Zobacz pełną wersję : Pooomoccy :)
Mam nikona d60, od kilku miesięcy fotografuję kitem, ale chcę przerzucić się na stałkę. A, że funduszy brak, to planowałam sprzedać kit'a i dołożyć na stałkę z 200zł, i zastanawiam się. Ciężko jest ostrzyć manualnie? I czy to dobra decyzja aby sprzedawać kit'a? a może zainwestować w inny obiektyw, równie nadający się do portretów?
wasilewk
16-05-2012, 16:02
I a może zainwestować w inny obiektyw, równie nadający się do portretów?
Tak.
alprospero
16-05-2012, 16:04
To trochę nie ten dział. Pytanie powinno się znaleźć w OPTYKA
Nie napisałeś dokładnie jakie zdjęcia robisz, jeśli to np. makro lub portret to możesz spokojnie ostrzć manualnie. Gorzej jeśli to reportaż lub street. Kup sobie stałkę ale z silnikiem, polecam 35 1.8G to idealne szkło do twojego body.
Przepraszam za nie ten dział, mój błąd.
Skupiam się głownie na portretach.
Jak jedną stałkę na dx, to zdecydowanie 35/1.8 ze względu na uniwersalność ogniskowej.
50-tka byłaby lepsza do portretu i cenowo porównywalna, ale nie wybrałbym jej jako jedyny obiektyw - bardzo często byłoby za wąsko.
Szerzej od 35 jest drogo i za szeroki kąt widzenia do portretu.
Fotografujesz kitem? Jakim? 18-55, 18-55 II ED, 18-55 VR, 18-70, 18-105 VR, 18-135? Którym?
chickensnd
24-05-2012, 12:28
Polecam albo 35 mm albo 50 mm oczywiście 1.8, zobacz która ogniskowa dla ciebie Będzie Lepsza
Robert_P
24-05-2012, 14:48
Ciężko jest ostrzyć manualnie?
Przy D60 będzie ciężko , zwłaszcza jak myślisz o robieniu portretów gdzie wykorzystuje się często małą przysłonę i celność jest b. ważna. Wyłącz ostrzenie auto i zobacz jak się ostrzy na obecnym szkle , sam sobie odpowiesz.
I czy to dobra decyzja aby sprzedawać kit'a?
Zależy jakiego kita i na co chcesz wymienić i do czego użyć.
a może zainwestować w inny obiektyw, równie nadający się do portretów?
A jaki to INNY obiektyw jak nie podajesz żadnego ????????
ps.
Rozwalają mnie takie niesprecyzowane pytania :(
Temat jak z negatywnego przykładu Jak NIE zadawać pytań na forum.
Po wymianie korpusu nawet na coś starszego ale ze śrubokrętem wiele tanich obiektywów, z 50mm jak kro lubi na czele.
Mam nikona d60, od kilku miesięcy fotografuję kitem, ale chcę przerzucić się na stałkę. A, że funduszy brak, to planowałam sprzedać kit'a i dołożyć na stałkę z 200zł, i zastanawiam się. Ciężko jest ostrzyć manualnie? I czy to dobra decyzja aby sprzedawać kit'a? a może zainwestować w inny obiektyw, równie nadający się do portretów?
będzie ci ciężko ostrzyć manualnie na d60 :-(
słaby to pomysł...
będzie ci ciężko ostrzyć manualnie na d60 :-(
słaby to pomysł...
Nie wiem jaki sens słowa "stałka" - jeśli ten hardkorowy, w manuału, to jeszcze gorszy pomysł. Wiele rodzajów fotografii odpadnie.
Kita należy trzymać, nawet jeśli nie często się używa. Mam awarię 18-50(akurat 2.8) i mimo worka innych obiektywów, ogranicza to nieco.
Jeśli chcesz zamieniać kita, to jedyną rozsądną opcją jest 35/1.8G DX. Wszystko inne będzie Cię jakoś tam ograniczać za bardzo (chyba że naprawdę chcesz robić np. wyłącznie klasyczne portrety).
cinspire
25-05-2012, 15:36
Dobrze Ci piszą odnośnie trudności manualnego ostrzenia w D60 (mam D3000 więc ta sama masakra).
Zresztą możesz łatwo spróbować - przełącz kita na M i walcz (a później pomyśl, że przy jasnej stałce dużo trudniej trafić w GO).
Poza tym zakres - mam 35 1.8 która zjada mojego kita 18-55vr na śniadanie. Ale są takie momenty, że mimo najszczerszych chęci nie da się nim nic wywalczyć (szczególnie w pomieszczeniach, gdy jest ciasno i nie da się odejść). Wolę wtedy zrobić zdjęcie "takim se" kitem niż nie zrobić wcale.
Choć w sumie dawno temu tato lata całe miał Zenitha jedynie z 58 i jakoś wszystkie te zdjęcia w albumie rodzinnym powstały - to da się zatem przeżyć. Ostrzenia M w D60/D3000 moim zdaniem nie (choć i w wielu przypadkach się da i używam).
Choć dawno temu tato lata całe miał Zenitha jedynie z 58 i jakoś ... to da się zatem przeżyć.
Baaaardzo szybko postarałem się zdobyć, zarabiając jako nastolatek, swój szeroki kąt do Zenita. Nawet tele dało się wytrzymać pożyczając z klubu, ale szeroki swój własny.
