Zobacz pełną wersję : Kilka trywialnych pytań do znawców monitorów.
Witam,
Obecnie siedzę na BenQ G2220HD (22" 16:9, 1920x1080, TN). I choć jak do tej pory obrabiałem na nim zdjęcia to nie jest to sprzęt do tego przeznaczony i chciałbym tymczasowo chociaż wymienić go na coś lepszego. Tymczasowo, bo mam kilka innych wydatków w tym momencie, i monitor jaki teraz kupię będzie na "jakiś czas", byle żeby był lepszy od obecnego (zaraz mnie Tom1 zjedzie za takie podjeście, ale trudno).
Odrazu napiszę że jestem świadom tego, iż w moim budżecie (ok. 1500zł, najchętniej 1000-1200, max 1800 jeśli naprawdę byłoby warto) ciężko będzie znaleść cokolwiek dobrego. Jednak zapewne nie będzie ciężko znaleść cokolwiek lepszego od mojego obecnego sprzętu, dlatego myślę że nie ma co trzymać starego benq skoro na to coś lepszego w tym momencie mnie stać.
Mam kilka trywialnych pytań które pewnie są śmieszne dla znających temat, ale dla mnie, użytkownika ekranów TN dla mas to kwestie które mnie dość ciekawią. Mianowicie:
1. Bajery w stylu tryb photo, movie, srgb, standard itd. Jak to jest w lepszych monitorach typu dell Uxxxx czy Nec w moim budżecie - są tam takie tryby czy jest tylko jeden tryb główny i nie ma możliwości zmiany? Osobiście takie cuś mi strasznie przeszkadza w moim obecnym monitorze, bo tryby tematyczne są za bardzo wybajerowane kolorystycznie i kontrastowo, a tryb standard jest blady i bez koloru... Pomagałem sobie programem Gamma Panel, ustawiając w monitorze tryb standard oraz próbując ręcznie ustawić kontrast/jasność/gammę wg instrukcji znalezionych w sieci i z użyciem w.w. programu. Ustawiłem wszystko "na oko" korzystając z plików JPG "rzeźnik" oraz "wrzozec gamma 2.2", i wkońcu jako tako to wygląda (zdjęcia obrabiane na tak "skalibrowanym" monitorze są na portfolio, link w stopce, wszystkie zdjęcia które tam są były obrabiane na tym właśnie monitorze, ciekaw jestem jak ich kolory/kontrast wyglądają na monitorze z IPS). Nie mniej nie chciałbym takiego bałaganu w nowym monitorze z 50 trybami i bawieniem się w to który jest odpowiedni...
2. Soczyste kolory i kontrast ekranów IPS. Chciałbym wiedzieć czy ekrany tego typu dając bardzo soczysty obraz i mocno kontrastowy, nie spowoduje sytuacji takiej że obrabiając zdjęcie wg tego co widzę na swoim monitorze, to u klientów na ich zwykłej "szarej" tn'ce nie bedzie zdjecie blade i wyblakłe? Miałem taką sytuację u siebie po zakupie benq, ustawiłem profil photo, który był soczysty i kontrastowy. Obrabiałem tak fotki żeby nie były przejaskrawione, i u mnie wyglądały ok. Ale jak oglądałem je na laptopie albo kompie szwagra to były blade i wyblakłe, zresztą na innych monitorach też. Nie chciałbym sytuacji w której obrabiam na monitorze IPS zdjęcie i u mnie jest ok a u klientów będzie blada kiszka....
3. Jakość tanich ekranów IPS. Czy monitory IPS do 1500zl dają coś użytkownikowi więcej niż kąty widzenia czy raczej różnica jest chirurgiczna? Bo rozumiem że panele IPS nie są wszystkie jednakowe, i własnie ich jakość (to jaki obrazek generują) decyduje o cenie. Skoro dobre panele kosztują 3-4k zł to po panelu za 1000zł można spodziewać się sporej różnicy w stosunku do np mojego benq na TN?
4. Fabryczne ustawienia. Gdzieś tu czytałem żeby w monitorach z tej półki cenowej zmieniać tylko jasność, kontrastu nie ruszać ani niczego innego i pozostawić to w fabrycznych wartościach. Dlaczego?
Teraz kwestia konkretnych modeli. Najczęściej słyszę o 3: nec p221w oraz dell'e u2412m i u2410. Ich ceny to odpowiednio około 1500, 1000 oraz 1900zł. Mam co do nich pewne pytania, zacznę od najtańszego:
Dell U2412M: tanie 24 cale, znawcy twierdzą że do niczego się to nie nadaje. Czy obraz jest w takim razie gorszy (lub nie lepszy) od prostych zwykłych TN'ek że taki dell nie zrobi różnicy? Czy jednak ta różnica np dla mnie po przesiadce z benq będzie i jak duża jeśli tak? Dlaczego ludzie tak bardzo narzekają na jego jasność, jako ogromną wadę, skoro dwa posty niżej piszą że sobie z tym już poradzili zmniejszając jasność do np 30%? Skoro wystarczy przesunąć suwak to czemu to jest taki problem? Mógłby mi ktoś to pojaśnić?
