie mnie korcić OC ;)
Kurtz, jak myślisz - nh-d14 schłodzi 3930k podkręconego do 4.5GHz ?
Moj zestaw:
i7-920 (rev. D0 2.66GHz 4rdzenie, HT, 45nm ) @4.0GHz ( bclk 200 x 20 ) vcore 1.312.
CM 690, 3x input NF-SB12 FLX ( ULNA ), 2x output nf-p14 ( ULNA )
Przy niskim obciazeniu, na minimalnych obrotach CPU coolera, ok 50 stopni.
Przy pelnym obciazeniu, przypelnych obrotach CPU coolera, ok 85 stopni ( po 2h stress testu. Temperatura rosla stopniowo przez te 2h, rowniez w poblizu komputera - pomieszczenie nie klimatyzowane. Przy klimatyzacji okolo 75 stopni udawalo sie utrzymac ).
Moim zdaniem, przy maksymalnych obrotach wentylatorow, powinna uciagnac nawet wiecej niz 4.5 GHz.
Pawel Pawlak
17-06-2012, 16:58
No to zestaw raczej wypasiony - widzę że też celowałeś w socket "Enterprise". To dość mało popularne ze wzgledu na stosunek wydajność/cena, nie wiem jak było kiedy składałeś zestaw, ale obecnie "nagonka" na SB-E jest dość intensywna - w końcu mozna teoretycznie podobne efekty uzyskać na i7 2700 czy 3770.
Wczoraj prawie zakończyłem składanie... :)
Pierwsze wrażenie... niesamowite. praktycznie całkowita cisza przerywana tylko rozpędzającym się DVD. Instalacja win 7 pro na (mułowatm w zapisie ;) ) SSD M4 256GB w ok. 15-16min. Odnoszę wrażeznie że najwolniejszym elementem byłem ja wpisujący seriala i napęd DVD.
Każde przeładowanie systemu - zachwyt - wszystko dzieje się niemal natychmiast.
Na razie nic nie podkręcałem a już jest niesamowicie szybko. Niepokojące jest że raz udało mi się zawisnąć - temp na procu niska - ok 55stC, LR importował foty a komp po prostu stanął. zero reakcji ?
Jak na razie z wszystkiego jestem zadowolony (choć przez moment myślałem że noctua się nie zmieści i że przsadziłem z chłodzeniem ;) ), poza grafiką... cholera. Nie wyrabia z przewijaniem obrazu 1920x1280 :/ to trocję zakłuca efekt szybkości i komfortu. ale może jeszcze dogram najnowsze sterowniki i coś się porawi. Jak nie, to za niedługo wstawię coś szybszego.
zaniepokoiło mnie także "wstrzymanie" co drugiego rdzenia w monitorze zasobów, ale obciążenie proca LR pokaząło że włączają się one co chwila. Najwyraźniej win wyłącza HT kiedy nie ma pomysłu jak ja wykorzystać.
zaniepokoiło mnie także "wstrzymanie" co drugiego rdzenia w monitorze zasobów, ale obciążenie proca LR pokaząło że włączają się one co chwila. Najwyraźniej win wyłącza HT kiedy nie ma pomysłu jak ja wykorzystać.
Albo LR wykrywa czy uzywa sie processora z HT czy bez i zaleznie od tego ustala liczbe watkow :P Winda widzi 12 fizycznych watkow ( processorow ) ju zna poziomie hardware, wiec nie musi ich w zden sposob wykorzystywac. Po prostu scheduler bierze to pod uwage i stara sie rozkladac watki na fizyczne rdzenie, a nie na fizyczne watki ( tzn ze jak ma sie 2 rdzenie z HT i 2 pracujace watki to winda bedzie starala sie obciazac 2 rdzenie rownomiernie, a nie 2 z fizycznych watkow, ktore moga byc przeciez na jednym fizycznym rdzeniu.)
Tym bym sie nie przejmowl za bardzo
Moj zestaw skladlem w tych czasach, gdzie jego koszt nie byl drastycznie wyzszy niz nizszych socketow, a jednoczesnie, dostawalem produkt ktory bardziej mi odpowiadal. Tanie 24 GB RAM, dobry procek z genialnymi jak na tamte czasy mozliwosciami OC ( 2.66 do 4.0 to praktycznie 50% ), Swietna plyta w dosc realnej cenie z ogromnymi mozliwosciami. uwazam ze na tamte czasy wybor mojego zestawu byl bardzo optymalny do pracy. Do gier - nie do konca, bo nie zyskuje sie az tyle na HT, roznice miedzy i7-920 a jakimis 8xx byly praktycznie niewidoczne, RAM az tyle nie potrzeba. Przynajmniej na Polski rynek. Na zachodzie i w USA zestaw i7-920 + GA-EX58-UD5 byl bardzo popularny i chwalony.
W tej chwili 2011 ma inna role niz mialo 1366. 1366 Oferowalo Dosc tania podstawke do zrobienia troche lepszego gaming buildu, badz rozsadnie droga podstawke do zlozenia rozsadnie taniego komputera pelniacego role workstation - do renderingu grafiki, pracy z video etc. ( oczywiscie moglo sie latwo stac tez nierozsadnie drogie, jezeli ktos chcial :P )
W tej chwili role i7-920 i pochodnych, przejal i7-2600k, a 2011 jest o krok dalej, oferujac niezbyt tania, ale efektywna baze do zrobienia komputera zblizonego do workstation jezeli chodzi o parametry badz ekstremalnych gaming buildow. Processory 6 rdzeniowe, ogromne ilosci RAM, szybszy chipset, drogie i wydajne plyty glowne. Czy to zle? W Polsce nie mamy po prostu na to kasy, na zachodzie zupelnie inny jest stosunek zrobkow do cen sprzetu, i latwiej wydac wiecej zeby zlozyc taki build jak np Pawla, ktory do wiekszosci zastosowan nie bedzie oferowal wiele wiecej niz i7-2600k. Wiekszosci i wiele to wazne slowa w tej wypowiedzi. Dla osoby w USA, uzywajacej takiego komputera do pracy nie jest to najmniejszy problem i warto doplacic za ta roznice. W Polsce, chyba nie.