Zobacz pełną wersję : SB 400 doświadczenia?
Witam,
Czy ktoś używał tej lampy? Ken Rockwell bardzo ją chwali. Potrzebuję zakupić jakąś lampę i nie wiem czy brać SB-600 czy SB-400. Moglibyście mi coś doradzić? Będę ją wykorzystywał z D40 lub D50.
Albert44
07-03-2007, 16:35
Kilka tygodni temu miałem podobny dylemat. SB400 czy SB600 i nieoczekiwanie :!: w szranki stanął Metz 44AF-4iN. Wygrał. (są w Krakowie po 650PLN z 2 letnią gwarancją)
Jeżeli teraz miałbym wybierać ze stajni Nikona (tzn. posiadał więcej środków pieniężnych) to wybrałbym SB600 lub ponownie Metza + za oszczędzone pieniążki jakiś polarek. :)
Jak chciałbyś zaoszczędzić kupując SB-600 zamiast Metza?
Pozdrawiam
Albert44
07-03-2007, 16:47
Przepraszam za przejęzyczenie :???: . Mając pieniądze odłozone to SB600 ze stajni Nikona. Lub rozważyłbym Metza i za resztę polarek. OK?
też mam podobny problem.
Dużo robię fotek w pomieszczeniu ale nie typu śluby czy inne, głównie dziecko przy świetle odbitym od sufitu. Więc moc 400 starczy.
Jej niska waga jest niewątpliwie zaletą, gdyby palnik odchylał się na boki, nie zastanawiałbym się minuty dłużej.
No bo z jednej strony taszczyć ciężką sb600 albo dopinać żagle i hand-made odbłyśniki do sb400. Hm..
W sumie 400 pln różnicy, też jest to jakiś argument.
Bawiłem się Sigma 500, wszystko OK ale pewnym czasie poprostu bolały mnie łapska od trzymania aparatu z lampą, moment obrotowy robi swoje ;-)
Podejrzewam że sb600 dużo lżejsza i mniejsza od tej Sigmy nie jest.
Szkoda że nie można pożyczyć z Nikona odpłatnie obu tych lamp.
Ja też miałam chętke na sb400 - jednak okazało się w moich bardzo nieprofesjonalnych testach, że przy użyciu światła odbitego od sufitu moc lampki bywa niewystarczająca:( nawet stosunkowo nieźle ośiwetlonych pomieszczeniach. Niestety.
Ja też miałam chętke na sb400 - jednak okazało się w moich bardzo nieprofesjonalnych testach, że przy użyciu światła odbitego od sufitu moc lampki bywa niewystarczająca:( nawet stosunkowo nieźle ośiwetlonych pomieszczeniach. Niestety.
Myślę, że tu raczej kluczowa jest wysokość sufitu i moc lampy niż światło zastane.
Terrorysta
09-03-2007, 14:12
Pytanie..oczywiście, że SB-600
większa moc..palnik w dwie strony...opcje
bez porównania
Myślę, że tu raczej kluczowa jest wysokość sufitu i moc lampy niż światło zastane.
wysokośc pomieszczenia ok 3m i zgadzam się, że ma to kolosalne znaczenie jak daleko jest od lampy do sufitu - jednak te maks 3 metry to nie jest jakoś ekstremalnie dużo a moc lampy jaka jest...każdy widzi;)
wysokośc pomieszczenia ok 3m i zgadzam się, że ma to kolosalne znaczenie jak daleko jest od lampy do sufitu - jednak te maks 3 metry to nie jest jakoś ekstremalnie dużo a moc lampy jaka jest...każdy widzi;)
dokładnie - 3 metry to nie jest strasznie wysoko i skoro jest tak jak piszesz to jednak chyba sobie daruje tą sb400. Bo strzelać na wprost to mogę wbudowaną.
Oglądałem z bliska dzisiaj SB600 (bez testu z aparatem) i czy tylko to moje wrażnie ale jest ona mniejsza od Sigmy500?
EDIT: jest mniejsza, sprawdziłem wymiary. Co oczywiście jest dla mnie zaletą.
żółto-czarny
11-03-2007, 13:28
Jak się dokupi mydelniczkę Sto-fena OM-400, to GN dla ISO 200 spadnie z 30m do 12m. Nawet przy strzelaniu na wprost trzeba będzie uważać :wink:
Jak się dokupi mydelniczkę Sto-fena OM-400, to GN dla ISO 200 spadnie z 30m do 12m. Nawet przy strzelaniu na wprost trzeba będzie uważać :wink:
właśnie. Prawdę mówiąc nie rozumiem po co dopłacać 400pln za coś "ciut" lepszego niż wbudowana lampa.
Bawiłem się Sigmą 500 ale odstrasza mnie jej wielkość i ciężar. Body D40 nie jest za duże i taszczyć do tego wielkiego klocka nie chcę mi się. Ale już "na oko" Sb600 jest mniejsza, wymiary potwierdzają. Więc biorę ja.. :-)
Chyba że poczekam aż wypuszczą SB400x ;-) z obracaną głowicą i mocniejszym błyskiem.