Nec P221W: Piszą że nie ma nic lepszego w budżecie do 2000zł. Tom1 natomiast twierdzi że jest klasę wyzej od w.w. della. Co to znaczy klasę wyżej? Stricte techniczne słownictwo też było używane żeby to pojaśnić, ale nie znając związanych z nim zagadnień ciężko wysnuć wnioski czy warto dopłacic.. Chodzi mi konkretnie o to, co na prosty chłopski rozum otrzymam dodając te 500zl i kupując neca? Lepsze kolory (jeśli tak to pod jakim względem)? Lepszą ostrosć? Lepiej doświetlony równomiernie panel? Lepsze kąty widzenia? Hmm? Bo padło na forum określenie że ten Nec nie jest dobry, tylko ....... tu zapomniałem określenia, w każdym razie mierny. Skoro dell za 1000zł jest do bani, a nec jest mierny, to co robi taką różnicę w nich żeby dopłacić połowę więcej do neca?
Dell U2410: Niby taki dobry a też na forum zbiera cęgi. Jaką przewagę ma nad dellem u2412m? bo z tego co wyczytałem to od neca też jest ponoć gorszy (chętnie się dowiem w jakim konkretnym sensie gorszy)...
Z innych modeli które mnie zaciekawiły:
Samsung S24A850 z matrycą PLS - nagroda tipa za najlepszy monitor do edycji zdjęć w 2012r. Rzeczywiście jest taki dobry? kosztuje 1600zł więc mieści się w budżecie, ma też 24 cale i dużą rozdzielczość co nie ukrywam jest dla mnie dużym plusem. Ktoś to ma/testował?
LG IPS236 i IPS231 - nagroda tipa 2011 dla najlepszego monitora do edycji zdjęć w segmencie amatorskim - w czym ten monitor będzie gorszy od takiego della u2412m? Jest tańszy średnio 350zł od della stąd pytanie.
Dell ultrasharp U2312HM - proszę o opinie
Eizo EV2335W ISP - proszę o opinie
I ogólnie, jeśli ktoś z was miał ostatnio taki dylemat jak ja i męczył już znawców tematu oraz wybrał monitor pod obróbkę zdjęć, to proszę o podanie modelu.
Ma Pan do wyboru:
Domowy EIZO FS2331 lub uniwersalny NEC P221W. W czym są lepsze od korporacyjnych DELLi? Bez wgłębiania się w technikalia - WSZYSTKIM. Obraz jest inny. Przede wszystkim oba w odróżnieniu od DELLa nie żrą w oczy nierzeczywistym kolorem.
Samsungi i LG pomijam, bo szkoda mi farby na klawiszach. ;)
Czyli wspomniane dell'e będą powodowały własnie takie coś jak mój benq przed "kalibracją", czyli obrabiając na nich zdjęcia tak żeby kolory i kontrast były ok, na innych monitorach będzie obraz bardziej wyprany i blady?
Jeszcze mam pytanie co do gwarancji della, bo szczerze mówiąc bardzo mi się ona podobała - czy to prawda że kupując NOWY monitor, jak po tygodniu wyskoczy np 3 wypalone pixele to mi przyślą na wymianę używany niewiadomo ile? Przecież jak kupuję nowy to chcę miec nowy, a nie po tygodniu dostać półtora roczny.... Są takie przypadki?
PS. Eizo i Nec to monitory PVA, rozumiem raczej już nie pogram z maluchem w jakieś wyścigi? 7ms to chyba długi czas jak na gry... I w eizo znowu są te (denne?) tryby, też tak sztucznie dodają koloru i podbijają kontrast nienaturlanie?
PS#2. Delle mają matrycę e-IPS czy "pełną" IPS?
PS#3. Rozumiem, że monitor z matrycą IPS zaraz po wyjęciu z pudełka nie nadaje się do pracy przy obróbce zdjęć i trzeba go kalibrować bo jak nie to jest kaszana z kolorami?
Czyli wspomniane dell'e będą powodowały własnie takie coś jak mój benq przed "kalibracją", czyli obrabiając na nich zdjęcia tak żeby kolory i kontrast były ok, na innych monitorach będzie obraz bardziej wyprany i blady?
Takich monitorów w ogóle nie można skalibrować. Pokazują co chcą a zdjęcia wychodzą jakie wychodzą. Istnieje kilka domowych sposobów ogarnięcia tego i minimalizowania wolnej amerykanki ale żaden nie jest skuteczny.
Jeszcze mam pytanie co do gwarancji della, bo szczerze mówiąc bardzo mi się ona podobała - czy to prawda że kupując NOWY monitor, jak po tygodniu wyskoczy np 3 wypalone pixele to mi przyślą na wymianę używany niewiadomo ile? Przecież jak kupuję nowy to chcę miec nowy, a nie po tygodniu dostać półtora roczny.... Są takie przypadki?
