Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pewien jesienny wschód...
krzysztofz24
15-05-2012, 16:15
A w zasadzie, moment przed wschodem. Kiedy slonce zdazylo sie tylko lekko wychylic, podswietlajac niebo, ale nie rzucajac jeszcze swiatla na lake ponizej...
Ogolnie ma byc klimatycznie...
Ofc, szufladka;-), teraz obrobiona.
Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/6277/dscd604523forum0.jpg)
Moja opinia pewnie niewiele znaczy, ale... podoba mnie się to, oj podoba.. ;)
Nikonozaur
15-05-2012, 16:41
Ogólnie jest miło, ale brakuje mi czegoś pod nogami, choćby "błyśniętej" kępki trawy.
Pod nogami szron ładnie musnął trawę, mnie się podoba.
krzysztofz24
15-05-2012, 17:05
Moja opinia pewnie niewiele znaczy, ale... podoba mnie się to, oj podoba.. ;)
Jak zawsze pisze. wszelkie wpisy mile widziane:-)
Ogólnie jest miło, ale brakuje mi czegoś pod nogami, choćby "błyśniętej" kępki trawy.
Swiatla jeszcze na dole niebylo, tylko na niebie. No i typowa mazowiecka laka, bez sztafazy czy atrakcyjnych urozmaicen kadrowych;-). Musza starczec przenikajace sie kolory jesieni na podlodze, plus troszke szronu;-).
Pod nogami szron ładnie musnął trawę, mnie się podoba.
Gratuluje spostrzegawczosci:-). Myslalem, ze to raczej umknie na malym zdjeciu do netu.
Ojojoj, no pięknie! Fantastyczny klimat i cudne kolorki, chociaż ja odrobinę mniej saturacji bym użył, żeby było subtelniej. Tak czy inaczej to jedna z najlepszych fot jakie tutaj widziałem. Tak oświetlona różnorodna podłoga łąkowa Ci się trafiła, po prostu rewelacyjna. To jest to co tygrysy, no może akurat ten tygrys, lubią najbardziej. :-)
jurek1906
15-05-2012, 20:07
Bardzo udana fotografia,bez cudów i wodotrysków :).
Nikonozaur
15-05-2012, 21:37
[...] Muszą starczyć [...]
Dobra, przyjmuję, to tylko takie moje grymasy Krzysiu. ;)
Podoba się, zwłaszcza dół pięknie podany, kolor, mgiełka i klimat się wyczarował, super.
jacekz40
16-05-2012, 12:42
Mnie urzeka, bardzo się podoba i jest takie typowo wschodowe z pod Twojej ręki ;)
jarekf34
16-05-2012, 21:53
Dla mnie gitarka :) fajny klimacik wschodowego poranka no i ten szronik :) Świetne.
W cudnych kolorach Ci to wyszło. Dodatkowo, taki niesamowity spokój bije z tego zdjęcia. Bardzo mi się podoba.
Pablo 77
16-05-2012, 22:15
Klimatyczne choć zastanawiam jakby się prezentowało z większą ilością dołu :)
Jest ładnie, przyjemny widoczek w fachowej odsłonie...
Cały czas zastanawiałem się co mi w tym świetnym zdjęciu jakoś nie pozwala zachwycić się do końca i w końcu doszedłem, że drzewa są za czarne. Dodawałeś pewnie kontrastu i wszędzie zadziałało to dobrze, ale drzewa wyszły nienaturalnie ciemne. Spróbowałbym zmniejszyć kontrast na nich. To tak by zbliżać się do ideału. :-)
krzysztofz24
17-05-2012, 12:00
No to podziekowal wszystkim za wpisy:-)
I jeszcze na dwa, szersza odpowiedz.
Dobra, przyjmuję, to tylko takie moje grymasy Krzysiu. ;)
Cieszy mnie Andrzej, ze przyjmujesz. Ale musze dodac, ze "grymaszenie" i uwagi sa elementem konstruktywnej krytyki.
A jak wiadomo, jest ona bardzo pozyteczna;-).
Czasami mozna sie nie zgadzac z czyimis uwagami...ale ja przynajmniej wszelkie uwagi biore sobie pod rozkmine.
Dalsza lub blizsza;-)
Cały czas zastanawiałem się co mi w tym świetnym zdjęciu jakoś nie pozwala zachwycić się do końca i w końcu doszedłem, że drzewa są za czarne. Dodawałeś pewnie kontrastu i wszędzie zadziałało to dobrze, ale drzewa wyszły nienaturalnie ciemne. Spróbowałbym zmniejszyć kontrast na nich. To tak by zbliżać się do ideału. :-)
Drzewa sa czarne, dosyc ciemne...
. Oczywiscie jak zwykle zreszta, dodawalem w ACR kontrastu (z wyjsciowego +25 na +45, wiele wyglad drzew sie nie zmienil). Oprocz tego patrzylem jak wygladaja te drzewa na +4EV, czy z maksymalnie pojechanym suwaczkiem rozjasniania cieni (niecierpie go i nie uzywam;-)), czy wlasnie mniejszym kontrastem lokalnie.
I jest to tzw; czern absolutna;-), niepoddajaca sie wogole wszelkim zabiegom. Albo tak, albo zaszumiona papka minimalnie mniej czarna. I przy okazji niebo w okolicach galezi czy pni mocno by oberwalo od tych zabiegow.
Zeby nie oberwalo trzeba by chyba dlubac mocno lokalnie, badz poprawiac w PS miedzy galeziami...straszna dlubanina;-).
A jak juz pisalem, tak te drzewa po prostu wyszly, pod slonce prawie, no przynajmniej pod silne zrodlo swiatla w postaci tych jasnych obszarow na niebie.
Jesli ja ledwo cos tam widzialem na pniach, to rozpietosc tonalna matrycy hihotala na sama mysl zeby to ogarnac swoim zakresem;-).
To taka "niewyciagalna" czern, po prostu:-).
Tak jak z 255,255,255 nic sie nie wyciagnie. Tak z takiej czerni. Albo nic, albo papke.
Rozumiem. Nie chodziło mi o wyciąganie, bo przy zdjęciach pod światło ma prawo być ciemno, tam gdzie ma być. :-) Tylko jakoś ta ciemność za ciemna mi się zdawała.
Pięknie "zdjęty" wschód, wszystko zgrane jak należy.
Wyjątkowo przyjemne, szczególnie zestaw kolorów. Jest na co patrzeć.