Spadły trochę ceny - SB400 za 460 zł i ponownie rozważam jej zakup. Czy ktoś ją w ogóle posiada? Na wielu stronach jest chwalona. Jeśli nikt jej nie ma to pewnie o czymś świadczy :( .
Maldoror13
24-03-2007, 15:08
Ja mam SB-400 od niedawna, bawiłem się nią póki co w mieszaniach przy różnego rodzaju okazjach i powiem że mi wystarczy. Jest mała i bardzo lekka, przez co można ją zawsze mieć przy sobie. A to wbudowane świecące coś w moim D50 się niestety nie umywa do SB-400. Więc jeśli ktoś (tak jak ja) szukał lampy o niewielkich rozmiarach i wadze, która daje coś więcej niż wbudowana i nie robi zdjęć z lampą do celów zawodowych to powinien być zadowolony.
Policzcie sobie zasięg lampy wynikający z uzytej przysłony oraz LP i wyobraźcie sobie, że światło musi dolecieć do sufitu i wrócić rozproszone (co je osłabia) - 3 metry to może nie dużo ale jednak dla słabej lampki, moim zdaniem, to wcale w niektórych sytuacjach niemało.
Ja mam SB-400 od niedawna, bawiłem się nią póki co w mieszaniach przy różnego rodzaju okazjach i powiem że mi wystarczy. Jest mała i bardzo lekka, przez co można ją zawsze mieć przy sobie. A to wbudowane świecące coś w moim D50 się niestety nie umywa do SB-400.
hm.. to teraz namieszałeś.. ;-)
mógłbyś może zamieścić jakieś przykładowe fotki?
masz jakiś dyfuzorek do tego?
spiritwood
01-04-2007, 22:43
No wiec ja posiadam ww czterysetke i powiem, ze w kosciele, to nie odwazylbym sie uzywac bounce, ale w tzw pomieszczeniach mieszkalnych calkowicie wystarczy. Absolutnie nie ma co porownywac wbudowanego swiecidelka do tej lampy, chociazby ze wzgledu na to, ze ta wbudowana przy wspolpracy z jakimkolwiek duzym obiektywem rzuca cien, a sb400 nie. Wbudowana, z oczywistych wzgledow nie moze byc uzyta w trybie bounce. SB400 miesci sie w kieszen (ok, moze nie do obcislych jeansow). Robilem nia w pomieszczeniach o wysokosci prawie 4m przy zapalonych zarowkach i bylo calkiem niezle. Jak gdzies dokopie sie do przykladu to zamieszcze. Jezeli ktos nie ma cisnienia na to, aby posiadac 600 lub 800 (a ja takowego nie mam) to 400 do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza
Wbudowana, z oczywistych wzgledow nie moze byc uzyta w trybie bounce.
i tu się mylisz... ;)
poszukam i pokażę...
spiritwood
01-04-2007, 23:26
Ok, jest dosyc pozno wiec foty robilem 'jak leci'. Wszystkie obrazki prosto z aparatu, pomniejszone w Smallimage, nie wyostrzane po pomniejszeniu.
1 Flash w trybie blysku bezposredniego. Jakies 1.5m nad kwiatkami swieca halogeny 50W.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img393.imageshack.us/img393/6823/dsc1479smalluv8.jpg)
2 Bounce w pomieszczeniu o wysokosci 3m
źródło (http://img370.imageshack.us/img370/3235/dsc1480smallyy7.jpg)
3 Bounce w pomieszczeniu o wysokosci 6.5m - kwiatek dodatkowo stoi we wnece. W takiej sytuacji widac wyraznie, ze kwiatek jest niedoswietlony. 6.5m wysokosci w trybie bounce to dla czterysetki ciut za duzo.
źródło (http://img410.imageshack.us/img410/6323/dsc1482smallfe2.jpg)
4 Kot ucieka, a nie chce mi sie go gonic aby poprawic ujecie, ale przyklad oddaje mniej wiecej to, co chce pokazac. To ujecie jest w pokoju calkowicie ciemnym, wymiary 6x3.5 m wysokosc 3m. Bounce od sufitu. Od kota do sciany w tle jest okolo 3m.
źródło (http://img382.imageshack.us/img382/2309/dsc1477smallel6.jpg)
Wszystko bylo robione dosyc szybko, jednak mysle, ze test jest w miare sprawiedliwy. Kompensacja na zero. D200 i nikkor 35.
Przepraszam wszystkich, ale chyba nigdy sie nie naucze, ktory link trzeba wkleic :( Po edycji chyba jest lepiej...
dołączam się do pytania....
czyli warto kupować SB-400 ?
(są w Krakowie po 650PLN z 2 letnią gwarancją)
Mogę zapytać gdzie dokładnie?
A ja troszkę off-topic się zapytam o 400kę, troszkę z innej beczki: ile palników ma ta lampa? Kiedyś po rozebraniu popsutego starego olka IS200, okazało się, że ma dwie rurki umieszczone bardzo bliziutko siebie, dodatkowo były one wyzwalane niezależnie przez dwa transformatorki wn. A pytanie po to, bo myślę, czy - jeśli 400ka miałaby w środku dwa palniki - nie dałoby się jej rozebrać i po przeróbce zastosowac w makrofotografii...