Są takie przypadki.
PS. Eizo i Nec to monitory PVA, rozumiem raczej już nie pogram z maluchem w jakieś wyścigi?
Bez problemu. Monitory uniwersalne-domowe robi się (powinno) na PVA. Niezależnie od tego ile nakłamie marketing od LG Display.
PS#2. Delle mają matrycę e-IPS czy "pełną" IPS?
Normalny IPS za te pieniądze? :)
PS#3. Rozumiem, że monitor z matrycą IPS zaraz po wyjęciu z pudełka nie nadaje się do pracy przy obróbce zdjęć i trzeba go kalibrować bo jak nie to jest kaszana z kolorami?
Żaden nie nadaje się do pracy bez kalibracji.
Takich monitorów w ogóle nie można skalibrować. Pokazują co chcą a zdjęcia wychodzą jakie wychodzą. Istnieje kilka domowych sposobów ogarnięcia tego i minimalizowania wolnej amerykanki ale żaden nie jest skuteczny.
Słyszałem coś właśnie kiedyś o monitorach kalibrowalnych i niekalibrowalnych. Czyli te e-IPS są niekalibrowalne a pełne IPS i PVA są kalibrowalne? Czy chodziło Ci o to że konkretnie te dwa delle są nie do skalibrowania a są inne modele oparte o e-IPS które da się kalibrować? A może chodziło Ci o to, że ogólnie te delle można kalibrować, ale efekt jest opłakany i nic to nie daje - stąd określenie że nie można ich skalibrować (poprawnie)?
Są takie przypadki.
No to lipa straszna..
Bez problemu. Monitory uniwersalne-domowe robi się (powinno) na PVA. Niezależnie od tego ile nakłamie marketing od LG Display.
To chyba technika poszła do przodu, czytałem jeden tekst teraz w sieci odnośnie matryc i tam podawali że PVA ma czas około 25ms, a więc teraz robią PVA z czasem nawet 7ms i można pograć. To dobrze.
Normalny IPS za te pieniądze? :)
Też tak myślałem :)
Żaden nie nadaje się do pracy bez kalibracji.
To zrozumiałe, z tym że jedne bardziej, inne mniej. Myślałem właśnie o takim określeniu tego czy po wyjęciu z pudła będzie lepiej z kolorami niż w benq moim czy będzie podobnie i dopiero po kalibracji będzie ok...
PS. Rozumiem że e-IPS to okrojone IPS (gorsze kąty widzenia, gorsze odwzorowanie kolorów, utrata kontrastu przy oglądaniu z dużego kąta itp) natomiast PVA montowane np w Nec'u P221W to pełnowartościowa matryca PVA a nie jakiś e-kastrat (e-PVA czy coś w ten deseń)?
Słyszałem coś właśnie kiedyś o monitorach kalibrowalnych i niekalibrowalnych. Czyli te e-IPS są niekalibrowalne a pełne IPS i PVA są kalibrowalne? Czy chodziło Ci o to że konkretnie te dwa delle są nie do skalibrowania a są inne modele oparte o e-IPS które da się kalibrować? A może chodziło Ci o to, że ogólnie te delle można kalibrować, ale efekt jest opłakany i nic to nie daje - stąd określenie że nie można ich skalibrować (poprawnie)?
To czy monitor daje się skalibrować zależy od jego potencjału i możliwości regulacyjnych. A tych w prostych konstrukcyjnie monitorach po prostu nie ma. To wydmuszka. Obudowa, ekran i maleńka płytka układu sterującego byle jak.
To chyba technika poszła do przodu, czytałem jeden tekst teraz w sieci odnośnie matryc i tam podawali że PVA ma czas około 25ms, a więc teraz robią PVA z czasem nawet 7ms i można pograć. To dobrze.
Niewiele poszła. Największym postępem w dziedzinie czasu reakcji to zaimportowanie z telewizorów układów "overdrive". Jeśli dobrze dostrojony, smużenia nie ma.
PS. Rozumiem że e-IPS to okrojone IPS (gorsze kąty widzenia, gorsze odwzorowanie kolorów, utrata kontrastu przy oglądaniu z dużego kąta itp) natomiast PVA montowane np w Nec'u P221W to pełnowartościowa matryca PVA a nie jakiś e-kastrat (e-PVA czy coś w ten deseń)?
Okrojone matryce są produkowane taniej. A taniej prawie nigdy nie oznacza dobrze. W P221W siedzi normalna matryca.
A co na rynku sprzętu używanego? Może jest coś na pełnym IPS'ie w tym budżecie, co można okazjonalnie dostac w kwocie 1000-1500zł na alledrogo np dlatego że ma 2-3 lata? Jeśli IPS się nie wypala jak np plazma to nawet starszy sprzęt byłby ok.