Możliwość szerokiego kąta to podstawa.
Możesz kupić na początek używanego Nikkora 35 1,8G - gość który kupił ode Mnie D60 zaopatrzył się w ten obiektyw i robi bardzo fajne zdjęcia (choć nie są to portrety). Z ostrzeniem manualnym sprawdź sobie kit'a czy dobrze i komfortowo Ci się foci, a odpowiedź na to pytanie znajdziesz sam.
Normalnie nie wierzę w to co czytam. Każdy poleca obiektyw jaki chyba lubi - 35/1.8. To, że facet pisze o tym, że che obiektywu do portretu to ... nieistotne ?!
Ludzie, czy wy możecie polecać obiektywy nie przez pryzmat swojej fotografii, tylko odpowiadać na cudze zapytanie?
Ja rozumiem, 35 jest dobre optycznie, jest tanie, ma silnik, ale nie jest szkłem do portretu. W torbie portrecisty to szkło by było na 10-tym miejscu jak nie dalej.
Polecam 85/1.8 AF-S.
Pomoooocy! Chciałbym się przesiąść na samochód. Mam aktualnie rower. Dołożyłbym ze dwie stówki. Chodzi mi o auto do wygodnej jazdy z czteroosobową rodziną i psem. Tylko musi mało palić, bo mnie nie stać na paliwo. No i w gazie oczywiście.
To, że facet pisze o tym, że che obiektywu do portretu to ... nieistotne ?!
RÓWNIEŻ do portretu, czyli występują inne rodzaje fotografii, i pyta o pozbycie się kita.
cinspire
26-05-2012, 10:37
Baaaardzo szybko postarałem się zdobyć, zarabiając jako nastolatek, swój szeroki kąt do Zenita. Nawet tele dało się wytrzymać pożyczając z klubu, ale szeroki swój własny.
Możliwość szerokiego kąta to podstawa.
Ale jak mniemam Ty bawiłeś się fotografią, a tamten był używany po prostu jako aparat rodzinny, żeby były zdjęcia do albumu. Mój przykład był tylko dlatego, że jakoś się dało, skoro musiało się dać.
Ja jednak też nie wyobrażam sobie posiadania tylko 35 do wszystkiego (chociaż ją uwielbiam) i o tym właśnie piszę autorowi, że kit'a niech się nie pozbywa, skoro nie ma czym go zastąpić.
Już tym bardziej nie wyobrażam sobie posiadania tylko 85 (choć nigdy nie miałem). Wystarczy, że sobie pomyślę o kącie przy próbie zrobienia rodzinnych fotek w jakimś typowym pomieszczeniu przy pomocy 70-300 :P
(To takie opowiadanie do autora - nie zamieniaj malucha na skuter, skoro czasem chcesz wyruszyć tym pojazdem w kilkuset kilometrową trasę. Co nie znaczy, że skuterem się nie da się w ogóle tak pojechać. Niejeden jakoś dał radę. Z naciskiem na JAKOŚ :P)
Jeśli to ma być drugi obiektyw lub ten aparat ma służyć tylko i wyłącznie do portretów to inna bajka i tu pozostawiam pole znającym się na rzeczy.
Normalnie nie wierzę w to co czytam. Każdy poleca obiektyw jaki chyba lubi - 35/1.8. To, że facet pisze o tym, że che obiektywu do portretu to ... nieistotne ?!
Ludzie, czy wy możecie polecać obiektywy nie przez pryzmat swojej fotografii, tylko odpowiadać na cudze zapytanie?
Ja rozumiem, 35 jest dobre optycznie, jest tanie, ma silnik, ale nie jest szkłem do portretu. W torbie portrecisty to szkło by było na 10-tym miejscu jak nie dalej.
Polecam 85/1.8 AF-S.
ja nie polecałem 35mm i nie polecam nadal ;-)
(...)
Polecam 85/1.8 AF-S.
Jacku, po dołożeniu 200 zł po sprzedazy kit'a (np. 18-55) to za cholerę nie kupi nawet używanej 85-tki AF-S. Jakby tak było to sam bym kupował w ciemno. "Chcieć a móc" to jednak spora różnica i jeśli chce za taką kwotę kupić stałkę do D60 to jednak używana 35-tka jest najtańszą opcją chyba.
Nie, wtedy to już 50/1.8.
Jedna stałka nie wystarczy za wszystkie obiektywy do robienia każdego z tematów. To raczej oczywiste. Mam nadzieję, że autor pytania zdaje sobie z tego sprawę. Stałki nie sa zbyt uniwersalne (szczególnie 1 sztuka) , dobrze się sprawdzają w pewnych specjalizacjach. Nie zastąpi się zooma jedną stałką.
Radzę zostawić zooma po to żeby robić nim wszystko - przysłowiowe imieniny u cioci, krajobrazy itd. A stałki sukcesywnie kupować według specjalizacji na jakiej nam zależy.
Jacenty Z.
02-06-2012, 00:03
Temat jak z negatywnego przykładu Jak NIE zadawać pytań na forum.
A jeśli ktokolwiek kiedykolwiek wpadłby na pomysł urzędowego napominania autorów wątków, w których jedynym słowem tytułu jest "Pomocy", "Pozdrawiam" lub "Pilne", też byłbym za;)