I kwestia kolorów/kontrastu o czym pytałem w 1 poście, czy te soczyste i bajkowe kolory na takim NECu nie spowodują po obróbce tego że na zwykłym monitorze zdjęcie będzie blade, bo ustawiajac saturację wg bajkowego Neca zrobię je bledziej niż powinienem (żeby na necu nie przejaskrawić) i na zwykłych ekranach zdjęcie nie będzie już tak dobrze wyglądało bo bledszy ekran pokaże bledsze zdjęcie?
A co na rynku sprzętu używanego? Może jest coś na pełnym IPS'ie w tym budżecie, co można okazjonalnie dostac w kwocie 1000-1500zł na alledrogo np dlatego że ma 2-3 lata? Jeśli IPS się nie wypala jak np plazma to nawet starszy sprzęt byłby ok.
Jak Pan myśli? Ten co sprzedaje poważny monitor za ułamek ceny, ma chyba powód co?
I kwestia kolorów/kontrastu o czym pytałem w 1 poście, czy te soczyste i bajkowe kolory na takim NECu nie spowodują po obróbce tego że na zwykłym monitorze zdjęcie będzie blade, bo ustawiajac saturację wg bajkowego Neca zrobię je bledziej niż powinienem (żeby na necu nie przejaskrawić) i na zwykłych ekranach zdjęcie nie będzie już tak dobrze wyglądało bo bledszy ekran pokaże bledsze zdjęcie?
To się ustawia w kalibracji. Monitor nie ma pokazywać zdjęć pięknie tylko tak, jakie one są w oryginale.
Hmm, dobre auto tez po latach sprzedaje się za jakąś część jego wartości, co nie znaczy że gorzej przyśpiesza, poprostu nie jest nowy tylko używany kilka lat. Dlatego nie skreślałem odrazu używanych monitorów IPS. Ale Twoja wypowiedź wskazywałaby na to że jednak się wypalają i 2-3 letni monitor jest "cieniem" tego, czym był jak był nowy. Szkoda.
To się ustawia w kalibracji. Monitor nie ma pokazywać zdjęć pięknie tylko tak, jakie one są w oryginale.
Kupując takiego Neca P221W ile będę musiał doliczyć do tych 1450zł za monitor żeby mi go sprzedawca skalibrował? Tak średnio oczywiście, bo wiadomo że co firma to troche inna cena będzie...
Hmm, dobre auto tez po latach sprzedaje się za jakąś część jego wartości, co nie znaczy że gorzej przyśpiesza, poprostu nie jest nowy tylko używany kilka lat. Dlatego nie skreślałem odrazu używanych monitorów IPS. Ale Twoja wypowiedź wskazywałaby na to że jednak się wypalają i 2-3 letni monitor jest "cieniem" tego, czym był jak był nowy. Szkoda.
Wszystko się zużywa.
Kupując takiego Neca P221W ile będę musiał doliczyć do tych 1450zł za monitor żeby mi go sprzedawca skalibrował? Tak średnio oczywiście, bo wiadomo że co firma to troche inna cena będzie...
1450 to nieco optymistyczna cena. Normalny, z polskiej dystrybucji z polską gwarancją raczej 200 zł więcej. Za kalibrację płaci się różnie, od 100 zł u partaczy z zabawkami, do 700 i więcej u fachowców z poważnymi czujnikami, softem i wiedzą.
Cytat: Wyświetlacze typu IPS mają wady obrazu, które stają się bardzo widoczne w warunkach oświetlenia domowego, szczególnie wieczorem.
To znaczy? I jak to się ma do tańszych e-IPS? Efekt jest spotęgowany?
Cytat 2: EIZO FS2331 nie powinno się mimo wszystko wybierać do zastosowań związanych z grafiką ani fotografią, poza zastosowaniami bardzo amatorskimi.
Rozumiem, że mimo, że to kiepski wybór, to skoro mi go poleciłeś to do 1500zł i tak jest to (obok Nec'a p221w) najlepszy monitor do fotografii? Napisz też proszę, czemu go odradzasz do tego typu zastosowań?
To znaczy? I jak to się ma do tańszych e-IPS? Efekt jest spotęgowany?
Nie. e-IPS mają tańsze filtry barwne, podświetlenie i ogólnie cykl produkcji jest tańszy. Nie instaluje się takich matryc w wyższej klasy monitorach więc słabo z porównaniami. Jedynym monitorem z normalnym sterowaniem i takim panelem jest NEC PA231W. jest to pewnego rodzaju eksperyment. Póki co żadna inna firma nie zaryzykowała takiego ruchu. Pomimo okrojonego panelu, dzięki zaawansowanej elektronice jest dużo lepszy od P221W. Kwestia jak będzie np z trwałością to zagadka.
Cytat 2: EIZO FS2331 nie powinno się mimo wszystko wybierać do zastosowań związanych z grafiką ani fotografią, poza zastosowaniami bardzo amatorskimi.
Rozumiem, że mimo, że to kiepski wybór, to skoro mi go poleciłeś to do 1500zł i tak jest to (obok Nec'a p221w) najlepszy monitor do fotografii? Napisz też proszę, czemu go odradzasz do tego typu zastosowań?
EIZO FS2331 to monitor domowy. Jeśli ktoś myśli poważniej o zdjęciach to są lepsze monitory. Tak samo, nieco bardziej zaawansowany amator nie spojrzy przychylnym okiem na superzoom 18-250mm. Ale jeśli ma "optykę" wbudowaną w Canonmatic to ów 18-250 staje się rozsądną alternatywą. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Poczytałem trochę minirecenzje na mva.pl i się z deczka pogubiłem właśnie w kwestii tych opinii.. Bo z jednej strony np taki Nec P221W jest wychwalany że się wybija w swojej klasie, żeby po chwili przeczytać że to nie jest monitor dobry, tylko conajwyzej zadowalający.... Jeśli to samo słyszę o u2412m czy o szajsungu IPS231 to te różnice między tymi monitorami tak naprawdę masakrycznie się jak dla mnie kurczą... Bo wszystkie są mniej lub bardziej ok, ale wszystkie jednocześnie są conajwyżej zadowalające. Takim tokiem idąc, dla mnie jako mało wymagającego użytkownika, który do dziś pracuje na benq g2220hd, nie ma różnicy czy kupie neca czy lg. A ja chciałbym tą różnicę poznać, tak na prosty rozum.
Jak narazie na prosty rozum wiem że:
- e-ips ma w stosunku do ips gorsze: kąty widzenia, odwzorowanie kolorów, kontrast przy patrzeniu z boku/góry/dołu
- delle U2412m dają za bardzo cukierkowe kolory, czego nie idzie poprawić, oraz za jasny obraz, co idzie poprawić
- Nec p221w za to daje obraz kolorystycznie bliższy oryginałowi ale ma wolniejszą matrycę PVA zamiast e-IPS
Rozumiem że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale żebym mógł bardziej ogarnąć różnice pomiędzy tymi monitorami które ja chcę kupić i wiedzieć który wybrać (czyli czy odczuję różnicę między dellem a nec) trzeba by przyjąć na chwilę że nie ma monitora droższego niż przykładowo 1800zł, świat kończy się na czymś pokroju chwalonego nec'a (nie ma nic lepszego, nec to szczyt możliwości), a zaczyna na moim benq który jak narazie spełniał jakoś swoją rolę. Ja jestem zbyt mało doświadczony w monitorach żeby widziec jakieś mega wady Benq których Ty bys zauważył miliard, więc każda poprawa w obrazie, nawet mała, w przypadku przesiadki na della czy neca będzie pewnie dla mnie spora, mimo że i tak te monitory są ogólnie rzecz biorąc mierne... I teraz, oprócz cukierkowych kolorów w dellu i zbyt dużej jasności - jakie jeszcze przewagi będzie miała matryca neca nad dellowską? Pomijając to co wiem, czyli tyci gorsze kąty widzenia, niewielki spadek kontrastu patrząc z dużego kąta, oraz tyci gorsze odwzorowanie kolorów? Tak na prosty, bardzo prosty rozum...?
Tak na prosty, bardzo prosty rozum...?
Jak ktoś nie jest niewidomy, to różnicę między DELLem a NECem zobaczy. Dużą.
To tak samo jak ja bym powiedział kupującemu aparat że jak ktoś nie jest ślepy, to zobaczy różnicę pomiędzy obrazkiem z D300 a obrazkiem z D700. Dużą. I ja ją zobaczę, ale masę ludzi nie zobaczy. Taka prawda. Słowo "Dużą" jest w tym wypadku subiektywne, bo to co dla jednego znaczy "dużo", dla drugego nie robi różnicy.
Ale pomijajac tłumaczenie o co mi chodzi spytam najprościej jak umiem - jakie konkretne różnice są między nec a dell? Konkretne, czyli który ma bardziej naturalne kolory, bardziej naturalny kontrast, który ma przefarby miejscowe a który nie, który jest cieplejszy a który chłodniejszy, może któryś z nich daje ostrzejszy obrazek? A może ma lepsze przejścia tonalne? Który ma bardziej białą i naturalną biel? Nie wiem, cokolwiek, co je znacznie poróżni, bo skoro różnica jest duża między nimi tak jak piszesz, to przecież muszą takie znaczne różnice być, które można wymienić.... Bo jak narazie tak jak pisałem, oczywistym jest fakt przesycenia kolorów w dellu. Ale to narazie 1 różnica, i wątpię żeby to własnie ona robiła tą przepaść między nimi. Więc jeśli nie tylko to, to co jeszcze?
Ale pomijajac tłumaczenie o co mi chodzi spytam najprościej jak umiem - jakie konkretne różnice są między nec a dell? Konkretne, czyli który ma bardziej naturalne kolory, bardziej naturalny kontrast, który ma przefarby miejscowe a który nie, który jest cieplejszy a który chłodniejszy, może któryś z nich daje ostrzejszy obrazek? A może ma lepsze przejścia tonalne? Który ma bardziej białą i naturalną biel? Nie wiem, cokolwiek, co je znacznie poróżni, bo skoro różnica jest duża między nimi tak jak piszesz, to przecież muszą takie znaczne różnice być, które można wymienić.... Bo jak narazie tak jak pisałem, oczywistym jest fakt przesycenia kolorów w dellu. Ale to narazie 1 różnica, i wątpię żeby to własnie ona robiła tą przepaść między nimi. Więc jeśli nie tylko to, to co jeszcze?
Wszystkie aspekty obrazu są w bardzo widoczny sposób lepsze na P221W. Wynikają one z liniowości, i zdeterminowanej przez nią szczegółowości detali w zakresie jasności i kolorów, zakresów parametrów pracy, dynamiki obrazu zachowującej jednocześnie czerń i biel a jednocześnie nie wypalającej oczy bieli i zlewania detali w cieniach. DELL daje obraz, najlepiej mi pasuje słowo - jarmarczny. I nic z tym się nie da zrobić. NEC po poprawnym ustawieniu, zaczyna dawać namiastkę patrzenia na prawdziwe zdjęcie, nie na monitor. Myślę że każdy jest w stanie sobie wyobrazić jakie wrażenia wzrokowe daje oglądanie ładnie zrobionej odbitki. Dobry monitor powinien pokazywać to samo. Tanie tego nie potrafią. Obraz "świeci" jest jednym słowem inny, bardziej agresywny a jednocześnie ubogi w niuanse. Nie ma szans na monitorze klasy DELL pokazać delikatnych przejść tonalnych na skórze czy mgieł nad jeziorem o świcie. To Science Fiction dla tych sprzętów. One się masakrują obraz jak filtr odszumiający na maksymalnych nastawach i podkręcony kontrast.
No to teraz musze go jeszcze gdzieś obejrzeć w okolicy i będę podejmował decyzję :) dzięki za pomoc.
PS. Swoją drogą, jak to jest, że organizacja TIPA się pomyliła wybierając Samsung S24A850 z matrycą PLS na laureata nagrody jesli chodzi o sprzęt do edycji foto? Bo twierdzisz że się pomyliła jeśli szkoda Ci lakieru na klawiaturze :) Wkońcu tipa to 49 magazynów z 13 państw, wszyscy się pomylili? Może to nie do końca jest taki grat?
PS. Swoją drogą, jak to jest, że organizacja TIPA się pomyliła wybierając Samsung S24A850 z matrycą PLS na laureata nagrody jesli chodzi o sprzęt do edycji foto? Bo twierdzisz że się pomyliła jeśli szkoda Ci lakieru na klawiaturze :) Wkońcu tipa to 49 magazynów z 13 państw, wszyscy się pomylili? Może to nie do końca jest taki grat?
Jeśli wersja "pomyliła się" jest wystarczająco wiarygodna to może Pan ją przyjąć za oficjalną. ;)
Jedyny ból z tymi fajnymi monitorami jest to, że my możemy takie mieć, a "lajkonicy" jakimi często są nasi klienci, kupują monitor w MM, podłączają w domu do kompa i tyle. A potem mówią "panie a to tamto i tamto też zdjęcie to można poprawić, bo kolory dziwne?". Chociaż u nas po kalibracji wszystko jest ok. I dopóki nie zweryfikuje się tej sytuacji wydrukiem/odbitką (oby we właściwym profilu) to taka sytuacja, gdy ktoś ogląda to na TNce za 450zł z powłączanymi opcjami super turbo color burst bajer hiper black white contrast itp. jest dość irytująca a tłumaczenie, że "panie ja mam monitor za 5tysi i skalibrowany i tak ma być" jest zazwyczaj nietrafiające do świadomości wielu klientów.
Jedyny ból
Dobre monitory są po to, żebyśmy widzieli oryginał zdjęcia i przygotowali je poprawnie. Co będzie dalej, bogowie raczą wiedzieć... ;)
I dlatego ja zawsze biorę ze sobą ipada i pokazuję młodym zdjęcia na matrycy IPS tego cudeńka. Może to nie szczyt niebios, to, co ten ipad wyświetla, ale przynajmniej są ostre, dobrze nasycone, widać detale, lekkie przejścia, a jak młodzi wrócą do domu i obejrzą te same fotografie na jakimś bublu za 300zł to pierwsze co pomyślą to że przydało by się wymienić monitor, a nie "ale ten fotograf spartolił kolory".
Aeon88 (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336) - no i w końcu jaka decyzja zapadła?
Bo mam w sumie identyczny problem co ty - kwota ta sama, zastosowanie podobne i też się waham co wybrać.
Teraz, jak przeczytałem, że kalibracja takiego Nec'a może kosztować 700 zł, to mnie zatkało, bo spodziewałem się, że 200-300 zł to już max.
Ale czy w przypadku droższego Eizo cena kalibracji będzie niższa?
Mnie znowu kusi trochę Foris, bo coraz mniej zajmuje się fotografią, a zacząłem dla odmiany grywać na PC'cie i tu nie wiem, czy nie będzie on lepszym wyborem, tylko co w sytuacji, jak za miesiąc znowu wrócą chęci na focenie i wtedy będę żałował...
krokus66
07-08-2012, 11:32
Aeon88 (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336)
Teraz, jak przeczytałem, że kalibracja takiego Nec'a może kosztować 700 zł, to mnie zatkało, bo spodziewałem się, że 200-300 zł to już max.
Ale czy w przypadku droższego Eizo cena kalibracji będzie niższa?
Wg. mojego wstępnego rozeznania - w rozmowie telefonicznej poinformowano mnie, iż koszt kalibracji wynosi 350 zł brutto + koszt dojazdu. Rozdzielenie tych kosztów jest sensowne. Ty mieszkasz w Warszawie, więc koszty dojazdu byłyby symboliczne - o ile pamiętam mają tam punkt.
Koszt kalibracji jest niezależny od ceny monitora, więc opłaca się kupić lepszy. Osobiście uważam, że kalibrację najlepiej wykona wyspecjalizowana osoba z dużym doświadczeniem; przy tak drogim sprzęcie chytrzenie na kasie przy kalibracji jest nierozsądne. Jest to jednak moje subiektywne zdanie.
Widziałem kilka ofert, gdzie gość proponował "profesjonalną kalibrację monitora" przy użyciu Spyder'a 2 :)
A powiedzcie mi jeszcze, czy te wyspecjalizowane monitory ukierunkowane do fotografii i grafiki nadadzą się do oglądania filmów i grania w gry?
Bo gry często same z siebie są cukierkowe, ale czy przez "poprawne" ustawienie monitora pod kątem fotograficznym nie będziemy mieli bladych kolorów w grach zamiast mocno nasyconych?
Czy taki Nec ma możliwości zmiany profili jak jest to w Forisie?
A powiedzcie mi jeszcze, czy te wyspecjalizowane monitory ukierunkowane do fotografii i grafiki nadadzą się do oglądania filmów i grania w gry?
Zależy które. Im bardziej profesjonalne tym mniej uniwersalne.
Bo gry często same z siebie są cukierkowe, ale czy przez "poprawne" ustawienie monitora pod kątem fotograficznym nie będziemy mieli bladych kolorów w grach zamiast mocno nasyconych?
Ustawienia "fotograficzne" są blade i mało kontrastowe, ale wystarczy przełączyć inny tryb z oczojebnym obrazem i tyle.
Czy taki Nec ma możliwości zmiany profili jak jest to w Forisie?
Tak.
krokus66
07-08-2012, 13:10
do Tom01
Dystrybucja nowej serii monitorów Eizo jest przewidziana w sierpniu. Kiedy mogą być dostępne w kraju oraz czy może Pan chociaż w przybliżeniu podać orientacyjną cenę CX 270?
do Tom01
Dystrybucja nowej serii monitorów Eizo jest przewidziana w sierpniu. Kiedy mogą być dostępne w kraju oraz czy może Pan chociaż w przybliżeniu podać orientacyjną cenę CX 270?
W sierpniu mają przyjechać jakieś do Polski. Nie wiem czy wszystkie modele, ale CX ma być. Cena nie jest oficjalnie znana, ale wg przecieków ok 8 tys zł.
krokus66
07-08-2012, 13:50
W sierpniu mają przyjechać jakieś do Polski. Nie wiem czy wszystkie modele, ale CX ma być. Cena nie jest oficjalnie znana, ale wg przecieków ok 8 tys zł.
Na razie jest zbyt mało danych oficjalnych.
Czy wg. Pana wiedzy, CX 270 nie będzie w niczym ustępować SX 2761W, a nawet powinno być ciupinkę lepsze?
Na razie jest zbyt mało danych oficjalnych.
Czy wg. Pana wiedzy, CX 270 nie będzie w niczym ustępować SX 2761W, a nawet powinno być ciupinkę lepsze?
CX270 ma być wersją rozwojową SX2762W. SX2761W to był całkiem inny monitor - na PVA. CX jest bardziej zaawansowany technicznie i ma mniej ograniczeń niż SX.
krokus66
07-08-2012, 14:04
CX270 ma być wersją rozwojową SX2762W. SX2761W to był całkiem inny monitor - na PVA. CX jest bardziej zaawansowany technicznie i ma mniej ograniczeń niż SX.
Ponieważ jest z serii Color Edge, więc nie może mieć węższego zakresu barw na Adobe RGB, ale na ile w przybliżeniu procentowym większy?
Ustawienia "fotograficzne" są blade i mało kontrastowe, ale wystarczy przełączyć inny tryb z oczojebnym obrazem i tyle.W grach zdaje się gamut sRGB (bo do takiego zwykle przygotowują) będzie rozciągnięty na pałę na gamut monitora. Więc kolorki będą tryskać :)
Aeon88 (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336) - no i w końcu jaka decyzja zapadła?
Bo mam w sumie identyczny problem co ty - kwota ta sama, zastosowanie podobne i też się waham co wybrać.
Ja mam w niedalekich (do końca roku) planach zakup serwerowej wersji miniacza (Mac Mini) z i5/i7 i przesiadkę na OSX. Wybrałem więc Apple Cinema Display 24 lub 27 cali, z naciskiem na ten 2. wersja 24cale kosztuje używka poniżej 2000zł więc zmieszczę się w obecnym budżecie, jeśli znajdę jednak 27" za 2500 lub niewiele więcej to będę w stanie zedrzeć z siebie więcej kasy i dopłacić.
Są to monitory na IPS więc lipy takiej jak na obecnym benq nie będzie i podejrzewam że będzie to ogromny przeskok jakościowy. Obecnego benq softwareowo doprowadziłem do porządku, to i ACD doprowadzę, utworzę sobie kilka profili do konkretnej pracy/zabawy i będzie ok. Nie przeszkadza mi błyszcząca matryca w tych monitorach. Kupię używkę, więc jeśli mi nie spasi, nie zauważę zbyt dużej różnicy lub monitor będzie zbyt niereformowalny i ciężki do ustawienia programowo, to nie stracę nic jeśli go miesiąc później poprostu odsprzedam za tyle, za ile kupiłem, wtedy kupię coś za około 2000zł np tego NECa i oddam do kalibracji.
PS. Żeby uściślić, nawet gdybym nie miał w planach przesiadki na Maca, zrobiłbym identycznie. Jestem z deczka pedantyczny, i ładny wygląd tego monitora bardziej do mnie przemawia niż to że jest troche gorszy od neca czy Eizo (tym bardziej że ja pewnie tej różnicy bym nie zauważył), pedanci już tak mają i nic na to nie poradzę. To jak dla mnie jest najbezpieczniejsza droga, bo kupując ACD nic nie tracę, w razie W odsprzedam za tyle samo i kupię coś lepszego typu właśnie EIZO czy Nec.
Ponieważ jest z serii Color Edge, więc nie może mieć węższego zakresu barw na Adobe RGB, ale na ile w przybliżeniu procentowym większy?
Tego nie powiedziano. Nie ma bezpośredniego związku pokrycia przestrzeni AdobeRGB z serią monitorów. Poza tym nie ma jednej metody określania "zakresu barw". Najprostsza mówiąca o stosunku objętości modeli bryłowych przestrzeni barwnych, używana masowo nie mówi zbyt wiele ponad to, że monitor jest szerokogamutowy. Druga metoda mówiąca o pokryciu bryły AdobeRGB, używana niezwykle rzadko i tylko w monitorach High End. Póki co monitorów mających przestrzeń objętościowo większą niż AdobeRGB jest mnóstwo, ale kryjących całą bryłę AdobeRGB jest tyle, że da się je policzyć na palcach jednej ręki.
mini21, byłem dziś oglądać ten 27 calowy ekran appla (Thunderbolt Display), powiem Ci że niezłe z tego cacko :P porównanie 27" + 2500x1600 + IPS + genialny wygląd do 21,5" + 1920x1080 + TN mojego Benq to jak porównanie audi do poloneza :P
Tym razem jednak nie jarałem się wyłącznie wyglądem zewnętrznym tego monitora co zwykle robiłem podczas tego typu wizyt, ale ze względu na opinie Toma na temat tego ekranu przyglądnałem się też temu co to to wyświetla. Obejrzałem kilkadziesiąt swoich zdjęć na tym ekranie i powiem szczerze że nie zauważyłem żeby mi ten monitor jakoś te zdjęcia przejaskrawiał, kolory były ładne, ale naturalne, powiedział bym nawet że tyci mniej nasycone niż na moim benq z profilem pod obróbkę. Wszystkie przefarby czy to na rękach czy na fotkach w trudnych warunkach zrobionych było dobrze widać, obraz jest wyraźny, podoba mi się.
Mam pytanie, rozumiem że matryca w thunderbolcie 27" jest ta sama co we wcześniejszym Led Cinema Display 27" oraz ALCD 24" (tyle że w tym drugim poprostu mniejsza)?
no ok , a słuchajcie, czy np. taki EIZO FlexScan EV2335W-BK jest równorzędnym partnerem w jakości pracy z takim NEC MultiSync P232W ?
no ok , a słuchajcie, czy np. taki EIZO FlexScan EV2335W-BK jest równorzędnym partnerem w jakości pracy z takim NEC MultiSync P232W ?
Nie absolutnie nie.